Όλη η γεύση του καλοκαιριού σ’ ένα κυπελλάκι Δωδώνη

«Όταν φτιάχνεις παγωτό από το 1967 με την ίδια συνταγή, είσαι μοναδικός ή μονότονος;» μας ρωτάει η Δωδώνη κι εμείς βρήκαμε την τέλεια αφορμή για να επισκεφτούμε ένα από τα καταστήματα του πιο αναγνωρίσιμου ελληνικού παγωτού προκειμένου να απαντήσουμε στο ερώτημα…τρώγοντας.

δωδώνη

Τριανταπέντε μπάνια και πενήντα δύο παγωτά. Αυτός είναι ένας πολύ καλός απολογισμός για ένα καλοκαίρι που (ημερολογιακά τουλάχιστον) πνέει τα λοίσθια. Αν και εμείς, βέβαια, ανήκουμε στη συνομοταξία εκείνων που θεωρούν και το Σεπτέμβρη καλοκαίρι, οπότε το μέτρημα συνεχίζεται πανηγυρικά, κι ας μην ήμαστε πλέον παιδιά. Αυτή η νοσταλγική καταμέτρηση που μας γεμίζει ανεμελιά και εμπεριέχει εκατοντάδες αναμνήσεις δεν θα χάσει ποτέ την αξία της. Ομοίως και το παγωτό Δωδώνη που μας συντροφεύει από τα μικράτα μας και είναι συνυφασμένο στη συνείδησή μας (όσα χρόνια κι αν περάσουν) με το "θεϊκό" παγωτό που απολαμβάνει το διάσημο pin-up κορίτσι, στη διαφήμιση του 1995, που έγινε viral σε όλη την Ελλάδα, πολύ πριν η έννοια του "viral" κάνει μακροβούτι στο λεξιλόγιό μας.

δωδώνη
 

Ποιος να φανταζόταν πως ένα μικρό γαλακτοπωλείο στην Κυψέλη, ονόματι Δωδώνη, με μόλις τρία τραπέζια που πουλούσε γάλα, κρέμες, γιαούρτι, ρυζόγαλο, αυγά, γαλακτομπούρεκο, κανταΐφι, μπακλαβά, αλλά και ποικιλίες για ούζο, σήμερα θα εσώκλειε τις δροσερές αναμνήσεις τουλάχιστον δύο γενεών; Η πέτρα του γευστικού σκανδάλου; Το παγωτό που έκανε το ντεμπούτο του στο μικρό γαλακτοπωλείο το 1970 με το παρφέ κρέμα με τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και τα κυδώνια από το Πήλιο να παίρνει τα σκήπτρα ως σήμα κατατεθέν σε χρόνο dt. Αλλά και το καϊμάκι που ήταν πασπαλισμένο με στιγμιαίο καφέ, διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και από τα τραπεζάκια του παγωτοπωλείου της Κυψέλης πέρασε όλη η αφρόκρεμα της Αθήνας εκείνης της εποχής. Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Μίμης Πλέσσας, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο Γιώργος Κωνσταντίνου (πολύ θα θέλαμε να μας περιγράψει το παγωτό!) αλλά και η Τζένη Καρέζη (η οποία το είχε επιλέξει και για το κυλικείο του θεάτρου της).

δωδώνη

Πενήντα έξι χρόνια μετά και ενώ η Δωδώνη απαριθμεί ένα δίκτυο με 47 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και μια γκάμα 47 γεύσεων (παρφέ, gourmet, chocolate, classics, sorbet, yogurt και 0% ζάχαρη), συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο αυθεντικής τζελατερίας στην Ελλαδα, με 100% φρέσκο ελληνικό γάλα, αγνά υλικά και θεϊκή γεύση. Ακόμη και το επονομαζόμενο "soft" φτιάχνεται από αγνές πρώτες ύλες, χωρίς ίχνος επεξεργασμένης σκόνης. Πριν λίγες μέρες βρεθήκαμε στο Metro Mall του Αγίου Δημητρίου για να κάνουμε βουτιά σε γεύσεις διαχρονικά αγαπημένες (κάθε γεύση και μια καλοκαιρινή ανάμνηση) αλλά και φρέσκιες που προκαλούν τη γευσιγνωσική μας περιέργεια. Δύσκολη δουλειά. Αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει!

δωδώνη

Φέτος, η Δωδώνη, με τις 4 νέες γεύσεις της, μάλλον έβαλε στοίχημα να μας ταξιδέψει και νοερά πέρα από γευστικά. Πρώτα μας πάει στη γειτονική Ιταλία, μετουσιώνοντας το διάσημο ιταλικό λικέρ σ΄ ένα ανάλαφρο παγωτό σορμπέ limoncello, που εξαγνίζει τη γευστική παλέτα μετά από κάθε γεύμα. Στη συνέχεια μας εκτοξεύει στη Ρωσία, με το παγωτό βελούδινης κρέμας pavlova (που πήρε το όνομά του από μια Ρωσίδα χορεύτρια) με ρίπλα από κόκκινα φρούτα του δάσους και κομμάτια τραγανής μαρέγκας που θρυμματίζονται σε χίλια κομμάτια στο στόμα. Φύγαμε πάλι για Ευρώπη, αυτή τη φορά στη Βρετανία, εκεί που το crème brûlée (μήλον της έριδος μεταξύ Γάλλων, Βρετανών αλλά και Ισπανών) ήταν το κλασικό επιδόρπιο σε dinners τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Μια εμμονική γεύση που μπλεντάρει κρέμα, κόκκους αβγών, ζάχαρη, σπόρους βανίλιας, καραμελωμένη ζάχαρη και σως καμένης καραμέλας. Για το τέλος αφήσαμε την εξωτική Μαδαγασκάρη. Η βανίλια "βάφτηκε" γκρι, απόχρωση που της προσδίδει ο ενεργός φυτικός άνθρακας, γνωστός από την αρχαιότητα για τις εξυγιαντικές και αποτοξινωτικές του ιδιότητες που βοηθούν στην πέψη, επομένως ό,τι πρέπει για επιδόρπιο.

δωδώνη

Είτε επιλέξεις τις αγαπημένες σου γεύσεις ως παγωτό, είτε (και) ως milk-shake, όπως έκανα εγώ, το σίγουρο είναι πως η Δωδώνη θα σου χαρίσει την ίδια αυθεντική εμπειρία απόλαυσης, όπως εκείνα τα χρόνια που η ζωή μετριόταν σε μπάνια και παγωτά. Και αυτό είναι, σίγουρα, ανεκτίμητο. 

δωδώνη

Ευχαριστούμε θερμά το κατάστημα Δωδώνη στο Metro Mall του Αγίου Δημητρίου για τη φιλοξενία και τις ιδιαίτερες προτάσεις για τη γευστική δοκιμή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

"Γεύσεις και Μνήμες": Η Άντζελα Γκερέκου μάς ξεναγεί στις γεύσεις της Κέρκυρας

Ένα γαστρονομικό ημερολόγιο που φέρνει στο φως την ψυχή της Κέρκυρας μέσα από αυθεντικές γεύσεις, μνήμες και εικόνες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2025

Έρχεται 24ωρη λειτουργία του Μετρό;

Το ενδεχόμενο να λειτουργεί το Μετρό της Αθήνας όλο το 24ωρο συγκεκριμένες μέρες εξετάζει το Υπουργείο Μεταφορών, με στόχο τη διευκόλυνση της νυχτερινής μετακίνησης και την ενίσχυση της αστικής κινητικότητας.

Λένε πως αυτός ο καφές ίσως εκθρονίσει τον Freddo Espresso

Τι ακριβώς απειλεί τον εθνικό μας καφέ στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Γιατί τρέχουμε αυτό το Σάββατο;

Δείτε τι ετοιμάζουν οι adidas Runners Athens για τη Γιορτή της Μητέρας.

Πόσα ποτήρια κρασί βγάζει μια φιάλη;

Μάλλον πρόκειται για μια περίπλοκη ερώτηση.

Αξέχαστα καλοκαιρινά ραντεβού στο Swim Club του Ace Hotel

Αντίστροφη μέτρηση για τα μοναδικά θερινά events του ξενοδοχείου.

Μήπως το Καλλιμάρμαρο κινδυνεύει να γίνει πολυχώρος lifestyle;

Πόσο μπορεί να αντέξει ένας ιστορικός χώρος πριν χάσει την αυθεντικότητά του και γιατί πρέπει να δοθεί προσοχή στο πρόσφατο... πολιτιστικό φαινόμενο.