Καθαρή Δευτέρα με Ούζο ΣΑΜΑΡΑ παρέα

Όλο το διάστημα των Αποκριών μέχρι την κορύφωση του Καρναβαλιού είναι μέρες γλεντιού, στις οποίες οι ουζοκατανύξεις έχουν αποκτήσει πλέον θέση εξίσου κλασική με τα παραδοσιακά έθιμα.

Ούζο μεζές

Το Τριώδιο είναι η ευκαιρία μας να ξεφαντώσουμε και να ζήσουμε στιγμές αυθεντικής χαράς και διασκέδασης, με πολύ χορό, δημιουργικές μεταμφιέσεις και πολλά φαγητά, ακολουθώντας κατά γράμμα τα γαστρονομικά έθιμα των Αποκριών αλλά και της Σαρακοστής. Μετά το κρεατοφαγικό φαγοπότι της Τσικνοπέμπτης, που βρίσκεται περίπου στα μέσα της περιόδου, σειρά έχουν οι εκλεκτοί μεζέδες της Αποκριάς κι έπειτα της Σαρακοστής. 

Ouzo_02205_ΦΙΑΛΗ_ΜΑΡΜΑΡΟ_ΧΤΑΠΟΔΙ

Την εβδομάδα της Τυρινής είθισται να καταναλώνουμε ψάρι, τυρί, γάλα και αυγό. 'Έτσι, στο τραπέζι έχουν την τιμητική τους οι τυρόπιτες, οι σαρδέλες, ο γαύρος, το σαγανάκι, οι ομελέτες με διαφόρων ειδών λαχανικά, οι μακαρονόπιτες και οι τραχανόσουπες. Την Καθαρά Δευτέρα, μετά το χαρταετό, θα απολαύσουμε όστρακα όπως μύδια, γυαλιστερές και χτένια, φρέσκιες γαρίδες, ξιδάτο χταπόδι, παραδοσιακή φασολάδα, ενώ η ταραμοσαλάτα αλείφεται απαραιτήτως και χωρίς φειδώ στην τραγανή λαγάνα. Κατά τη Σαρακοστιανή νηστεία θα μαγειρέψουμε πολλά όσπρια που αγαπούν για συντροφιά τα παστά ψάρια, ταχινόσουπα, πλούσιες μακαρονάδες με θαλασσινά, πρασόπιτες, σπανακόρυζο, ρεβυθοκεφτέδες και πολλά άλλα, βασισμένα σε χόρτα και λαχανικά της εποχής.

Samara

Όλα αυτά αποτελούν, αν μη τι άλλο, τους καλύτερους ουζομεζέδες. Το ούζο που θα επιλέξουμε για να τα συνοδεύσουμε, δε μπορεί παρά να έχει άρωμα Μυτιλήνης, το οποίο απελευθερώνεται απλόχερα ανοίγοντας τα μπουκάλια της Ποτοποιίας Σαμαρά. Μας προσφέρει τρεις επιλογές, οι οποίες είναι εξίσου ξεχωριστές, γλυκόπιοτες και, φυσικά, φτιαγμένες με μπόλικο μεράκι. Το "ΜΠΛΕ" (40%vol), το κλασικό κι αγαπημένο ούζο της Μυτιλήνης, το "ΚΟΚΚΙΝΟ" (42%vol), ένα ούζο εξ αποστάξεως 100%, που φτιάχνεται με προσθήκη βραβευμένου μελιού ανθέων Λέσβου και το καινοτόμο "ΧΩΡΙΣ", ένα νέο προϊόν που δεν περιέχει ζάχαρη, αλλά με φυσική γλυκύτητα από την απόσταξη γλυκάνισου Λισβορίου και δημητριακών. Πρόκειται μάλιστα για το Νο 1 ούζο στην Ελλάδα με διατροφικό πίνακα στη συσκευασία του και με ρυθμιστή ροής στο πώμα για ελεγχόμενο σερβίρισμα. Η αγάπη της οικογένειας Σαμαρά για το προϊόν που παράγει είναι εμφανής σε κάθε γουλιά, από το 1896, όταν ο ιδρυτής Ευστράτιος Σαμαράς μετέφερε την έδρα της ποτοποιίας του από την Προύσα της Μικράς Ασίας στη Λέσβο, για το χατίρι της μετέπειτα γυναίκας του, μέχρι και σήμερα. Όλα αυτά τα χρόνια, το ούζο συνεχίζει σταθερά να πλημμυρίζει με αρώματα το νησί και να κλέβει τις καρδιές μας.

Samara

Οι ουζοστιγμές μας παρέα με φίλους αποκτούν άλλη χάρη, κατά την περίοδο των Αποκριών κι όχι μόνο. Με πάγο, με νερό ή χωρίς, κάθε ποτηράκι μάς εκπλήσσει γευστικά με το γλυκάνισο να μας φέρνει στο νου λίγο από καλοκαίρι κι ανεμελιά• που, αν το καλοσκεφτούμε, δεν αργούν και τόσο. Μέχρι να φτάσουμε όμως εκεί, το πρώτο ουζάκι της σεζόν σίγουρα θα βοηθήσει να γελάσουμε και να χορέψουμε λίγο παραπάνω, ειδικά μετά το τρίτο-τέταρτο ποτήρι!

Ούζο Σαμαρα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Όσα δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

Ανακύκλωσε την παλιά συσκευή θέρμανσης και στήριξε την δεντροφύτευση σε Αττική και Εύβοια

Στο πλαίσιο της καμπάνιας "my glorious green moments", δίνεται η δυνατότητα στους ενήλικες καταναλωτές να ανακυκλώσουν την παλιά τους συσκευή θέρμανσης σε επιλεγμένα σημεία.

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει το ΚΠΙΣΝ

Η τελευταία τελετή της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας "Παρίσι 2024" θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Το ιστορικό ιστιοφόρο Belem θα παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα φιλοξενήσει τη διάλεξη του καπετάνιου του Belem, Aymeric Gibet.

Χάρης Δούκας: "‘Όποιοι έχουν πολύ μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη"

Ο Δήμαρχος της Αθήνας μίλησε, στην Ανδριάνα Παρασκευοπούλου, Δημοσιογράφο-Παρουσιάστρια της ΕΡΤ, για τις θετικές και αρνητικές προοπτικές που ανοίγονται για την πόλη της Αθήνας τα επόμενα χρόνια, με φόντο την αυξημένη τουριστική δραστηριότητα και την ανάγκη για περισσότερο πράσινο.

Πασχαλινές προτάσεις δώρων στο Μουσείο Ακρόπολης

Φέτος το Πάσχα γιορτάστε με ξεχωριστά δώρα εμπνευσμένα από τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου.

Η ιδρύτρια του The Meet Market εξηγεί πώς δημιούργησε μία από τις δημοφιλέστερες ελληνικές αγορές

Ενόψει του πασχαλινού Meet Market στην Τεχνόπολη, η εμπνεύστριά του Alison Δαμιανού, μιλά για τους στόχους και τις προκλήσεις της αγοράς που έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο αγαπημένα events του ελληνικού κοινού, αλλά και όσα θα δούμε στο easter edition της αγοράς στις 27 και 28 Απριλίου.