Τα Activity trackers δεν είναι τόσο άχρηστα όσο νομίζετε

Τα διάφορα activity trackers ή smartwatches μπορούν να μετρήσουν την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα σωματικού λίπους, την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα σας και την καρδιακή σας δραστηριότητα.

Activity trackers

Τα διάφορα activity trackers ή smartwatches θα βρίσκονται σε πολλές χριστουγεννιάτικες λίστες αγορών φέτος, με μια τεράστια γκάμα συσκευών (και έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό λειτουργιών) να βγαίνουν στην αγορά ακριβώς στην ώρα τους για την εορταστική περίοδο. Τι λένε όμως οι τελευταίες έρευνες για το πόσο αποτελεσματικά είναι;

Οι ιχνηλάτες γυμναστικής είναι της μόδας

Activity trackers

Επί του παρόντος, περίπου ένας στους δέκα Έλληνες έχει ένα από αυτά τα wearables και περίπου το ένα τέταρτο χρησιμοποιεί μια εφαρμογή για κινητά ή έναν ιστότοπο για να παρακολουθεί τα επίπεδα δραστηριότητας και την υγεία του. Μάλιστα οι πωλήσεις προβλέπεται να αυξηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια.

Μέχρι στιγμής τα activity trackers χρησιμοποιούνταν ως επί το πλείστον από νεότερους ωστόσο, οι κατασκευαστές έχουν την αποστολή να το αλλάξουν αυτό, προσθέτοντας χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στους χρήστες να παρακολουθούν όχι μόνο τη φυσική τους δραστηριότητα, αλλά πολλές άλλες πτυχές της υγείας τους. Για παράδειγμα, πρόσφατα φορετά μοντέλα από όλους τους κορυφαίους κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι μετρούν μια σειρά από ιατρικές μετρήσεις, όπως η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα σωματικού λίπους, η ποσότητα οξυγόνου στο αίμα σας, η καρδιακή σας δραστηριότητα και ακόμη και να αναγνωρίζουν πότε πέσατε (με μια δυνατότητα που σας επιτρέπει να καλέσετε για βοήθεια).

Τα wearables κάνουν πολύ σωστά τα βασικά

Activity trackers

Πρώτον, πολλές μελέτες εξέτασαν την ακρίβεια φορητών ιχνηλατών φυσικής κατάστασης για μετρήσεις που σχετίζονται με τη σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των μετρήσεων βημάτων, του καρδιακού παλμού και του αριθμού των θερμίδων που καίγονται. Δείχνουν ότι οι μετρήσεις βημάτων είναι γενικά πολύ ακριβείς, ενώ ο καρδιακός ρυθμός και οι θερμίδες που καίγονται είναι αρκετά ακριβείς.

Όταν οι συμμετέχοντες στη μελέτη φορούν δύο διαφορετικούς ιχνηλάτες δραστηριότητας ταυτόχρονα, ο αριθμός των βημάτων, τα λεπτά δραστηριότητας και οι θερμίδες που καίγονται δεν είναι ακριβώς ίδια αλλά η απόκλιση είναι αμελητέα. Αυτό υποδηλώνει ότι γενικά λαμβάνουν τις ίδιες πληροφορίες, αν και με ελαφρώς διαφορετική ευαισθησία. 

Τα στοιχεία για την παρακολούθηση του ύπνου είναι λίγο πιο ακριβή με πολύ καλά αποτελέσματα στην ανίχνευση της ώρας ύπνου, της ώρας αφύπνισης και της συνολικής διάρκειας ύπνου. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για περισσότερες τεχνικές μετρήσεις, όπως οι "φάσεις" του ύπνου - όπως ο ύπνος REM - δεν συνδυάζονται με μετρήσεις ιατρικής ποιότητας που λαμβάνονται από την πολυ-υπνογραφία.


Δημιουργία ενός πιο προηγμένου tracker

Όσον αφορά τον εντοπισμό πτώσεων (που θα ήταν πολύ χρήσιμο για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας), οι επιστήμονες αναπτύσσουν συσκευές που φοριούνται στον καρπό που μπορούν να το κάνουν με ακρίβεια χρησιμοποιώντας τεχνολογία επιταχυνσιόμετρου, η οποία είναι η ίδια υποκείμενη τεχνολογία που χρησιμοποιείται ήδη από φορητές συσκευές. Επομένως, η τεχνολογία υπάρχει, αλλά σε αυτό το σημείο, δεν είναι σαφές εάν τα πολλά υποσχόμενα εργαστηριακά αποτελέσματα θα μεταφραστούν με ακρίβεια σε εμπορικά wearables.

Activity trackers

Εν τω μεταξύ, το νεότερο ρολόι Samsung Galaxy Watch 4 Classic που βρίσκουμε και στον Κωτσόβολο ισχυρίζεται ότι μετράει την αρτηριακή πίεση και τη σύσταση μάζας σώματος (όπως λίπος, μυϊκή μάζα και οστική μάζα). Η σύσταση του σώματος μετράται χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται ανάλυση βιοηλεκτρικής αντίστασης. Όταν ο χρήστης αγγίζει το ρολόι με το αντίθετο χέρι του, περνά ένα αδύναμο ηλεκτρικό σήμα μέσα από το σώμα και πίσω στο ρολόι. Στη συνέχεια, η σύσταση του σώματος υπολογίζεται χρησιμοποιώντας αλγόριθμους και το σωματικό βάρος που εισάγεται χειροκίνητα. 


Μερικές φορές τα wearables ξεπερνούν τις προσδοκίες

Σε μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Apple και αναφέρθηκε στο New England Medical Journal, 419.297 συμμετέχοντες χωρίς γνωστή καρδιακή μαρμαρυγή φορούσαν Apple Watch. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 2.161 από αυτούς έλαβαν ειδοποίηση ακανόνιστου σφυγμού, εκ των οποίων το 84% επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια ότι είχε κολπική μαρμαρυγή (ακανόνιστος και γρήγορος καρδιακός παλμός).

Η ικανότητα ειδοποίησης των χρηστών για μια πιθανή αδιάγνωστη καρδιακή πάθηση φαίνεται εξαιρετικά ευεργετική. Αν και, άλλοι έχουν προειδοποιήσει ότι το Apple Watch μπορεί επίσης να χάσει περιπτώσεις αδιάγνωστης κολπικής μαρμαρυγής – γεγονός που τονίζει τη σημασία του να μην βασίζεστε ποτέ σε μετρήσεις που φοριούνται για ιατρικούς σκοπούς. 


Τα στοιχεία λένε ότι η προσπάθειά σας θα αποδώσει

Εκατοντάδες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει φορετούς ιχνηλάτες δραστηριότητας για να προσπαθήσουν να αυξήσουν τη σωματική δραστηριότητα σε διάφορους γενικούς πληθυσμούς και πληθυσμούς ασθενών και τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι συσκευές είναι αποτελεσματικές στο να βοηθούν τους ανθρώπους να γίνουν πιο σωματικά δραστήριοι και να χάσουν βάρος. 
Μάλιστα μελέτες που εξετάζουν συγκεκριμένα την παρακολούθηση βημάτων για μεγάλες περιόδους υποδηλώνουν ότι τα οφέλη που αποκτήθηκαν εξακολουθούν να υπάρχουν (αν και μικρότερα) έως και τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη φορά που η συσκευή φορέθηκε.

Εκτός από την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα, οι χρήστες φορητών συσκευών συνήθως αναφέρουν ότι είναι ικανοποιημένοι με τις συσκευές τους. Έτσι, αν τύχει να βρείτε ένα στη χριστουγεννιάτικη κάλτσα σας φέτος, να έχετε κατά νου ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη φυσική σας κατάσταση για τη νέα χρονιά.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα φεστιβάλ για το… ραβασάκι;

Πρωτότυπες δράσεις στο Tag Project Space, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στη Στέγη και ό,τι μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 4 έως 10/2.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
04/02/2023

Γιορτάζουμε την ημέρα των ερωτευμένων "Τετ-α-τετ...μ' ένα βιβλίο!"

Μία βραδιά αποκλειστικά για εργένηδες και εργένισσες που αγαπούν το βιβλίο.

24ωρη λειτουργία θερμαινόμενου χώρου στον Δήμο Πειραιά

Στη δομή τηρείται αυστηρά το πρωτόκολλο των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ. και εφαρμόζονται όλα τα μέτρα πρόληψης ενάντια στον covid - 19.

Πέθανε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΒΕ Φίλιππος Τσιμπόγλου

Ο θάνατός του πρόεκυψε λίγο πριν την επίσημη λήξη της θητείας του στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Μάριο Ντεσιάτι: Ο νικητής του λογοτεχνικού βραβείου Strega 2022 έρχεται στην Αθήνα

O συγγραφέας του μυθιστορήματος Ασυμβίβαστοι (πρωτ.τίτλος Spartiati), που τιμήθηκε με τη μεγαλύτερη λογοτεχνική διάκριση στην Ιταλία, θα επισκεφθεί την Αθήνα, για να παρουσιάσει το βιβλίο του.

Αναψυκτήρια σε 75 αρχαιολογικούς χώρους ενισχύουν την οικονομία των εμπειριών

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων

Ρεπορτάζ: Τι περιμένουμε στο μέλλον από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης;

Έχοντας αναλάβει τη διαχείριση της ΔΑΚ, η Τεχνόπολη μας εξηγεί το όραμα και τους στόχους για το μέλλον της πρώτης, προκειμένου να συνεχίσει τη μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία της.