Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Τσαρλς Κ. Γουίλιαμς, ο ανασκαφέας της αρχαίας Κορίνθου

Σε ηλικία 96 ετών έφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στις ανασκαφές της αρχαίας Κορίνθου.

Τσαρλς Κ. Γουίλιαμς

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών ο καθηγητής Τσαρλς Κ. Γουίλιαμς, ο άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στις ανασκαφές της αρχαίας Κορίνθου. 

Πληροφορούμενη την απώλεια του, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Charles K. Williams II, του μεγάλου αρχαιολόγου, που καταλείπει τεράστιο, σε όγκο και ακτινοβολία, έργο. Αφιέρωσε τη ζωή του, επιστημονική και προσωπική, στην ανασκαφική έρευνα και την ανάδειξη της Αρχαίας Κορίνθου. Από νεαρός αρχαιολόγος, ήδη στη δεκαετία του 1960, μέχρι και σήμερα, ο Τσαρλς Κ. Γουίλιαμς είχε ανεκτίμητη, μοναδική συμβολή στις ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, στην Κόρινθο, τις οποίες επέβλεψε ως διευθυντής περισσότερα από τριάντα χρόνια. Ως κορυφαίος επιστήμονας και δάσκαλος, αλλά και ως ικανότατος διευθύνων, εξασφάλιζε επαρκέστατη χρηματοδότηση, και εξ ιδίων πόρων, για την αδιάλειπτη συνέχιση του ανασκαφικού έργου και υποτροφίες για τους νέους ερευνητές, αρχαιολόγους, φιλολόγους και ιστορικούς, τους οποίους καθοδηγούσε, με σοφία και σεμνότητα. Παράλληλα, υπηρέτησε, με αφοσίωση, την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών. Αναδέχθηκε, με επιτυχία, τα επιστημονικά και διοικητικά καθήκοντα, και την κορυφαία θέση του προέδρου της, απόλυτα δίκαια.

Ο Τσαρλς Κ. Γουίλιαμς ανήκε στη μεγάλη γενιά των Αμερικανών αρχαιολόγων -και φιλελλήνων- που αγάπησαν με πάθος την κλασική κληρονομιά και αφοσιώθηκαν ανυστερόβουλα στην ανάδειξη και την προβολή της. Σεμνός εργάτης της επιστήμης, απλός και προσιτός άνθρωπος, ενσάρκωσε ο ίδιος τις οικουμενικές αξίες και αρετές του κλασικού πολιτισμού που τόσο αγάπησε. Για όσους είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε προσωπικά -και είμαστε πολλές και πολλοί καθώς προσέφερε αφειδώλευτα τις γνώσεις και τη φιλία του- υπήρξε ένας σπάνιος δάσκαλος, πρωτίστως με το παράδειγμά του και τη διαδρομή του. Η απώλειά του μας θλίβει αφάνταστα, ο βίος του, όμως, αφήνει πίσω του ένα τεράστιο παράδειγμα κι ένα μεγάλο έργο, αμέτρητους επιστήμονες που ο ίδιος δίδαξε και οι οποίοι θα το συνεχίσουν.

Στην οικογένειά του, τους αμέτρητους μαθητές και συνεργάτες του απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ο Νέος Κόσμος ανάμεσα στις 50 πιο κουλ γειτονιές του κόσμου για το 2026

Οι ειδικοί εντόπισαν τις γειτονιές που όλοι θα θέλαμε να βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, εξερευνώντας κάθε γωνιά του πλανήτη!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/09/2026

Μια γιορτή για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στήνεται στο Πεδίον του Άρεως

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, το Πεδίον του Άρεως φιλοξενεί μια γιορτή αφιερωμένη στον κόσμο των ευρωπαϊκών γλωσσών και διαλέκτων.

Εορτολόγιο 2026: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Σεπτεμβρίου

Μην ξεχάσετε να δώσετε τις ευχές σας στα αγαπημένα σας άτομα.

Η 6η Γιορτή Ανακύκλωσης επιστρέφει στον Πειραιά

Μια ημέρα γεμάτη παιχνίδι, περιβαλλοντική εκπαίδευση και δράσεις για μικρούς και μεγάλους διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά, την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Κοραή.

Εορτολόγιο 2026: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 16 Σεπτεμβρίου

Μην ξεχάσετε να δώσετε τις ευχές σας στα αγαπημένα σας άτομα.

Ενα διήμερο ευαισθητοποίησης για τη νόσο Αλτσχάιμερ στο ΚΠΙΣΝ

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και το ΚΠΙΣΝ ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα διήμερο αφιερωμένο στη νόσο Alzheimer, στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου με ελεύθερη είσοδο.

Ένα φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο σας καλεί να ανακαλύψετε πτυχές του κινεζικού πολιτισμού

Ελάτε με την οικογένεια και τους φίλους σας και ανακαλύψτε μια διαφορετική πλευρά της Κίνας μέσα από τον πολιτισμό Teochew.