Είναι η "Οδύσσεια" του Κρίστοφερ Νόλαν μεταξύ των πολυαναμενόμενων ταινιών αυτής της χρονιάς; Εμείς απαντάμε καταφατικά, αφού μόλις έγινε γνωστό ότι ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης γυρίζει το νέο έργο του, που είναι βασισμένο στην "Οδύσσεια" του Ομήρου, αρχίσαμε να μετράμε αντίστροφα τις ημέρες μέχρι τον Ιούλιο, οπότε και θα κάνει η ταινία παγκόσμια πρεμιέρα.
Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το νέο, epic trailer της ταινίας και η αφίσα της δίνοντας μια πρόγευση για το τι θα δούμε.
Σήμερα, στη συνέντευξη Τύπου της Μπιενάλε Αθήνας για την 8η διοργάνωσή της με τίτλο ΣΤΑΣΙΣ/ΕΚΣΤΑΣΙΣ, μάθαμε (από το πουθενά) μια άλλη πληροφορία για την ταινία.
Στην ομιλία του ο υφυπουργός Πολιτισμού, Ιάσωνας Φωτήλας, αποκάλυψε ότι ο Κρίστοφερ Νόλαν επισκέφτηκε τη Φλώρινα και τη σχολή ξυλογλυπτικής εκεί. Πώς συνδέεται αυτό με την ταινία;
Ο σκηνοθέτης ενθουσιάστηκε, καθώς φαίνεται, με τα έργα των σπουδαστών και ζήτησε να σχεδιαστούν από τους ίδιους όπλα σαν των αρχαίων Ελλήνων. Έτσι, τα όπλα που θα δούμε στις επικές μάχες της ταινίας θα είναι made in Greece και συγκεκριμένα… made in Florina!
Η εστίαση στην ελληνική χειροτεχνία
Η είδηση αυτή δεν ήρθε τυχαία, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού εστιάζει το τελευταίο διάστημα στην ελληνική χειροτεχνία, ενώ τον Απρίλιο διοργανώθηκε Διεθνές Συνέδριο με θέμα: "Ελληνική Χειροτεχνία: Σύγχρονες Τάσεις και Προοπτικές", σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Acropole Palace.
Οι εργασίες του συνεδρίου επικεντρώθηκαν στις προοπτικές της ελληνικής χειροτεχνίας, στη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου και στην ενσωμάτωσή του στη σύγχρονη πολιτιστική και οικονομική ζωή.
Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, το υπουργείο Πολιτισμού προώθησε πιλοτικά προγράμματα για τους κλάδους της υφαντικής, της κεραμικής και της ξυλοτεχνίας. Τα προγράμματα αφορούσαν στους παραπάνω κλάδους της χειροτεχνίας, σε 19 δομές κατάρτισης, που δημιουργήθηκαν ανά την Ελλάδα, σε περιοχές με αντίστοιχη χειροτεχνική παράδοση.
Μια εξ αυτων των δομών, όπως φαίνεται, ήταν και αυτή της Φλώρινας που επισκέφθηκε ο Κρίστοφερ Νόλαν!


