Tο σχέδιο για τη στήριξη του αττικού αμπελώνα

Στη σταθερή βούληση της περιφερειακής αρχής για την πολύπλευρη και ουσιαστική στήριξη των οινοπαραγωγών, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης.

Νίκος Χαρδαλιάς

Στον κομβικό ρόλο του αττικού αμπελώνα ως αναπόσπαστου στοιχείου της παραγωγικής, πολιτιστικής και αναπτυξιακής ταυτότητας της Αττικής, καθώς και στη σταθερή βούληση της περιφερειακής αρχής για την πολύπλευρη και ουσιαστική στήριξη των οινοπαραγωγών, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση "Τα κρασιά της Αττικής – Η αναγέννηση ενός εμβληματικού αμπελώνα", που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεκτικής στρατηγικής της Περιφέρειας για τη διεθνή προώθηση των αττικών οίνων. 

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Αττικής δίνει χώρο και προτεραιότητα σε έναν κλάδο που, όπως σημείωσε, "δεν είναι απλώς ένας κρίκος στην αλυσίδα της παραγωγής – είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα της ταυτότητάς μας". Όπως τόνισε, ο αττικός αμπελώνας συνδέει τη μακραίωνη ιστορία της περιοχής με τη σύγχρονη δημιουργία, την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Νίκος Χαρδαλιάς

Οι ρίζες από το παρελθόν ανοίγουν μελλοντικούς δρόμους

Αναφερόμενος στη διαχρονική σημασία της αμπελουργίας στην Αττική, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι από την αρχαιότητα έως σήμερα τα κρασιά της περιοχής ταξιδεύουν διεθνώς, μεταφέροντας μαζί τους πολιτισμό, γνώση και παράδοση. "Πίσω από αυτή τη διαδρομή βρίσκονται οι άνθρωποί μας -οι αμπελουργοί, οι οινοποιοί, οι οικογένειες που με κόπο και αγάπη καλλιεργούν τη γη, διατηρώντας ζωντανές τις ρίζες μας και ανοίγοντας δρόμους για το μέλλον", σημείωσε.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία του κλάδου, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι η οινική παραγωγή της Αττικής αποτιμάται σήμερα σε περίπου 0,95 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 4,5% της συνολικής ελληνικής παραγωγής οίνου. Όπως υπογράμμισε, "μπορεί ο αριθμός να φαίνεται μικρός, όμως πίσω του κρύβεται μια τεράστια δυναμική -ένας κλάδος που αναπτύσσεται, εκσυγχρονίζεται, εξάγει και μεταδίδει αξία σε ολόκληρη την τοπική οικονομία".

κρασιά

Η Περιφέρεια Αττικής στο πλευρό των οινοποιών

Ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε τις στοχευμένες παρεμβάσεις της Περιφέρειας για τη στήριξη του κλάδου, επισημαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή τέθηκε ως προτεραιότητα η ενίσχυση των ανθρώπων της παραγωγής "με σχέδιο, συνέπεια, σαφείς στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα".

Στο πεδίο της διεθνούς εξωστρέφειας, όπως επεσήμανε, η Περιφέρεια Αττικής ενέταξε για πρώτη φορά στο ετήσιο πρόγραμμα προβολής διεθνείς οινικές έκθεση, όπως η Wine Paris και η ProWein. Παράλληλα, τόνισε, υλοποιήθηκαν στοχευμένα ευρωπαϊκά προγράμματα προβολής σε μεγάλες αγορές, με θετικά αποτελέσματα: αύξηση 32% στην αναγνωρισιμότητα της ρετσίνας Αττικής και 17% στην εξαγωγική δυναμική των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά.

Όπως τόνισε, "όλα αυτά δεν είναι εξαγγελίες –είναι πράξεις σε εξέλιξη", προσθέτοντας ότι ήδη σχεδιάζεται το νέο Τριετές Πρόγραμμα Εξωστρέφειας με επέκταση των δράσεων σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Τα κρασιά της Αττικής

Οίνος, πολιτισμός και εμπειρία – το brand της Αττικής

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σύνδεση του αττικού αμπελώνα με τον τουρισμό και το συνολικό brand της Αττικής. "Ο οίνος δεν είναι μόνο οικονομικός δείκτης. Είναι πολιτισμός. Είναι τρόπος ζωής", ανέφερε, παρουσιάζοντας το concept "Athens Wine Routes”.

Στόχος της πρωτοβουλίας, όπως είπε, είναι να αναδειχθεί η Αττική ως μια μητροπολιτική περιφέρεια που συνδυάζει ιστορία, φύση, γαστρονομία και σύγχρονη αστική εμπειρία, με τον αττικό αμπελώνα να λειτουργεί ως "φυσικός πρεσβευτής φιλοξενίας και ταυτότητας".

Υποδομές, καινοτομία και συνέργειες

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη δεν περιορίζεται στην προβολή, αλλά στηρίζεται σε υποδομές και συνεργασίες. Αναφέρθηκε στο έργο άρδευσης 2.500 στρεμμάτων αμπελώνων και ελαιώνων στην Κερατέα, καθώς και στις δράσεις εκσυγχρονισμού οινοποιητικών επιχειρήσεων μέσω των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τόνισε μάλιστα, ότι κεντρικό ρόλο σε αυτή τη στρατηγική κατέχει η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Αττικής, με βασικό εταίρο την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα Αττικής (ΕΝ.Ο.Α.Α.), καθώς "μόνο μέσα από τη συνεργασία, τη γνώση και τις συνέργειες μπορούμε να πάμε μπροστά", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Αττικής επενδύει με σταθερότητα και στρατηγικό σχεδιασμό σε ένα ενιαίο παραγωγικό οικοσύστημα που συνδέει τον πρωτογενή τομέα με τη μεταποίηση, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. "Η δική μας φιλοσοφία είναι ξεκάθαρη: δεν θυμόμαστε τους ανθρώπους της παραγωγής μόνο όταν υπάρχει πρόβλημα. Είμαστε δίπλα τους κάθε μέρα Η Αττική μπορεί. Και όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, το αποδεικνύουμε στην πράξη – κάθε μέρα, σε κάθε τομέα", κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

κρασιά

Αττικός οίνος: πορεία δημιουργίας από την αρχαιότητα έως το μέλλον

Στο πλαίσιο της ημερίδας, την οποία συντόνισε ο MW Master of Wine Γιάννης Καρακάσης, καταξιωμένοι οινοποιοί κατέθεσαν την εμπειρία και τις απόψεις τους πάνω στην "ήσυχη επανάσταση" που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στην οινοπαραγωγή της Αττικής, τις καινοτόμες στρατηγικές που ακολουθούν οι νέες γενιές παραγωγών, χαράσσοντας τον δρόμο του αττικού κρασιού προς το αύριο, καθώς και την υπεραξία του Σαββατιανού, του "πρωταγωνιστή" του Αττικού αμπελώνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Η Diane Morgan συναντά για πρώτη φορά το ελληνικό κοινό στη Στέγη

Στις 7 Ιανουαρίου η Diane Morgan συζητά με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, επιστρατεύοντας την απενοχοποιημένη σάτιρα της εποχής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/12/2025

Seacrets Inspirations: προϊόντα από την Ελλάδα με αγάπη

Κάθε προϊόν της Seacrets φέρει μαζί του το όραμα της εταιρείας: να προωθήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όπου η ελληνική διατροφική κουλτούρα και η μεσογειακή διατροφή γίνονται καθημερινή επιλογή.

World of Beer Festival: Η γιορτή μπίρας ξαναστήνεται στην Τεχνόπολη

Η πολυαναμενόμενη γιορτή μπίρας, το World of Beer Festival 2026, επιστρέφει στις 8, 9 & 10 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Χριστούγεννα στην Αθήνα με μουσικές εξόδους, χορό, parties και events που σε περιμένουν να ανακαλύψεις

Οι γιορτές θέλουν μουσική με events, χορό και parties που σε περιμένουν να τα βρεις στο νέο More.com App.

Χριστούγεννα στην πόλη με τις πιο μαγικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους

Το νέο More.com App αποτελεί τον απόλυτο οδηγό για τις εξόδους των εορτών, προσφέροντας προτάσεις events για κάθε γούστο.

Η νύχτα στον Πειραιά γίνεται κόκκινη αυτή την Παρασκευή

Αυτή την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, έως τις 23:00, τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά με ειδικές προσφορές και εκπτώσεις, δημιουργώντας μια γιορτινή ατμόσφαιρα.

Μία μεγάλη Χριστουγεννιάτικη Αγορά στολίζει την πλατεία Κοτζιά

Ο Δήμος Αθηναίων στήνει στην καρδιά της πόλης ξύλινα σπιτάκια, καρουζέλ και δράσεις για μικρούς και μεγάλους.