20 πράγματα που δεν ήξερες για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Μερικές λιγότερο γνωστές πλευρές της ιστορίας της κορυφαίας έκθεσης της χώρας, εκατό χρόνια μετά την ίδρυσή της.

δεθ thessalonikiartsandculture.gr/

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), κομβικό γεγονός για την πόλη, οργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο από το 1926, ταυτίζεται με τη Θεσσαλονίκη και είναι αναπόσπαστο κομμάτι όχι μόνο της ιστορίας, αλλά της οικονομίας και του πολιτισμού της. Σαν θεσμός από τότε έως σήμερα, η ΔΕΘ έχει αποτελέσει πλατφόρμα για πολεμικές συρράξεις, πολιτικές αναταραχές και γεγονότα που άλλαξαν την Ελλάδα ριζικά. Αποτελεί επίσης την μεγαλύτερη έκθεση επιχειρηματικότητας και τεχνογνωσίας στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Ας κάνουμε μία αναδρομή στο παρελθόν της.

20 πράγματα που δεν ήξερες για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης - εικόνα 1
Λεζάντα

> Ο καθηγητής ζωολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βουλευτής Νικόλαος Γερμανός (1864-1935), διατύπωσε πρώτος την ιδέα για τη δημιουργία μιας "διεθνούς ετησίας εμποροπανηγύρεως” στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας.

 > Η ιδέα του βρήκε σύμφωνους τους τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες και έτσι στις 30 Απριλίου 1925 η κυβέρνηση Σοφούλη έκανε αποδεκτό το αίτημα, εκτιμώντας ότι για πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους έπρεπε να ενθαρρυνθούν τέτοιου είδους αναπτυξιακές δραστηριότητες ειδικά στη Θεσσαλονίκη, που είχε αποκοπεί μετά την απελευθέρωσή της από τη φυσική της ενδοχώρα.

20 πράγματα που δεν ήξερες για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης - εικόνα 2
Λεζάντα

> Το πρώτο εκθεσιακό κέντρο της χώρας έγινε πραγματικότητα το 1926 και η 1η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε 100.000 επισκέπτες στο Πεδίον του Άρεως, το σημερινό 3ο Σώμα Στρατού.

> Η πρώτη ΔΕΘ κάλυψε χώρο 7.000 τ.μ., είχε 600 εκθέτες (310 από το εξωτερικό), 2 κρατικές συμμετοχές (Σοβιετική Ένωση και Ουγγαρία) και την επισκέφθηκαν πάνω 150.000 άνθρωποι, αριθμός σημαντικός για την εποχή.

> Σύντομα κατέστη σαφές ότι ο υπάρχων χώρος δεν ήταν επαρκής για τη διεξαγωγή της ΔΕΘ. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘30 κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά της σε έκταση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που ανήκε στην Υπηρεσία Ανταλλαξίμων. Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και ο σημερινός χώρος της έκθεσης, ανάμεσα στην Εγνατίας, την Γ’ Σεπτεμβρίου, τη Λεωφόρο Στρατού και στην Αγγελάκη.

20 πράγματα που δεν ήξερες για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης - εικόνα 3

> Οι ημερομηνίες της τρίτης ΔΕΘ αναγκάστηκαν να μετατοπιστούν λόγω της επιδημίας του δάγκειου πυρετού.

> Στη 14η ΔΕΘ (24/9-15/10/1939), η Γερμανία του Χίτλερ είχε εισβάλει στην Πολωνία, παρ’ όλα αυτά συμμετείχε και μάλιστα με δικό της περίπτερο.

> Η τελευταία προπολεμική έκθεση της ΔΕΘ το 1940 πραγματοποιήθηκε στις νέες εγκαταστάσεις – χρησιμοποιήθηκαν μόνο για ένα έτος γιατί υπέστησαν βαρύτατες καταστροφές κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Λίγες μέρες μετά το τέλος της ΔΕΘ κηρύχθηκε ο πόλεμος, ενώ πολλοί από τους εκθέτες δεν πρόλαβαν να πάρουν ούτε τα εκθέματά τους.

20 πράγματα που δεν ήξερες για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης - εικόνα 4

> Στις 11 Απριλίου 1941 εγκαταστάθηκαν στους χώρους της ΔΕΘ γερμανικές μονάδες που παρέμειναν μέχρι και τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Τα αρχεία της έκθεσης, ο εξοπλισμός και τα έπιπλα, όσα είχαν απομείνει, λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν.

> Τον Οκτώβριο του 1944 και με διαφαινόμενη την ήττα τους, οι Γερμανοί ανατίναξαν τα πολεμοφόδιά τους για να μην πέσουν στα χέρια των συμμάχων, μαζί και τα περίπτερα της έκθεσης. Έπειτα τα περίπτερα επισκευάστηκαν και αξιοποιήθηκαν ως αποθήκες από τα σώματα των συμμάχων.

20 πράγματα που δεν ήξερες για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης - εικόνα 5

> Η πρώτη μεταπολεμική ΔΕΘ, η 16η, έλαβε χώρα το 1951, ενώ η Ελλάδα προσπαθούσε να ανακτήσει βηματισμό μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο. Ο ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον ήταν τόσο μεγάλα, που ο αριθμός των επισκεπτών αγγίζει το αστρονομικό επίπεδο των 650.000 ανθρώπων.

> Το 1957 ο Δημήτριος Βακόνδιος, υπάλληλος της εταιρείας 'Δρίτσας' που αντιπροσώπευε τα προϊόντα της Νεστλέ στην Ελλάδα, ‘χτύπησε’ τον πρώτο  καφέ ‘φραπέ’, που τα επόμενα χρόνια έγινε το εθνικό καλοκαιρινό ρόφημα της Ελλάδας.

> Το 1960 λειτούργησε ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα (κλειστού κυκλώματος) στο περίπτερο της ΔΕΗ.

> Το 1966 είναι η χρονιά ορόσημο για τη ΔΕΘ, η οποία έφτασε στο απόγειο της επιτυχίας της. Οι Έλληνες εκθέτες ανέρχονταν σε 400 και οι ξένοι σε 1.500 κατά μέσο όρο, ανά διοργάνωση. Την ίδια χρονιά κατασκευάστηκε μέσα στις εγκαταστάσεις της το Αλεξάνδρειο Μέλαθρον, το γνωστό "Παλέ Ντε Σπορ”, που επί δεκαετίες ήταν το μεγαλύτεο κλειστό γήπεδο της χώρας.

> Πέραν του επιχειρηματικού της ενδιαφέροντος, η ΔΕΘ αντέπτυξε δραστηριότητές που επεκτείνονται και στον τομέα του πολιτισμού, με την καθιέρωση του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου το 1960 και του Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού το 1962 .

> Η 41η ΔΕΘ το 1976 αποτέλεσε το πρώτο βήμα σε μια νέα δεκαετία και σε μια νέα περίοδο στην ιστορία της, καθώς συνέπεσε με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την πλήρη ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

> Το 1977 ο φορέας που διοργανώνει την έκθεση μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία και μετονομάσθηκε σε HELLEXPO, που έκτοτε εξελίχθηκε στον επίσημο φορέα διοργάνωσης διεθνών εκθέσεων, συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων στη χώρα μας.

> Στην 66η ΔΕΘ την 11η Σεπτεμβρίου τα νέα της τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ πάγωσαν το επιχειρηματικό κλίμα. Το αμερικανικό περίπτερο έκλεισε και ξανάνοιξε τρεις ημέρες αργότερα με αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Η 66η ΔΕΘ ήταν επίσης και η τελευταία στην οποία λειτούργησαν οι συναλλαγές με δραχμή.

 > Η 83η αλλά και η 84η ΔΕΘ το 2018 και 2019 καινοτόμησαν με την απαγόρευση του καπνίσματος και σε ανοικτούς χώρους και τη διαμόρφωση ειδικών εξωτερικών χώρων για τους καπνίζοντες.

> Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2025 ανοίγει τις πύλες της η 89η ΔΕΘ, που θα διαρκέσει έως την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου. Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει περισσότερους από 1.100 εκθέτες από όλο τον κόσμο και πάνω από 200.000 επισκέπτες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

"Επαναγοητεύοντας τον Κόσμο" το θέμα του 3ο Διεθνούς Συμποσίου για μια Νέα Ελευσίνα

Ένα τριήμερο αναστοχασμού, εμπνευσμένου διαλόγου και οραματικής δράσης έρχεται στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, μαζί με ομιλίες και καλλιτεχνικές δράσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/09/2025

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Φεστιβάλ, σινεμά και όσα δεν πρέπει να χάσεις στην πόλη τις επόμενες μέρες.

Τα άχαστα της πόλης για τις επόμενες εβδομάδες

Με τον Σεπτέμβρη να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν, η πόλη γεμίζει ξανά με πολιτιστικές προτάσεις που αγκαλιάζουν κάθε μορφή τέχνης - από μουσική και θέατρο μέχρι κινηματογράφο και εικαστικά.

Το Greece Race for the Cure επιστρέφει με σύνθημα "Μαζί πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού"

Το Greece Race for the Cure® μάς φέρνει για 17η χρονιά κοντά για καλό σκοπό, με έναν αγώνα τρεξίματος 5χλμ κι έναν περπατήματος 2 χλμ.

Ημέρες Καριέρας 2025: Για μία καινούργια αρχή, έλα όπως είσαι!

Οι Ημέρες Καριέρας, το μεγαλύτερο career fair της Ελλάδας, επιστρέφουν ανανεωμένες και πιο interactive από ποτέ, σε νέο venue!

Το Φεστιβάλ του Συλλόγου Γιόγκα Ελλάδας έρχεται στο ΠΛΥΦΑ

Μαθήματα και εργαστήρια με έμπειρους δασκάλους, παρουσιάσεις, ομιλίες, διαλογισμοί και γιορτινά δρώμενα περιμένουν τους μυημένους της γιόγκα και όσους θέλουν να τη γνωρίσουν.