Messinia Terroirs Wine Festival 2025: Τρεις μέρες γεμάτες γεύση, εμπειρία και οινική ψυχή

MESSINIA TERROIRS

Αν ήσουν στη Μεσσηνία εκείνο το τριήμερο 13-15 του Ιουνίου, τότε πιθανότατα ακόμα αναπολείς αρώματα κρασιών, γεύσεις που ξύπνησαν αναμνήσεις και συζητήσεις που άγγιξαν τον παλμό της γης. Το Messinia Terroirs Wine Festival 2025 αποτέλεσε για ακόμη μια χρονιά μια πολυεπίπεδη εμπειρία που συνέδεσε το αμπέλι με την ιστορία, τον πολιτισμό με τη γαστρονομία και το μέλλον με το πάθος των ανθρώπων του τόπου.

Από την πρώτη κιόλας μέρα, φάνηκε ότι φέτος το φεστιβάλ είχε πάρει άλλο ύψος. Η έναρξη έγινε στον κομψό χώρο του W Costa Navarino, με ένα δυναμικό πάνελ αφιερωμένο στο terroir της Μεσσηνίας. Όχι, δεν επρόκειτο για μια ακόμη θεωρητική συζήτηση. Εδώ, η γη μιλούσε. Επιστήμονες, αμπελουργοί και άνθρωποι του τουρισμού ανέδειξαν τη Μεσσηνία ως έναν τόπο με μοναδική γεωλογική, αμπελουργική και πολιτιστική ταυτότητα, ξεδιπλώνοντας το DNA του μεσσηνιακού κρασιού: από τις ποικιλίες και τα πετρώματα μέχρι τις αρχαιολογικές ρίζες και τις σύγχρονες προοπτικές.

Messinia Terroirs

Το πιο εντυπωσιακό, όμως, ήταν η επιστημονική παρουσίαση από τέσσερις πανεπιστημιακές ομάδες. Ιστορία, γεωλογία, αμπελουργία και ζύμες έγιναν τέσσερα "σταφύλια" ενός τσαμπιού γνώσης που μας έκανε να δούμε το κρασί όχι μόνο ως προϊόν, αλλά ως πολιτισμική καινοτομία. Το απόγευμα, το σκηνικό μεταφέρθηκε στην καρδιά της Navarino Agora. Εκεί, ανάμεσα σε ξύλινα τραπέζια και δροσερά ποτήρια, οι επισκέπτες δοκίμαζαν τοπικούς οίνους, συνόδευαν με ελιές και πετιμέζι, και κουβέντιαζαν με παραγωγούς σαν να τους γνώριζαν χρόνια. Σε μια πλατεία γεμάτη φως, ευγένεια και ανοιχτά αρώματα.

Το Σάββατο, σειρά είχε η "Μαύρη Σταφίδα". Με άξονα αυτή τη μικρή, δυναμική υπερτροφή, το φεστιβάλ άγγιξε βαθύτερα στρώματα της μεσσηνιακής ταυτότητας μέα από συζητήσεις για την ιστορία, την οικονομία και τις σύγχρονες χρήσεις. Εντυπωσιακή η παρασκευή της θρυλικής "τσιλαδιάς" με μαύρη σταφίδα, δημιουργικά παγωτά, αλλά και διατροφικές μπάρες. Όσο οι μεγαλύτεροι δοκίμαζαν, παρακολουθούσαν masterclasses πάνω σε ελληνικές ποικιλίες και ερχόταν σε άμεση επαφή με την ίδια την έννοια του terroir, τα παιδιά έπαιζαν γεωμυθολογικά παιχνίδια.

Messinia Terroirs

Την Κυριακή ο προβολέας έπεσε στην στρατηγική επικοινωνίας, την εκπαίδευση προσωπικού, τις γευσιγνωσίες και την εστίαση στη σύνδεση των τοπικών οίνων με την τουριστική εμπειρία.α Το masterclass με επίκεντρο τον μεσσηνιακό οίνο έδωσε πρακτικά εργαλεία σε επαγγελματίες της εστίασης, αναδεικνύοντας τον ρόλο του κρασιού ως προστιθέμενη αξία στην εμπειρία του επισκέπτη.

Αυτό που ξεχώρισε φέτος ήταν το νήμα που ένωσε όλες τις δράσεις: η σύνδεση του κρασιού με το τοπίο, τον άνθρωπο και την κοινότητα. Όλα έγιναν με τρόπο που συνδύαζε υψηλό επίπεδο και αυθεντικότητα. Δεν υπήρχαν επιτηδευμένες παρουσιάσεις. Υπήρχε μια ουσιαστική ροή: από το αμπέλι στο ποτήρι, από την παράδοση στην καινοτομία, από τη Μεσσηνία στον κόσμο.

Messinia Terroirs

Το Messinia Terroirs Wine Festival 2025 δεν ήταν απλώς το καλύτερο μέχρι το επόμενο. Ήταν μια υπόσχεση ότι η γεύση της Μεσσηνίας δεν τελειώνει στο ποτήρι. Συνεχίζεται στο βλέμμα ενός παραγωγού, στη συζήτηση γύρω από ένα ξύλινο τραπέζι, στη μνήμη ενός αρώματος που θα μας φέρνει πάντα πίσω σε αυτή την τριήμερη γιορτή.

Πληροφορίες: www.cvf.gr 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περπατώντας στο παρελθόν του Φαλήρου

Ένα ταξίδι στην ιστορία θα είναι ο περίπατος "Γνωρίζοντας το αρχαίο Φάληρο", κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα μάθουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την περιοχή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/11/2025

Πώς και γιατί το Vik στη Χιλή αναδείχθηκε καλύτερο οινοποιείο του κόσμου

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το ξεχωριστό οινικό σημείο που βρέθηκε στο νο.1 των The World's 50 Best Vineyards 2025.

Όλα όσα θα κάνεις στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα

Μερικά πράγματα που αξίζει να δεις και να κάνεις στην πόλη αυτή την εβδομάδα.

Ο αμπελώνας της Κεντρικής Ελλάδας στην Αίγλη Ζαππείου

Πιο δυναμική από ποτέ, η οινική γιορτή Central Wine Fair καταφθάνει σήμερα στο δημοφιλές venue του αθηναϊκού κέντρου.

Τι ετοιμάζει γι' αυτά τα Χριστούγεννα η Coca Cola

Η Coca-Cola δημιουργεί μια σειρά από συναρπαστικές εμπειρίες που γεμίζουν μαγεία, χαρά και μοναδικές στιγμές αυτές τις γιορτινές μέρες.

Kitsune Athens: Το vegan street food που έλειπε από τα Εξάρχεια

Ανάμεσα στον Λυκαβηττό και τον λόφο του Στρέφη, στην οδό Ιπποκράτους, έκανε την εμφάνισή της μια… αλεπού.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα σαββατοκύριακο αφιερωμένο στη σύγχρονη τέχνη

Open studio στη γειτονιά της Καλλιθέας, η "Γιορτή της Επιστήμης στο Γαλλικό Ινστιτούτο και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 22 έως 28/11.