
Αν ήσουν στη Μεσσηνία εκείνο το τριήμερο 13-15 του Ιουνίου, τότε πιθανότατα ακόμα αναπολείς αρώματα κρασιών, γεύσεις που ξύπνησαν αναμνήσεις και συζητήσεις που άγγιξαν τον παλμό της γης. Το Messinia Terroirs Wine Festival 2025 αποτέλεσε για ακόμη μια χρονιά μια πολυεπίπεδη εμπειρία που συνέδεσε το αμπέλι με την ιστορία, τον πολιτισμό με τη γαστρονομία και το μέλλον με το πάθος των ανθρώπων του τόπου.
Από την πρώτη κιόλας μέρα, φάνηκε ότι φέτος το φεστιβάλ είχε πάρει άλλο ύψος. Η έναρξη έγινε στον κομψό χώρο του W Costa Navarino, με ένα δυναμικό πάνελ αφιερωμένο στο terroir της Μεσσηνίας. Όχι, δεν επρόκειτο για μια ακόμη θεωρητική συζήτηση. Εδώ, η γη μιλούσε. Επιστήμονες, αμπελουργοί και άνθρωποι του τουρισμού ανέδειξαν τη Μεσσηνία ως έναν τόπο με μοναδική γεωλογική, αμπελουργική και πολιτιστική ταυτότητα, ξεδιπλώνοντας το DNA του μεσσηνιακού κρασιού: από τις ποικιλίες και τα πετρώματα μέχρι τις αρχαιολογικές ρίζες και τις σύγχρονες προοπτικές.

Το πιο εντυπωσιακό, όμως, ήταν η επιστημονική παρουσίαση από τέσσερις πανεπιστημιακές ομάδες. Ιστορία, γεωλογία, αμπελουργία και ζύμες έγιναν τέσσερα "σταφύλια" ενός τσαμπιού γνώσης που μας έκανε να δούμε το κρασί όχι μόνο ως προϊόν, αλλά ως πολιτισμική καινοτομία. Το απόγευμα, το σκηνικό μεταφέρθηκε στην καρδιά της Navarino Agora. Εκεί, ανάμεσα σε ξύλινα τραπέζια και δροσερά ποτήρια, οι επισκέπτες δοκίμαζαν τοπικούς οίνους, συνόδευαν με ελιές και πετιμέζι, και κουβέντιαζαν με παραγωγούς σαν να τους γνώριζαν χρόνια. Σε μια πλατεία γεμάτη φως, ευγένεια και ανοιχτά αρώματα.
Το Σάββατο, σειρά είχε η "Μαύρη Σταφίδα". Με άξονα αυτή τη μικρή, δυναμική υπερτροφή, το φεστιβάλ άγγιξε βαθύτερα στρώματα της μεσσηνιακής ταυτότητας μέα από συζητήσεις για την ιστορία, την οικονομία και τις σύγχρονες χρήσεις. Εντυπωσιακή η παρασκευή της θρυλικής "τσιλαδιάς" με μαύρη σταφίδα, δημιουργικά παγωτά, αλλά και διατροφικές μπάρες. Όσο οι μεγαλύτεροι δοκίμαζαν, παρακολουθούσαν masterclasses πάνω σε ελληνικές ποικιλίες και ερχόταν σε άμεση επαφή με την ίδια την έννοια του terroir, τα παιδιά έπαιζαν γεωμυθολογικά παιχνίδια.

Την Κυριακή ο προβολέας έπεσε στην στρατηγική επικοινωνίας, την εκπαίδευση προσωπικού, τις γευσιγνωσίες και την εστίαση στη σύνδεση των τοπικών οίνων με την τουριστική εμπειρία.α Το masterclass με επίκεντρο τον μεσσηνιακό οίνο έδωσε πρακτικά εργαλεία σε επαγγελματίες της εστίασης, αναδεικνύοντας τον ρόλο του κρασιού ως προστιθέμενη αξία στην εμπειρία του επισκέπτη.
Αυτό που ξεχώρισε φέτος ήταν το νήμα που ένωσε όλες τις δράσεις: η σύνδεση του κρασιού με το τοπίο, τον άνθρωπο και την κοινότητα. Όλα έγιναν με τρόπο που συνδύαζε υψηλό επίπεδο και αυθεντικότητα. Δεν υπήρχαν επιτηδευμένες παρουσιάσεις. Υπήρχε μια ουσιαστική ροή: από το αμπέλι στο ποτήρι, από την παράδοση στην καινοτομία, από τη Μεσσηνία στον κόσμο.

Το Messinia Terroirs Wine Festival 2025 δεν ήταν απλώς το καλύτερο μέχρι το επόμενο. Ήταν μια υπόσχεση ότι η γεύση της Μεσσηνίας δεν τελειώνει στο ποτήρι. Συνεχίζεται στο βλέμμα ενός παραγωγού, στη συζήτηση γύρω από ένα ξύλινο τραπέζι, στη μνήμη ενός αρώματος που θα μας φέρνει πάντα πίσω σε αυτή την τριήμερη γιορτή.
Πληροφορίες: www.cvf.gr