Tα Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα μπήκαν στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Το γεγονός συνιστά την διεθνή αναγνώριση της οικουμενικής αξίας των αρχαιολογικών χώρων της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας.

Μινωικό Ανάκτορο Ζάκρος shutterstock

Η εγγραφή των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ανακοινώθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της 47ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Το γεγονός συνιστά την διεθνή αναγνώριση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας των έξι εξαιρετικά σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης -της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας- που συγκρότησαν τη σειριακή υποψηφιότητα. Ταυτόχρονα, αποτελεί δέσμευση για την Ελλάδα να διατηρήσει και να προστατεύσει αλώβητες τις πολιτιστικές αξίες των σημαντικών αυτών μνημειακών συνόλων.

Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, βασιζόμενη και στην αξιολόγηση του αρμόδιου συμβουλευτικού οργάνου της, ICOMOS, αναγνώρισε την Εξέχουσα Οικουμενική Αξία των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων, την αυθεντικότητα και την ακεραιότητα του αγαθού, καθώς και την ύπαρξη ισχυρού πλαισίου προστασίας και δομημένου Σχεδίου Διαχείρισής του, συστατικά απαραίτητα της εγγραφής στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. 

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρούσα κατά την αναγγελία της εγγραφής, κατά  την ολοκλήρωση της διαδικασίας  της εγγραφής, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Σήμερα είναι μια μέρα ορόσημο για την πατρίδα μας, για τον ελληνικό λαό, για την Κρήτη,  για τον Πολιτισμό στη μακρά ιστορική του διάρκεια. Με την εγγραφή των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ο μινωικός πολιτισμός, ένας από λαμπρότερους πολιτισμούς του προϊστορικού Αιγαίου αναγνωρίζεται και καθιερώνεται παγκοσμίως. [...]".

Τα Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα αποτελούν το πλέον εμβληματικό στοιχείο της ταυτότητας του μινωικού πολιτισμού, ενός από τους πιο αξιόλογους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου που αναπτύχθηκε στη διάρκεια δύο χιλιετιών (2800-1100 π.Χ.). Η μινωική κληρονομιά, κιβωτός και θησαυροφυλάκιο αξιών, μύθων και κοινωνικών ιδεών, έχει επηρεάσει τη καλλιτεχνική και πνευματική σκέψη διανύοντας ιστορική τροχιά πολλών χιλιετηρίδων. Ο θρύλος  του σύνθετου και χαώδους Λαβύρινθου που σχεδιάστηκε για τον βασιλιά Μίνωα, ένα θαύμα της μηχανικής, που συμβόλιζε τη δημιουργικότητα και την πολυπλοκότητα και αντανακλά την κατασκευαστική πολυπλοκότητα και τη μνημειακότητα των ανακτόρων, αποτελεί μέχρι και σήμερα σύμβολο δαιδαλώδους οργάνωσης με παγκόσμια αναγνώριση ως προς την ορολογία, τη μορφή. Παράλληλα, η μινωική τέχνη με τα φυσιοκρατικά χαρακτηριστικά της επηρεάζει τη  καλλιτεχνική δημιουργική σύνθεση σε ολόκληρο τον κόσμο, σε ποικίλους τομείς όπως η φιλοσοφία, η ζωγραφική, η λογοτεχνία, η μουσική, η ποίηση, το θέατρο και ο κινηματογράφος.

Τα Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα συνιστούν την πιο αυθεντική και αντιπροσωπευτική έκφραση της ακμάζουσας μινωικής κοινωνίας προσφέροντας τεκμήρια πρώιμης αστικής ανάπτυξης και  αποκαλύπτοντας σύνθετες κοινωνικοπολιτικές δομές, λειτουργικά οργανωμένες γύρω από ένα ιεραρχημένο διοικητικό σύστημα. Ήταν διοικητικά, οικονομικά και θρησκευτικά κέντρα, η σύνθετη αρχιτεκτονική μορφών των οποίων, με επιρροές από την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή, σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί τις ποικίλες ανάγκες και λειτουργίες μίας ιεραρχημένης κοινωνίας. Τα μνημεία αυτά συνιστούν διαχρονικά σημείο αναφοράς στην ιστορία της ανθρωπότητας καθώς παρέχουν υλικές μαρτυρίες για την ανάπτυξη πρώιμων οικονομικών συστημάτων, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία και το θαλάσσιο εμπόριο. Αποτελούν επίσης πολύτιμη πηγή τεκμηρίωσης για τα δύο αρχαιότερα συστήματα γραφής στην Ευρώπη – τη Κρητική Ιερογλυφική και τη Γραμμική Α – τα οποία επινοήθηκαν στην Κρήτη ήδη από τις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα ΣΚ αφιερωμένο στο βιβλίο

Το 8ο Θερινό Βιβλιοστάσιο στη ΔΑΚ, ο horror μαραθώνιος του Athens Open Air Film Festival και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 12 έως 18/7.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
12/07/2025

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Θεατρικές παραστάσεις, χαβανέζικο πάρτι, συναυλίες, θερινό σινεμά και όσα δεν πρέπει να χάσεις στην πόλη μέχρι την Κυριακή.

Θωρακίζονται με αντικεραυνική προστασία εμβληματικά μνημεία της Θεσσαλονίκης

Ενισχύεται η προστασία έναντι του ακραίου φαινομένου σε τέσσερα μνημεία εγγεγραμμένα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ένα εκ των οποίων είναι και ο Λευκός Πύργος.

Τι θα ομορφύνει το "Καλοκαίρι στην Αθήνα" την εβδομάδα 11-17 Ιουλίου;

Δείτε εντός όλες τις δωρεάν δράσεις (συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις) που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για το ερχόμενο επταήμερο.

Αποκαθίσταται το μνημειακό συγκρότημα της Βασιλικής Α’, στους Φιλίππους

Στην αποκατάσταση των μνημείων -συμπεριλαμβανομένου και του βαπτιστηρίου- προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού διά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας.

Η αρχιτέκτονας πίσω από τα πιο δημοφιλή αθηναϊκά εστιατόρια

H Χρυσοκόνα Μαύρου έχει υπογράψει σχεδιαστικά μερικά από τα πιο χοτ μέρη της πρωτεύουσας.

11 ιδέες για βόλτα τις επόμενες μέρες στην Αθήνα

Η Αθήνα τις επόμενες μέρες μεταμορφώνεται σε ένα ζωντανό σκηνικό πολιτισμού, μουσικής και τέχνης.