
Χαζεύοντας στο TikTok πριν λίγες ημέρες, έτυχε να πέσω πάνω στο βίντεο ενός νεαρού παιδιού ο οποίος, καθισμένος σε μία πολυθρόνα που από μόνη της μαρτυράει πως περνάει πολλές ώρες στον υπολογιστή, εξηγούσε λεπτομερώς τη νέα του online εφεύρεση.
Μιλώντας με κάποιους Gen Z ιδιωματισμούς και χωρίς να βιάζεται, ο Γιάννης Καγιώργης – Σιώτος παρουσίασε την εφαρμογή BeLokal, έναν καινούργιο ψηφιακό ταξιδιωτικό οδηγό, ο οποίος γεννήθηκε από την ανάγκη του ίδιου και των φίλων του να συλλέγουν σωστά tips για έναν τόπο πριν τον επισκεφτούν, από τους ντόπιους και τους επισκέπτες που ξέρουν πού να πάνε. Όπως ο ίδιος διηγούταν και στο βίντεο, η ιδέα προέκυψε από τις πολλές ερωτήσεις που δεχόταν από φίλους του ταξιδιώτες με προορισμό την Τήνο, το νησί καταγωγής του. Γνωρίζοντας τα γούστα της παρέας του, και έχοντας δημιουργικό πνεύμα, ο Γιάννης ξεκίνησε φτιάχνοντας ένα PDF με όλες του τις προτάσεις για Τηνιακά μπαράκια, ταβέρνες και παραλίες, το οποίο ανανέωνε συχνά με νέες προσθήκες, μέχρι που αυτό ‘κλάταρε’. Θρηνώντας τις ώρες δουλειάς που είχε ήδη ρίξει, σκέφτηκε πως σίγουρα θα υπάρχει καλύτερος τρόπος να μεταδίδει τις συμβουλές του και έτσι, το BeLokal ξεκίνησε να αποκτάει μορφή.
Αναζητώντας το όνομα της εφαρμογής online, το πρώτο που θα σε κάνει να χαμογελάσεις είναι η επίσημη περιγραφή της: "Από niche οδηγούς όπως ‘Το Παρίσι για τους σνομπ του κρασιού’, μέχρι και χαοτικούς χάρτες όπως ‘Όλα τα μέρη που έχω κλάψει’, το BeLokal είναι το μέρος όπου το ταξίδι γίνεται προσωπικό, περίεργο και πολύ πιο ενδιαφέρον. Γιατί ξέρεις τι λένε….(κανεις, lol). Τα καλύτερα ταξίδια ξεκινούν με τα σωστά tips!” Θα λέγαμε μία casual προσέγγιση του θέματος, που δεν αντιστοιχεί όμως στην ποσότητα δουλειάς και στην προσοχή στην λεπτομέρεια που θα συναντήσεις αν ανοίξεις το BeLokal στο κινητό σου.

Το concept είναι απλό: ο κάθε χρήστης μπορεί να ανεβάσει τον δικό του προσωπικό οδηγό για οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, και να γίνει όσο πιο ειδικός ή γενικός επιθυμεί.
Αν για παράδειγμα ένας χρήστης είναι από τη Σύρο, μπορεί να χαρίσει στους μελλοντικούς ταξιδιώτες λίστες όπως ‘low budget ταβέρνες στην Ερμούπολη’ μέχρι και ‘παραλίες με ρηχά νερά’. Όποιος διαβάσει τις προτάσεις του μπορεί να εκφράσει τις ευχαριστίες του κάνοντας ‘καρδούλα’ και πάει λέγοντας. Δημιουργείται έτσι ένα όμορφο online community από άτομα που θέλουν είτε να αναδείξουν ένα αγαπημένο τους μέρος ή να το εξερευνήσουν όσο καλύτερα γίνεται.

Μιλώντας με τον Γιάννη και τον φίλο- συνεταίρο του Στέφανο Καμπούρη, τα δύο αγόρια επιβεβαιώνουν με την σειρά τους πως αυτός ήταν εξαρχής ο σκοπός του BeLokal, μία ηλεκτρονική ‘μάζωξη’ ανθρώπων που αγαπούν τις εκδρομές, τις βόλτες και το φαγητό, έτσι ώστε να βρίσκουν μέρη που σχεδόν εγγυημένα θα τους αρέσουν. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος βέβαια περίμεναν την απήχηση της ιδέας τους μέσα στα τελευταία 24ωρα.
Το αρχικό βίντεο του Γιάννη ξεκίνησε γρήγορα να μαζεύει traction στην πλατφόρμα του TikTok, με εκατοντάδες νέα views το λεπτό. Άλλα τόσα comments έκαναν την εμφάνισή τους από κάτω, με επαίνους για την ευρηματικότητα των αγοριών και τη φοβερή τους ιδέα. "Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση να γίνει τίποτα από όλα αυτά,” μου εκμυστηρεύεται ο Γιάννης σε συζήτησή μας. "Αυτό το βίντεο δεν ήταν για να το ‘αγαπήσει’ η πλατφόρμα κανονικά. Μιλάω για τρία ολόκληρα λεπτά, δεν έχω χρησιμοποιήσει κανέναν trending ήχο και είμαι απλά εγώ μπροστά σε μια κάμερα. Από ότι φαίνεται όμως, όταν εμείς κάνουμε σχέδια ο Αλγόριθμος γελάει!” Για την ιστορία, αυτήν την στιγμή το βιντεάκι βρίσκεται κοντά στα 240.000 views και στα 28.500 likes, με την ανοδική του πορεία να μην έχει ακόμα σταματήσει.

Το αποτέλεσμα; Ξαφνικά το BeLokal βρέθηκε ανάμεσα στα πιο δημοφιλή apps της Ελλάδας σε μόλις ένα σαββατοκύριακο, με τόσα downloads και νέα μέλη που το σέρβερ δεν άντεξε και ‘κράσαρε’ για λίγα λεπτά, μέχρι ο Γιάννης και ο Στέφανος να το επαναφέρουν.
Παρόλο που η ξαφνική τους φήμη τους έπιασε εντελώς απροετοίμαστους ("είναι σαν να περιμέναμε μουσαφίρηδες στο σπίτι και να ήρθαν πέντε ώρες νωρίτερα και σε δεκαπλάσιο αριθμό!”), τα δύο αγόρια φαίνονται σίγουρα για τον σκοπό τους.
Δεσμεύονται πως, παρόλο που δεν έχουν ιδέα από μάρκετινγκ και δεν είναι σίγουροι πως όλο αυτό το εγχείρημα μπορεί μελλοντικά να αποφέρει έσοδα, δεν πρόκειται ούτε να δημιουργήσουν premium εκδόσεις του BeLokal αλλά ούτε και να δέχονται πληρωμές από επιχειρήσεις με σκοπό την διαφήμιση. Η εφαρμογή τους απευθύνεται αποκλειστικά στην κοινότητα και έτσι θέλουν να παραμείνει. Αξίζει φυσικά να αναφέρουμε και την αδερφή του Γιάννη, Δανάη, η οποία ως γραφίστρια δημιούργησε το logo του BeLokal, έναν χαρούμενο γαϊδουράκο έτοιμο για περιπέτειες.
Με αφορμή την παραπάνω δήλωση προέκυψε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα το gentrification της Ελλάδας και κατά πόσο είναι ζήτημα που αφορά τους πολίτες ή την πολιτεία. Όλοι μας συμφωνήσαμε ότι τα πάντα έχουν πολιτική χροιά στις μέρες μας. Εγώ απέκτησα σοβαρές ελπίδες για την γενιά μετά την δική μου.
Το Belokal είναι διαθέσιμο για iPhone και Android συσκευές.