
Μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει την τέχνη, την τεχνολογία και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση ετοιμάζεται να μεταμορφώσει το κέντρο της Αθήνας. Το Medusa Valley, η μεγαλύτερη συμμετοχική διαδραστική εγκατάσταση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα, θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2025 στην πλατεία Συντάγματος, μετατρέποντας τον αστικό ιστό σε έναν θαλάσσιο βυθό.
Στην καρδιά αυτής της καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας βρίσκεται η φιγούρα της μέδουσας – όχι ως απειλή, αλλά ως σύμβολο. Οι "μέδουσες του ADAF", φτιαγμένες από ανακυκλωμένα πλαστικά υλικά, είναι διαδραστικά γλυπτά που ζωντανεύουν με τη χρήση LED, αισθητήρων και οπτικών ινών. Όταν ο θεατής τις πλησιάζει, εκείνες αντιδρούν με φως και ήχο, δημιουργώντας έναν εντυπωσιακό βυθό που ψιθυρίζει ιστορίες για τη θαλάσσια ρύπανση και την κλιματική αλλαγή.
Το έργο φέρει την καλλιτεχνική υπογραφή του Γιάννη Κρανιδιώτη, ο οποίος έχει συνδυάσει καινοτόμες τεχνολογίες με μια έντονη οικολογική ευαισθησία, καλώντας το κοινό όχι απλώς να παρακολουθήσει, αλλά να συμμετάσχει ενεργά.
Στο πλαίσιο της μεγάλης αυτής εγκατάστασης, το κοινό καλείται να συμμετάσχει σε δωρεάν εργαστήρια, που πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη, Ιούνιο και Ιούλιο (4-6 μ.μ.), στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Στα εργαστήρια, μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τη δική τους φωτεινή, διαδραστική μέδουσα, υπό την καθοδήγηση του ίδιου του καλλιτέχνη.
Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, η κάθε μέδουσα που κατασκευάζεται στα εργαστήρια, εντάσσεται στην τελική εγκατάσταση του Medusa Valley, μετατρέποντας κάθε συμμετοχή σε αναπόσπαστο κομμάτι μιας μεγάλης συλλογικής προσπάθειας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στα εργαστήρια συμπληρώνοντας την σχετική φόρμα εδώ