
Η γιορτή του Πάσχα είναι ίσως η μόνη που σου επιτρέπει να έχεις δίπλα από την κούπα με τον πρωινό καφέ σου και ένα ποτηράκι τσίπουρο για να τα πίνεις εναλλάξ την ώρα των προετοιμασιών.
Όπως επίσης, είναι δεδομένο πως θα προσγειωθεί μπροστά σου στις 11 το πρωί, λουκάνικο καλοψημένο από κάποιον θείο, έτσι, για "ποιοτικό έλεγχο" κι ας έχεις ξεκινήσει ήδη να τρως κρουασάν σοκολάτα ή αντίστοιχο τσουρέκι. Για εκείνη την ώρα τουλάχιστον η έννοια του pairing είναι ανύπαρκτη κι αυτό είναι το ωραίο. Κάτι όμως μπορούμε να διορθώσουμε στην πορεία, μιας και το κρασί δεν αργεί να κάνει την εμφάνισή του.
Το χριστιανικό Πάσχα ή κοινώς "Πασχαλιά", ή ελληνοπρεπώς "Λαμπρή", είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας και για χάρη της γιορτής αυτής, γίνονται τα μεγαλύτερα και καλύτερα τραπέζια. Τα φαγητά που φτιάχνονται εκείνη τη μέρα, όσες παραλλαγές κι αν τους κάνουμε ανάλογα με τις παραδόσεις της κάθε περιοχής ή τις διατροφικές μας προτιμήσεις, στη βάση τους είναι ίδια.
Πέρα από τα ορεκτικά και τις πίτες, άπαντες θα κινηθούν κυρίως σε πιάτα με κρέας και λιπαρά, οπότε ένας κανόνας που θα πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό είναι πως θα χρειαστούμε κρασιά με οξύτητα και ταννίνες, για να δημιουργήσουμε ισορροπία στον ουρανίσκο μας.
Παρακάτω, μερικές επιλογές που θα προτιμήσω για το δικό μου πασχαλινό τραπέζι, με κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα φυσικά, αλλά τον ξένο (για να δοκιμάσουν οι μπαρμπάδες και κάτι νέο).
10 κρασιά για το Πάσχα του 2025
MIGMA PET NAT ΡΟΖΕ - ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ (αφρώδες)- ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ/ΝΕΓΚΟΣΚΑ
Αγαπημένη επιλογή για ξεκίνημα από Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα από τη Χλόη Χατζηβαρύτη. Μαρμελάδα φράουλα, κεράσι, γλυκό του κουταλιού ντοματάκι, καραμέλα, σμέουρο και τριαντάφυλλο, είναι κάποια από τα αρώματα που βγάζει αυτό το αφρώδες από τη Γουμένισσα, ιδανικό για τους πρώτους μεζέδες, κυρίως για φρυγαδέλι λόγω της λιπαρότητας, αλλά και χορτόπιτες.
PET NAT BILLY - ΓΑΡΑΚΗΣ WINERY (αφρώδες) - ΜΑΝΤΗΛΑΡΙ

Μια μαγική ανακάλυψη έρχεται από τη Κρήτη με ένα ακόμη αφρώδες για τη λίστα μας, ερυθρό (ναι, ερυθρό) αυτή τη φορά από 100% Μαντηλάρι. Το όνομα αυτού Billy, από το γάτο του οινοποιείου που έχει γίνει η μεγαλύτερη μασκότ. Έντονα αρώματα και γεύση κόκκινων φρούτων, πληθωρικό στόμα και τόσες όσες ταννίνες για μια συκωταριά σα μεζέ στην αρχή. Θα είστε τυχεροί αν το βρείτε, μιας και ο αριθμός των φιαλών είναι περιορισμένος.
ΣΚΟΥΡΑΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ '24 - ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ

Ένα νέο Μοσχοφίλερο μπήκε στην αγορά από το οινοποιείο Σκούρα με ονομασία προέλευσης από τη Μαντινεία και σηματοδοτεί μια νέα εποχή. Πλούσια αρώματα λευκών λουλουδιών και αγιοκλήματος με νότες εσπεριδοειδών και γλυκολέμονου. Το στόμα έχει μέτριο προς γεμάτο σώμα και η οξύτητα δίνει δροσιά και νεύρο, εξαιρετικό για ένα λουκάνικο στη σχάρα με πράσο και μπόλικο λεμόνι από πάνω.
ΜΠΑΙΡΑΚΤΑΡΗ RARUS - ΚΥΔΩΝΙΤΣΑ

Και η μαγειρίτσα, βρήκε το κρασί της για φέτος! Με χαρακτηριστικό άρωμα κυδωνιού, γλυκών εσπεριδοειδών και έντονα ορυκτά στοιχεία. Γεμάτο σώμα, δροσιστική οξύτητα και μια μακρά επίγευση που θα σταθεί επάξια δίπλα από αυτό το πληθωρικό και άκρως ελληνικό πιάτο. Εάν επιλέξετε να κάνετε τη vegetarian εκδοχή του, το ταίριασμα αυτό θα το θυμάστε για καιρό.
GORGEOUS - GRENACHE - THISTLEDOWN

Με φρούτο που προέρχεται από μερικούς εξαιρετικούς αμπελώνες της Νότιας Αυστραλίας, το συγκεκριμένο κρασί αποτυπώνει όλα τα καλά στοιχεία της ποικιλίας. Αρωματικό και ελαφρύ αλλά με υπέροχες νότες άγριων φρούτων και ζουμερές τανίνες, για να κάνετε μια πρώτη εισαγωγή στα ερυθρά κρασιά στο τραπέζι σας. Ελπίζω να βάλατε κανένα μοσχαρίσιο μπιφτέκι στη σχάρα ή μανιτάρια.
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΑΡΑΣ - ΝΑΟΥΣΑ - ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ

Ο μόλις 28 ετών Σωκράτης Μάρας, είναι η νέα πολλά υποσχόμενη γενιά της Νάουσας. Το Ξινόμαυρο του είναι μια εξαιρετική επιλογή αν είσαι λάτρης της ποικιλίας, αλλά θέλεις και να δοκιμάσεις τη προσπάθεια ενός άλλου παραγωγού. Μοντέρνα οινοποίηση, αλλά με το γνωστό γήινο χαρακτήρα των κρασιών αυτών. Κόκκινα φρούτα, φύλλα ντομάτας και ταννίνες ιδανικές για το κοκορέτσι.
DAMASCENE SYRAH - SOUTH AFRICA

Μία απ' τις αγαπημένες μου εκδοχές αυτής της ποικιλίας δεν έρχεται από το Ροδανό της Γαλλίας, αλλά από τη Νότιο Αφρική. Στο ποτήρι θα βρείτε γλυκά μπαχαρικά, μαύρο πιπέρι, δαμάσκηνο και κεράσια, ενώ παρακαλάει να το ταιριάξουμε με κάθε λογής παϊδάκι με μπόλικο φρέσκο πιπέρι.
ΜΗΤΡΑΒΕΛΑΣ - OLD VINES - ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ

Πίσω στα δικά μας και σε μια ποικιλία ορόσημο για τη Πελοπόννησο. Αρώματα φραγκοστάφυλου, ροδιού και μαύρου τσαγιού. Η γεύση του είναι γεμάτη, ισορροπημένη με βελούδινες ταννίνες ενώ αφήνει μια ευχάριστη αίσθηση από νότες μπαχαρικών. Όσο πιο πίσω χρονιά βρείτε, τόσο το καλύτερο! Και το αρνάκι να γυρίζει στη σούβλα.
GENTILINI ECLIPSE - ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ

Ένα κρασί από την τοπική ποικιλία, την ξηρή Κεφαλονίτικη Μαυροδάφνη. Πολυεπίπεδα αρώματα κόκκινων φρούτων με νότες γλυκόριζας και άγριας μέντας. Πλούσιο, πολύπλοκο και εντυπωσιακό στο στόμα με μαλακές, στρογγυλεμένες ταννίνες. Αφήστε το να αεριστεί στο ποτήρι σας και ανακαλύψτε κάθε αλλαγή που κάνει μέσα στην ώρα, με κάθε πιάτο που περνάει από μπροστά σας.
NAVITAS 2919M - CABERNET SAUVIGNON

Ένα τυπικό Cabernet Sauvignon σε ελληνικά εδάφη από το Κτήμα Navitas, με τυπικά αρώματα της ποικιλίας και με κυρίαρχα τα ώριμα μαύρα φρούτα και τον κέδρο. Στόμα πλούσιο με ζουμερό φρούτο για τις μπριζόλες και τις πανσέτες, αφού οι ταννίνες είναι ώριμες και δομημένες. Γλυκό μπαχάρι και νότες δρυός από το βαρέλι θα πλημμυρίσουν τα ποτήρια σας.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.