
Αν χρησιμοποιείς κατεψυγμένα υλικά στα καθημερινά σου γεύματα, τότε μπορεί να βοηθάς στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Ας δούμε πώς:

Στην πιο πρόσφατη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος Philémon Yunji Yang πληροφόρησε τους παρευρισκόμενους ότι μέχρι το 2050, ο τρομακτικός αριθμός του 1.2 δισεκατομμυρίου ανθρώπων μπορεί να έχει χαθεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.
Προκειμένου αυτό το ζοφερό σενάριο να μην γίνει πραγματικότητα, τα Ηνωμένα Έθνη δουλεύουν ακατάπαυστα για να πετύχουν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι την παραπάνω χρονολογία, έργο στο οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι εμείς.

Πώς ακριβώς; Καταρχάς βρίσκοντας τρόπους να μειώσουμε τις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, κυρίως από την παραγωγή τροφίμων.
Αυτό γιατί όταν αποσυντίθενται οργανικά στοιχεία, όπως τα τρόφιμα, παράγουν μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου που συμβάλει μεγαλειωδώς στην κλιματική αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του 2021, αν τα τροφικά απόβλητα ήταν χώρα, θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός εκπομπών CO2 στον κόσμο, με εκπομπές 3,3 δισεκατομμυρίων τόνων κάθε χρόνο.
Τα τροφικά απόβλητα προκύπτουν από όλα τα επίπεδα της εφοδιαστικής αλυσίδας και σχεδόν καθημερινά εντοπίζονται στα σπίτια μας. Για παράδειγμα, κάθε φορά που αφήνουμε κάποιο φαγητό να χαλάσει ή να λήξει πριν το καταναλώσουμε και τελικά το πετάμε, έχουμε σπαταλήσει τα ορυκτά καύσιμα που χρειάστηκαν για να παραχθεί. Και επιπλέον συμμετέχουμε στην παραγωγή μεθανίου αφήνοντάς το να σαπίσει.

Τα καταψυγμένα τρόφιμα από την άλλη, μπορούν να βοηθήσουν με το συγκεκριμένο φαινόμενο. Αναλόγως το προιόν, μπορούν να παραμείνουν κατάλληλα για κατανάλωση μέχρι και έξι μήνες μετά την αγορά τους, γεγονός που σημαίνει ότι μειώνουν τα ‘περισσεύματα’ και τη φθορά των τροφών.
Επιπλέον, ο καταναλωτής δε χρειάζεται να θυσιάσει τη γεύση ή την ποιότητα των γευμάτων του, καθώς τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά ξαταψύχονται όταν είναι τελείως ώριμα και κατάλληλα για κατανάλωση.
Πιο συγκεκριμένα, μία διεθνής ομάδα επιστημόνων απέδειξε πρόσφατα ότι ανεβάζοντας την θερμοκρασία των κατεψυγμένων τροφίμων κατά 3°C θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα κατά 17.7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον χρόνο. Στην αναφορά τους με τίτλο Three Degrees of Change, οι ερευνητές προβλέπουν πως αν η θερμοκρασία των κατεψυγμένων ανέβει από τους -18°C στους -15°C, το διοξείδιο του άνθρακα που θα σωθεί θα είναι ανάλογο με αυτό των 3,8 εκατομμυρίων αυτοκίνητων τον χρόνο.