Κι αν τα καταψυγμένα φαγητά μπορούν να βοηθήσουν με την κλιματική αλλαγή;

Και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό.

φροζεν

Αν χρησιμοποιείς κατεψυγμένα υλικά στα καθημερινά σου γεύματα, τότε μπορεί να βοηθάς στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Ας δούμε πώς:

frozen

Στην πιο πρόσφατη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος Philémon Yunji Yang πληροφόρησε τους παρευρισκόμενους ότι μέχρι το 2050, ο τρομακτικός αριθμός του 1.2 δισεκατομμυρίου ανθρώπων μπορεί να έχει χαθεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Προκειμένου αυτό το ζοφερό σενάριο να μην γίνει πραγματικότητα, τα Ηνωμένα Έθνη δουλεύουν ακατάπαυστα για να πετύχουν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι την παραπάνω χρονολογία, έργο στο οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι εμείς.

φροζεν

Πώς ακριβώς; Καταρχάς βρίσκοντας τρόπους να μειώσουμε τις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, κυρίως από την παραγωγή τροφίμων

Αυτό γιατί όταν αποσυντίθενται οργανικά στοιχεία, όπως τα τρόφιμα, παράγουν μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου που συμβάλει μεγαλειωδώς στην κλιματική αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του 2021, αν τα τροφικά απόβλητα ήταν χώρα, θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός εκπομπών CO2 στον κόσμο, με εκπομπές 3,3 δισεκατομμυρίων τόνων κάθε χρόνο.

Τα τροφικά απόβλητα προκύπτουν από όλα τα επίπεδα της εφοδιαστικής αλυσίδας και σχεδόν καθημερινά εντοπίζονται στα σπίτια μας. Για παράδειγμα, κάθε φορά που αφήνουμε κάποιο φαγητό να χαλάσει ή να λήξει πριν το καταναλώσουμε και τελικά το πετάμε, έχουμε σπαταλήσει τα ορυκτά καύσιμα που χρειάστηκαν για να παραχθεί. Και επιπλέον συμμετέχουμε στην παραγωγή μεθανίου αφήνοντάς το να σαπίσει.

frozen

Τα καταψυγμένα τρόφιμα από την άλλη, μπορούν να βοηθήσουν με το συγκεκριμένο φαινόμενο. Αναλόγως το προιόν, μπορούν να παραμείνουν κατάλληλα για κατανάλωση μέχρι και έξι μήνες μετά την αγορά τους, γεγονός που σημαίνει ότι μειώνουν τα ‘περισσεύματα’ και τη φθορά των τροφών. 

Επιπλέον, ο καταναλωτής δε χρειάζεται να θυσιάσει τη γεύση ή την ποιότητα των γευμάτων του, καθώς τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά ξαταψύχονται όταν είναι τελείως ώριμα και κατάλληλα για κατανάλωση.

Πιο συγκεκριμένα, μία διεθνής ομάδα επιστημόνων απέδειξε πρόσφατα ότι ανεβάζοντας την θερμοκρασία των κατεψυγμένων τροφίμων κατά 3°C θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα κατά 17.7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον χρόνο. Στην αναφορά τους με τίτλο Three Degrees of Change, οι ερευνητές προβλέπουν πως αν η θερμοκρασία των κατεψυγμένων ανέβει από τους -18°C στους -15°C, το διοξείδιο του άνθρακα που θα σωθεί θα είναι ανάλογο με αυτό των 3,8 εκατομμυρίων αυτοκίνητων τον χρόνο. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

50 χρόνια Metaxa Hospitality Group: Μια γιορτή για την αυθεντική ελληνική φιλοξενία στη Χερσόνησο

Το μήνυμα της βραδιάς, "Τιμώντας το Παρελθόν, Διαμορφώνοντας το Μέλλον", συμπύκνωσε απόλυτα τη φιλοσοφία ενός Ομίλου που έχει συνδέσει το όνομά του με τη βιωσιμότητα, την ποιότητα και την κρητική φιλοξενία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
22/10/2025

Δοκιμάζουμε δύο διαφορετικές "πτυχές" του Ξινόμαυρου από τον αμπελώνα των τεσσάρων Λιμνών

Ιδού οι δύο ετικέτες από Vegoritis Winery με την ποικιλία Ξινόμαυρο να "αποκαλύπτει" και δύο διαφορετικές εκφράσεις. Η μία ίσως να είναι η έκπληξη!

Ζωγράφισε το δικό σου ποτήρι κρασιού στο Μουσείο Οίνου - Κώστα Λαζαρίδη

Ζήστε τη μαγεία του κρασιού και της τέχνης στο Κτήμα Οινότρια Γη - Costa Lazaridi, μέσα από μια μοναδική ξενάγηση και ένα workshop ζωγραφικής

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

Τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Σινεμά, γαστρονομία και όλα όσα σε περιμένουν αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

Orbis Vini: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία έκθεση αφιερωμένη στα "κρασιά του κόσμου"

Μήπως είναι η ώρα να δούμε κατάματα τα "κρασιά του κόσμου"; Η Orbis Vini, την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental της Αθήνας σε καλεί να ανακαλύψεις 490 κρασιά από 179 οινοποιεία και 14 διαφορετικές χώρες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα λαογραφικό "Αντάμωμα" στην Κυψέλη

Ένα folk event από το Torvas, εικαστικές περιηγήσεις στον Άλιμο και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 18 έως 26/10.