ΥΠΠΟ: Ανάδειξη των οικοδομημάτων της ρωμαϊκής περιόδου στην Αρχαία Ολυμπία

Τα μνημεία προσδίδουν νέα όψη και προοπτική στον αρχαιολογικό χώρο.

Αρχαία Ολυμπία

Το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου που έχει εκπονήσει, από το 2020, για την αποκατάσταση και ανάδειξη των ρωμαϊκών μνημείων, εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας, δρομολογεί τη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του συγκροτήματος των θερμών, που βρίσκονται στην ανατολική όχθη του Κλαδέου, παραποτάμου του Αλφειού. Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας τοποθετείται μορφολογικά σε μία περιοχή ήπιου ανάγλυφου, η οποία σχηματίζεται στη συμβολή του ποταμού Κλαδέου (παραπόταμου του Αλφειού) με τον Αλφειό ποταμό. Το μνημείο ανασκάφηκε από τον Η. Schleif, ο οποίος το δημοσίευσε το 1944, και καταλαμβάνει επιφάνεια περίπου 400 τ.μ.. Μέρος του συγκροτήματος δεν έχει σωθεί καθώς έχει παρασυρθεί από τα νερά του Κλαδέου. Η είσοδος του κτηρίου των Θερμών του Κλαδέου βρίσκεται στη νότια πλευρά προς το συγκρότημα των ρωμαϊκών Ξενώνων, με το οποίο συνδέεται. Επί των απαιτούμενων μελετών -αρχιτεκτονική προμελέτη, γεωτεχνική, στατική μελέτη και δομικών υλικών- γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: "Η ανάδειξη των οικοδομημάτων της ρωμαϊκής περιόδου θα προσδώσει νέα όψη και προοπτική στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Αναβαθμίζεται η συγκεκριμένη μνημειακή ενότητα την οποία  εντάσσουμε στον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, επεκτείνοντας την περιήγηση στα μνημεία πέρα της κλασικής αρχαιότητας, επιμηκύνοντας τον χρόνο παραμονής των επισκεπτών. Οι Θέρμες Κλαδέου βρίσκονται στην ανατολική όχθη του ποταμού Κλαδέου, εξωτερικά του δυτικού περιβόλου του ιερού. Πρόκειται για λουτρικό συγκρότημα που κατασκευάστηκε το 100 μ.Χ., στη θέση της κολυμβητικής δεξαμενής του 5ου αιώνα π.Χ. Το λουτρικό συγκρότημα, επί της ανατολικής όχθης του Κλαδέου ποταμού, διέθετε αίθουσες θερμού λουτρού (caldarium), χλιαρού λουτρού (tepidarium) και ψυχρού λουτρού (frigidarium) ενώ τα δάπεδα των αιθουσών κοσμούσαν εξαιρετικά ψηφιδωτά, κάποια από τα οποία έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, μέχρι σήμερα. Με την αποκατάσταση και ανάδειξη του λουτρικού συγκροτήματος, συνεχίζουμε την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού μας για την αποκατάσταση και απόδοση στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας Θερμών Κλαδέου. Σήμερα, είναι σε εξέλιξη αντίστοιχα έργα στις Θέρμες του Λεωνιδαίου, στο συγκρότημα των νοτίων θερμών και στην παλαιοχριστιανική βασιλική, γνωστή ως εργαστήριο του Φειδία, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 4.000.000, ευρώ ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και τα άμεσα σωστικά μέτρα επί του Οκταγώνου, της λεγόμενης "Οικίας του Νέρωνος", από εθνικούς πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού".

Σύμφωνα με τις μελέτες, προβλέπεται η ανάκτηση των χώρων που παρέσυρε ο Κλαδέος, προκειμένου να αποκατασταθεί το περίγραμμα της κάτοψης του μνημείου, καθώς και η ανάκτηση τμημάτων δαπέδων των περιοχών που έχουν παρασυρθεί. Τα δάπεδα των θερμαινόμενων χώρων επιχώνονται στην αρχική στάθμη-χρήση, γίνεται απορροή των ομβρίων από τα δάπεδα του μνημείου, προβλέπονται αποκαταστάσεις τοίχων κατά το αρχαίο σύστημα δόμησης, αλλά και κατασκευή νέας πρόσβασης. Η διαδρομή θα διασχίζει τα ψηφοθετημένα δάπεδα- πραγματοποιήθηκαν εργασίες στερέωσης και συντήρησης, κατά τα έτη τα έτη 2002-2003,  από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του ΥΠΠΟ- και στη συνέχεια θα διέρχεται από τους θερμούς χώρους και το αποδυτήριο. Προκειμένου να παραμείνει ορατός ο αγωγός της κολυμβητικής δεξαμενής των κλασικών χρόνων, προβλέπεται στην περιοχή αυτή κλιμακωτή επίχωση. Επίσης, προβλέπονται η ανάδειξη του αποχωρητηρίου με συντήρηση των κεραμικών στοιχείων του, η μετάθεση τμήματος της περίφραξης για να είναι δυνατή η ανάκτηση χώρων του μνημείου και η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων κατά μήκος της διαδρομής κίνησης  επισκεπτών. Η στατική μελέτη περιλαμβάνει προτάσεις αποκατάστασης με συμπλήρωση των σπηλαιώσεων, επιδιόρθωση ρωγμών, κατασκευή αντιστήριξης του πρανούς του Κλαδέου, επιχώσεις και διαμορφώσεις επιπέδων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Αλλαγές στα δρομολόγια του μετρό: Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν πριν τις 22:00 ως τα τέλη Φεβρουαρίου

Για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού δρομολογείται η προσωρινή, κυκλική λεωφορειακή γραμμή Χ10, με αφετηρία την ήδη υπάρχουσα στάση "Ζάππειο".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/01/2026

Τα κρασιά της Πελοποννήσου στην Αίγλη Ζαππείου

Το Peloponnese Wine Festival επανέρχεται στην Αθήνα, τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026.

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο βιβλία στον χώρο του Eteron

Ομιλίες, παρουσιάσεις, αλλά και μουσικά events μας περιμένουν στην 3η έκθεση βιβλίου "Pick A Book" το διήμερο 10 & 11 Ιανουαρίου 2026.

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Το δεύτερο ΣΚ του 2026 φέρνει μαζί του μπόλικα δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και lives, νέα εστιατόρια και μπαρ, καθώς και πολλές ακόμη αφορμές εξόδου.

Craft Riot Festival: Ένα διήμερο δημιουργίας και αντίδρασης στην Τεχνόπολη

Το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 180+ ανεξάρτητοι καλλιτέχνες, που εκφράζονται χωρίς περιορισμούς, θα παρουσιάσουν στο κοινό τις δημιουργίες τους.

Το Μετρό της Αθήνας και ο γρίφος των επεκτάσεων του

Οι επεκτάσεις του δικτύου Μετρό προς τα Βόρεια και τα Νότια Προάστια παραμένουν "σχέδια επί χάρτου", καθώς πρέπει να αναζητηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ό,τι hot παίζει για διασκέδαση στην πόλη σε περιμένει στο More.com

Όπου και αν βρίσκεις τον εαυτό σου, η νέα του εφαρμογή του More.com σου προσφέρει προτάσεις ειδικά για σένα, ειδικά την περίοδο των γιορτών!