Πώς δημιουργείται μια οπερατική συναυλία; Ένα masterclass στο Μέγαρο Μουσικής έχει την απάντηση

Το 5ημερο masterclass του διακεκριμένου βαρύτονου Δημήτρη Τηλιακού, το οποίο θα καταλήξει στη συναυλία É aperto a tutti quanti, θα είναι ανοιχτό σε ακροατές.

Masterclass Δημήτρη Τηλιακού

Μια μοναδική ευκαιρία θα έχει το κοινό να παρακολουθήσει από κοντά τη διαδικασία της δημιουργίας μιας οπερατικής συναυλίας, από το Α ως το Ω, από την διδασκαλία δηλαδή ως την παράσταση, διά χειρός του διακεκριμένου βαρύτονου Δημήτρη Τηλιακού. Όλα αυτά στο 5ήμερο ανοιχτό σε ακροατές masterclass, στις 20-24 Ιανουαρίου στη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και στην καταληκτική του συναυλία É aperto a tutti quanti την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής.

Οι όπερες του Μότσαρτ και ιδιαίτερα αυτές σε λιμπρέτο Lorenzo da Ponte, Le nozze di Figaro, Don Giovanni, Così fan tutte, γνωστές και ως τριλογία Mozart - Da Ponte, είναι τρία διαχρονικά αριστουργήματα που ανήκουν στο είδος της opera buffa και του dramma giocoso και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ρεπερτορίου των λυρικών θεάτρων διεθνώς, αλλά είναι και το ρεπερτόριο αναφοράς για την σπουδή και την εξέλιξη των λυρικών τραγουδιστών και τραγουδιστριών.

Στο σεμινάριο που διοργανώνει ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής στις 20-24 Ιανουαρίου 2025 στην Αίθουσα Διδασκαλίας του Συλλόγου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο διεθνώς διακεκριμένος βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός θα διδάξει το στυλ, την τεχνική και την ερμηνεία, των βασικών ρόλων της τριλογίας, πάνω σε άριες, recitativi, ensembles, αλλά και ολόκληρες σκηνές. Βασικός άξονας της διδασκαλίας του αποτελεί η θεατρικότητα που πηγάζει από τη διαχρονική θεματική των έργων αυτών: την εξουσία, την ηθική, τη θρησκεία, την ερωτική επιθυμία. Τους συμμετέχοντες θα συνοδεύσει στο πιάνο ο γνωστός πιανίστας Θάνος Μαργέτης.

Το εντατικό σεμινάριο τελειοποίησης που θα έχει διάρκεια μιας εβδομάδας, θα ανοίξει με μια σύντομη διάλεξη πάνω στα έργα των Mozart - Da Ponte από τις μουσικολόγους της Μουσικής Βιβλιοθήκης "Λίλιαν Βουδούρη" κκ. Gabriella Spanò και Μυρτώ Οικονομίδου.

Οι 16 λυρικοί καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν είναι οι: Γεώργα Δέσποινα, Δημάτσας Πάρις, Δρανδάκη Δέσποινα, Ζαβιτσάνου Ελπίδα, Ζώβα Σοφία, Καλμούκης Άκης, Καλοκαιρινός Ιωάννης, Κορνέλου Χριστιάννα, Κουτσούρη Σοφία, Παππά Αλίκη, Πετροπούλου Ειρήνη, Προδρομίδου Αναστασία Αριάδνη, Σπηλιώτης Άγγελος, Σταμπόλη Βασιλεί, Τσαρεκάς Ορφέας, Χαιρετάκη Αντωνία.

Στις 29 Ιανουαρίου στην αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος" το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την καταληκτική παράσταση του masterclass με τίτλο É aperto a tutti quanti (Ανοιχτό σε όλους), όπου οι 16 λυρικοί τραγουδιστές θα παρουσιάσουν σε σκηνοθετημένη μορφή τις άριες και τα σύνολα τα οποία διδάχτηκαν. Πληροφορίες για την παράσταση: megaron.gr. Διδασκαλία - σκηνοθεσία Δημήτρης Τηλιακός, Πιάνο: Θάνος Μαργέτης

Οι ακροατές μπορούν να παρακολουθήσουν το masterclass, χωρίς να απαιτείται προεγγραφή. Κόστος: 20 ευρώ ανά ημέρα/60 ευρώ για το σύνολο των 5 ημερών

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τι είναι το grandmacore trend και πότε ακριβώς γίναμε οι γιαγιάδες μας;

Θραύση κάνουν στα social media βιντεάκια από εκπροσώπους της Gen Z και Millennians που βρίσκουν καταφύγιο σε 'γιαγιαδίστικες' ασχολίες. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/01/2026

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Σινεμά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Προβολή-ωδή στο αμερικανικό θέατρο, εικαστικές ξεναγήσεις και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 10 έως 16/1.

Τι αλλάζει στο εκδοτήριο της εισόδου της Ακρόπολης

Εργασίες με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών στους επισκέπτες, αλλά και έργα για την ανάδειξη του Διατειχίσματος, γνωστοποίησε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αλλαγές στα δρομολόγια του μετρό: Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν πριν τις 22:00 ως τα τέλη Φεβρουαρίου

Για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού δρομολογείται η προσωρινή, κυκλική λεωφορειακή γραμμή Χ10, με αφετηρία την ήδη υπάρχουσα στάση "Ζάππειο".

Τα κρασιά της Πελοποννήσου στην Αίγλη Ζαππείου

Το Peloponnese Wine Festival επανέρχεται στην Αθήνα, τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026.

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο βιβλία στον χώρο του Eteron

Ομιλίες, παρουσιάσεις, αλλά και μουσικά events μας περιμένουν στην 3η έκθεση βιβλίου "Pick A Book" το διήμερο 10 & 11 Ιανουαρίου 2026.

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Το δεύτερο ΣΚ του 2026 φέρνει μαζί του μπόλικα δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και lives, νέα εστιατόρια και μπαρ, καθώς και πολλές ακόμη αφορμές εξόδου.