ΥΠΠΟ: Σε εξέλιξη η αποκατάσταση της ακρόπολης της Αρχαίας Πέλιννας

Το έργο αποκατάστασης θα αναδείξει την περιοχή ως σημαντικό τουριστικό προορισμό, συμβάλλοντας στην προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξή της.

Αρχαία Πέλιννα Άποψη του τείχους στην Ακρόπολη της Αρχαίας Πέλιννας

Η αποκατάσταση της ακρόπολης της Αρχαίας Πέλιννας προχωρά με εντατικούς ρυθμούς από το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, στο πλαίσιο του έργου προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – ΕΣΠΑ 2014-2020 και 2021-2027, και στόχος του είναι η διάσωση και ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείου.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: "Η Αρχαία Πέλιννα βρίσκεται περί τα 16 χλμ. ανατολικά των Τρικάλων. Αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Αρχαίας Εστιαιώτιδος. Η Πέλιννα άκμασε κατά τους ύστερους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους λόγω της σταθερής φιλομακεδονικής πολιτικής της. Κατά την περίοδο αυτή η θέση της παλαιάς πόλης μετατράπηκε σε ακρόπολη, και το άστυ επεκτάθηκε στην πεδιάδα και προστατεύτηκε με ισχυρό τείχος. Από την Αρχαία Πέλιννα διέβη ο Μεγάλος Αλέξανδρος, το 335 π.Χ., για να εισβάλει στη Βοιωτία. Οι αρχαίες πηγές, αλλά και τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα προσφέρουν σημαντικές μαρτυρίες για τη ζωή αυτής της πόλης, κυρίως στον 4ο αι. π.Χ., ενώ πολλά νέα δεδομένα αποκαλύπτονται στο πλαίσιο του έργου. Η ακρόπολη που αποτελούσε τον αρχικό πυρήνα της πόλης μέχρι την έλευση των Μακεδόνων και τη συνακόλουθη επέκτασή της, είναι κτισμένη σε φυσικά οχυρή θέση στην κορυφή λόφου, ο οποίος εποπτεύει τον κάμπο. Οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο βορειοδυτικός προμαχώνας της ακρόπολης έχουν στόχο τη διάσωση και ανάδειξη του μνημείου, καθώς και την απόδοσή του στο κοινό με τη δημιουργία ενός ασφαλούς, οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου, εύκολα προσβάσιμου και ευανάγνωστου στους επισκέπτες".

Αρχαία Πέλιννα
Άποψη του βόρειου πύργου

Η βόρεια πλευρά της ακρόπολης χαρακτηρίζεται από φυσικό απότομο κοίλωμα του εδάφους, πιθανώς λόγω της κατακρήμνισης της οροφής ενός υπογείου σπηλαίου, καθιστώντας τη θέση απόρθητη από αυτή την πλευρά. Το τείχος της ακρόπολης διαμορφώνεται σε τραπεζιόσχημο περίβολο στις άλλες τρεις πλευρές, ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μνημείο αποδίδονται σε φυσικούς και ανθρωπογενείς παράγοντες.

Αρχαία Πέλιννα
Άποψη του πύργου στην Ακρόπολη της Αρχαίας Πέλιννας

Τα τελευταία χρόνια, οι ανασκαφές αποκάλυψαν πάνω από 300 αρχιτεκτονικά μέλη κοντά στο μνημείο, προσφέροντας νέα δεδομένα για τη σημασία της πόλης και της ακρόπολης στην αρχαιότητα. Η Πέλιννα υπήρξε κατοικημένη από τον 6ο αιώνα π.Χ., περιοριζόμενη τότε στις μεσημβρινές κλιτύες του υψώματος "Παλαιογαρδίκι", που αργότερα αποτέλεσε την ακρόπολη της πόλης. Μετά την ήττα του Φιλίππου Ε' το 197 π.Χ. και την κατάληψη της από τους Αθαμάνες το 191 π.Χ., η πόλη υπήρξε πεδίο αντιπαραθέσεων, καταλήγοντας τελικά στα χέρια των Ρωμαίων.

Αρχαία Πέλιννα
Άποψη του τείχους στην Ακρόπολη της Αρχαίας Πέλιννας

Η κατοίκηση στον χώρο συνεχίστηκε και κατά τη βυζαντινή περίοδο, όπου στην ακρόπολη χτίστηκε ο οικισμός "Γαρδίκιον". Τα ευρήματα από αυτή την εποχή αποδεικνύουν τη συνεχιζόμενη κατοίκιση του χώρου μέχρι και τα πρώιμα χρόνια της Οθωμανικής περιόδου. Στη μεσαιωνική περίοδο, διακρίνονται επεμβάσεις επισκευής στις οχυρώσεις της ακρόπολης, καθώς και τα κατάλοιπα μιας τρίκλιτης βασιλικής.

Το έργο αποκατάστασης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αναμένεται να προσφέρει νέες ευκαιρίες για την κατανόηση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρχαίας Πέλιννας, ενώ ταυτόχρονα θα αναδείξει την περιοχή ως σημαντικό τουριστικό προορισμό, συμβάλλοντας στην προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξή της.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

The World's 50 Best Vineyards: Οι ναοί του κρασιού για το 2025

Έγινε γνωστή η λίστα που πια αποτελεί το σημαντικότερο διεθνές benchmark στον οινοτουρισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
20/11/2025

H ΑΒ Βασιλόπουλος προάγει την κυκλική οικονομία

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα δωρεάς κοντόληκτων τροφίμων "Τρόφιμα Αγάπης" που υλοποιεί η ΑΒ Βασιλόπουλος μειώνει τη σπατάλη, ενισχύοντας χιλιάδες συνανθρώπους μας.

"Οι δικές μας μητέρες": Έμφυλη βία σε ηλικιωμένες γυναίκες και διαγενεακή αλληλεγγύη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Έμφυλης Βίας, το Κέντρο Διοτίμα διοργανώνει μια εκδήλωση αφιερωμένη στις ηλικιωμένες επιζώσες έμφυλης βίας.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την έκδοση πλαστικής Κάρτας Αναπηρίας: Αυτές είναι οι παροχές

Ένα σημαντικό βήμα για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Ο ΟΣΔΕΛ ξεκινά καμπάνια για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου υλοποιεί καμπάνια με στόχο την επισήμανση της ανάγκης για τη θωράκιση της πνευματικής ιδιοκτησίας απέναντι στις ανεξέλεγκτες εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Μερικά πράγματα που αξίζει να δεις και να κάνεις στην πόλη αυτή την εβδομάδα.

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ και ποιοι δρόμοι κλείνουν

Οι ρυθμίσεις ξεκίνησαν σταδιακά από το Σάββατο και κορυφώνονται σήμερα, Δευτέρα 17 Νοεμβρίου.