Μια διαδικτυακή συζήτηση για το "Εράν" του Γιάννη Καλπούζου

Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου προσκαλεί τους φιλαναγνώστες σε μια συζήτηση με αφορμή το ιστορικό μυθιστόρημα που λαμβάνει χώρα την εποχή της Εικονομαχίας.

Εράν

Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου προσκαλεί τους φιλαναγνώστες στη διαδικτυακή εκδήλωση "M’ ένα βιβλίο συζητώ”, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, 18.00, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικοποίησης βιβλιόφιλων & βιβλίων. Θα διεξαχθεί μια δημιουργική συζήτηση γύρω από το ιστορικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου "Εράν" - εκδόσεις Ψυχογιός. Εισηγήτρια: Λίνα Γρίβα βιβλιόφιλη, ασφαλίστρια. Δηλώσεις συμμετοχής στο hellenicbookclub@gmail.com ή με μήνυμα στο Fb Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου, μέχρι την Πέμπτη 16.1.2025, για λήψη του zoom link. 

Ένα ταξίδι ψυχής και ιστορίας που μαγεύει και προβληματίζει

Tο βιβλίο μάς μεταφέρει στο δεύτερο μισό του 8ου αιώνα μ.Χ. Μια ταραγμένη εποχή που η Βυζαντινή Αυτοκρατορία δοκιμάζεται από την Εικονομαχία. Με φόντο την ιδεολογική σύγκρουση που διχάζει την κοινωνία, οι ήρωές μας, βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει και είναι έτοιμοι να την επαναπροσδιορίσουν, με "άρμα” τους τον έρωτα και την επίδραση που έχει στη ζωή τους. Οι ήρωες του βιβλίου, Υάκινθος και Λυγινή, αναγκάζονται μαζί με πολλούς άλλους μοναχούς εικονολάτρες, να παντρευτούν με τη βία αφού το πλήθος, τούς έχει διαπομπεύσει στον Ιππόδρομο.

Ο τρίτος ήρωας Ροδανός, πανέμορφος και ριψοκίνδυνος, που ανήκει στο σώμα των "Λεόντων”-σώμα μαχητών υπέρ της εικονομαχίας- από τη μία αγαπά τις ηδονές, από την άλλη, η ζωή του καθορίζεται από επτασφράγιστα μυστικά και πίστη στο χρέος για ό,τι θεωρεί ιδανικό του, όπως για παράδειγμα το μυστήριο του Ιερού Στιχαρίου. Αυτό, είναι ικανό να καθορίσει όχι μόνο τις ζωές των ανθρώπων αλλά να ανατρέψει ακόμα αυτοκρατορίες και πολιτικές δεκαετιών, περιπλέκοντας τις ζωές των ηρώων σε Αθήνα, Θράκη και Κωνσταντινούπολη.

Πάνω και πέρα από αυτά, οι ήρωές μας αναζητώντας το "Εράν” -τον έρωτα, την αγάπη, την αλήθεια, τη λύτρωση- γίνονται ζωντανός καθρέπτης μιας ολόκληρης εποχής. 

Λίνα Γρίβα

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ημέρες Καριέρας 2025: Για μία καινούργια αρχή, έλα όπως είσαι!

Οι Ημέρες Καριέρας, το μεγαλύτερο career fair της Ελλάδας, επιστρέφουν ανανεωμένες και πιο interactive από ποτέ, σε νέο venue!

ΓΡΑΦΕΙ: ΡΕΓΓΙΝΑ ΦΙΛΟΓΛΟΥ
04/09/2025

Το Φεστιβάλ του Συλλόγου Γιόγκα Ελλάδας έρχεται στο ΠΛΥΦΑ

Μαθήματα και εργαστήρια με έμπειρους δασκάλους, παρουσιάσεις, ομιλίες, διαλογισμοί και γιορτινά δρώμενα περιμένουν τους μυημένους της γιόγκα και όσους θέλουν να τη γνωρίσουν.

Στις Μεγάλες Ημέρες Νεμέας για το Οινοποιείο Μπαραφάκα

Συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις των Μεγάλων Ημερών Νεμέας, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2025, ανοίγοντας τις πόρτες του στους φίλους του κρασιού.

"Μικρασία χαίρε!": Επετειακές εκδηλώσεις για τη Μικρά Ασία από την Εστία Νέας Σμύρνης

Για 8η συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθούν απονομές βραβείων και επαίνων, ομιλίες, βιβλιοπαρουσιάσεις, μουσικές βραδιές, ξεναγήσεις και θεματικές εκθέσεις.

Ο Σεπτέμβριος γίνεται καλύτερος στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Δείτε εντός όλες τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, τα εργαστήρια και τα pop-up stores που θα φιλοξενήσει το αγαπημένο σποτ της Κυψέλης.

Τι μας περιμένει τον Σεπτέμβριο στην Τεχνόπολη

Η σεζόν ξεκινά δυναμικά για την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με δυνατές συναυλίες αλλά και πολλά ενδιαφέροντα event.

Brazilian Day: Γνωρίστε τη Βραζιλία στο Ζάππειο!

Στο φεστιβάλ το κοινό θα απολαύσει ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσική, χορό, καποέιρα, batucada, παιδικές δραστηριότητες και γνήσιες βραζιλιάνικες γεύσεις.