
Στο πλαίσιο του 5ου "Φεστιβάλ Τεχνών Σάμου - Ανατολικό Άκρο", το οποίο εστιάζει στην ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου της Σάμου, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, μια ημερίδα αφιερωμένη στο περίφημο Σαμιώτικο Μοσχάτο. Ο τίτλος της ημερίδας, "Το σαμιώτικο μοσχάτο ως διαχρονικό στοιχείο πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Σάμου", υπογραμμίζει τον διαρκή ρόλο του μοναδικού αυτού προϊόντος στην ιστορία και την εξέλιξη του νησιού.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο ιστορικό Βυρσοδεψείο Χουβαρδά στον Όρμο Καρλοβάσου, στις 8 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, προσκαλώντας τόσο ντόπιους όσο και επισκέπτες σε μια συνάντηση γνώσης και ιστορίας γύρω από το σαμιώτικο μοσχάτο, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της Σάμου.
Ο πολιτιστικός και οικονομικός ρόλος του Σαμιώτικου Μοσχάτου
Το Σαμιώτικο Μοσχάτο, διάσημο για την ιδιαίτερη γεύση του και την ποιότητα που αποπνέει τη μακραίωνη ιστορία του, αποτελεί εδώ και αιώνες το "διαμάντι" της τοπικής αγροτικής παραγωγής. Η καλλιέργεια του αμπελιού και η παραγωγή μοσχάτου στη Σάμο αποτελούν μια διαχρονική παράδοση, συνυφασμένη με τον μόχθο και τη δεξιοτεχνία των αμπελοκαλλιεργητών. Παράλληλα, η συμβολή του μοσχάτου στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς αποτέλεσε για δεκαετίες τη βάση της αγροτικής και οικονομικής δραστηριότητας.
Το μοσχάτο της Σάμου δεν είναι μόνο ένα προϊόν υψηλής ποιότητας· αντιπροσωπεύει και την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού, με ένα ιστορικό βάθος που συνδέεται άρρηκτα με τη διαστρωμάτωση της τοπικής κοινωνίας, την εξέλιξη των ηθών και την οικονομική ευημερία. Μέσα από την παραγωγή και την κατανάλωση του μοσχάτου, η κοινωνία της Σάμου αναδεικνύει την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, διατηρώντας την ταυτόχρονα ζωντανή και σύγχρονη.
Συνεργατικές δράσεις για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς
Η ημερίδα εντάσσεται σε ένα σύνολο συνεργατικών δράσεων που υλοποιούνται μεταξύ της "Φωτόνησος Τεχνών και Πολιτισμού" και του "Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου" (ΕΟΣ Σάμου). Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, πραγματοποιούνται υπαίθριες εκθέσεις φωτογραφίας με συλλεκτικό αρχειακό υλικό στους χώρους των οινοποιείων του ΕΟΣ Σάμου, τόσο στο Βαθύ όσο και στο Καρλόβασι. Οι εκθέσεις αυτές προσφέρουν μια εμβληματική εικόνα της οινοποιητικής ιστορίας του νησιού, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορική πορεία του μοσχάτου και τη σημασία του για τη Σάμο.
Προοπτικές για το μέλλον του Σαμιώτικου Μοσχάτου
Η εκδήλωση δεν αποτελεί μόνο μια ευκαιρία αναδρομής στην πλούσια ιστορία του σαμιώτικου μοσχάτου, αλλά ανοίγει και τον διάλογο για τη μελλοντική του αξιοποίηση. Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν στρατηγικές για τη διατήρηση και ανάπτυξη αυτού του πολύτιμου πολιτιστικού και αγροτικού αποθέματος, εξετάζοντας τα βήματα που μπορούν να ακολουθηθούν για να συνεχίσει το μοσχάτο να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην οικονομία και τον πολιτισμό της Σάμου.
Συντονιστής της Ημερίδας: Δημήτριος Θρασυβούλου, εκπαιδευτικός και ιστορικός.
Εισηγητές της εκδήλωσης είναι οι:
- Στέλλα Χατζηπαναγιώτου, οινολόγος, η οποία θα αναφερθεί στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του σαμιώτικου μοσχάτου αλλά και την οινολογική, κοινωνική και ιστορική διασύνδεση του σαμιώτικου κρασιού με το νησί.
- Θοδωρής Χαρμπής, γεωπόνος, ο οποίος θα μιλήσει για τις καινοτομίες που έχουν εφαρμοστεί στην καλλιέργεια του μοσχάτου καθώς και τη σημασία της παραγωγής οίνων στην διαμόρφωση της κουλτούρας του ακριτικού νησιού της Σάμου.
- Γιάννης Σκούτας, γεωπόνος και πρόεδρος Δ.Σ του Ε.Ο.Σ. Σάμου, ο οποίος θα αναφερθεί στα ιστορικά "ορόσημα" της καλλιέργειας του σαμιώτικου μοσχάτου αλλά και στη σύνδεσή τους με το σήμερα και το αύριο του Συνεταιρισμού.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό