Διαλέξεις και ποιητικές συναντήσεις στο Ίδρυμα Θεοχαράκη τον Νοέμβριο

Δείτε τους καλεσμένους του ιδρύματος για τον ερχόμενο μήνα.

Βασίλης Γεροντάκος Βασίλης Γεροντάκος

Συνεχίζονται και τον Νοέμβριο οι διαλέξεις του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, καθώς και οι απογευματινές συναντήσεις με σύγχρονους ποιητές στο καφέ Merlin.

Διαλέξεις

Λέανδρος Λεφάκης
Ερμητική Αποκάλυψη: Γνώση, Μύηση, Φιλοσοφία
Η συνήθης χρήση της έννοιας Ερμητισμός υπονοεί την ύπαρξη ενός αδιαπέραστου ορίου, ενός απαραβίαστου μυστικού. Ο δε συνθετικός χαρακτήρας της ερμητικής σκέψης αποκαλύπτει τον πολύμορφο πλούτο ενός ιδιότυπου ρεύματος σκέψης, το οποίο στηρίζεται τόσο στη μυθική όσο και στην ιστορική σκέψη. Οι μεταμορφώσεις του Ερμή, στο πλαίσιο του θρησκευτικού συγκρητισμού, συνθέτουν μια αποκαλυπτική διδασκαλία στην οποία κυριαρχεί η πρόσβαση σε έναν απόκρυφο κόσμο και μια μυστική επιστήμη που μεταδίδεται από τον διδάσκαλο σε καλά προετοιμασμένους μαθητές που αναζητούν την ύψιστη γνώση. Το μυητικό φως της Ερμητικής Αποκάλυψης δημιουργεί μια πρωτοφανή οικειότητα με τη μυθική και θρησκευτική κληρονομιά της ανθρωπότητας και θεμελιώνει μια ratio hermetica μεταξύ ανθρώπου, Φύσης και Θεού.

4, 11, 18 Νοεμβρίου 2024
Δευτέρα, 20:00-21:30
Διάλεξη στο αμφιθέατρο 
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€
Τηλεδιάλεξη σε livestreaming
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€

Βασίλης Γεροντάκος
Το ανοίκειο στην τέχνη
Το ανοίκειο στην τέχνη, δεν ταυτίζεται με το ανοίκειο των εμπειριών της ίδιας της ζωής αλλά την ξεπερνά. Η πνευματική αβεβαιότητα, η αμφιβολία για την αληθινή φύση των πραγμάτων, γίνεται το εφαλτήριο για τις διαφορετικές όψεις του ανοίκειου. Η Τέχνη ανιχνεύει τις όψεις αυτές όπως και τις δυνατότητες που δεν έχουν ακόμα πραγματωθεί. Απλώνει το κάτοπτρο της και μετουσιώνει μια μηχανική κίνηση της ζωής, σε ένα ανοιχτό ερώτημα, ενεργοποιώντας τις προθέσεις της με έναν αινιγματικό τρόπο. Στην σειρά αυτών των συναντήσεων, ο Βασίλης Γεροντάκος φανερώνει μέσα από σπουδαία έργα τέχνης, τους μηχανισμούς εκείνους του ανοίκειου που μεταμορφώνουν μια στερεοτυπική απόδοση της πραγματικότητας, σε έναν κόσμο μυσταγωγικό και αποκαλυπτικό.

15, 22, 29 Νοεμβρίου 2024
Παρασκευή, 19:00-20:30
Διάλεξη στο αμφιθέατρο 
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€ 

Συνεχίζονται:

Στέλιος Ράμφος
Η ιστορία του χρόνου Ι Χριστιανισμός και νεότερα χρόνια (Α’ κύκλος)
Ο χρόνος περνά όταν μιλάμε για την ιστορία του ή περιμένει;

6, 13, 20, 27 Νοεμβρίου 2024
4, 11 Δεκεμβρίου 2024
Τετάρτη, 18:00-20:00
Διάλεξη στο αμφιθέατρο 
Μεμονωμένη διάλεξη: 18€, 8€
Τηλεδιάλεξη σε livestreaming
Μεμονωμένη διάλεξη: 15€

Τάκης Θεοδωρόπουλος
Ο έρωτας
Στην Αρχαία και στη Σύγχρονη Ελλάδα
Συγκρίσεις, εμπνεύσεις, παραλληλισμοί

5, 12, 19, 26 Νοεμβρίου 2024
3, 10, 17 Δεκεμβρίου 2024
Τρίτη, 20:00-21:30
Διάλεξη στο αμφιθέατρο 
Μεμονωμένη διάλεξη: 12€, 8€
Τηλεδιάλεξη σε livestreaming
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€

Απογεύματα ποίησης στο Café Merlin

Συναντήσεις με σύγχρονους ποιητές

Διονύσης Καρατζάς Ι 4 Νοεμβρίου 2024

Η προσευχή του Θεού

Σαν το βαθύ νερό μιλούσε.
Οι λέξεις του από ψηλά
έσταζαν άγνωστο δάκρυ.
Εγώ άκουγα μέσα μου βροχή.
Ο Θεός ήταν.
Προσευχόταν να μην τον αγνοώ.
Ποιητές διαβάζουν ποιήματά τους και συνομιλούν με το κοινό την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα.
Επιμέλεια: Ιουλίτα Ηλιοπούλου
Café Merlin
Δευτέρα, 18:00
Είσοδος ελεύθερη

Επόμενες συναντήσεις:

-Αγγελική Πεχλιβάνη
2/12/2014

-Γιώργος Θεοχάρης
13/1/2025

-Ελένη Παπανδρέου
3/2/2025

-Νάντια Στυλιανού
10/3/2025

-Βασίλης Κουγέας
7/4/2025

-Λένια Ζαφειροπούλου
5/5/2025

-Αντώνης Σκιαθάς
2/6/2025

Ποιητές διαβάζουν ποιήματά τους και συνομιλούν με το κοινό την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα.

Επιμέλεια: Ιουλίτα Ηλιοπούλου

Café Merlin
Δευτέρα, 18:00
Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής, στις 12 Νοεμβρίου 2025, η Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής έρχεται, για μια ακόμη φορά, να σας θυμίσει τον επιστήμονα / γιατρό που βρίσκεται πίσω από κάθε ιστολογική διάγνωση: τον Παθολογοανατόμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/11/2025

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Οι πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις για σινεμά, θέατρο, μουσική, δραστηριότητες και σπορ, φαγητό και ποτό στην πόλη, το ΣΚ.

Χρυσοβραβευμένες και πάλι οι οινικές "Ναυαρχίδες" του Συνεταιρισμού της Σάμου

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές "ναυαρχίδες" του Συνεταιρισμού Σάμου, οι Ψηλές Κορφές και το Samos Vin Doux, στον πιο έγκυρο και αδιάβλητο διαγωνισμό της Ασίας, "Asia Wine Trophy" που τελεί υπό την αιγίδα της OIV.

Ένα σχολείο στην Καλλιθέα έγινε pop art χάρμα οφθαλμών

Ο καλλιτέχνης Μάνος Ιωαννίδης φιλοτέχνησε μία νέα όψη με αισιόδοξη χρωματική παλέτα και φαντασία για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας.

Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιος είναι ο νέος Δήμαρχος της Νέας Υόρκης και τι υπόσχεται να αλλάξει στην πόλη

Μόλις έγραψε ιστορία ως ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της Νέας Υόρκης και ένας από τους νεότερους δημάρχους που εκλέχθηκαν στη σύγχρονη εποχή.

Στη HotelBrain το Paradise Resort Evia

Το ξενοδοχείο πέντε αστέρων Paradise Resort Evia συνεργάζεται με την HotelBrain, σημαντικό μέλος της Radisson Individual.