Πράσινο φως για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη: Ένα κέντρο ιστορίας και πολιτισμού

Η ίδρυση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στη Δυτική Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την αναγνώριση της προσφοράς των Ελλήνων προσφύγων στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού Φωτορεαλιστική απεικόνιση εκθεσιακής ενότητας Μελωδίες Μικρασίας

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην ίδρυση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παύλου Μελά να παραχωρήσει κατά χρήση τα κτίρια Δ και Β4 εντός του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά. Ο σκοπός είναι η δημιουργία ενός χώρου που θα διαφυλάξει τη μνήμη και θα τιμήσει την προσφορά των Ελλήνων προσφύγων στην κοινωνική και πολιτιστική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας γενικότερα.

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι το μουσείο θα συμβάλλει στην αναβίωση της μνήμης των προσφύγων και στην ανάδειξη της σημαντικής ιστορίας της περιοχής. Η παραχώρηση των κτιρίων από τον Δήμο Παύλου Μελά είναι καθοριστική για την εξέλιξη του έργου, το οποίο θα ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κεντρική Μακεδονία" του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού
Φωτορεαλιστική απεικόνιση κτιρίου Δ.

Η κεντρική μουσειολογική ιδέα της έκθεσης εξετάζει το προσφυγικό ζήτημα από την εποχή πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή έως σήμερα, εστιάζοντας στην έννοια του "ανήκειν" και την πατρίδα. Στο μουσείο θα διαμορφωθούν δύο χώρες που θα αντιπροσωπεύουν το "εδώ" και το "εκεί" των προσφύγων: οι γειτονιές τους στην Ανατολή και οι συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού
Φωτορεαλιστική απεικόνιση εκθεσιακής ενότητας "Στα βήματα της παράδοσης".

Η μόνιμη έκθεση θα χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα, με τίτλο "Από τις γειτονιές της Μικρασίας, στις συνοικίες της Θεσσαλονίκης", θα φιλοξενείται στο κτίριο Β4, ενώ το δεύτερο τμήμα, "Μυρωδιά, Μελωδία, Μνήμη", θα αναπτυχθεί στο κτίριο Δ. Παρά την αυτονομία τους, τα δύο τμήματα θα συνδέονται θεματικά και νοηματικά, παρουσιάζοντας μια ενιαία ιστορία.

Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

Η έκθεση θα βασίζεται σε 2.718 αντικείμενα της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, εκ των οποίων 413 θα παρουσιαστούν στο κτίριο Β4 και 30 στο κτίριο Δ. Τα αντικείμενα θα περιλαμβάνουν βιβλία, εικόνες, ενδύματα, εργαλεία, εκκλησιαστικά είδη και προσωπικά κειμήλια από περιοχές όπως η Καππαδοκία και ο Πόντος, καθώς και από πολλές άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.

Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού
Φωτορεαλιστική απεικόνιση εκθεσιακής ενότητας "Γιορτινές ημέρες, ήθη και έθιμα μέσα στον χρόνο".

Με την ίδρυση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού στοχεύει στη δημιουργία μιας κιβωτού εθνικής μνήμης, αναδεικνύοντας την πολύτιμη προσφορά του προσφυγικού ελληνισμού στο Έθνος και στη Θεσσαλονίκη, που έχει υποδεχθεί ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Στην επέτειο του "Όχι" λέμε "Ναι" στις ελληνικές γεύσεις

Την 28η Οκτωβρίου, μετά την παρέλαση και τους εορτασμούς της εθνικής μας γιορτής, στρώνουμε τραπέζι με γευστικό σύμμαχο τις μοναδικές προσφορές των σούπερ μάρκετ Μασούτης.

We are hiring! Editor @ athinorama

Το ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ αναζητά δημοσιογράφο με ενδιαφέρον για την πόλη και τον πολιτισμό.

Η Βουλή συζητά για τη ζωή και το έργο του πρωτοπόρου Κωνσταντίνου Δοξιάδη

Μια σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο του κύκλου "Πρόσωπα Άξια Τιμής".

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην πόλη

Συναυλίες, bars, World Pasta Day και όλα όσα σε περιμένουν στην πόλη τις επόμενες μέρες.

Όλα τα δωρεάν πράγματα που μπορείς να κάνεις στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες

Φεστιβάλ ασιατικού φαγητού, προβολή μιας θρυλικής ταινίας, μουσεία για την 28η Οκτωβρίου, events για το Χάλογουιν και μερικά ακόμη πραγματάκια με ελεύθερη είσοδο.

Το 4ο ετήσιο συνέδριο της "Defence for Children International Greece" είναι γεγονός

Θέμα του φετινού συνεδρίου είναι η μετάβαση από την παιδική προστασία στη δικαιοσύνη.