
Τα τουριστικά έσοδα στην Ελλάδα σημείωσαν μείωση κατά τον Ιούλιο του 2024, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να πέφτουν κατά 4,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 4,03 δισ. ευρώ, ενώ η πτώση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 9,1%. Παράλληλα, υπήρξε αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 4,1% τον Ιούλιο και κατά 11,2% κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024. Αυτά τα αντικρουόμενα στοιχεία δημιουργούν ένα πολύπλοκο σκηνικό για την ελληνική τουριστική βιομηχανία.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Παράσχης, σε συνέντευξη Τύπου για την πρωτοβουλία METRON Sustainable Tourism, παρέθεσε κάποιους από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν σε αυτή τη μείωση των εσόδων.
Παράγοντες που οδήγησαν στη μείωση των εσόδων
- Αλλαγές στη δομή των ταξιδιών: Ο κ. Παράσχης ανέφερε πως οι επισκέπτες τείνουν πλέον να επιλέγουν περισσότερα, αλλά μικρότερης διάρκειας ταξίδια. Ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων έχει μειωθεί από 7,5 σε 6,6 ημέρες, ενώ η αύξηση των city break εκτός της καλοκαιρινής περιόδου αιχμής συνέβαλε στη μείωση αυτή.
- Μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος: Η οικονομική αβεβαιότητα και ο πληθωρισμός έχουν επηρεάσει τα εισοδήματα τόσο των τουριστών όσο και των αγορών προέλευσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι επισκέπτες να είναι πιο επιφυλακτικοί στις δαπάνες τους.
- Άνοδος του οδικού τουρισμού: Η σημαντική αύξηση του οδικού τουρισμού έχει συμβάλει στη μείωση των εσόδων, καθώς οι οδικοί επισκέπτες παραμένουν λιγότερες ημέρες και ξοδεύουν λιγότερα χρήματα. Από την αρχή του 2024 μέχρι τον Αύγουστο, καταγράφηκαν 8,8 εκατομμύρια διεθνείς οδικές αφίξεις, σημειώνοντας αύξηση 14% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
- Διασπορά εκτός υψηλής σεζόν: Η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η μεγαλύτερη διασπορά των επισκεπτών εκτός της υψηλής καλοκαιρινής σεζόν μειώνει τα έσοδα τους καλοκαιρινούς μήνες, αν και συνολικά μπορεί να συμβάλει στη σταθερότερη ανάπτυξη του τουρισμού.
Προκλήσεις στην καταγραφή των εσόδων
Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα σημειώνει πως η μείωση των εσόδων μπορεί να είναι εν μέρει αποτέλεσμα των περιορισμένων δυνατοτήτων πλήρους καταγραφής των τουριστικών δαπανών. Οι αλλαγές στη δομή της τουριστικής ζήτησης, όπως η αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και οι ιδιοκτήτες ακινήτων εξωτερικού, προκαλούν στρεβλώσεις στη δειγματοληψία. Επιπλέον, η εποχικότητα με το 76,6% των διανυκτερεύσεων να πραγματοποιούνται μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, επιδεινώνει την αδυναμία αποτύπωσης όλων των τουριστικών ροών.
Συμπέρασμα και προοπτικές ανάκαμψης
Παρά τη μείωση των εσόδων, ο κ. Παράσχης εξέφρασε την αισιοδοξία του πως το συνολικό ταμείο της χρονιάς θα έχει θετικό πρόσημο, εάν η πτώση των εσόδων τον Ιούλιο αποδειχθεί παροδική. Το τρίτο τρίμηνο του έτους θα είναι κρίσιμο για την αξιολόγηση των τουριστικών επιδόσεων, καθώς αποτελεί το πιο σημαντικό διάστημα από πλευράς εισπράξεων.
Ωστόσο, τόνισε πως η θετική πορεία των τελευταίων ετών δεν πρέπει να δημιουργήσει εφησυχασμό και πως το "momentum" του ελληνικού τουρισμού δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Η προσαρμογή στις νέες τάσεις, όπως η ενίσχυση των υποδομών για city breaks και η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του κλάδου μακροπρόθεσμα.