
Στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (Προβλήτα Α) θα φιλοξενήσει το EU Rice Festival, μια διήμερη γιορτή αφιερωμένη στη βιώσιμη καλλιέργεια του ευρωπαϊκού ρυζιού. Από τις 2 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σημασία της βιωσιμότητας στην παραγωγή ρυζιού, αλλά και να απολαύσουν γαστρονομικές εμπειρίες, που συνδυάζουν το παραδοσιακό με το σύγχρονο.
Το φεστιβάλ διοργανώνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EU Rice. Η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (CRAV) από την Ισπανία συνεργάζονται για την ανάδειξη της ποιότητας και της ασφάλειας του ευρωπαϊκού ρυζιού, το οποίο καλλιεργείται υπό τις αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, εκπρόσωποι του κλάδου, σεφ και ειδικοί θα προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για την καλλιέργεια και την επεξεργασία του ρυζιού, καθώς και για τις καινοτόμες μεθόδους που ενισχύουν τη βιωσιμότητα. Η γνωστή σεφ και πρεσβευτής του προγράμματος EU Rice, Ντίνα Νικολάου, θα παρουσιάσει πρωτότυπες συνταγές που θα προσφέρουν μια γαστρονομική ανακάλυψη του ρυζιού.
Το φεστιβάλ περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις, παιχνίδια για παιδιά, καθώς και διαγωνισμούς για ενήλικες, ενώ στο live cooking stage, 10 διακεκριμένοι σεφ θα παρουσιάσουν ελληνικές και διεθνείς συνταγές με βασικό συστατικό το ρύζι. Η παρουσίαση της εκδήλωσης θα γίνει από τον Κωστή Ζαφειράκη, ο οποίος θα φέρει το δικό του μοναδικό στυλ στο φεστιβάλ.
Παράλληλα, θα διεξαχθεί το 1ο Φεστιβάλ Ρυζιού, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ), με την αιγίδα του Δήμου Δέλτα. Βραβευμένα εστιατόρια θα στήσουν τις κουζίνες τους στην Προβλήτα Α’, προσκαλώντας τους επισκέπτες να δοκιμάσουν δημιουργικές συνταγές με ελληνικό ρύζι.