Τι δήλωσε το ΥΠΠΟ για την αποκατάσταση της οικίας Τερζάκη στο Ναύπλιο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, γίνονται ενέργειες για την ένταξη του έργου σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης και ανάδειξής του.

Πήγαμε στο Ναύπλιο και γυρίσαμε με νέα

Με αφορμή δημοσιεύματα αναφορικά με την απαλλοτρίωση και αποκατάσταση της οικίας Άγγελου Τερζάκη στο Ναύπλιο, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει ότι:

Η απαλλοτρίωση του Μνημείου, δαπάνης 490.002, 81€, έχει ολοκληρωθεί το 2020.
Αμέσως μετά την απαλλοτρίωση, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου(ΥΝΜΠΕΔΕΠΝΙ), προέβη στις δέουσες ενέργειες για την εξασφάλιση του κτιρίου μέχρι την οριστική αποκατάσταση και ανάδειξή του. Τον Ιούλιο του 2020 πραγματοποιήθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επείγουσες στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2020.

Οι μελέτες αποκατάστασης του κτηρίου ανατέθηκαν το 2021 και εγκρίθηκαν. Επίκειται η ολοκλήρωση των συμπληρώσεων και διορθώσεων που απαιτούνται και παράλληλα, γίνονται ενέργειες για την ένταξη του έργου σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης και ανάδειξής του.

Τον Μάρτιο του 2024, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου(ΥΝΜΠΕΔΕΠΝΙ) έλαβε καταγγελία αναφορικά με την ανάρτηση στο κτίριο ειδών εμπορίου του απέναντι καταστήματος τουριστικών ειδών και προσπάθησε με προφορική σύσταση να συμμορφώσει τον καταστηματάρχη. Στις 14 Ιουνίου 2024 έλαβε νέα καταγγελία αναφορικά με το θέμα και άμεσα προέβη σε αυτοψία, κατά την οποία δε διαπιστώθηκε η ύπαρξη αναρτημένων αντικειμένων από το κτίριο παρά μόνο stands με ρούχα τοποθετημένου μπροστά στην όψη. Δεδομένης της κατάστασης της όψης λόγω της προ απαλλοτρίωσης χρόνιας εγκατάλειψης, η ΥΝΜΠΕΔΕΠΝΙ θεωρεί ότι δε βλάπτεται το κτήριο, καθώς επιπλέον δε διαπιστώθηκε εξωτερικά κάποια νέα φθορά στο κτίριο. Προτίθεται, ωστόσο, να τοποθετήσει απαγορευτική πινακίδα. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Μπαρ, συναυλίες και όλα όσα σε περιμένουν αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/10/2025

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα σαββατοκύριακο γεμάτο βιβλία

Φεστιβάλ σε μια ιστορική αθηναϊκή στοά, ένα πλωτό μουσείο στον Πειραιά και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 4 έως 10/10.

100 ώρες αστρονομίας: Μια παγκόσμια γιορτή για όλους

Η αστρονομία γιορτάζει παγκοσμίως, προσκαλώντας το κοινό σε ένα μοναδικό ταξίδι στο Σύμπαν μέσα από παρατηρήσεις, ομιλίες και πειράματα.

Στην Ιπποκράτους υπάρχει ένα μανάβικο που είναι και café

Και το αντίθετο: Εκεί λοιπόν θα πας για βιολογικά φρούτα και λαχανικά, καθώς και για τον -πολύ καλό- καφέ σου.

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Φουλ του φεστιβάλ, γαστρονομικά events και όσα δεν πρέπει να χάσεις στην πόλη το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.

Γνώριζες τι ιστορίες μπορεί να κρύβει το ελληνικό γραμματόσημο;

Το ΜΙΕΤ προσκαλεί το κοινό σε ένα δημιουργικό ταξίδι γνωριμίας με τον θαυμαστό κόσμο του γραμματοσήμου, μέσα από ένα πρωτότυπο εργαστήρι που ενώνει τη φαντασία με την τέχνη.