Αλμπέρ & Άσπα: Ένας δρόμος της Αθήνας και οι "Καραμπινιέροι" της Άσπας Στασινοπούλου.

Οδός Αλμπέρτ Καμί © Ραφαήλ Τσακμάκης

Τις προάλλες που ανέβαινα την Πατησίων, λίγο πριν φτάσω στην Αλεξάνδρας, πέρασα μπροστά από τον αγαπημένο μου δρόμο στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα αδιέξοδο μερικών μέτρων, αδιάφορο και γκρίζο, που καταλήγει σε μια μεγάλη μεταλλική πόρτα. Είναι μια ξεχασμένη λωρίδα στη σκιά των γύρω κτιρίων, ένα τυφλό σημείο της πόλης αφιερωμένο στον Αλμπέρτ (sic) Καμύ, όπως αναφέρει η μπλε ορθογώνια ταμπέλα. Πράγματι, μόνο ένας τέτοιος δρόμος θ’ άξιζε στον συγγραφέα του "Ξένου". Έτσι οφείλουμε να τιμούμε τους ανθρώπους που έγραψαν μυθιστορήματα τα οποία εξακολουθούν να μας στοιχειώνουν.

Ένα παρκαρισμένο αμάξι είχε φράξει την είσοδο της οδού Καμύ. Δεξιά, στην αυλή μιας παλιάς πολυκατοικίας, ένας παχύς κύριος πότιζε με λάστιχο μια νεραντζιά, ανάμεσα στα σκουπίδια. Φορούσε ένα κόκκινο μακό και μια τζιν βερμούδα. Με κοίταξε καχύποπτα μα συνέχισε να ποτίζει. Στεκόταν εκεί, απόλυτα ασφαλής: πάνω από την περίφραξη της αυλόπορτας είχαν απλώσει σγουρά αγκαθωτά σύρματα, σαν αυτά που βλέπεις στους μαντρότοιχους των φυλακών. Παρόλο που ο ήλιος ετοιμαζόταν να δύσει, είχε ακόμα ζέστη.  Βγήκα ξανά στην Πατησίων. Η Αλεξάνδρας δεν είχε κίνηση. Ήταν Κυριακή. Χώθηκα στο Μέγαρο Ησαΐα.

Είχα γνωρίσει την Άσπα Στανισοπούλου πριν δέκα χρόνια. Είχα πάει στο διαμέρισμά της, παρέα με τον Χριστόφορο Μαρίνο. Είχαμε μιλήσει για λίγη ώρα. Μια εβδομάδα αργότερα, πήγα ξανά για να την κινηματογραφήσω. Ένα μεσημέρι επισκέφτηκα το εργαστήριό της, στο Βύρωνα. Δεν είχε ρεύμα. Της το είχαν κόψει. Βλέπαμε τα έργα της στο σκοτάδι. Πέθανε το ’17. Για χρόνια, βρισκόταν στο περιθώριο. Αλλά, όπως συμβαίνει με μια ράτσα δημιουργών, βρήκε το δρόμο της μέσα από το θάνατό της.

Βλέπω τις φωτογραφίες που τράβηξε τέλη της δεκαετίας του ’70, ή αρχές του ’80, στον γαλάζιο τοίχο ενός δωματίου, στον πρώτο όροφο του Μεγάρου. Μια σειρά εκτυπωμένων φωτογραφιών που βρέθηκαν σ’ ένα φάκελο στο αρχείο της. Ένας όμορφος νεαρός κρατάει μια καραμπίνα. Είναι γυμνός. Μια γυναίκα τον αγκαλιάζει. Επίσης γυμνή. Δεν διακρίνεται το πρόσωπό της. Μάλλον είναι η Άσπα. Την αναγνωρίζω από το κούρεμα των μαλλιών, το σώμα, τον κώλο. Ο νεαρός μάς σημαδεύει.

Οι καραμπινιέροι Άσπα Στασινοπούλου

Αυτό είναι το έργο. Δεν είναι κάτι παραπάνω. Αλλά ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να δει κανείς στην έκθεση "BACK TO ATHENS 11" που πραγματοποιήθηκε τέλη Ιούνη. Επειδή ήταν μια απλή χειρονομία, χωρίς επιτήδευση. Χωρίς καμία φιλοδοξία και χωρίς σκοπό να παρουσιαστεί οπουδήποτε. Βασικά, δεν ήταν τίποτα. Κι όμως, κατάφερνε να έχει την ισχύ ενός άγριου ζώου που επιτίθεται στην πόλη. Οι φωτογραφίες ήταν τα ίχνη του στην άσφαλτο.

Η Άσπα τράβηξε αυτές τις ασπρόμαυρες πόζες με αφορμή τους "Καραμπινιέρους" του Γκοντάρ. Τη θυμάμαι να μιλάει στην τηλεοπτική εκπομπή "Ζωντανό Μουσείο" για το φιλμ. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που αποφάσισα να τη γνωρίσω. Επειδή η σκέψη της είχε μια σπάνια καθαρότητα: "Ο Γκοντάρ μιλά για την ιδεολογία του πολέμου. Οι φτωχοί είναι η εύκολη λεία του", είχε πει φορώντας μια φόρμα με τιράντες και μια κίτρινη μπλούζα. Πίσω της, η βεράντα υπερφωτισμένη και τα κεραμίδια μιας στέγης, καμένα από τον ήλιο.

Όταν τη συνάντησα, η Άσπα κόντευε τα ογδόντα. Δεν ήταν η γυναίκα του βίντεο. Τα χαρακτηριστικά της είχαν σκληρύνει. Η ομιλία της ήταν αργή. Αλλά η ακρίβεια στην έκφραση είχε διατηρηθεί. Όταν πέθανε, ήμουν διακοπές. Δεν πήγα στην κηδεία. Ανέβηκα στον επόμενο όροφο, διέσχισα τα δωμάτια που ήταν γεμάτα κόσμο και πλησίασα το ανοιχτό παράθυρο. Από ψηλά, η οδός "Αλμπέρτ Καμύ" θύμιζε σκονισμένο σοκάκι στο Αλγέρι.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Έτοιμοι για το φετινό Platforms Project;

Σύγχρονη Τέχνη στο Καπνεργοστάσιο, κινηματογραφικά ραντεβού στην Πλατεία Αμερικής και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 11 έως 17/10.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
11/10/2025

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ "Ημέρες μελιού - γλυκού & τοπικών προϊόντων" έρχεται στο Ζάππειο

Μετά τις διοργανώσεις σε Θεσσαλονίκη και Πλατεία Συντάγματος, το φεστιβάλ ταξιδεύει στον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου, δείχνοντάς μας τη... γλυκιά πλευρά της ζωής.

Μασούτης Family Festival: Η μεγάλη γιορτή της οικογένειας έρχεται στη Γλυφάδα

Το οικογενειακό φεστιβάλ ταξιδεύει στην Αθήνα για να γιορτάσει τα 49 χρόνια της εταιρείας Μασούτης με χαμόγελα, μουσική, παιχνίδι και πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.

Η χώρα μας γίνεται pet-friendly: Το νέο σήμα για τουριστικά καταλύματα που αλλάζει τη φιλοξενία

Η Ελλάδα πρωτοπορεί στον τουρισμό φιλικών προς τα ζώα καταλυμάτων, προσφέροντας υψηλά standards φιλοξενίας για τους τετράποδους επισκέπτες.

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Συναυλίες, μπάσκετ και όσα δεν πρέπει να χάσεις στην πόλη τις επόμενες μέρες.

Τι είναι το Μπάμπιντεν και η Γκαχελώνα που μπήκαν στην άυλη κληρονομιά της UNESCO;

Έντεκα νέες προσθήκες έχουμε από σήμερα 9/10 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Έτοιμοι για μια μοναδική γιορτή μπάσκετ στον Πειραιά;

Δείτε πώς μπορείτε να συμμετέχετε στο τουρνουά 3x3 "PIRAEUS 3x3".