Fam trip ΕΟΤ: Προώθηση της συμπεριληπτικής τουριστικής Ελλάδας στις ΗΠΑ

Η Υπηρεσία ΕΟΤ ΗΠΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) στην Αθήνα, την Αργολίδα και την Κρήτη για την ΑμεΑ Αμερικανίδα, Ellen Stohl, και τους συνοδούς της.

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ΚΠΙΣΝ © Νίκος Καρανικόλας

Με στόχο την προβολή της Ελλάδας στην αμερικανική αγορά ως τουριστικού προορισμού που στηρίζει τη διαφορετικότητα, την ισότητα και τη συμπερίληψη, η Υπηρεσία ΕΟΤ ΗΠΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε από τις 19 μέχρι τις 28 Απριλίου ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) στην Αθήνα, την Αργολίδα και την Κρήτη για την ΑμεΑ Αμερικανίδα, Ellen Stohl, και τους συνοδούς της.

Η κα Stohl είναι καθηγήτρια για ζητήματα αναπηρίας στο California State University, ηθοποιός και συνεργάτιδα του αμερικανικού περιοδικού "New Mobility Magazine", που εξειδικεύεται σε θέματα ποιότητας ζωής για άτομα σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Το fam trip υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Οριζόντιου Στόχου Ι "Προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ)" και ειδικότερα του Έργου "Διασύνδεση Δράσεων Προσβασιμότητας στον Πολιτισμό με τον Προσβάσιμο Τουρισμό", που προβλέπεται στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2024 του Υπουργείου Τουρισμού. Σκοπός του Οριζόντιου Στόχου Ι είναι η προσπάθεια για την υιοθέτηση και την καθιέρωση δημόσιων πολιτικών προσβάσιμου τουρισμού, όπως ενδεικτικά η βελτίωση της προσβασιμότητας σε παραλίες της χώρας.

Την κα Stohl υποδέχτηκε στην Αθήνα ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Νομοθετικού Συντονισμού και Καλής Νομοθέτησης του Υπουργείου Τουρισμού και Σημείο Αναφοράς για θέματα ΑμεΑ στο Υπουργείο Τουρισμού, Σπύρος Παρθένης, ο οποίος τη συνόδευσε και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου παρακολούθησε παράσταση χορού. Η κα Stohl ξεναγήθηκε, επίσης, στα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της ελληνικής πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής (Ακρόπολη και Μουσείο Ακρόπολης, Ναός Ποσειδώνα στο Σούνιο κ.ά.) και επισκέφθηκε χώρους πολιτισμού, ψυχαγωγίας και αθλητισμού, όπως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ellinikon Park Experience και το Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ

Παράλληλα, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), υπό τον γενικό γραμματέα της, Βασίλη Κούτσιανο. Κατά τη συνάντηση, η κα Stohl ενημερώθηκε τόσο για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία σε χώρους όπου συγκεντρώνονται τουρίστες (ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια, μετρό, λεωφορεία, πλοία, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, θέατρα, κινηματογράφους κ.λπ.) όσο και για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει το ελληνικό κράτος για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων αυτών.

Η πανεπιστημιακός, ηθοποιός και αρθρογράφος από τις ΗΠΑ πραγματοποίησε, ακόμα, ημερήσια εκδρομή στο Ναύπλιο, τις Μυκήνες και την Επίδαυρο και στη συνέχεια αναχώρησε για την Κρήτη για το δεύτερο σκέλος του ταξιδιού της. Εκεί επισκέφθηκε το Ηράκλειο, την Κνωσσό, τα Χανιά, όπου ξεναγήθηκε σε τοπικό οινοποιείο και βιολογική φάρμα, την Ιερά Μονή Αρκαδίου, την αρχαία Ελεύθερνα, το χωριό Μαργαρίτες με το εργαστήριο παραδοσιακής κεραμικής και την πόλη του Ρεθύμνου.

Βραβευμένο περιοδικό

Το "New Mobility Magazine" έχει τιμηθεί κατά καιρούς με σημαντικά βραβεία στις ΗΠΑ, όπως το Independent Press Award (2006) από το Utne Reader, το "Maggie for best buyer’s guide" από την Western Publications Association, το "Ozzie for best redesign from Folio" κ.ά.

Το άρθρο της κας Stohl σχετικά με την προσβασιμότητα και τις υποδομές για άτομα με κινητικά προβλήματα στους ελληνικούς προορισμούς θα δημοσιευτεί στο φθινοπωρινό τεύχος του περιοδικού (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μέχρι τι ώρα θα είναι ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα

Πρωτοχρονιάς και προλαβαίνετε για να κάνετε για λίγες ακόμη ώρες τα ψώνια σας σε super market και καταστήματα, πριν υποδεχθείτε το 2026.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/12/2025

Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Πώς θα κινηθούν μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ - τα τελευταία δρομολόγια

Τροποποιήσεις θα έχουν τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί ως τις 23:00.

Αυτές ήταν οι μάλλον χειρότερες viral στιγμές του 2025

Labubu, 6-7, Nothing Beats a Jet2Holiday και άλλα: Είναι δύσκολο να κατανοηθούν ή να εξηγηθούν, γιατί, στο τέλος της ημέρας (ή της χρονιάς, αν προτιμάτε!), δεν είχαν κανένα απολύτως νόημα.

Δεν τραγουδούν σε όλη την Ελλάδα τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς που γνωρίζεις!

Μια μουσική περιπλάνηση στις ευχές και τα καλωσορίσματα του νέου χρόνου κάθε ελληνικής περιοχής βασισμένη στο αρχείο της Δόμνας Σαμίου.

31 festive κρασιά για την Πρωτοχρονιά: O Γιώργος Ζερβογιάννης προτείνει το ιδανικό pairing

Φυσαλίδες, αγαπημένες γηγενείς ποικιλίες και premium διεθνή labels για την πιο λαμπερή νύχτα του χρόνου. Ένας πλήρης οδηγός για να σερβίρετε τα ποτήρια σας με το απόλυτο festive spirit αλλά και με ετικέτες που θα θέλετε να απολαμβάνετε όλο το νέο έτος.

Τι είναι το 'Έτος Ανάγνωσης 2026' και τι θα μπορούσε να μάθει η Ελλάδα απ' αυτό

Η καμπάνια, που κάνει πρεμιέρα τη νέα χρονιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, συσχετίζει το διάβασμα με αγαπημένες δραστηριότητες υπογραμμίζοντας ότι δεν αποτελεί αγγαρεία.

Πρωτοχρονιά: Έτσι θα υποδεχθεί η Αθήνα το 2026

Αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του χρόνου στην Aθήνα, η οποία θα κινηθεί σε εορταστικούς ρυθμούς με events για μικρούς και μεγάλους.