Η ιδρύτρια του The Meet Market εξηγεί πώς δημιούργησε μία από τις δημοφιλέστερες ελληνικές αγορές

Ενόψει του πασχαλινού Meet Market στην Τεχνόπολη, η εμπνεύστριά του Alison Δαμιανού, μιλά για τους στόχους και τις προκλήσεις της αγοράς που έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο αγαπημένα events του ελληνικού κοινού, αλλά και όσα θα δούμε στο easter edition της αγοράς στις 27 και 28 Απριλίου.

Alison Δαμιανού meet market

Τι σε ώθησε να δημιουργήσεις το Meet Market; Είχες ασχοληθεί στο παρελθόν με παρόμοια πρότζεκτ;
Ανέκαθεν αγαπούσα τις αγορές. Μεγάλωσα ταξιδεύοντας πολύ και τα pop up markets ήταν μέρη στα οποία μου άρεσε να βρίσκομαι -άλλες φορές στο Camden, άλλες στο Spittlefields στο Λονδίνο, σε μία ψαραγορά στο Βιετνάμ, στις αγορές του Σαν Φρανσίσκο και φυσικά τις λαϊκές αγορές της Αθήνας. Λατρεύω την ατμόσφαιρα, την ενέργεια, τις αλληλεπιδράσεις, τα χρώματα, τα πρόσωπα, τους ήχους και τις μυρωδιές. Μου άρεσε να γνωρίζω τους παραγωγούς, να ακούω τις ιστορίες τους, να μαθαίνω τις προσωπικότητες και τα πάθη τους και να βλέπω τοπικά και χειροποίητα προϊόντα. Ένιωθα -και ακόμη νιώθω- ότι πρέπει να υποστηρίζω μικρές επιχειρήσεις μιας και υπάρχει σύνδεση με αυτό που αγοράζεις. Για μένα, οι αγορές είναι πάντα μια αυθεντική εκπροσώπηση κάθε κοινότητας και η πιο δίκαιη μορφή καταναλωτισμού και εμπορίου. Οι σπουδές μου με οδήγησαν στο Λονδίνο, όπου η αγάπη μου για τις αγορές απέκτησε μία άλλη διάσταση: υπήρχαν τόσες επιλογές… τόση έμπνευση… Αφού πήρα το πτυχίο μου, μετακόμισα στο Σαν Φρανσίσκο και ξεκίνησα μια επιχείρηση κοσμημάτων με την κολλητή μου. Πουλούσαμε τις δημιουργίες μας χονδρική σε μικρές μπουτίκ και καταστήματα και στη συνέχεια αρχίσαμε να πουλάμε τα προϊόντα μας λιανική σε διάφορες αγορές της πόλης. Αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να δω πώς λειτουργούν από μέσα οι αγορές. Ερωτεύτηκα τη διαδικασία - το να στήνω τον δικό μου πάγκο, να περνάω τη μέρα μου έξω, να συναναστρέφομαι με τους επισκέπτες, να δημιουργώ φιλίες με και τους άλλους εκθέτες, ενώ παράλληλα μπορούσα να βγάλω ένα καλό και τίμιο μεροκάματο. 

Έτσι, όταν μετακόμισα στην Ελλάδα το 2007, άρχισα να ψάχνω αγορές για να πουλήσω τα κοσμήματά μου. Δεν μπορούσα με τίποτα να βρω αυτό που έψαχνα, και έτσι το δημιούργησα. Έφτιαξα τη δική μου αγορά, προσθέτοντας στοιχεία που θα την κάνουν ξεχωριστή, DJs…cocktails… δημιουργώντας μία γιορτινή ατμόσφαιρα. Έτσι, το πρώτο Meet Market άνοιξε τις πόρτες του τα Χριστούγεννα του 2007 στο Κ44 με 25 εκθέτες. Η απήχηση ήταν μεγάλη, και αποφασίσαμε να κάνουμε άλλο ένα και μετά άλλο ένα - αργά αλλά σταθερά, με πολλή σκληρή δουλειά, πειραματισμούς και αφοσίωση, το Meet Market άρχισε να μεγαλώνει, να προσελκύει περισσότερους συμμετέχοντες και επισκέπτες και, 17 χρόνια μετά, εξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα.

Meet market

Τι προκλήσεις αντιμετώπισες στην αρχή;
Όπως και για κάθε άλλον που ξεκινά μια νέα επιχείρηση, ο δρόμος έχει πολλά εμπόδια, ψυχολογικά, φυσικά και οικονομικά. Ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην αρχή ήταν αυτό της γραφειοκρατίας -ειδικά στην Ελλάδα του 2006. Τα πράγματα είναι ευκολότερα σήμερα, αλλά τότε η απόκτηση των σωστών εγγράφων, η εύρεση λογιστών και το άνοιγμα μιας νόμιμης επιχείρησης μου φαίνονταν δύσκολα. Ήμουν μόλις 26 ετών, με μικρή επιχειρηματική εμπειρία, αλλά πίστευα στον εαυτό μου και σε όλους τους ταλαντούχους δημιουργούς που έπρεπε να αναδείξουν τα προϊόντα τους. Έπρεπε απλά να ξεκινήσω, να κάνω την αρχή. Ήξερα ότι όσο προχωράω θα μαθαίνω. Μόλις ξεπερνούσα ένα εμπόδιο, ερχόταν ένα άλλο.

The Meet Market

Ποιοι είναι οι στόχοι του φεστιβάλ και τι φιλοδοξεί να προωθήσει μέσω των δράσεών του;
Η αποστολή και η βασική ιδέα του Meet Market είναι η υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των δημιουργικών ταλέντων, παρέχοντάς τους την ευκαιρία να μοιραστούν τις ιδέες, τις ιστορίες και τα προϊόντα τους με ένα κοινό που εκτιμά το χειροποίητο προϊόν. Τους δίνεται η ευκαιρία να προβληθούν, να αποκτήσουν πρόσβαση σε feedback από τους πελάτες και τον ανταγωνισμό, να αναπτύξουν το brand τους και να ευδοκιμήσουν οικονομικά, επαγγελματικά και προσωπικά ως μέρος ενός ζωντανού community. Οι εκδηλώσεις μας έχουν πάνω από 30.000 επισκέπτες που επιστρέφουν ξανά και ξανά, πάνω από 350 εναλλασσόμενους δημιουργούς και ένα ευρύ κοινό από υποστηρικτές, θαυμαστές και ενδιαφερόμενους που συνεχώς διευρύνεται, συνοδευόμενο από ένα μοναδικό vibe, που είναι και αυτό που μας χαρακτηρίζει.

Ένας ακόμη στόχος των Meet Markets είναι οι συναντήσεις. Όπως λέει και το motto μας, "first a Meet, then a Market" (πρώτα συνάντηση, μετά αγορά). Τα events μας είναι πάντα ανοιχτά για όλους χωρίς εισιτήριο εισόδου και διαθέτουν πολλές δωρεάν παράλληλες δραστηριότητες για παιδιά και ενήλικες, DJ sets και δώρα που μπορείτε να κερδίσετε περνώντας από το κεντρικό ταμείο. Ουσιαστικά, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον για όλες τις ηλικίες, τα φύλα, τις εθνικότητες και τα κοινωνικά στρώματα. Θέλουμε να έρθετε για μια βόλτα στο Meet Market ακόμα και αν δεν θέλετε να αγοράσετε κάτι - απλά να είστε εκεί και να απολαύσετε την ατμόσφαιρα. Θέλουμε να γνωρίσετε τους δημιουργούς, να αντλήστε έμπνευση από αυτούς, να απολαύσετε τη μουσική, να νιώσετε μέρος μιας κοινότητας ή απλά να περάσετε καλά.

Meet market

Πώς το Meet Market κατάφερε να εξελιχθεί από μία μικρή αγορά σε ένα τόσο δημοφιλές αθηναϊκό event;
Νομίζω ότι οι κυριότεροι λόγοι για την ανάπτυξη και την επιτυχία των Meet Markets είναι πρώτον, η συνέπεια: συνεχίζουμε, μήνα με το μήνα, δοκιμάζοντας νέους χώρους, νέους makers, νέα σκηνικά, κάνοντας λάθη και προσπαθώντας ξανά με μεγαλύτερο πείσμα και θέληση.  Παραμένοντας συνεπείς και αφοσιωμένοι, τελικά όλο και περισσότερος κόσμος μάθαινε για εμάς. Δεύτερον, η υπέροχη ομάδα μας: είμαι πολύ τυχερή που έχω μαζί μου μια φοβερή ομάδα από φιλότιμους, έξυπνους, ευγενικούς, αστείους και υπέροχους ανθρώπους. Δουλεύουμε και διασκεδάζουμε σε κάθε μας βήμα. Μιλάμε ανοιχτά και με ειλικρίνεια μεταξύ μας. Ακόμα και σε πραγματικά δύσκολες στιγμές, καταφέρνουμε να γελάμε (και νομίζω ότι αυτό βγαίνει και προς τα έξω). Τρίτον, το Meet Market είναι ένα δίκτυο: ένας δημιουργός συμμετέχει για πρώτη φορά, φέρνει τους φίλους και την οικογένειά τους που περνούν καλά. Την επόμενη φορά, αυτοί φέρνουν περισσότερους φίλους, ένας από τους οποίους έχει μια μικρή επιχείρηση και θέλει επίσης να συμμετάσχει. Έτσι, σαν ένας ιστός αράχνης, το Meet Market εξαπλώνεται και μεγαλώνει, φτάνοντας σε όλο και περισσότερους επισκέπτες και δημιουργούς. Ο στόχος μας είναι μακροπρόθεσμος. Θέλουμε να αναπτύξουμε μακροχρόνιες σχέσεις με τους δημιουργούς, τους επισκέπτες και τους συνεργάτες μας και για να το πετύχουμε αυτό, χτίζουμε ειλικρινείς σχέσεις. Από την αρχή, θέλαμε το Meet Market να βοηθήσει πραγματικά τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Διατηρούμε τις τιμές συμμετοχής μας δίκαιες και βιώσιμες. Οι επισκέπτες μας δεν χρειάζεται ποτέ να πληρώσουν εισιτήριο και μπορούν να συμμετάσχουν σε δωρεάν δραστηριότητες, καθώς και να πάρουν δώρα από εμάς. Με άλλα λόγια, παίρνουμε πραγματική χαρά και βρίσκουμε το νόημα στο να δίνουμε πίσω στην κοινότητά μας.

The Meet Market

Πώς αποφασίσατε να φτιάξετε το e-shop;
Το είχαμε σκεφτεί πολλές φορές στο παρελθόν αλλά ξεκινήσαμε την υλοποίησή του όταν ξέσπασε ο covid. Οι συναθροίσεις δεν επιτρεπόταν και δεν μπορούσαμε να κάνουμε εκδηλώσεις οποιουδήποτε είδους. Χωρίς να είμαστε σίγουροι για το πόσο θα διαρκούσε αυτό, νιώσαμε ότι είχε έρθει επιτέλους η ώρα να μετατρέψουμε τη φυσική μας κοινότητα σε ψηφιακή. Έτσι ξεκίνησε η διαδικασία δημιουργίας μιας πλατφόρμας που θα απεικόνιζε ένα Meet Market event σε ένα online e-shop, όπου κάθε δημιουργός θα μπορούσε να επιμεληθεί τη δική του σελίδα, να ανεβάσει τα δικά του προϊόντα, να γράψει τις δικές του περιγραφές, να στείλει μηνύματα στους πελάτες του και να γίνει μέρος μιας εικονικής ζωντανής κοινότητας. Και έτσι και έγινε!

Meet market

Τι νέες δυνατότητες προσφέρει το ηλεκτρονικό κατάστημα για τους λάτρεις του Meet Market;
Οι δημιουργοί μπορούν να διαμορφώσουν το δικό τους ηλεκτρονικό κατάστημα, να φτιάξουν την ψηφιακή βιτρίνα τους μέσω μίας user friendly πλατφόρμας και να γίνουν μέρος μίας διαδικτυακής κοινότητας, παρέα με άλλους σχεδιαστές, τεχνίτες, παραγωγούς, συλλέκτες και δημιουργούς από πολλούς διαφορετικούς κλάδους, ανοίγοντας έτσι ένα νέο παράθυρο επικοινωνίας μέσω του ψηφιακού σύμπαντος του Meet Market. Για όλους τους Meet Markets lovers που αγαπούν τα μοναδικά, χειροποίητα αντικείμενα φτιαγμένα με αγάπη, μπορούν με λίγα κλικ να έχουν πρόσβαση 24/7, όπου και αν βρίσκονται, σε μία πραγματικά μεγάλη γκάμα μοναδικών προϊόντων. Ρούχα, κοσμήματα, αξεσουάρ, προϊόντα περιποίησης & ευεξίας, τέχνης & διακόσμησης, είδη για το παιδί, νόστιμες λιχουδιές, & πολύχρωμα vibes σε μια ψηφιακή γιορτή του τοπικού επιχειρηματικού πνεύματος. Σε έναν ψηφιακό κόσμο γεμάτο αμέτρητες επιλογές, η αναζήτηση ενός μοναδικού χειροποίητου αντικειμένου μπορεί συχνά να είναι μία πρόκληση. Για αυτό δημιουργούμε επιμελημένες λίστες ανάλογα την εποχή, τις κατηγορίες των προϊόντων, τις προσφορές, τα χρώματα, τα δώρα για τους αγαπημένους… και πολλά ακόμα. Στόχος είναι να ανακαλύψετε κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Είτε ψάχνετε για ένα εντυπωσιακό κόσμημα, ένα χειροποίητο αντικείμενο διακόσμησης για το σπίτι, είτε ένα μοναδικό δώρο, οι λίστες έχουν κάτι για όλους και κάθε περίσταση. Με την εγγραφή στο newsletter μας θα έχετε πρώτοι πρόσβαση στις προσφορές, τα επερχόμενα events, τις προτεινόμενες λίστες, τους διαγωνισμούς και όλα τα νέα της TMM κοινότητας.

The Meet Market

Για όσους θα επισκεφθούν τη διοργάνωση για πρώτη φορά, τι μπορούν να ανακαλύψουν στα stands της αγοράς;
Όσοι επισκεφθούν για πρώτη φορά το event μας, θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μία τεράστια ποικιλία από καλοσχεδιασμένα ρούχα, ιδιαίτερα αξεσουάρ, χειροποίητα κοσμήματα, home deco αντικείμενα μοναδικής αισθητικής αλλά και τα πιο ιδιαίτερα φυτά για το μπαλκόνι. Επιπλέον θα βρουν προϊόντα ομορφιάς και ευεξίας από αγνές πρώτες ύλες, αλλά και τρόφιμα απευθείας από την ελληνική γη. Κι αν αναζητάτε τις πιο πρωτότυπες παιδικές δημιουργίες ή τις πιο ξεχωριστές λαμπάδες, έχουμε φροντίσει και για αυτό! Οι street food lovers σίγουρα θα θέλουν να δοκιμάσουν τις έθνικ ή τις πιο παραδοσιακές προτάσεις που έχουν ετοιμάσει οι καντίνες μας, να πιουν μία μπύρα από τις εξαιρετικές ελληνικές μικροζυθοποιίες ή να δροσιστούν με τα signature cocktails του Meet Market Bar, εμπνευσμένα από τα φρούτα εποχής.

Ετοιμάζετε κάτι ξεχωριστό για το πασχαλινό φεστιβάλ που θα φιλοξενηθεί στην Τεχνόπολη;
Το επερχόμενο #Easter Edition Meet Market θα διεξαχθεί σε 4 χώρους της Τεχνόπολης: το Μηχανουργείο, το Προαύλιο Μηχανουργείου, την Κεντρική Αυλή και ένα νέο vintage τμήμα στην Αποθήκη. Πάνω από 150 σχεδιαστές, καλλιτέχνες, μικροί παραγωγοί και συλλέκτες -ανάμεσά τους πολλές νέες συμμετοχές- βγαίνουν από τα καταστήματα και τα εργαστήριά τους και μας ξεναγούν στη δημιουργική πλευρά της σύγχρονης Αθήνας. Για τους μικρούς μας φίλους οι παιδικές δραστηριότητες θα διαδέχονται η μία την άλλη από το πρωί έως το απόγευμα, ενώ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το Easter Egg Hunt, δηλαδή 100 πασχαλινά αυγά κρυμμένα σε όλη την Τεχνόπολη, που θα περιμένουν τους μικρούς επισκέπτες να τα βρουν για να κερδίσουν δώρα, αφού τα φέρουν στο κεντρικό ταμείο της διοργάνωσης. Κι όσοι περάσετε από εκεί, μη ξεχάσετε να δηλώσετε συμμετοχή στην κλήρωση του Meet Market όπου 3 τυχεροί κερδίζουν 3 καλάθια γεμάτα δώρα από όλους τους εκθέτες. Επίσης, ετοιμάζουμε έναν διαγωνισμό έκπληξη για τον οποίο θα ανακοινώσουμε σύντομα περισσότερες πληροφορίες.

Οι λόγοι για να επισκεφτείς αυτό το Meet Market είναι πολλοί, γι’ αυτό λοιπόν, πάρτε ένα φίλο ή και όλη την οικογένεια και ελάτε στο Γκάζι για ένα σαββατοκύριακο γεμάτο συναντήσεις, βόλτα, ψώνια, φαγητό, μουσική διασκέδαση και πολλές εκπλήξεις. Έφτασε η ώρα της πασχαλινής μας συνάντησης. Keep it local!

Info για το Πασχαλινό Meet Market: Μηχανουργείο, Προαύλιο Μηχανουργείου, Αποθήκη & Κεντρική Αυλή | Σάββατο 27 & Κυριακή 28 Απριλίου | Ωράριο: 12-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα του Meet Market, ακολουθήστε τις σελίδες του στα social media.

Facebook: Τhe Meet Market
Instagram: @themeetmarket.gr
YouTube: The Meet Market
www.themeetmarket.gr
#themeetmarket | #livelovelocal

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Πασχαλινές περιηγήσεις σε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα

Όσα ετοιμάζει το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, έναρξη για το This is Athens City Festival και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 27/4 έως 3/5.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
27/04/2024

Τι έρχεται τον Μάιο στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων περιμένει τους επισκέπτες κάθε ηλικίας, με εικαστικά εργαστήρια και εκθέσεις, ενώ εγκαινιάζεται η συνεργασία του Μουσείου με το Ωδείο Αθηνών.

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.