Μία -ακόμη- άβολη πραγματικότητα για την Αθήνα

H ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ποιότητα ζωής στις πόλεις, το 2023, απλά επιβεβαίωσε αυτό που αρκετοί βιώνουν στην πρωτεύουσα αλλά ελάχιστοι παραδέχονται.

Μία -ακόμη- άβολη πραγματικότητα για την Αθήνα

Τα τελευταία χρόνια, η Κομισιόν συνηθίζει να δημοσιεύει -μεταξύ άλλων- μία ετήσια έκθεση που αφορά την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις. Το ίδιο έκανε και τώρα, με τα όσα αναφέρονται στο ριπόρτ να μην είναι ακριβώς ελπιδοφόρα για την Αθήνα

Βασικά, η ελληνική πρωτεύουσα αποτελεί μία από τις χειρότερες πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου για να ζει κανείς, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα κατοίκων -που απάντησαν σε πολλά και διαφορετικά σχετικά με την ποιότητα ζωής ερωτήματα- ανάμεσα σε 83 αστικές πινέζες στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία.

Λίγο (καλό) καιρό, λίγη θάλασσα και τα αρχαία μας. Μετά, όμως;

Δεν είμαι τύπος που γενικά βλέπει το ποτήρι μισοάδειο. Αλλά θα σου κάνω μία ερώτηση, ειδικά αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που θεωρούν την Αθήνα μία από τις πιο όμορφες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: Θα εξακολουθούσες να πιστεύεις το ίδιο αν 300/365 ημέρες του χρόνου είχε καιρό βόρειας Ευρώπης; Ρητορική η προσέγγιση. Ευτυχώς, ο ήλιος είναι εδώ. Το ίδιο και τα αρχαία, μερικές όμορφες γειτονιές (στις οποίες η πλειοψηφία ημών δε θα μείνει ποτέ) και η θάλασσα. 'Η τουλάχιστον, κάποια σημεία με θάλασσα, σε μικρή μάλιστα απόσταση από την καρδιά της πόλης. Συν μερικά ακόμη assets που μπορεί να είναι διαφορετικά για τον καθένα, με τον συναισθηματικό παράγοντα να τα φιλτράρει.

Η Αθήνα και μερικές άβολες πραγματικότητες 5

Στον αντίποδα, περισσότερα 'θεματάκια', που καταγράφονται μάλιστα και στο προαναφερθέν ραπόρτο. Η Αθήνα λοιπόν βρίσκεται στα top-10 των χειρότερων πόλεων σε θέματα όπως την ικανοποίηση για τους κοινόχρηστους χώρους και τους χώρους πρασίνου, τα επίπεδα της ηχορύπανσης, την ποιότητα του αέρα και την καθαριότητα, την πρόσβαση στην παροχή υπηρεσιών υγείας, την ικανοποίηση που έχει κάποιος από τη θέση εργασίας του και το κατά πόσο βρίσκεις εύκολα μια καλή δουλειά, τη ζωή των οικογενειών με μικρά παιδιά. 

Η Αθήνα και μερικές άβολες πραγματικότητες 1

Η Αθήνα και μερικές άβολες πραγματικότητες 3

Παράλληλα και συμπληρωματικά, όλα τα παραπάνω έρχονται να μπουν δίπλα σε μία επίσης πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η βρετανική εταιρεία Moneybarn μεταξύ 51 ευρωπαϊκών πόλεων και αφορά τα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης. Σε αυτή, η ελληνική πρωτεύουσα φιγουράρει στο top-5 του ευρωπαϊκού μποτιλιαρίσματος, με τον μέσο commuter εδώ να σπαταλά 61 ώρες/έτος στην κίνηση και να εκπέμπει 195 κιλά επιπλέον διοξειδίου του άνθρακα σε ρύπους. Γνωρίζοντας την κατάσταση στη λειτουργία των ΜΜΜ, δεν προκαλεί σε κανέναν εντύπωση. Διόλου τυχαία όλα, για μια πόλη που -ας είμαστε ειλικρινείς- δε μοιάζει ποτέ να εντάχθηκε σε ένα οργανωμένο πλαίσιο σοβαρού σχεδιασμού, υπό οποιαδήποτε έννοια.

Διαβάστε Επίσης

Πάω λοιπόν στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου (συν ένα συμπληρωματικό ερώτημα) ή τουλάχιστον σε εκείνη που θα έπρεπε να απασχολήσει όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους, λαμβάνοντας υπόψιν παράγοντες όπως η κλιματική κρίση, η στέγαση, η προσβασιμότητα, η αειφορία από κάθε σκοπιά κ.α.: Είναι η Αθήνα μια βιώσιμη πόλη; Εάν όχι, μπορεί να γίνει;

Μια πόλη που δε σέβεται τους κατοίκους της και κάτοικοι που δε σέβονται την ίδια, δύσκολα μπορεί να έχει ελπιδοφόρο μέλλον. Εκτός αν αυτό είναι κάτι που αφορά μόνο και αποκλειστικά τους -κανονικούς ή αμφιβόλου προελεύσεως- επενδυτές και όλους όσοι αρκούνται να κινούνται μόνο στο σύμπαν του "τουριστικού προορισμού και τους 12 μήνες του χρόνου".

Η Αθήνα και μερικές άβολες πραγματικότητες 2

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Δεν είχα πού να γράψω: Από την Ντέμπορα Λίβι και το ΚΠΙΣΝ στην Μπανγκόκ

H συγγραφέας Ντέμπορα Λίβι βρέθηκε για μια ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ WOW.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
30/04/2024

This is Athens City Festival 2024: Περισσότερες από 250 εκδηλώσεις στο μεγάλο ανοιξιάτικο φεστιβάλ

Οι περισσότερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από την Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαΐου, είναι εμπνευσμένες από την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας, μέσα στο Α’ τετράμηνο του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί 2.738 έλεγχοι σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος έναντι 2.506, το 2023.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Πασχαλινές περιηγήσεις σε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα

Όσα ετοιμάζει το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, έναρξη για το This is Athens City Festival και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 27/4 έως 3/5.

Τι έρχεται τον Μάιο στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων περιμένει τους επισκέπτες κάθε ηλικίας, με εικαστικά εργαστήρια και εκθέσεις, ενώ εγκαινιάζεται η συνεργασία του Μουσείου με το Ωδείο Αθηνών.

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.