10 εκδηλώσεις του Athens Science Festival 2024 που δεν πρέπει να χάσετε

Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος και η ομάδα του προτείνουν τα δέκα must-see στο επερχόμενο Athens Science Festival.

Athens Science Festival 2024

Το φετινό θέμα "Tales of Change" του Athens Science Festival αναδεικνύει τις σημαντικές εξελίξεις που επηρεάζουν τις ζωές μας και διαμορφώνουν νέους ορίζοντες. Στην καρδιά της διοργάνωσης βρίσκονται η καινοτομία και η τεχνολογία, ενώ μέσα από εκθέσεις, δραστηριότητες και εργαστήρια, οι επισκέπτες κάθε ηλικίας καλούνται να ανακαλύψουν τα μυστικά της επιστήμης.

Από τις 16 έως τις 21 Απριλίου, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων γίνεται ο χώρος ενός εντυπωσιακού σκηνικού όπου η επιστήμη συναντά την καινοτομία, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία γνώσεων και ψυχαγωγίας.

Ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής του φεστιβάλ Θοδωρής Αναγνωστόπουλος και η ομάδα του προτείνουν τα δέκα must-see στο επερχόμενο Athens Science Festival, ένα φεστιβάλ που διαμορφώνει μια μοναδική πραγματικότητα γεμάτη με αλλαγές και καινοτομίες.

Θοδωρής Αναγνωστόπουλος
Θοδωρής Αναγνωστόπουλος

Ta 10 must-see

Το σπίτι μας

Athens Science Festival 2024

Η μεγαλύτερη Γη στην καρδιά της Αθήνας μόλις προσγειώθηκε από το Πλανητάριο και Αστεροσκοπείο του Brno της Τσεχίας. Το μοντέλο είναι μια πολύ πιστή αντιγραφή του πλανήτη μας, δημιουργημένη με βάση εικόνες που παρείχαν οι αποστολές δορυφόρων Aqua και Terra. Με διάμετρο μόλις δέκα μέτρα, αυτή η Γη σε προσκαλεί να ανακαλύψεις τον κόσμο μας. Με την πρωτοβουλία του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας. Με την υποστήριξη του National Geographic. Δημιουργοί: Visualove

Ενυδρείο με συνείδηση

Athens Science Festival 2024

Η έκθεση "Aquarium" έρχεται με την υποστήριξη της Cosmote Blue και αναδεικνύει μια εντυπωσιακή και διαδραστική αντίληψη της υποθαλάσσιας ζωής και της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με το περιβάλλον. Καθώς εισέρχεστε σε αυτόν τον εκθεσιακό χώρο, βυθίζεστε σε έναν εντυπωσιακό υποβρύχιο κόσμο, όπου οι ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν αφήσει τα σημάδια τους. Το "Aquarium" αντικατοπτρίζει την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη επιδραστικότητα στο περιβάλλον και την ανάγκη για αλλαγή και προστασία.

Ιστορίες εξερεύνησης

Athens Science Festival 2024

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Διευθύνουσα Σύμβουλος (CEO) του National Geographic Society, Jill Tiefenthaler, θα επισκεφθεί τη χώρα μαζί με έξι National Geographic Explorers: Lucy Hawkes, Nick St.Oegger, Piero Amodio, Imogen Napper, Tom Matthews και Theo Anagnostopoulos. Κάθε μέρα του φεστιβάλ, οι explorers θα ανεβαίνουν στη σκηνή του αμφιθεάτρου της Τεχνόπολης για να μας εισαγάγουν στον μαγικό κόσμο της θαλάσσιας βιολογίας και της φωτογραφίας, ενώ θα αναδείξουν και σημαντικά θέματα όπως οι έντονες κλιματικές αλλαγές και η θαλάσσια ρύπανση λόγω πλαστικού. Οι ιστορίες εξερεύνησης θα κορυφωθούν με τις τρεις προβολές ντοκιμαντέρ του National Geographic: Τα Μυστικά των Ελεφάντων – Επεισόδιο "Σαβάνα" τα Μυστικά των Φαλαινών – Επεισόδιο "Βασίλισσες Όρκες", και σε πρώτη παγκόσμια προβολή τα "Μυστικά των Χταποδιών" - Επεισόδιο "Shapeshifters". 

Ένα παιχνίδι, μια αποστολή

Athens Science Festival 2024

Το INITI Playground είναι ένα άκρως διαδραστικό έκθεμα-παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες. Φανταστείτε έναν τοίχο να μεταμορφώνεται κάθε φορά σε κάποιο εικονικό παιχνίδι που σας προσκαλεί… να παίξετε! Με μοναδικό όπλο μια μπάλα, οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες καλούνται άλλοτε να υπερασπιστούν τη Γη απέναντι σε γιγάντιους αστεροειδείς και εξωγήινους εισβολείς και άλλοτε να σηκώσουν τα μανίκια ψηλά και να καθαρίσουν μια λίμνη, η οποία έχει μολυνθεί από μερικούς πολύ άτακτους ανθρώπους. 

Ρομποτικές περιπέτειες

Athens Science Festival 2023

Έχεις εκτοξεύσει ποτέ μπάλες από ρομποτική βάση; Έχεις πιλοτάρει ποτέ αληθινό ρομπότ; Τα ρομπότ, οι δορυφόροι, αλλά και η 3D εκτύπωση είναι βασικό κομμάτι της διαδραστικής έκθεσης του φεστιβάλ. Το νου σας και στον Σποτ, το σκύλο ρομπότ που θα βρίσκεται εκεί…

Late Night Science

Athens Science Festival 2024

Επιστήμη χωρίς διασκέδαση δεν γίνεται. Κάθε βράδυ από την Τετάρτη 17/4 έως και την Κυριακή 21/4 το φεστιβάλ θα δώσει τη σκυτάλη στο γέλιο. Οι Γεωγραφικοί, σε πρώτη δημόσια εμφάνιση τους θα μας μιλήσουν για γεωγραφικά παραληρήματα, ο Στέλιος Ανατολίτης θα εξηγήσει το πώς γίνεται να είναι χημικός χωρίς πτυχίο, ο Θεόδωρος Παπακώστας (Archaiostoryteller) θα συζητήσει για αλλαγή και αρχαιότητα, ενώ ο Γιάννης Σαρακατσάνης μάς προσκαλεί στην πρεμιέρα της νέας του παράστασης με τίτλο "MindFAQ".

Ένα ταξίδι στα άστρα

Athens Science Festival 2024

Ετοιμαστείτε για ένα αξέχαστο ταξίδι στα αστέρια και τους μακρινούς γαλαξίες, με τους οδηγούς και συνοδοιπόρους σας τη Δρ. Jeyhan Kartaltepe, προϊσταμένη του James Webb Telescope, και τον Δρ. Σταμάτη Κριμιζή, πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών και επόπτη του Κέντρου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών. Και μην ξεχάσετε τις αστρονομικές παρατηρήσεις που θα λάβουν χώρα τα Σαββατοκύριακα, όπου η κεντρική αυλή της Τεχνόπολης θα γεμίσει με τηλεσκόπια προς τον αστερόσκονη ουρανό.

Τεχνολογία και εκπαίδευση

Athens Science Festival 2024

Το Σάββατο και Κυριακή (20 & 21/4) από τις 3 έως τις 9 μ.μ., οι αίθουσες του φεστιβάλ υποδέχονται εκπαιδευτικούς από όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης για διαδραστικά σεμινάρια με θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε σεμινάρια που αφορούν τη δημιουργία σχολείων με μηδενικά απόβλητα. Επιπλέον, την Παρασκευή (19/4) από τις 6 έως τις 9 μ.μ. διεξάγονται σεμινάρια εκπαιδευτικών για την ψυχική υγεία στη σχολική αίθουσα.

Τεχνολογία και AI στο προσκήνιο

Athens Science Festival 2024

Η τεχνολογία διατηρεί την κεντρική της θέση στο φεστιβάλ, καθώς την Παρασκευή 19/4 ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης θα μας εισάγει στον κόσμο της τεχνολογίας, ενώ ο Lars Rasmussen θα μοιραστεί την εμπειρία του ως συνιδρυτής των Google Maps. Επίσης, ο Yannis Assael θα αναδείξει τον τρόπο που η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το κοινό καλό. Το Σάββατο 20/4, θα πραγματοποιηθεί μια δυναμική συζήτηση με τους Μυλαίδη Στούμπου, Υβόννη Παπαστελάτου και Γιάννη Μαστρογεωργίου σε ένα συναρπαστικό πάνελ σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τον αντίκτυπό της στην κοινωνία.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Athens Science Festival 2024

Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν εργαστήρια για παιδιά κάθε ηλικίας. Κάποια από τα θέματα περιλαμβάνουν την ανακύκλωση τηγανέλαιου για παραγωγή καυσίμου, την κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση. Επιπλέον, μεγάλη σημασία θα δοθεί στον επαγγελματικό προσανατολισμό, με σεμινάρια που εστιάζουν στα soft skills των μαθητών/τριων.

Προπώληση μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πειραιώς 100, Γκάζι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας: Παράταση της ανοιχτής πρόσκλησης σε νέους δημιουργούς

Το θέατρο Γκράβας ανοίγει τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς και διοργανώνει ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της νεανικής δημιουργικότητας και τηςελεύθερης έκφρασης.

Δεν είχα πού να γράψω: Από την Ντέμπορα Λίβι και το ΚΠΙΣΝ στην Μπανγκόκ

H συγγραφέας Ντέμπορα Λίβι βρέθηκε για μια ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ WOW.

This is Athens City Festival 2024: Περισσότερες από 250 εκδηλώσεις στο μεγάλο ανοιξιάτικο φεστιβάλ

Οι περισσότερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από την Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαΐου, είναι εμπνευσμένες από την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας, μέσα στο Α’ τετράμηνο του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί 2.738 έλεγχοι σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος έναντι 2.506, το 2023.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Πασχαλινές περιηγήσεις σε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα

Όσα ετοιμάζει το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, έναρξη για το This is Athens City Festival και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 27/4 έως 3/5.

Τι έρχεται τον Μάιο στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων περιμένει τους επισκέπτες κάθε ηλικίας, με εικαστικά εργαστήρια και εκθέσεις, ενώ εγκαινιάζεται η συνεργασία του Μουσείου με το Ωδείο Αθηνών.