Apps4Athens Hackathon: Δύο ημέρες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για την Αθήνα και τις έξυπνες πόλεις

Στο ανοικτό κάλεσμα της ΔΑΕΜ Α.Ε. ανταποκρίθηκαν startup εταιρείες, προγραμματιστές, ερευνητές, ομάδες φοιτητών από πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, επαγγελματίες, καθώς και στελέχη επιχειρήσεων.

Apps4Athens Hackathon

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε το διήμερο 30 - 31 Μαρτίου 2024 ο Μαραθώνιος Καινοτομίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Αθηναίων, Apps4Athens Hackathon, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή ομάδων και startups από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο ανοικτό κάλεσμα της ΔΑΕΜ Α.Ε. ανταποκρίθηκαν startup εταιρείες, προγραμματιστές, ερευνητές, ομάδες φοιτητών από πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, επαγγελματίες, καθώς και στελέχη επιχειρήσεων που ανέπτυξαν και παρουσίασαν ιδέες και προτάσεις για εφαρμογές και υπηρεσίες οι οποίες θα υποστηρίξουν τη συμμετοχική στρατηγική του Δήμου για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για μια βιώσιμη, πράσινη και ανθρώπινη πόλη.

Apps4Athens Hackathon

Στον Μαραθώνιο Καινοτομίας, Apps4Athens Hackathon, συμμετείχαν πάνω από 200 διαγωνιζόμενοι, 60 ομάδες και 40 μέντορες, οι οποίοι καθοδήγησαν και υποστήριξαν τις ομάδες να διαμορφώσουν και να προχωρήσουν περαιτέρω την ιδέα τους.

Η έναρξη του Μαραθωνίου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου με το Kick Off Meeting, όπου το παρόν έδωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας, ο οποίος δήλωσε ότι: "Θέλουμε να δώσουμε χώρο σε νέα παιδιά να δείξουν το ταλέντο τους και να κερδίσουν βραβεία αλλά το πιο σημαντικό είναι να συμμετάσχουν. Γι’ αυτό, ξεκινάμε από το ταξίδι της καινοτομίας του Hackathon Apps4Athens. Είμαι σίγουρος ότι οι προγραμματιστές που είναι εδώ σήμερα, έχουν πολλή όρεξη και ορμή και πως τα αποτελέσματα από τις εφαρμογές θα είναι άμεσα αξιοποιήσιμα".

Apps4Athens Hackathon

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΔΑΕΜ, κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΑΕΜ, κ. Λάζαρος Καραούλης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, κ. Μανώλης Βελεγράκης. Στη συνέχεια, ο κ. Ελισσαίος Σαρμάς, Διευθυντής Καινοτομίας της ΔΑΕΜ, μίλησε για τις δράσεις και καλές πρακτικές ψηφιακού μετασχηματισμού της ΔΑΕΜ και η κ. Κατερίνα Τζουβάρα, Εκπρόσωπος της Google, η οποία αναφέρθηκε στην υπηρεσία Google Cloud. Τέλος, έγινε παρουσίαση με τους στόχους, τις θεματικές ενότητες και τη διαδικασία του Apps4Athens Hackathon, καθώς και ενός συνόλου από καλές πρακτικές και εργαλείων για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών.

Έπειτα, από έναν Μαραθώνιο σχεδόν 30 ωρών, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου, οι 39 ομάδες που υλοποίησαν την εφαρμογή τους, παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους. Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας, έδωσε συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες και τις παρότρυνε να συνεχίσουν στον δρόμο της καινοτομίας και της δημιουργίας, αναφέροντας ότι ο Δήμος Αθηναίων θα υποστηρίξει όλες τις ομάδες ώστε να προχωρήσουν σε άμεση υλοποίηση και εφαρμογή της ιδέας τους για αξιοποίηση από τον Δήμο και τους πολίτες.

Apps4Athens Hackathon

Καθώς το επίπεδο των ομάδων ήταν πολύ υψηλό, η επιτροπή αξιολόγησης αποφάσισε να απονείμει και 4ο βραβείο, πέραν των αρχικών τριών που προβλεπόταν, σε συνδυασμό με την επιλογή επιπλέον τεσσάρων ομάδων για την υποστήριξή τους σε 6μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες από τις ομάδες δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου.

Οι ομάδες που διακρίθηκαν, κέρδισαν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 6.500 ευρώ. Επιπλέον επιλέχθηκαν άλλες τέσσερις ομάδες που μαζί με τις διακριθείσες θα προχωρήσουν σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων για την υλοποίηση της ιδέας τους υποστηριζόμενες από 6μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης.

Apps4Athens Hackathon

Οι 8 ομάδες που διακρίθηκαν:

  • H Ομάδα Solar Code, κέρδισε το 1ο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, δημιουργώντας μέσα στο διήμερο του Μαραθωνίου Καινοτομίας, μία υπηρεσία για την αξιοποίηση κεφαλαίων και διαθέσιμων χώρων, με σκοπό τη βέλτιστη τοποθέτηση ηλιακών πάνελ στην πόλη.
  • Η Ομάδα GeoSquad, κέρδισε το 2ο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ, και δημιούργησε εφαρμογή κινητού που λειτουργεί ως ψηφιακός οδηγός με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και φωνητική λειτουργία, η οποία δίνει απαντήσεις σχετικά με την αρχαία ιστορία της Αθήνας.
  • Η Ομάδα GreenBlock, κέρδισε το 3ο βραβείο  και το χρηματικό έπαθλο των 1.000 ευρώ, παρουσιάζοντας ένα σύστημα πλοήγησης, που προτείνει εναλλακτικές διαδρομές και σημεία με εύκολη πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα.
  • Η Ομάδα GAIA, κέρδισε το 4ο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 500 ευρώ,  και υλοποίησε σύστημα όπου με τη χρήση κάμερας εγκατεστημένη στα απορριμματοφόρα του Δήμου, μπορεί να εντοπίζει τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στους δρόμους του Δήμου και να ενημερώνει την Δημοτική Αρχή για την περισυλλογή τους.

Apps4Athens Hackathon

Η επιτροπή αξιολόγησης επέλεξε άλλες 4 ομάδες που επιθυμεί να δει τις ιδέες τους να υλοποιούνται από τον Δήμο Αθηναίων, οι οποίες παρουσιάζονται στη συνέχεια με τυχαία σειρά:

  • Η Ομάδα Tripmate, αποτελούμενη από μαθητές, παρουσίασε μία  τουριστική εφαρμογή καθοδήγησης του επισκέπτη σε σημεία ενδιαφέροντος του Δήμου, αξιολογώντας ταυτόχρονα και ποικιλία παραγόντων για την βέλτιστη επίσκεψη σε αυτά όπως καιρικά δεδομένα κ.α.
  • Η Ομάδα Athenssourcing AI, δημιούργησε μία εφαρμογή διαχείρισης και προβολής εκδηλώσεων και δρώμενων του Δήμου Αθηναίων, στα οποία ο χρήστης μπορεί να ενημερώνεται αλλά και να επιλεγεί αν θέλει να συμμετέχει.
  • Η Ομάδα Crosswalk IQ, πρότεινε σύστημα IοT για έξυπνες διαβάσεις πεζών οι οποίες μεγεθύνονται όταν θέλει να περάσει ένας πεζός ή κάποιος με κινητικά προβλήματα (Α.Μ.Ε.Α.).
  • Ομάδα Vercity, παρουσίασε έναν αυτοματοποιημένο εκπρόσωπο εξυπηρέτησης πολιτών με τεχνολογίες NLP & LLM.

Στην επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχαν οι:

  • Βαγγέλης Μαρινάκης, Πρόεδρος ΔΑΕΜ
  • Λάζαρος Καραούλης, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΑΕΜ
  • Ελισσαίος Σαρμάς, Διευθυντής Καινοτομίας ΔΑΕΜ
  • Χρήστος Καλλονιάτης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Γιώργος Τσιχριντζής, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
  • Γιάννης Χαραλαμπίδης, Καθηγητής ,Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Μαρίνος Ξυναριανός, Digital, Fintech & Innovation Expert

Το Apps4Athens Hackathon, πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων και την ΔΑΕΜ Α.Ε., με την τεχνολογική και επιχειρησιακή υποστήριξη της ελληνικής εταιρείας καινοτομίας και τεχνολογίας Crowdpolicy. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Πασχαλινές περιηγήσεις σε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα

Όσα ετοιμάζει το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, έναρξη για το This is Athens City Festival και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 27/4 έως 3/5.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
27/04/2024

Τι έρχεται τον Μάιο στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων περιμένει τους επισκέπτες κάθε ηλικίας, με εικαστικά εργαστήρια και εκθέσεις, ενώ εγκαινιάζεται η συνεργασία του Μουσείου με το Ωδείο Αθηνών.

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.