Update: Τελικά, ποιος και γιατί έσβησε τα ονόματα των 57 θυμάτων των Τεμπών στο Σύνταγμα;

Η κόκκινη μπογιά δεν πρόλαβε καλά-καλά να στεγνώσει στο Σύνταγμα και συνεργείο καθαρισμού επενέβη. Ο Δήμος Αθηναίων αρνείται την όποια εμπλοκή και τα ερωτήματα παραμένουν.

Τέμπη: Απορίες για τα ονόματα των 57 θυμάτων στη Βουλή © X.com

Μία από τις πιο δυνατές στιγμές της χθεσινής μεγάλης συγκέντρωσης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα που κόστισε 57 ζωές στα Τέμπη, ήταν η συμβολική κίνηση της αναγραφής των ονομάτων των θυμάτων, στον προαύλιο χώρο της Βουλής. Στο Σύνταγμα μάλιστα, ο Παύλος Ασλανίδης ήταν ανάμεσα σε εκείνους που έγραψε ο ίδιος το όνομα του αδικοχαμένου 27χρονου γιου του, Δημήτρη. 

Προτού καλά-καλά στεγνώσει η κόκκινη μπογιά, μόλις λίγες ώρες αργότερα, με ασυνήθιστη συνέπεια και άμεση παρέμβαση (πιο γρήγορη ακόμη και από το τσιμέντωμα του χώρου της τραγωδίας, στη Θεσσαλία), συνεργείο της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, τα έσβησε, μετά από πρόσκληση του φρουράρχου της Βουλής.

Το γεγονός προκάλεσε, πέρα από την έντονη αντίδραση της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης -όπως αυτή εκδηλώθηκε σε social και μη media- και την τοποθέτηση της Ρωξάνης Μπέη, Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων.

"Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έδωσα εντολή να συμβεί κάτι τέτοιο και ουδέποτε ενημερώθηκα γι’ αυτήν την αδικαιολόγητη ενέργεια, η οποία με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη. Η κριτική που ασκείται είναι απολύτως δικαιολογημένη. Ζητώ συγγνώμη από τις οικογένειες και από τους χιλιάδες πολίτες, ανάμεσα στους οποίους ήμουν και εγώ, που διαδήλωσαν, ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κ. Μπέη.

Με όλο και περισσότερες φωνές να κάνουν λόγο για επιχείρηση συγκάλυψης των αληθινών αιτιών και συνθηκών της τραγωδίας, γίνεται μία τέτοια ενέργεια -έστω και στο συμβολικό πεδίο- για να προσθέσει ένα ακόμη ερώτημα στη λίστα των πολλών τέτοιων για το εγκληματικό συμβάν των Τεμπών και τα επακόλουθά του, με την Εξεταστική Επιτροπή να βρίσκεται σε εξέλιξη. Ακόμη και στην περίπτωση -όπως μετέδωσε η ΕΡΤ μετά από επικοινωνία με το Φρουραρχείο της Βουλής- που αυτή είναι η διαδικασία που τηρείται σε ανάλογες περιπτώσεις, συνήθως όμως για υβριστικά μηνύματα. 

Κάποια ερωτήματα, έστω και αν είναι δευτερεύοντα, καλό θα είναι να απαντηθούν με υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση. 

Update: Το μεσημέρι της Πέμπτης, σύλλογοι φοιτητών, στο πλαίσιο του νέου συλλαλητηρίου κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων, έγραψαν εκ νέου με κόκκινη μπογιά τα 57 ονόματα μπροστά από το ελληνικό Κοινοβούλιο. 

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, παίρνοντας θέση για τα όσα συνέβησαν με το σβήσιμο των ονομάτων από τον προαύλιο χώρο της Βουλής, τονίζει πως "Τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών δε θα σβηστούν ποτέ από τη συλλογική μας μνήμη." Συγκεκριμένα έγραψε: "Μία συγγνώμη δεν είναι αρκετή. Ο Δήμος Αθηναίων θα φροντίσει με πράξεις, ώστε τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών να μην σβηστούν ποτέ από τη συλλογική μας μνήμη. Σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα εισηγηθώ τη δημιουργία μνημείου για τα θύματα των Τεμπών. Ο Δήμος Αθηναίων ενώνει τη φωνή του με τη φωνή των πολιτών για την απονομή δικαιοσύνης".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περιφέρεια Αττικής: Ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο

Ο Περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση νέων έργων Πολιτισμού μέσα από την υλοποίηση μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στην Αττική.

Άνθρωποι διαβάζουν στον ηλεκτρικό

Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν κοιτάζουν τα κινητά τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΥΠΠΟ: Στρατηγικό ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης

Στόχος η αξιολόγηση των μέχρι σήμερα εργασιών και η σύνταξη του οδικού χάρτη για την περαιτέρω εξέλιξη του έργου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η instax mini Evo της FUJIFILM φέρνει το vintage στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή

Με την υβριδική κάμερα στιγμιαίας εκτύπωσης της FUJIFILM, εκφράζεις τον κόσμο όπως ακριβώς θέλεις.

Χάρης Δούκας για τη Διπλή Ανάπλαση: "Η συστηματική προσπάθεια που κάναμε αποδίδει καρπούς"

Σε συνέντευξη τύπου, ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στη γενικότερη αναβάθμισης της περιοχής προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών.

Μοναδικά πασχαλινά δώρα στο Cycladic Shop

Τα προϊόντα του Cycladic Shop είναι εμπνευσμένα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και τα νησιά του Αιγαίου.