Οι δωρεάν δράσεις που έρχονται τον Φεβρουάριο στο Athens Book Space

Οι επισκέπτες του Πάρκου Ελευθερίας θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με Έλληνες συγγραφείς, να παρακολουθήσουν ομιλίες και να ξεναγηθούν σε εκθέσεις.

Athens_Book_Space

Το Athens Book Space, ο σύγχρονος χώρος ανάγνωσης, χαλάρωσης και εκδηλώσεων με επίκεντρο το βιβλίο, επιστρέφει με δράσεις και αυτόν τον μήνα. Βιβλιοπαρουσιάσεις για μικρούς και μεγάλους καθώς και ένα δημιουργικό εργαστήριο ανάγνωσης μας συντροφεύουν από τις 16 μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου.

Το πρόγραμμα

"Αποθήκη Ανθρώπων" | 16/2 | 6 μ.μ.

Ειρήνη Δερμιτζάκη, Εκδόσεις Εύμαρος
Μια Ελληνίδα ηθοποιός μεταναστεύει στο Λονδίνο και πιάνει δουλειά σε ένα γηροκομείο, όπου φροντίζει ασθενείς με άνοια. Εκεί προσπαθεί να ξεχάσει όλα όσα την έδιωξαν από την Ελλάδα, ενόσω οι ένοικοι του γηροκομείου προσπαθούν να θυμηθούν κάτι από την περασμένη τους ζωή. Στην εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου "Αποθήκη Ανθρώπων" και στη συζήτηση γύρω από τη θεματική του συμμετέχει η συγγραφέας Ειρήνη Δερμιτζάκη και η δημιουργός και διαχειρίστρια γκρουπ φροντιστών Άνοιας-Αλτσχάιμερ, Σίσσυ Μαρούλη. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο ηθοποιός Σωτήρης Δούβρης. Μουσική: Κάρμεν Ζωγράφου.

Λίγα λόγια από το οπισθόφυλλο του βιβλίου "Αποθήκη ανθρώπων":
"Το λεωφορείο της Αποθήκης σταματάει μπροστά από την πλατεία Σάσεξ. Ο ανελκυστήρας αρχίζει να κατεβάζει ένα ένα τα αναπηρικά αμαξίδια. Η παρέλαση των λουόμενων ξεκινά. Μπροστά πηγαίνουν οι ηλικιωμένοι με τα μπαστουνάκια τους, πίσω εκείνοι που κρατούν πι και τελευταία τα καροτσάκια. Τα άσπρα καπελάκια τους αστράφτουν στον ήλιο. Η αμμουδιά έχει ένα ξεβαμμένο χρώμα, σαν δαχτυλίδι χρυσό που θάμπωσε από την πολυκαιρία. Η θάλασσα σκούρα, δε σου κάνει καρδιά να βουτήξεις. Οι γέροι όμως χαμογελάνε. Όλοι εκτός από την Ανν, που γκρινιάζει γιατί μπήκε άμμος στις παντόφλες της. Η Γερτρούδη φοράει ολόσωμο μαύρο μαγιό και έχει πορτοκαλί σωσίβιο, σαν τηγανητό λουκουμά, γύρω από τη μέση της. Βουτάει πρώτη αφήνοντας τσιρίδες χαράς. Ο Μπόρις έχει σταματήσει στην άκρη της ξύλινης ράμπας. Κάθεται στο καρότσι του και έχει βουτήξει τα σοκολατένια πόδια του στο νερό. Έρχεται το κύμα και φεύγει. Ωραία που είναι. Λες να 'χει και κροκόδειλους;"

"Οι περιπέτειες του Ξάπλα" | 18/2 | 12-2 μ.μ.

Παρουσίαση του παιδικού παραμυθιού της Μαρίζας Τσαγκά για παιδιά προσχολικής ηλικίας Εκδόσεις Κομνηνός, εικονογράφηση: Χρύστα Δημαρέλου
Η φιλία ενός μικρού κοριτσιού και του αγαπημένου της φίλου, του Ξάπλα, ενός παιχνιδιάρη γατούλη δοκιμάζεται όταν νέες παρουσίες έρχονται στην αυλή της οικογένειας. Η εμφάνιση μιας περίεργης σκιάς θα απομακρύνει τους δυο φίλους, όχι όμως για πολύ καθώς οι τρεις κοτούλες η Φιφίκα, η Ριρίκα και η Πιπίτσα τον αναζητούν για να του υπενθυμίσουν την αγάπη της οικογένειας προς εκείνον. Μετά από μια περιπετειώδη ημέρα οι τέσσερις φίλοι επιστρέφουν στην αυλή του σπιτιού κάνοντας ένα ξέφρενο πάρτι. Στην εκδήλωση συμμετέχει η συγγραφέας Μαρίζα Τσαγκά και η Χριστίνα-Αλίκη Δεληβοριά-Δημαρέλου, M.Ed. Λογοθεραπεύτρια, Ειδική Παιδαγωγός, Εκπ. Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο τηλ 6974802645 (Τρίτη έως Παρασκευή 11 π.μ.-7 μ.μ. & Σαββατοκύριακο 10 π.μ.-3 μ.μ.)

"Οι φωνές μας μαζί" | 23/2 | 6-8 μ.μ.

Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης από την ομάδα θεάτρου "Ανεμόμυλοι" για ενήλικο κοινό.
Οι συμμετέχοντες (ενήλικες) έρχονται σε επαφή με ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα και εξοικειώνονται με τη διαδικασία της δημιουργικής ανάγνωσης. Ταυτόχρονα αξιοποιούν ποικίλα εκφραστικά μέσα, ανακαλύπτοντας τους δρόμους που μας ανοίγει η συλλογική ανάγνωση. Σχεδιασμός και υλοποίηση: Χρήστος Χριστόπουλος.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο τηλ 6974802645 (Τρίτη έως Παρασκευή 11 π.μ.-7 μ.μ. & Σαββατοκύριακο 10 π.μ.-3 μ.μ.)

"Ποιος σκότωσε τον Γκράμσι" | 28/2 | 6-8 μ.μ.

Ποιος σκότωσε τον Γκράμσι

Δημήτρης Δεληολάνης, Εκδόσεις Στοχαστής. Υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Δοκιμίου- Μαρτυρίας
[...] Ο Γκράμσι που γνωρίσαμε μέχρι τώρα είναι ένας Γκράμσι λογοκριμένος. Ο Παλμίρο Τολιάτι, που διαδέχτηκε τον Γκράμσι στην ηγεσία του Κ.Κ.Ι., έδωσε μάχη προκειμένου να σώσει από τη λήθη τα Τετράδια της Φυλακής και την αλληλογραφία του. Αλλά δεν τόλμησε να δώσει στη δημοσιότητα κείμενα με εκτιμήσεις και στοχασμούς που έρχονταν σε αντίθεση με τον επίσημο μαρξισμό-λενινισμό της Μόσχας. Αυτά τα κείμενα άρχισαν να γίνονται γνωστά μόνο μετά τον θάνατο του Στάλιν και του Τολιάτι, αρχής γενομένης με την πλήρη έκδοση των Τετραδίων της Φυλακής. Όλα αυτά τα στοιχεία παρατίθενται διεξοδικά και σε πλήρη μετάφραση, ώστε ο προσεκτικός αναγνώστης να είναι σε θέση να αποφασίσει μόνος του ποιος τελικά σκότωσε τον Γκράμσι. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής ιστορίας" | 29/2 | 6-8 μ.μ.

Μύθοι παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής ιστορίας

Σταύρος Παναγιωτίδης, Εκδόσεις Κέδρος
Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μεγάλα κεφάλαια που "αποδομούν" τα λάθη που έχουν περάσει στην Ιστορία: στην αρχαιότητα και το Βυζάντιο, στους μύθους της Τουρκοκρατίας και της Ελληνικής Επανάστασης, στους μύθους που αφορούν τον εικοστό αιώνα και στις διάσημες φράσεις που φέρεται να ειπώθηκαν, αλλά τελικά δεν ειπώθηκαν ποτέ, όπως αποδεικνύει ο συγγραφέας παραθέτοντας αδιάσειστα στοιχεία και αποσπάσματα από μελέτες καταξιωμένων ιστορικών.

Μην χάσετε την ομαδική εικαστική έκθεση "The condition of (im)-Possibility: The Invaders" που φιλοξενείται στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων από τις 8 έως τις 25 Φεβρουαρίου σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και ανεξάρτητης επιμελήτριας δρ. Εύας Κέκου. Η έκθεση πραγματεύεται τη συνθήκη των άπειρων πιθανοτήτων σε ένα μαθηματικό αρχικά πλαίσιο εντός του οποίου υπάρχουν άπειρες νέες δυνατότητες, με στόχο να προβληματίσει αλλά και να διερευνήσει τον χαρακτήρα αυτών των μεταβολών καθώς και το πώς εκείνες γίνονται αντιληπτές. Στην έκθεση θα λάβει χώρα εικαστική performance από την Jennifer Nelson (24/2, 12 μ.μ.), ενώ ξεναγήσεις παρουσία των καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθούν στις 24 & 25 Φεβρουαρίου.

Είσοδος ελεύθερη (Τρίτη έως Παρασκευή 11 π.μ.-7 μ.μ., Σάββατο-Κυριακή 10 π.μ.-3 μ.μ.).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Πασχαλινές περιηγήσεις σε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα

Όσα ετοιμάζει το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, έναρξη για το This is Athens City Festival και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 27/4 έως 3/5.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
27/04/2024

Τι έρχεται τον Μάιο στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων περιμένει τους επισκέπτες κάθε ηλικίας, με εικαστικά εργαστήρια και εκθέσεις, ενώ εγκαινιάζεται η συνεργασία του Μουσείου με το Ωδείο Αθηνών.

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.