Διαλέξεις στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη και Απογεύματα Ποίησης στο "Café Merlin"

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής "Β. & Μ. Θεοχαράκη" διοργανώνει σειρά διαλέξεων αλλά και απογεύματα ποίησης.

Άννα Αφεντουλίδου 'Άννα Αφεντουλίδου'

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει τον νέο κύκλο διαλέξεων, ενώ οι λάτρεις της ποίησης στα "Απογεύματα ποίησης στο Café Merlin" θα συναντηθούν με τους Άννα Αφεντουλίδου, Τασούλα Καραγεωργίου, Χαρίλαο Νικολαΐδη, Αλέξανδρο Ανθούλη, Γιώργο Χουλιάρα, Ελένη Παπανδρέου και Ιωσήφ Βεντούρα που θα διαβάσουν αποσπάσματα ποιημάτων.

Λέανδρος Λεφάκης

Μυστική Ιπποσύνη: Από τη Μεσαιωνική παράδοση, στην εσωτερική ιπποτική φιλοσοφία και τον εξ αυτής συμβολισμό

Λέανδρος Λεφάκης
Λέανδρος Λεφάκης

Η ιστορική Ιπποσύνη και η εξέχουσα εικόνα του Ιππότη καταλαμβάνουν την κορυφή στον Μεσαιωνικό ηθικό και πνευματικό κόσμο. Ο θρύλος, η ιστορία, η ποίηση και η λογοτεχνία έχουν ανεγείρει ένα βάθρο στο οποίο δεσπόζει το ιπποτικό ιδεώδες, μέσα από τη μυστηριώδη του αίγλη. Η θεωρητική Ιπποσύνη, ως κίνημα του 18ου αιώνα, θα αποτελέσει τμήμα του δυτικού εσωτερισμού και θα διοχετευτεί στη δεξαμενή των μυητικών οργανώσεων, με κυριότερες αυτές οι οποίες θα υιοθετήσουν τελετουργικά ιπποτικής έμπνευσης. Ιππότες Ναΐτες, Ιωαννίτες, Εξαγνισμένοι, Σκώτοι και Ροδόσταυροι θα αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο με τη Μεσαιωνική Ιπποσύνη.

Η αποκάλυψη της εσωτερικής τους διάστασης, η εισαγωγή νέων ιπποτικών ιδεών και η δημοφιλία τους, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων μύθων οι οποίοι θα κυριαρχήσουν στην Ευρώπη για περισσότερα από διακόσια χρόνια.

8, 15, 22, 29, Ιανουαρίου 2024
5 Φεβρουαρίου 2024
8-9.30 μ.μ.

Διάλεξη στο αμφιθέατρο: Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€ | Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€
Τηλεδιάλεξη σε livestreaming: Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€ | Μεμονωμένη διάλεξη: 10€

Χάρις Συμεωνίδου

Παγκόσμια Ιστορία Θεάτρου

Χάρις Συμεωνίδου
Χάρις Συμεωνίδου

8 Ιανουαρίου 2024: Ρίζες του Θεάτρου. Αρχαία Ελλάδα, 5ος αιώνας. Τραγωδία και κωμωδία, από Αισχύλο και Σοφοκλή σε Ευριπίδη και Αριστοφάνη, με την ανάλυση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που εκφράζουν τα έργα τους και με χαρακτηριστικά αποσπάσματα από κάθε έργο.

15 Ιανουαρίου 2024: Ρωμαϊκό, Μεσαιωνικό, Θέατρο της Ιταλικής Αναγέννησης, Κομέντια ντελ Άρτε, Ελισαβετιανό, του Χρυσού Αιώνα της Ισπανίας και της Γαλλίας, Αγγλικό της Παλινόρθωσης.

22 Ιανουαρίου 2024: Θέατρο της Γερμανίας του 18ου αιώνα, της Γαλλίας πριν από τη Γαλλική Επανάσταση, του 19ου αιώνα, των Ιδεών.

29 Ιανουαρίου 2024: Σύγχρονο ξένο θέατρο στην Ευρώπη, Η.Π.Α., Ρωσία (Μεσοπόλεμος, Επίδραση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Θέατρο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο). Ειδικές αναφορές, π.χ. Θέατρο του Παραλόγου, Θέατρο της Σκληρότητας, Ανθρωπολογικό Θέατρο, των Καταπιεσμένων, Θέατρο και Γυναικείο Κίνημα, Θέατρο και Πόλεμος, κ.λπ.).

5 Φεβρουαρίου 2024: Ελληνικό Θέατρο από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα (Θέατρο Σκιών, Κρητικό και Επτανησιακό Θέατρο, Θέατρο του Αιγαίου Πελάγους, Διαφωτισμός, Δραματικό Ειδύλλιο και Κωμειδύλλιο, Μπουλούκια, Επιθεώρηση, Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο).

6-7.30 μ.μ. | Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€ | Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Στέλιος Ράμφος 

H ιστορία του χρόνου
Ο χρόνος περνά όταν μιλάμε για την ιστορία του ή περιμένει;

Στέλιος Ράμφος
Στέλιος Ράμφος 

10, 17, 24, 31 Ιανουαρίου 2024
7, 14, 21, 28 Φεβρουαρίου 2024
6, 13, 20, 27 Μαρτίου 2024
3, 10, 17, 24 Απριλίου 2024
15, 22 Μαΐου 2024
6-8 μ.μ.

Διάλεξη στο αμφιθέατρο: Κύκλος 18 διαλέξεων: 280€, 110€ | Μεμονωμένη διάλεξη: 18€, 8€
Τηλεδιάλεξη σε livestreaming: Κύκλος 18 διαλέξεων: 180€

Ίρις Κρητικού 

Μικρές Γεωγραφίες του Καλού

Ίρις Κρητικού
Ίρις Κρητικού

Τη χρονιά αυτή, πραγματοποιούμε ένα ακόμη συναρπαστικό κοινό ταξίδι, διεισδύοντας και πάλι στα μικρά σύμπαντα αγαπημένων δημιουργών και πνευματικών ανθρώπων, παρουσιάζοντας οπτικό υλικό από τις αναζητήσεις και τις επιδιώξεις τους και συνομιλώντας μαζί τους, μπροστά στο κοινό, για την έμπνευση και για την επιθυμία που τρέπονται σε έργο ζωής. Για την περιπέτεια και τη συναρπαστική διαδικασία της δημιουργίας εντός του αστικού ιστού ή της ελληνικής υπαίθρου, και, κυρίως, του προσωπικού έργου τους για το κοινό καλό. Για τη δυνατότητα παραγωγής έργου υπό δύσκολες συνθήκες αλλά και για τη δυνατότητα διάσωσης, αναστήλωσης, επανάχρησης καλλιτεχνημάτων, αντικειμένων, κτηρίων και τεκμηρίων, και την ισχυρή ατομική βούληση που έχει τη δύναμη να μετατρέπει μια δεξαμενή ιδεών σε έργο ζωής με πολλούς αποδέκτες.

Μικρά μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχιτεκτονήματα, πολύτιμα αντικείμενα, συλλογές ή αρχεία που διασώζονται, καταγράφονται και αναδεικνύονται εξαιτίας της βούλησης και της δύναμης κάποιου ή κάποιων, θα συναντηθούν στις Μικρές Γεωγραφίες του Καλού.

26 Ιανουαρίου 2024
2, 9, 16, 23 Φεβρουαρίου 2024

6-7.30 μ.μ. | Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€ | Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Συνεχίζονται

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Πολιτική ορθότητα και λαϊκισμός: οι δύο απειλές του Δυτικού Πολιτισμού (B’ μέρος)

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Πώς επηρεάζει την άνοδο του λαϊκισμού, αριστερού και δεξιού, η επικράτηση της "πολιτικής ορθότητας"; Πώς ορίζεται η "πολιτική ορθότητα" και πώς ορίζεται ο λαϊκισμός; Πρόκειται για μια πολιτισμική αλλοίωση του δυτικού ανθρώπου ο οποίος αισθάνεται ένοχος για τον πολιτισμό του; Έχουν αντισώματα οι δημοκρατίες για να αντέξουν την δοκιμασία; Πολλοί μιλούν για έναν νέο Μεσαίωνα. Μόνον που ο Μεσαίωνας διάβαζε Αριστοτέλη ενώ σήμερα η αρχαία σοφία είναι η μεγάλη εξόριστη της επικράτειας της πολιτικής ορθότητας. Έξι διαλέξεις που μπορεί να μην δίνουν λύσεις και απαντήσεις θα αποτελέσουν όμως ευκαιρία για να αναρωτηθούμε για τον κόσμο μας. Μεταναστευτικό, πολυπολιτισμική κοινωνία, ρατσισμός, αντιφασισμός, σεξισμός, πατριαρχία, τεχνητή νοημοσύνη, λέξεις που απαγορεύονται, σκέψη που προγραμματίζεται.

9, 16 Ιανουαρίου 2024
8-9.30 μ.μ.

Διάλεξη στο αμφιθέατρο: Κύκλος 6 διαλέξεων: 65€, 30€ | Μεμονωμένη διάλεξη: 12€, 8€

Απογεύματα ποίησης στο Café Merlin | Άννα Αφεντουλίδου

Συναντήσεις με σύγχρονους ποιητές

Ποιητές διαβάζουν ποιήματά τους και συνομιλούν με το κοινό την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα.

8 Ιανουαρίου 2024: Άννα Αφεντουλίδου | Δευτέρα, 6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Επόμενες συναντήσεις:
8 Φεβρουαρίου 2024: Τασούλα Καραγεωργίου
4 Μαρτίου 2024: Χαρίλαος Νικολαΐδης, Αλέξανδρος Ανθούλης
1 Απριλίου 2024: Γιώργος Χουλιάρας
13 Μαΐου 2024: Ελένη Παπανδρέου
3 Ιουνίου 2024: Ιωσήφ Βεντούρας

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
02/05/2024

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.

Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας: Παράταση της ανοιχτής πρόσκλησης σε νέους δημιουργούς

Το θέατρο Γκράβας ανοίγει τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς και διοργανώνει ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της νεανικής δημιουργικότητας και τηςελεύθερης έκφρασης.