Ρετρό ιστορίες με έξτρα σαντιγί στα πιο κλασικά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Νουγκατίνες, εργολάβοι, πτι φουρ και μπαμπάδες. Μία λίστα με τα διαχρονικά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, με την ιστορία του πιο παλιού να ξεκινάει το 1923.

Derire Κολωνάκι

"Ήσουν πολύ όμορφος προχθές στο Désiré. Μοναδικά όμορφος. Δεν με συμφέρει να στο πω – γιατί είμαι φριχτά ζηλιάρα – αλλά δεν μπορώ να μην στο πω γιατί από την άλλη το χάρηκα παρά τη ζήλια”.

Το απόσπασμα είναι από το "Ο άνεμος κουβάρι” του Διονύση Χαριτόπουλου. Η Λορίν έχει βρεθεί με τον έρωτα της για ακόμα μια φορά στο Désiré, το δικό τους σταθερό σημείο συνάντησης. Εκεί στα λίγα τραπεζάκια του σεπαρέ το ζευγάρι έχει χωρίσει και τα έχει ξαναβρεί άπειρες φορές. Μια θυελλώδης ερωτική ιστορία με φόντο τις βιτρίνες με τα πτι φουρ, τις μον μπλαν και τις τρούφες αμυγδάλου.

αριστοκρατικόν 1

Με αφορμή αυτή την εικόνα που μου ήρθε ξανά στο μυαλό για κάποιο λόγο, πήγα πάλι στο Désiré μετά από χρόνια. Ελάχιστα είχαν αλλάξει – για ποιό λόγο άλλωστε να αλλάξουν; – κάθισα σε ένα από τα τραπεζάκια και ξεκίνησα να φτιάχνω την προσωπική μου λίστα, όχι με τρικυμιώδεις έρωτες, αλλά με τις διαχρονικές "patisserie” της Αθήνας. Με όλα αυτά τα ζαχαροπλαστεία που μετρούν πολλά χρόνια καριέρας και στα οποία στοιχηματίζω δεν θα βρεις καμία ένδειξη "0% sugar” ούτε "gluten free” πουθενά.

αριστοκρατικόν 2

Για να είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρης η λίστα, ζήτησα και τη βοήθεια φίλων που η χάρη τους απλώνεται από τον Πειραιά έως τη Νέα Ιωνία. Φίλων που αν ακούσουν τη λέξη "χιονούλες” καταλαβαίνουν ακριβώς για τί μιλάμε. Ναι, Ράνια εσένα λέω ;)

Ιδού λοιπόν τα αποτελέσματα:

Désiré στο Κολωνάκι, για τις τρούφες αμυγδάλου και τη Saint Honore. Προσπάθησα να διαλέξω μόνο το ένα από τα δύο, αδύνατον. Να σημειώσω ότι όλα ξεκίνησαν το 1962. 

Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι

Lido στο Παγκράτι, για τα πολίτικα γλυκά -ειδικά το τσουρέκι. Τίποτα δεν έχει αλλάξει εδώ από το 1967. Ούτε στις συνταγές, ούτε στον χώρο. 

Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι

Rio στο Παλαιό Φάληρο, για τους σούπερ αφράτους μπαμπάδες. Η χαρακτηριστική πινακίδα "Patisserie Confiserie" αποσαφηνίζει τα πράγματα από το 1981. 

Πρωτέως 4 και Μουσών, Π. Φάληρο

Χαρά στα Πατήσια, για το παγωτό εκμέκ. Με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, η "Χαρά" άνοιξε στην κοσμική Πατησίων του μοντερνισμού το 1969.  

Πατησίων 339, Πατήσια

Κοσμικόν στον Άγιο Νικόλαο, για το γαλακτομπούρεκο. Υπάρχουν σπίτια στην Αθήνα στα οποία δεν έχει μπει ποτέ αυτό το χαρακτηριστικό ταψί του γαλακτομπούρεκου; Αμφιβάλλω. Η ιστορία ξεκινάει το 1961.   

Λ. Ιωνίας 104, Α. Νικόλαος

Μικέ στην πλατεία Μαβίλη για τη νουγκατίνα. Από το 1956 παραμένει διαχρονικά ένα από τα πιο κομψά κεράσματα της πόλης. Κάπως φέρνει στο νου τη Μαίρη Αρώνη, όχι;

Δημητρίου Σούτσου 9, Πλ. Μαβίλη

Αμαρυλλίς στον Πειραιά, για την πάστα "ποντικάκι”. Όσοι μεγάλωσαν στα 80s ξέρουν. Εδώ, σε ένα από τα πιο κλασικά ζαχαροπλαστεία του Πειραιά τα φτιάχνουν από το 1970. 

Λ. Αφεντούλη 8, Πειραιάς

Κρίνος στην Αιόλου για τους λουκουμάδες. Το πρώτο μεγάλο ζαχαροπλαστείο του κέντρου της Αθήνας, ο Κρίνος, φτιάχνει τους λουκουμάδες του ίδιους από το 1923. 

Αιόλου 87, Κέντρο

Τα Γιούλια στη Νέα Ιωνία για τις "χιονούλες”. Είναι πάλλευκα κεράσματα με κρέμα, επικάλυψη ινδική καρύδα και μια allure 80s. Τα Γιούλια ωστόσο είναι πιο παλιά, από το 1945. Σε αυτό το σημείο να πω και για το τσουρέκι τους. 

Μεσολογγίου 24, Ν. Ιωνία

Βάρσος στην Κηφισιά, για το ρυζόγαλο. Εδώ πέρα ξεκινάμε από το 1892 και μάλλον έχουμε να κάνουμε με το πιο παλιό ζαχαροπλαστείο της πόλης. 

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά

Pastry Family στο Παγκράτι, για τα δαμάσκηνα με σοκολάτα. Η Dusty Springfield κάνει χαμό με το "Son of a preacher man" και στα αστικά σαλόνια του Παγκρατίου εμφανίζονται τα πρώτα κεράσματα από το Pastry Family. Είμαστε στο έτος 1969.  

Ριζάρη 19, Παγκράτι

Μητροπολιτικόν στο Σύνταγμα, για τους εργολάβους. Το 1930 που ξεκινάει η ιστορία του "Μητροπολιτικόν" η πελατεία εκτίμησε ιδιαιτέρως και τα παραδοσιακά υδραίικα αμυγδαλωτά του. Τα εκτιμάει το ίδιο και το 2023. 

Βουλής 39, Κέντρο

Αριστοκρατικόν στο Σύνταγμα, για τα χειροποίητα σοκολατάκια. Προσωπική επιλογή αυτά με γέμιση κάστανο -και όχι μόνο, τώρα που το ξανασκέφτομαι. Η "αριστοκρατική" ιστορία της σοκολάτας ξεκίνησε το 1928.   

Βουλής 7, Κέντρο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ζωγράφισε το δικό σου ποτήρι κρασιού στο Μουσείο Οίνου - Κώστα Λαζαρίδη

Ζήστε τη μαγεία του κρασιού και της τέχνης στο Κτήμα Οινότρια Γη - Costa Lazaridi, μέσα από μια μοναδική ξενάγηση και ένα workshop ζωγραφικής

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/10/2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

Τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Σινεμά, γαστρονομία και όλα όσα σε περιμένουν αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

Orbis Vini: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία έκθεση αφιερωμένη στα "κρασιά του κόσμου"

Μήπως είναι η ώρα να δούμε κατάματα τα "κρασιά του κόσμου"; Η Orbis Vini, την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental της Αθήνας σε καλεί να ανακαλύψεις 490 κρασιά από 179 οινοποιεία και 14 διαφορετικές χώρες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα λαογραφικό "Αντάμωμα" στην Κυψέλη

Ένα folk event από το Torvas, εικαστικές περιηγήσεις στον Άλιμο και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 18 έως 26/10.

Θα ήθελες να μάθεις πώς να δώσεις νέα ζωή στα έπιπλά σου;

Στην σχολή τεχνών "Ασκαρδαμυκτί" θα μάθετε πως να συντηρήσετε και να μεταμορφώσετε τα παλιά σας έπιπλα.

Τι συνέβη όταν η Peggy Gou έπαιξε rave σε φούρνο

Η υπερδιάσημη DJ εμφανίστηκε σε ένα bakery του Παρισιού και ξεκίνησε να παίζει όσο δίπλα της σερβίρονταν κρουασάν.