10 πράγματα να κάνετε τις τελευταίες μέρες του 2023 και τις πρώτες μέρες του 2024

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο έτος στο Σύνταγμα, πρωτοχρονιάτικα μουσικά ραντεβού και ένα σωρό ενδιαφέροντα events που υποδέχονται το 2024 και δεν πρέπει να χάσετε.

Χριστούγεννα 2023 Σύνταγμα © Λεωνίδας Τούμπανος

Αλλάζουμε χρονιά στο Σύνταγμα

Η πιο κεντρική πλατεία της Αθήνας ετοιμάζεται και πάλι να υποδεχτεί το νέο έτος με ένα ξεχωριστό event, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Οι εορταστικές εκδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος θα ξεκινήσουν με οικοδεσπότες το τηλεοπτικό δίδυμο του "Στούντιο 4" της ΕΡΤ, τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο, οι οποίοι θα μας καλωσορίσουν σε ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα γεμάτο ζωντανή μουσική, με αγαπημένους καλλιτέχνες του ελληνικού ρεπερτορίου. Το πάρτι φυσικά δεν σταματάει τα μεσάνυχτα: Η Βαρβάκειος Αγορά φιλοξενεί για ακόμη μία χρονιά το πιο ξεσηκωτικό πρωτοχρονιάτικο γλέντι. Εκεί, οι Street Outdoors θα μας περιμένουν μαζί με ταλαντούχους DJs και παραγωγούς για ατέλειωτη διασκέδαση έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Λίγη τύχη για το 2024

Μουσείο Μπενάκη δώρα 2023
Benaki Shop

All-time classic επιλογή για ένα κομψό πρωτοχρονιάτικο δώρο είναι φυσικά το γούρι. Είτε πρόκειται για τα αγαπημένα κρεμαστά ρόδια που στολίζουμε στις πόρτες του σπιτιού ή τα πιο περίτεχνα κοσμήματα που μας συντροφεύουν όλη τη χρονιά, τα γούρια είναι απαραίτητη προσθήκη σ’ ένα ελληνικό σπίτι. Πέρα από τα πολύ κομψά σχέδια που θα βρείτε στα Μουσεία Μπενάκη, Ακρόπολης και Κυκλαδικής Τέχνης, εμπνευσμένα από ιστορικές συλλογές και μουσειακές εκθέσεις, μοντέρνες επιλογές για γούρια έχουν και οι αθηναϊκές γκαλερί. Η Eleni Marneri Gallery προσφέρει πιο μοντέρνες και αφηρημένες δημιουργίες, ενώ τα πιο μινιμαλιστικά ασημένια γούρια του kalliopix έχουν χαραχτεί με το ελληνικό αλφάβητο.

Πρωτοχρονιά στο ΚΠΙΣΝ

Παραμονή Πρωτοχρονιάς ΚΠΙΣΝ
© Δανάη Κοκκινάκη

Όταν μιλάμε για θεαματικά πρωτοχρονιάτικα σόου, το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" (2168091000) σπανίως απογοητεύει. Το πρόγραμμα την παραμονή Πρωτοχρονιάς ξεκινάει με την Αφροελληνίδα Idra Kayne και την αλλαγή του χρόνου σηματοδοτεί ένα εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων, καθώς και το καθιερωμένο SNF RUN: 2024 First Run του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος". Η γιορτινή ατμόσφαιρα κορυφώνεται με ένα πάρτι στην Αγορά και host τον Βρετανό DJ Bill Brewster. 

Οι must βασιλόπιτες

OURSE Βασιλόπιτα
"Ourse"

Την παραδοσιακή βασιλόπιτα θα τη βρείτε σε ζαχαροπλαστεία με πολίτικες ρίζες: "Ρίο" και "Ριβιέρα" στο Π. Φάληρο, "Γιούλια" στη Ν. Ιωνία, "Belle Vue" στη Νέα Σμύρνη, "Pelit" στο Μαρούσι, "Τούλα" στο Παγκράτι, "Πετέκ" στην Πλ. Βικτωρίας, αλλά και στα ζαχαροπλαστεία Κάκαλη σε Περιστέρι, Πετρούπολη και Ίλιον. Αν πάλι κινηθείτε σε πιο μοντέρνα μονοπάτια, αυτή του Κρίτωνα Πουλή στο "Bon Bon Fait Maison" στο κέντρο έχει φλουρί-δώρο από τον εικαστικό Γιάννη Σεργάκη, ενώ ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης στο "Ourse" φτιάχνει τη δική του εκδοχή της γαλλικής βασιλόπιτας galette des rois με αμυγδαλόκρεμα.

Αποχαιρετώντας το ’23 με ένα μεγάλο rave

Red Axes

Το μεγαλύτερο EDEN party της χρονιάς έρχεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο αγαπημένο Ωδείο Αθηνών με προσκεκλημένους τους Red Axes. To πεντάωρο set του μεγαλύτερου electronic duo θα συμπληρώσουν η Elena Colombi και η Odile Nyx, installations από τον Αλέξανδρο Κοντογεωργακόπουλο του One Continuous Lab και πολλά δώρα σε έναν πρωτοχρονιάτικο μουσικό μαραθώνιο.

Από το Χιλιομόδι με αγάπη

1000mods

Οι 1000mods, το συγκρότημα που έκανε τόσο αγαπητό το ψυχεδελικό, stoner, heavy, desert κ.λπ. rock στο ελληνικό κοινό από τα τέλη των 00s, με το ντεμπούτο τους "Super Van Vacation", δίνει την τελευταία του συναυλία για το 2023 ως εμφατικό κλείσιμο της παγκόσμιας περιοδείας του στην Αθήνα. Την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου ανεβαίνουν στη σκηνή του "Floyd" για μια τελευταία περιήγηση στον κόσμο του "Youth of Dissent" (2020), μιας ιδιαίτερης προσέγγισης της μπάντας στον ήχο 90s. Μετά από 165 συναυλίες, περισσότερα από 100.000 χλμ. και 41 πτήσεις, οι 1000mods υπόσχονται μια άνευ προηγουμένου ηχητική επίθεση λίγο πριν μπουν στο στούντιο για την ηχογράφηση του πέμπτου δίσκου τους. Tη βραδιά θα ανοίξουν οι Mystic Tension.

Χορός σε "Bits and Pieces"

Bits and pieces

Σε σενάριο, σύλληψη, χορογραφία και ερμηνεία του Αλέξανδρου Μ. Κυριαζή παρουσιάζεται η περφόρμανς "Bits and Pieces" στο πλαίσιο του προγράμματος Τετάρτες Χορού στο Θησείον (3, 10/1), ένας εσωτερικός μονόλογος ενός ανήσυχου νέου ανθρώπου για τα άπιαστα όνειρα, τους επιβεβλημένους καθωσπρεπισμούς και την ακόρεστη δίψα για ελευθερία. Με αφετηρία τη θεωρία της "εσωτερικής ομάδας" που υποστηρίζει ότι κάθε άτομο έχει ένα σύνολο φωνών στο κεφάλι του, το έργο διαδραματίζεται σε ένα νοητό δωμάτιο και χρησιμοποιεί κείμενα και κινητικό υλικό προκειμένου να επιτρέψει στο κοινό μια ματιά στο μυαλό του ατόμου που κατοικεί σε αυτό.  

Δημοφιλή βιεννέζικα βαλς στο CT Theater

Ορχήστρα Μότσαρτ

Η Ορχήστρα Μότσαρτ της Βιέννης κάνει ποδαρικό στην ανθοστόλιστη αίθουσα του Christmas Theater για ένα πρωτοχρονιάτικο ταξίδι στην αυστριακή πρωτεύουσα, την Τρίτη 2 Ιανουαρίου. Οι 50 δεξιοτέχνες μουσικοί της ορχήστρας μαζί με σολίστ της όπερας της Βιέννης μεταφέρουν το αθηναϊκό κοινό στον 18ο αιώνα και στην πόλη όπου έζησε και μεγαλούργησε ο Μότσαρτ, ερμηνεύοντας έργα του μεγάλου μουσουργού. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, την τιμητική τους έχουν τα δημοφιλή βαλς και οι πόλκες της οικογένειας Στράους. 

Jazz Christmas στο Ολύμπια

Christmas in New York

Στην εκπνοή του 2023, το Ολύμπια διοργανώνει μια γιορτινή συναυλία με τίτλο "Christmas in New York". O Philipp Weiss –γνωστός και ως "Frank Sinatra από το Μόναχο"– και η Ειρήνη Κωνσταντινίδη ενώνουν τις φωνές του με τις συναρπαστικές μελωδίες της Big Band του Δήμου Αθηναίων σε ένα πρόγραμμα με αγαπημένα standards της χρυσής εποχής της jazz. (30/12)

Ο Ζαραλίκος εν δράσει

Ζαραλίκος

Στις 3 Ιανουαρίου, πριν καλά καλά σηκωθούμε από το τραπέζι του ρεβεγιόν και πάνω που θα αρχίσουμε να διορθώνουμε το 3 σε 4 όταν γράφουμε την ημερομηνία, κάνει πρεμιέρα η νέα παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου με τον… καθ’ όλα διακριτικό τίτλο "Γιατί; Οι άλλοι είναι καλύτεροι;". Το νέο έργο του καυστικού δημιουργού, που έχει σαφές στίγμα στον δημόσιο διάλογο με τα αιχμηρά του σχόλια, έρχεται μετά τις επιτυχίες "200 χρόνια δανεικά" και "Πρώτα ο Θεός" για να μας κάνει τόσο να γελάσουμε όσο και να προβληματιστούμε. Η σκηνή που θα υποδεχτεί το έργο είναι αυτή του θεάτρου "Τζένη Καρέζη".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΧΟΝΔΡΕΛΗ
01/05/2024

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.

Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας: Παράταση της ανοιχτής πρόσκλησης σε νέους δημιουργούς

Το θέατρο Γκράβας ανοίγει τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς και διοργανώνει ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της νεανικής δημιουργικότητας και τηςελεύθερης έκφρασης.

Δεν είχα πού να γράψω: Από την Ντέμπορα Λίβι και το ΚΠΙΣΝ στην Μπανγκόκ

H συγγραφέας Ντέμπορα Λίβι βρέθηκε για μια ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ WOW.