Το wine pairing του γιορτινού τραπεζιού: Με ποια κρασιά θα ταιριάξετε τα πιάτα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς;

Πριν αποχαιρετίσουμε το 2023, θα προετοιμάσουμε τουλάχιστον δύο μεγαλειώδη γεύματα, με μία δόση υπερβολής, αφού οι μέρες το απαιτούν. Και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από αυτά τα γεύματα για οινικές ανακαλύψεις.

Χριστούγεννα και κρασί

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας-βασιλιάς του χρόνου, με τις γιορτές, τις οικογενειακές συνευρέσεις, τα αμέτρητα λαμπάκια στα δέντρα και τη μυρωδιά της ατμόσφαιρας που μοσχοβολά μπαχαρικά, πορτοκάλι, ψημένα κάστανα και ξύλα που σιγοκαίγονται στο τζάκι. Πριν αποχαιρετίσουμε το 2023, θα προετοιμάσουμε τουλάχιστον δύο μεγαλειώδη γεύματα, με μία δόση υπερβολής, αφού οι μέρες το απαιτούν. Και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από αυτά τα γεύματα για οινικές ανακαλύψεις, αφού η ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων που κρύβεται σε εκλεκτά κρασιά είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να πασπαλίσουμε με λίγη παραπάνω χρυσόσκονη τις μέρες των γιορτών.

Το καλωσόρισμα

Το επίσημο τραπεζομάντηλο στρώνεται, τα καλά σερβίτσια τοποθετούνται, οι υφασμάτινες πετσέτες διπλώνονται ευφάνταστα δίπλα στα μαχαιροπίρουνα και τα κολωνάτα ποτήρια. Με αυτό τo όμορφο art de la table και τα φαγητά να μαγειρεύονται, είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους καλεσμένους μας. Σαν καλοί οικοδεσπότες, θα τους καλωσορίσουμε με ένα απεριτίφ, ένα ημίξηρο ή ημίγλυκο κρασί που θα δροσίσει τον ουρανίσκο και θα ζεστάνει το κλίμα.

Ζαχαριουδάκης κρασιά
Οινοποιείο Ζαχαριουδάκη

ΟΡΘΗ ΠΕΤΡΑ ΚΤΗΜΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ
ΛΕΥΚΟΣ ΗΜΙΞΗΡΟΣ
ΚΡΗΤΗ

Η λιπαρότητα του Sauvignon Blanc παντρεύεται με το φρουτώδες Βιδιανό, σε ένα ημίξηρο λευκό με λαμπερό χρώμα και παιχνίδισμα αρωμάτων εξωτικών φρούτων, όπως μάνγκο, ανανά και γκρέιπφρουτ. Γεμάτο και κρεμώδες στόμα, με έντονα αρωματική επίγευση. Σερβίρεται στους: 12°C

VICTORIA KTHMA ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ
ΡΟΖΕ ΗΜΙΞΗΡΟΣ
ΚΡΗΤΗ

Ένα απεριτίφ από Cabernet Sauvignon και Κοτσιφάλι, με ζουμερά κόκκινα και κίτρινα φρούτα, πυρηνόκαρπα και άνθη εσπεριδοειδών. Η τραγανή του οξύτητα υπογραμμίζει τη γλύκα των φρούτων και των λουλουδιών, που συνεχίζεται μέχρι την επίγευση.
Σερβίρεται στους: 11°C

3 μάγισσες
Τρεις Μάγισσες Κτήμα Μπαραφάκα

ΤΡΕΙΣ ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΚΤΗΜΑ ΜΠΑΡΑΦΑΚΑ
ΡΟΖΕ ΑΦΡΩΔΗΣ ΗΜΙΓΛΥΚΟΣ
ΝΕΜΕΑ

Ένα ροζέ αφρώδες ημίγλυκο κρασί από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο, Syrah και Μοσχοφίλερο, με ελκυστικά αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως φράουλα και κράνα που συμπληρώνονται από λευκά άνθη. Η παιχνιδιάρικη γλυκύτητά του ισορροπεί με την οξύτητα και τη δυναμική παρουσία φυσαλίδων, σε ένα αποτέλεσμα κρεμώδες και δροσερό, ιδανικό για welcome drink.
Σερβίρεται στους: 8-10°C

Οι σαλάτες

Μετά το καλωσόρισμα, καθένας παίρνει τη θέση του στο τραπέζι, που θα φιλοξενήσει κάθε λογής καλούδια για να καλύψουν όλα τα γούστα. Οι ποιοτικότερες πρώτες ύλες έχουν διαλεχθεί με φροντίδα για να μαγειρευτούν στα πιο νόστιμα πιάτα. Οι σαλάτες είναι αυτές που θα δώσουν το εναρκτήριο έναυσμα για το μεγάλο φαγοπότι. Πολλές και διαφορετικές, με υλικά εποχής όπως το μαρούλι, τα ρόδια, το πορτοκάλι και dressings που "δένουν" όλα τα υλικά μεταξύ τους. Επικρατεί το όξινο στοιχείο, γι’ αυτό και θα τα συνδυάσουμε με κρασιά με ωραία οξύτητα, αρωματικά και φρέσκα. Η Μαλαγουζιά, το Sauvignon Blanc και το Ασύρτικο είναι οι κύριες ποικιλίες που θα αναβαθμίσουν τις σαλάτες αυτές.

SAUVIGNON BLANC ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ
ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

Λαμπερό λεμονοπράσινο χρώμα και μύτη με έντονη παρουσία εσπεριδοειδών, γκρέιπφρουτ, πεπονιού, πράσινου μήλου κι αχλαδιού, ξύσματος λεμονιού αλλά και ανθικών και βοτανικών στοιχείων. Το ήπιο σώμα του τονίζεται από την οξύτητα, που χαρίζει ζωντάνια κι ευχάριστη επίγευση.
Σερβίρεται στους: 8-10°C

Μαλαγουζιά Σώκου
Μαλαγουζιά Οινοποιίας Σώκου

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΣΩΚΟΣ
ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΕΡΥΘΡΕΣ

Μια Μαλαγουζιά ισορροπημένη, με χρώμα διαυγές και χρυσοπράσινο όπου επικρατούν οι νότες πυρηνόκαρπων (π.χ. ροδάκινο) και εσπεριδοειδών (π.χ. πορτοκάλι). Κοφτερή οξύτητα στο στόμα, με μία ελαφρή λιπαρότητα που στρογγυλεύονται από την επίγευση φρούτων της άνοιξης.
Σερβίρεται στους: 10-12°C

ΛΕΥΚΟ ΓΡΑΜΜΑ ΜΠΟΥΤΑΡΗ
ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΑΜΥΝΤΑΙΟ

Κρυστάλλινο, πρασινοκίτρινο χρώμα κι αρώματα λεμονιού, εσπεριδοειδών, πυρηνόκαρπων και γκρέιπφρουτ. Η τριλογία Ασύρτικο-Μαλαγουζιά-Sauvignon Blanc σε απόλυτη αρμονία, με φρεσκάδα, ορυκτότητα κι ένα διακριτικά πιπεράτο χαρακτήτα.
Σερβίρεται στους: 8-10°C

ΦΕΓΓΙΤΕΣ ΚΤΗΜΑ ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ
ΡΟΖΕ ΞΗΡΟΣ
ΔΡΑΜΑ

Sauvignon Blanc και Ασύρτικο δίνουν ένα κρασί κρυστάλλινο, με χρυσοκίτρινες ανταύγειες. Σύνθετο μπουκέτο από εξωτικά φρούτα, όπως ο ανανάς κι εσπεριδοειδή όπως το λάιμ και το γκρέιπφρουτ. Οι νύξεις ορυκτότητας χάρη στο Ασύρτικο μπλέκονται με τη βοτανικότητα του Sauvignon Blanc, σε ένα στόμα πλούσιο και λεμονάτο.
Σερβίρεται στους: 8-10°C

ΕΞΗΝΤΑ ΕΝΝΕΑ ΒΗΜΑΤΑ ΚΤΗΜΑ ΜΠΑΡΑΦΑΚΑ
ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΝΕΜΕΑ

Ένα λαμπερό, με κιτρινοπράσινες ανταύγειες κρασί από μονοποικιλιακή Μαλαγουζιά που θα εντυπωσιάσει με τις κομψές νότες από άνθη λεμονιάς, περγαμόντου, ροδάκινου και βερίκοκου. Το στόμα συμφωνεί με τη μύτη κι η δυναμική οξύτητα ντύνεται από την επίγευση φλούδας λεμονιού και πορτοκαλιού.
Σερβίρεται στους: 8-10°C

SAUVIGNON BLANC ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΣΩΚΟΣ
ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΕΡΥΘΡΕΣ

Το Sauvignon Blanc ξεδιπλώνει σε ένα λευκοπράσινο φόντο τον εξωτικό του χαρακτήρα από μάνγκο και πεπόνι, αλλά κι εσπεριδοειδή. Η φρεσκάδα συνεχίζεται και στο στόμα, σε απόλυτη αρμονία με την οξύτητα σε ένα αποτέλεσμα στρογγυλεμένο, δροσερό που διαρκεί.
Σερβίρεται στους: 8-10°C

Βίβλια χώρα ροζέ
Βίβλια Χώρα Ροζέ

ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ ΡΟΖΕ
ΡΟΖΕ ΞΗΡΟΣ
ΠΑΓΓΑΙΟ

Τα τροπικά φρούτα εναλλάσσονται με τα εσπεριδοειδή και το γκρέιπφρουτ, χωρίς να λείπουν οι βοτανικές πινελιές. Το κοσμοπολίτικο Sauvignon Blanc συναντά το πληθωρικό Ασύρτικο, με κομψές πρασινοκίτρινες ανταύγειες και γεύση πλούσια, εξαιρετική δομή και οξύτητα που μας ξεδιψάει. Η επίγευση μένει στο στόμα αρκετή ώρα.
Σερβίρεται στους: 10°C

ΚΩΔΙΞ ΚΤΗΜΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ
ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΚΡΗΤΗ

Ασύρτικο με ένα twist από Μοσχάτο Σπίνας, με χρυσοκίτρινες ανταύγειες και νύξεις ώριμων και όξινων φρούτων. Γευστική πολυπλοκότητα και φινέτσα, διακριτική λιπαρότητα και μακρά αρωματική επίγευση.
Σερβίρεται στους: 12°C

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ ΔΡΥΟΣ ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ
ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

Το 25% της Μαλαγουζιάς ζυμώνει και ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, οπότε εκτός από τα ανθικά αρώματα, τα πυρηνόκαρπα και τα εσπεριδοειδή, έχουμε και νότες βανίλιας και μελιού. Μαλακή οξύτητα και πικάντικη επίγευση.
Σερβίρεται στους: 7-10°C

SAUVIGNON BLANC ΜΠΟΥΤΑΡΗ
ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΝΑΟΥΣΑ

Σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων ωριμάζει κι οινοποιείται το Sauvignon Blanc, για να καταλήξει σε ένα κρασί με έντονα εσπεριδοειδή, lime και passion fruit, με νότες λευκού πιπεριού και πράσινης πιπεριάς. Τραγανό, με ορυκτότητα και αρωματική επίγευση.
Σερβίρεται στους: 8-10°C
 

Οι σούπες

Ακολουθούν οι σούπες στα αχνιστά μπολ, για να μας μεταφέρουν τη θαλπωρή τους και να μας ανοίξουν την όρεξη. Μπορεί να είναι μια βελουτέ κολοκύθας με τζίντζερ, είτε κάστανου, μανιταριών ή καρότου. Οποιοδήποτε κι αν είναι το βασικό συστατικό, η επιλογή του κρασιού είναι σχεδόν μονόδρομος. Το Chardonnay είναι η καταλληλότερη ποικιλία για να αγκαλιάσει την κρεμώδη υφή της σούπας, κι ειδικά αν έχει περάσει από βαρέλι, αυτό θα "χαϊδέψει" τους γευστικούς μας κάλυκες. Ωραία επιλογή και το Βιδιανό.

ΓΕΡΑΚΟΦΩΛΙΑ ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ
ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

Ένα βαρελάτο Chardonnay με τις νότες από ώριμα λευκόσαρκα φρούτα να συνδυάζονται με αυτές του ψωμιού, του βουτύρου και της βανίλιας. Πληθωρική γεύση και βουτυράτη υφή, χωρίς να χάνεται το φρούτο και το σύνολο τονίζεται από μια ισορροπημένη οξύτητα.
Σερβίρεται στους: 10-13°C

Μαρμαριάς Τσέλεπου
Μαρμαριάς Κτήμα Τσέλεπου

ΜΑΡΜΑΡΙΑΣ ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ
ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ

Τα ποικιλιακά αρώματα του Chardonnay, όπως το ροδάκινο, το νεκταρίνι κι ο ανανάς αντιπαραβάλλονται με τα αρώματα από την παραμονή σε βαρέλι για 4-5 μήνες. Καρβουδισμένες νύξεις, πληθωρικό στόμα με πικάντικη επίγευση.
Σερβιρεται στους: 10-12°C

ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΤΗΜΑ ΜΠΑΡΑΦΑΚΑ
ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΝΕΜΕΑ

Ελκυστική βανίλια, πυρηνόκαρπα, εσπεριδοειδή και κάποια λευκά άνθη πλαισιώνουν τη μύτη αυτού του Chardonnay, που ωριμάζει σε βαρέλι για 6 μήνες. Ένα κρασί με όγκο και λιπαρότητα, υψηλή οξύτητα και φρουτώδη διάσταση στην επίγευση.
Σερβίρεται στους: 8-10°C

1000 χρόνια Μπαραφάκας
Χίλια χρόνια Κτήμα Μπαραφάκα

ΒΙΔΙΑΝΟ ΚΤΗΜΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ
ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΚΡΗΤΗ

Η ωρίμανση του Βιδιανού για 5 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια το μετατρέπει σε ένα εκρηκτικά αρωματικό, κομψό και ισορροπημένο λευκό κρασί. Λευκόσαρκα, ξηροί καρποί και βανίλια αναδεικνύουν ένα στόμα με πλούσιο όγκο, λιπαρότητα κι ευχάριστη οξύτητα. Μακρά επίγευση με φρουτώδη χαρακτηριστικά.
Σερβίρεται στους: 12-14°C

ΚΑΠΝΙΑΣ ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ
ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

Με το Chardonnay να προέρχεται από αμπελοτόπι χαμηλής στρεμματικής απόδοσης και να ωριμάζει 8 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και 1 χρόνο στη φιάλη, θα συναντήσουμε μια παλέτα ξηρών καρπών, φρυγανισμένου ψωμιού, ξύλου και τροπικών φρούτων. Κρεμώδες, με ζωντανή οξύτητα.
Σερβίρεται στους: 10-13°C

Οι μεζέδες

Δίανθος Κτήματος Μπουτάρη
Dianthos Κτήματος Μπουτάρη

Χριστουγεννιάτικο γεύμα χωρίς μεζέδες δε γίνεται, γι’ αυτό θα τους απολαύσουμε ώσπου να μπουν οι τελευταίες πινελιές στα κυρίως πιάτα. Ποικιλίες τυριών κι αλλαντικών, τάρτες, πίτες, κεφτεδάκια και ντολμάδες, μας κάνουν να αναρωτηθούμε για τα κρασιά που θα τα συνοδεύσουν. Θα σκεφτούμε τα πιο γαστρονομικά ροζέ, σαν μια ευχάριστη αλλαγή μεταξύ των λευκών και των κόκκινων που έπονται. Ροζέ μυρωδάτα, γοητευτικά, που θα προσφέρουν χαμόγελα ευχαρίστησης ακόμα και στους πιο απαιτητικούς.

ΦΕΓΓΙΤΕΣ ΚΤΗΜΑ ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ
ΡΟΖΕ ΞΗΡΟΣ
ΔΡΑΜΑ

Ένα πρωτότυπο blend από Ξινόμαυρο και Cabernet Sauvignon, με μια πικάντικη νότα μπαχαρικών κι αρώματα τριαντάφυλλου κι αγριολούλουδων και λευκόσαρκου ροδάκινου που συνεχίζει μέχρι την επίγευση. Ενδιαφέρουσα οξύτητα και φρουτώδες, στρογγυλό στόμα.
Σερβίρεται στους: 8-10°C

SAINT MODESTO ΚΤΗΜΑ ΜΠΑΡΑΦΑΚΑ
ΡΟΖΕ ΞΗΡΟΣ
ΝΕΜΕΑ

Απαλό και ρόδινο, αυτό το ροζέ από Αγιωργίτικο και Grenache Rouge θα μας παρασύρει με τα κόκκινα φρούτα, όπως το κεράσι, τα άνθη πορτοκαλιάς και την καραμέλα βουτύρου. Λιπαρή υφή με ζωηρή οξύτητα και φρούτα μέχρι το τέλος.
Σερβίρεται στους: 12°C

ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ ΡΟΖΕ
ΡΟΖΕ ΞΗΡΟΣ
ΠΑΓΓΑΙΟ

Η διεθνής ποικιλία Syrah οινοποιείται σε ένα λαμπερό ροζέ, με πιπεράτη μύτη και πλούσια αρώματα φράουλας, κερασιού και μύρτιλου. Η δομή του εξαιρετική, με γαργαλιστική οξύτητα κι όλα τα κόκκινα φρούτα της μύτης.
Σερβίρεται στους: 10°C

DIANTHOS ΜΠΟΥΤΑΡΗ
ΡΟΞΕ ΞΗΡΟΣ 
ΝΑΟΥΣΑ


Ροζέ από Ξινόμαυρο, με έντονη φρεσκάδα που αγκαλιάζεται από αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως ώριμης φράουλας και εξωτικών, όπως lychee. Ζωηρή οξύτητα, αλλά απόλυτη αρμονία που συνοδεύεται από φρουτώδη επίγευση που διαρκεί.
Σερβίρεται στους: 12-14°C
 

Η γαλοπούλα

Ήρθε η στιγμή που όλοι περιμέναμε. Η στιγμή για τη γαλοπούλα, την πρωταγωνίστρια του γεύματος, που έχει ψηθεί τόσο ώστε να παραμείνει ζουμερή και να μη στεγνώσει. Το πουλερικό αυτό, που είναι σύμβολο των Χριστουγέννων, θα ταιριάξει ωραία με ένα Ασύρτικο με απολαυστική οξύτητα ή και με ένα βαρελάτο Viognier, ειδικά όταν η γαλοπούλα είναι γεμιστή. Θέλουμε μια σπιρτάδα στο κρασί, μαζί με το γήινο ή mineral χαρακτήρα.

ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΣΩΚΟΣ
ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΕΡΥΘΥΡΕΣ

Ασύρτικο δεξαμενής, με φίνο λεμονάτο άρωμα και διακριτή ορυκτότητα στη μύτη και στο στόμα. Η οξύτητα έχει την επιθυμητή ένταση, διατηρώντας τη φρεσκάδα κι η επίγευση έχει κάτι από εσπεριδοειδή.
Σερβίρεται στους: 10-12°C

34 Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος
34 Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος

34 ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΡΤΕΜΗΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ
ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Μία αντιπροσωπευτική έκφραση της Σαντορίνης, το Ασύρτικο αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του ηφαιστειακού terroir του νησιού, με εκρηκτική ορυκτότητα και αλμύρα. Οξύτητα με νεύρο που ισοσταθμίζεται από την κρεμώδη υφή.
Σερβίρεται στους: 10-12°C

ΑΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ
ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΕΥΒΟΙΑ

Viognier 100% που ζυμώνεται και ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 6 μήνες. Ώριμο βερίκοκο και λευκόσαρκο ροδάκινο, μαζί με αρώματα δρυός δίνουν το παρόν στη μύτη, ενώ στο στόμα συμπληρώνονται από αυτά των εσπεριδοειδών και των ξηρών καρπών. Τονισμένη οξύτητα και πολύπλοκη επίγευση.
Σερβίρεται στους: 12°C

Kallisti Reserve Boutari
Kallisti Reserve Boutari

KALLISTI RESERVE ΜΠΟΥΤΑΡΗ
ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ


Λαμπερό κίτρινο χρώμα, με το Ασύρτικο να χαρίζει λιπαρό, γεμάτο στόμα με τη μεταλλικότητα της Σαντορίνης. Η ωρίμανση για 6 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια δίνει αρώματα καπνού, φουντουκιού και βανίλιας χωρίς να λείπουν αυτά του μήλου και του ροδάκινου.
Σερβίρεται στους: 10-12°C
 

Το χοιρινό

Φυσικά η γαλοπούλα είναι η βασίλισσα του τραπεζιού, όμως δε μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Εξέχουσα θέση έχει και το χοιρινό, που σερβίρεται σε πιο χειμωνιάτικες βερσιόν, κι είναι ένας πολύ καλός φίλος των αγαπημένων μας κρασιών. Η συνταγή με τα αποξηραμένα φρούτα που όλοι λατρεύουν θέλει δίπλα ένα ζουμερό, βελούδινο Αγιωργίτικο, Merlot ή Cabernet Sauvignon, ενώ αν το χοιρινό μαγειρευτεί φρικασέ, τότε ένα Μοσχάτο, ένα Φιλέρι ή μία ρετσίνα είναι εξαιρετικά.

Ψηλές Κορφές ΕΟΣ Σάμου
Ψηλές Κορφές ΕΟΣ Σάμου

ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ
ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΣΑΜΟΣ

Εκλεπτυσμένος αρωματικός χαρακτήρας χάρη στο Μοσχάτο, με ανθικά και φρουτώδη στοιχεία, πέταλα τριαντάφυλλου και λευκόσαρκα. Φινετσάτο στο στόμα, με γεύσεις πεπονιού και ροδάκινου. Ευχάριστη οξύτητα και ικανοποιητική επίγευση.
Σερβίρεται στους: 8-10°C

ΦΙΛΕΡΙ FUMÉ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΝΕΣΤΩΡ
ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Μια ιδιαίτερη ποικιλία, το Φιλέρι, με χαρακτήρα βοτάνων κι έντονα καπνικά στοιχεία, αλλά και πυρηνόκαρπα, εσπεριδοειδή και ξηρούς καρπούς. Λιπαρό και πλούσιο στόμα, με ενδιαφέρουσα οξύτητα και γεύσεις φλούδας πορτοκαλιού, φρυγανισμένου ψωμιού και φύλλων πούρου.
Σερβίρεται στους: 10°C

APOCALYPSIS ΚΤΗΜΑ ΜΠΑΡΑΦΑΚΑ
ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΝΕΜΕΑ

Μία πυκνή έκφραση του Αγιωργίτικου, με συμπυκνωμένα αρώματα κράνων, ροδιού, πιπεριού και φρούτων του δάσους. Η παραμονή για 18 μήνες σε δρύινα βαρέλια προσδίδει όγκο, λιπαρότητα, γλυκιές τανίνες και μια πιο πιπεράτη υπόσταση.
Σερβίρεται στους: 16-18°C

EPILINIOS ΝΕΜΕΑ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΣΩΚΟΣ
ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΕΡΥΘΡΕΣ

Το Cabernet Sauvignon ωριμάζει για 16-18 μήνες σε δρύινα βαρέλια κι αποκτά βαθύ ρουμπινί χρώμα κι αρώματα αποξηραμένων φρούτων, καρπών. Ισορροπία ανάμεσα στη λιπαρότητα, την ταννικότητα και την οξύτητα, που οδηγεί σε επίγευση βατόμουρου.
Σερβίρεται στους: 16-18°C

ΟΡΘΗ ΠΕΤΡΑ ΚΤΗΜΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ
ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΚΡΗΤΗ

Χαρμάνι που παντρεύει το πικάντικο σκέρτσο του Κοτσιφαλιού με την αυστηρή δύναμη του Cabernet Sauvignon. Έντονο πορφυρό χρώμα και αρώματα κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και βανίλιας λόγω της παραμονής του για 5 μήνες σε γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια. Στρογγυλές τανίνες και μαλακό στόμα.
Σερβίρεται στους: 17-18°C

ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ ΕΡΥΘΡΟΣ
ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΠΑΓΓΑΙΟ

Αγιωργίτικο, Merlot και Cabernet Sauvignon συνδυάζονται και παλαιώνουν για ένα χρόνο σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Προκύπτουν αρώματα κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών, βανίλιας, κέδρου, σοκολάτας γάλακτος και ταννίνες καλοδομημένες.
Σερβίρεται στους: 18°C

RESERVE ΚΤΗΜΑ ΔΡΥΟΠΗ
ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΝΕΜΕΑ

Πληθωρικό Αγιωργίτικο, που ωριμάζει 12 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια και 6 μήνες στη φιάλη. Άφθονο κόκκινο φρούτο, ευκάλυπτος και πράσινο πιπέρι. Σαρκώδες στο στόμα, με μαλακές ταννίνες και βελούδινη επίγευση.
Σερβίρεται στους: 16-18°C

Κώδιξ Ζαχαριουδάκη
Κώδιξ Κτήμα Ζαχαριουδάκη

ΚΩΔΙΞ ΚΤΗΜΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ
ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΚΡΗΤΗ

Ένα πολυποικιλιακό ερυθρό από Merlot, Syrah και Κοτσιφάλι με βελούδινο χαρακτήρα. Αρώματα βανίλιας, δαμάσκηνου, σύκου και ξηρών καρπών γίνονται αμέσως αισθητά στη μύτη και στο στόμα. Στρογγυλό κι ευγενές, αλλά ταυτόχρονα και γεμάτο.
Σερβίρεται στους: 17°C

Το ψητό κρέας

Το κόκκινο κρέας, το βαρύ πυροβολικό, δε γίνεται να λείπει από κανένα γεύμα που σέβεται τον εαυτό του. Όποια κοπή κι αν προτιμήσουμε να ψήσουμε, ένα είναι το σίγουρο. Κρασιά πλούσια, στιβαρά, ταννικά θα μας ταξιδέψουν με αυτό το άχαστο pairing. Η ποικιλία που μας έρχεται κατευθείαν στο μυαλό δεν είναι άλλη από το Syrah, διεθνής ποικιλία που όμως η ελληνική της έκφραση μας μαγεύει. Από τις γηγενείς, το Κοτσιφάλι και το Ξινόμαυρο θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους.

SYRAH ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ
ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

Νύξεις μαύρου βατόμουρου, μύρτιλου, μαύρου πιπεριού, δέρματος, ελιάς και κέδρου θα εντοπίσουμε σε αυτό το Syrah που παλαιώνει για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Στο στόμα πολυπλοκότητα και πιο μαρμελαδένιες γεύσεις, με έντονες ταννίνες και πικάντικη επίγευση.
Σερβίρεται στους: 15-18°C

ΟΡΘΗ ΠΕΤΡΑ RESERVE KTHMA ZAXAΡΙΟΥΔΑΚΗ
ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΚΡΗΤΗ

Syrah και Κοτσιφάλι παλαιώνουν για 12 μήνες σε γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια. Αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών, καφέ και μαύρης σοκολάτας μας προετοιμάζουν για το γεμάτο στόμα, με σωστές ταννίνες κι εξαιρετική διάρκεια.
Σερβίρεται στους: 17-18°C

GRANDE RESERVE 2013 NAOΥΣΑ ΜΠΟΥΤΑΡΗ
ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΝΑΟΥΣΑ

Πλούσιο κρασί, με τον πολύπλοκο χαρακτήρα του Ξινόμαυρου να μπερδεύει αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως φράουλα και βατόμουρο, με αυτά της κανέλας, της βανίλιας και του ξύλου, λόγω της παλαίωσης για 2 χρόνια σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Απαλές ταννίνες, γεμάτο σώμα κι ευχάριστη οξύτητα.
Σερβίρεται στους: 14-18°C

EPILINIOS SYRAH ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΣΩΚΟΣ
ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΕΡΥΘΡΕΣ

Το σκούρο κόκκινο χρώμα μαρτυρά τα αρώματα αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών, όπως καρύδι και φουντούκι. Πλούσιο σώμα, με δυναμικές ταννίνες και ωραία λιπαρότητα που ενισχύουν την οξύτητα. Τα ξηρά μούρα είναι αισθητά στην επίγευση.
Σερβίρεται στους: 16-18°C

ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ ΚΤΗΜΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ
ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ
ΚΡΗΤΗ

Κόκκινα και μαύρα φρούτα, δαμάσκηνο, μούρα και μπαχάρια προκύπτουν από την παλαίωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 6 μήνες. Σωστά δομημένο, με καλή οξύτητα και λιπαρότητα, καλοδουλεμένες ταννίνες και πλούσια αρωματική επίγευση.
Σερβίρεται στους: 17°C

Τα επιδόρπια

Μετά το πλουσιοπάροχο φαγοπότι, θέλουμε ένα γλυκό κλείσιμο, που θα σφραγίσει αυτή την ωραία ανάμνηση. Τα Χριστούγεννα διαθέτουν τα δικά τους ξεχωριστά γλυκά, όπως τα μελομακάρονα και οι δίπλες, αλλά δε θα περιοριστούμε μόνο σε αυτά. Τάρτες, σοκολατόπιτα και γλυκά ταψιού θα εμπλουτίσουν τη γλυκιά επίγευση. Ο επιδόρπιος οίνος με τη σειρά του "κολακεύει" τις γλυκιές δημιουργίες.

VINSANTO 12 ΜΠΟΥΤΑΡΗ
ΛΕΥΚΟΣ ΦΥΣΙΚΩΣ ΓΛΥΚΟΣ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 


Λιαστά σταφύλια από Ασύρτικο και Αηδάνι παλαιώνονται για 12 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Το αποτέλεσμα, ένα κρασί με πορτοκαλοκίτρινο χρώμα και καφέ ανταύγειες, πολύπλοκο αρωματικό χαρακτήρα από θυμαρίσιο μέλι, αποξηραμένο σύκο και σταφίδες, πλούσια γεύση και τραγανή οξύτητα. 
Σερβίρεται στους: 12-14°C

SAMOS NECTAR ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ
ΛΙΑΣΤΟΣ ΟΙΝΟΣ
ΣΑΜΟΣ

Με βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα, έπειτα από την παραμονή του για 6 χρόνια σε δρύινα βαρέλια, ο γλυκός αυτός οίνος χαρακτηρίζεται από αρώματα σταφίδας, μελιού, αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών. Στο στόμα, εκτός από καλή οξύτητα, θα βρούμε και γεύσεις καβουρδισμένης κανέλας και καπνού, ντυμένες με εκπληκτική μεταλλικότητα.
Σερβίρεται στους: 12-14°C

SAMOS NECTAR ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ
ΛΙΑΣΤΟΣ ΟΙΝΟΣ
ΣΑΜΟΣ

Με βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα, έπειτα από την παραμονή του για 6 χρόνια σε δρύινα βαρέλια, ο γλυκός αυτός οίνος χαρακτηρίζεται από αρώματα σταφίδας, μελιού, αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών. Στο στόμα, εκτός από καλή οξύτητα, θα βρούμε και γεύσεις καβουρδισμένης κανέλας και καπνού, ντυμένες με εκπληκτική μεταλλικότητα.
Σερβίρεται στους: 12-14°C

PRINCESS KTHMA ΑΒΑΝΤΙΣ
ΕΡΥΘΡΟΣ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΣ
ΕΥΒΟΙΑ

Όψιμος τρύγος στο Syrah και το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό κρασί με μεγάλη πολυπλοκότητα αρωμάτων, με κυρίαρχα τα κόκκινα και μαύρα φρούτα του δάσους. Φοβερή συμπύκνωση στο στόμα, με τα φρούτα, τη βανίλια και τους ξηρούς καρπούς να δένουν με την οξύτητα και την ατελείωτη επίγευση.
Σερβίρεται στους: 12-14°C

Η πρόποση

Κτήμα Τσέλεπου
Amalia Brut Κτήμα Τσέλεπου

Αφήνοντας πίσω μας τον παλιό χρόνο, μια πρόποση για το νέο και τα καλά που αυτός θα φέρει μας γεμίσει νοσταλγία αλλά κι ελπίδα. Τα ανάμικτα συναισθήματα θα διαδεχθεί μια πρόποση, και, ως είθισται, θα υψώσουμε τα ποτήρια με αφρώδη οίνο "για το καλό", για να ξορκίσουμε το κακό με το τσούγκρισμα και να έχουμε γούρι στην καινούρια χρονιά.

AMALIA BRUT ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ
ΛΕΥΚΟΣ ΑΦΡΩΔΗΣ ΞΗΡΟΣ
ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ

Το Μοσχοφίλερο οινοποιείται με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας σε έναν κομψό αφρώδη οίνο με λεπτές φυσαλίδες. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα λεμονανθών και μελιού, τσουρεκιού και τριαντάφυλλου. Η τραγανή οξύτητα συνοδεύεται από γεύσεις ψημένου τοστ και ζυμών.
Σερβίρεται στους: 6-8°C

AMALIA ROSÉ ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ
ΡΟΖΕ ΑΦΡΩΔΗΣ ΞΗΡΟΣ
ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ

Η κλασική μέθοδος παραγωγής της σαμπάνιας χρησιμοποιείται για την παραγωγή αυτού του ροζέ αφρώδους από Αγιωργίτικο. Χάλκινες ανταύγειες κι αφρισμός από μικρές φυσαλίδες, με έντονο το κεράσι και τα μαύρα φρούτα. Στο στόμα διακριτική η παρουσία ζύμης.
Σερβίρεται στους: 6-8°C

THE WHITE KNIGHT ΜΠΟΥΤΑΡΗ
ΛΕΥΚΟΣ ΑΦΡΩΔΗΣ ΞΗΡΟΣ

Παραγόμενος με την παραδοσιακή μέθοδο, αυτός ο αφρώδης οίνος από Μοσχοφίλερο που ζυμώνεται στη φιάλη κι έπειτα παραμένει για 18 μήνες με τις οινολάσπες του, χαρακτηρίζε-ται από έντονο άρωμα εσπεριδοειδών και ανθέων, επίμονες φυσαλίδες σε φόντο μαγιάς και brioche. Οξύτητα και φρεσκάδα, αλλά και μια υπόνοια τσακμακόπετρας. 
Σερβίρεται στους: 6-8°C
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μυστικά για τα πιο καλοβαμμένα αβγά

Είτε σε παραδοσιακό κόκκινο, είτε με εκρηκτικά ανοιξιάτικα χρώματα, υπάρχουν μυστικά που θα κάνουν τα πασχαλινά αβγά μας να λάμψουν και να εντυπωσιάσουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.