Η μαγεία των Χριστουγέννων πλημμυρίζει τις γειτονιές της Αθήνας

Διαλέξαμε μερικές από τις πιο δημιουργικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που υλοποιούνται σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους, βιβλιοθήκες και Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης του Δήμου Αθηναίων.

Χριστούγεννα στην Αθήνα

Ο Δήμος Αθηναίων φέρνει και φέτος τη μαγεία των Χριστουγέννων στις γειτονιές της πόλης, διοργανώνοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους, σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ. Ήρθε η ώρα να παρακολουθήσουμε τις πιο ξεχωριστές μουσικοθεατρικές παραστάσεις και συναυλίες και να συμμετέχουμε σε εκπαιδευτικά και εικαστικά προγράμματα, που προάγουν τη χαρά της δημιουργίας και τη συνεργασία, με έμπνευση από την παράδοση των Χριστουγέννων.

Την τιμητική τους έχουν και πάλι τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά που έχουν στηθεί σε δέκα γειτονιές του Δήμου Αθηναίων και περιμένουν μικρούς και μεγάλους να τα εξερευνήσουν. Από την Αχαρνών και τη Λαμπρινή μέχρι το Παγκράτι και την Ελληνορώσων, ο Άγιος Βασίλης και τα ξωτικά του θα περιμένουν το κοινό με κατασκευές, γλυκο-κεράσματα, face painting και πολλές ακόμα γιορτινές διαδράσεις. Τις εκδηλώσεις πλαισιώνουν, μεταξύ άλλων, ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ, χριστουγεννιάτικες μασκότ, animateurs, μαριονέτες και ταχυδακτυλουργοί.

Χριστούγεννα στην Αθήνα

Βέβαια, ο Δήμος Αθηναίων δεν χάνει ευκαιρία να συνδυάσει τη μάθηση με την ψυχαγωγία. Την Κυριακή 17/12, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" φιλοξενεί τη χριστουγεννιάτικη δράση "Χριστούγεννα, ώρα για στολίδια και παιχνίδια!", καλώντας τους μικρούς επισκέπτες να κατασκευάσουν γιορτινά στολίδια για το δέντρο τους και να παίξουν τα πιο διασκεδαστικά χριστουγεννιάτικα παιχνίδια. Την ίδια ημέρα, το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει ένα χριστουγεννιάτικο εργαστήρι για παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών, όπου οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν τα πιο όμορφα ημερολόγια για το 2024, χρησιμοποιώντας χαρτόνι, χρώματα, χάντρες, κορδέλες και πολλή φαντασία.

Κώστας Μπασάνος Working Title
Οι λέξεις, 2022
Κώστας Μπασάνος, "Οι λέξεις", 2022 (σε εξέλιξη), ξύλο, μελάνι, γύψος, 600x300 cm (μεταβλητών διαστάσεων)

Οι λάτρεις της τέχνης αξίζει να επισκεφθούν μία από τις ενδιαφέρουσες εκθέσεις που διοργανώνει ο ΟΠΑΝΔΑ με ελεύθερη είσοδο έως τις αρχές του νέου έτους: το εντυπωσιακό πρότζεκτ "Working Title" του Κώστα Μπασάνου στο Κέντρο Τεχνών, αλλά και η πρώτη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Αλέξη Κυριτσόπουλου, "Παράλληλα", στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

Διαβάστε Επίσης

Στις 20/12, ανακαλύπτουμε τον "Μαγικό Κόσμο της Παραμυθούπολης- Το Κυνήγι του θησαυρού", μια θεατρική παράσταση για παιδιά άνω των 6 ετών, που θα παρουσιαστεί στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη. Μηνύματα για την αγάπη, την ειρήνη και τη φιλία μεταφέρονται με τον πιο έξυπνο τρόπο στους μικρούς θεατές, κρατώντας έτσι ζωντανό το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Must στάση, ειδικά για όσους μένουν κοντά στο κέντρο της πόλης, είναι η Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Για μία ακόμη χρονιά, η ΔΑΚ διοργανώνει ένα Χριστουγεννιάτικο Παζάρι Δίσκων, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Την Κυριακή 17/12, από τις 11 το πρωί έως τις 9.30 το βράδυ, οι λάτρεις της μουσικής γιορτάζουν και ανακαλύπτουν μοναδικά κομμάτια από αγαπημένους καλλιτέχνες και όχι μόνο.

Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Την Πλατεία Συντάγματος καταλαμβάνουν οι Wedding Singers το απόγευμα της Τετάρτης 20/12, φέρνοντας ένα ξεσηκωτικό και άκρως χορευτικό live γεμάτο αγαπημένα τραγούδια και διασκευές από τη δεκαετία του ‘90. Η τετραμελής μπάντα υπόσχεται να μετατρέψει την πλατεία Συντάγματος στο μεγαλύτερο πάρτι της πόλης.

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Κώστας Μπασάνος. Working Title

  • Μεικτά Μέσα

Γλυπτικές εγκαταστάσεις, σχέδια και βίντεο, δίνουν έμφαση στη διαδικασία παρά στην ιδέα του ολοκληρωμένου έργου. Η γλυπτική του Κώστα Μπασάνου εκπηγάζει από τη γλώσσα. Ο καλλιτέχνης οικειοποιείται φράσεις, στίχους και χωρία για να προσεγγίσει έννοιες όπως ο ορίζοντας, η εδαφικότητα, το τοπίο και η κατοικία. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, μέσα από μια διαδικασία αποδόμησης ανασυνθέτει το πρωτογενές υλικό τόσο μορφολογικά όσο και εννοιολογικά, από́ context-specific σε site-specific, αναδεικνύοντας τις γλυπτικές και χωρικές ιδιότητες του κειμένου. Στα χέρια του Μπασάνου το γλυπτικό κείμενο γίνεται έδαφος, τοίχος, τάφος, τοπίο, σύνορο, σωρός, ένα εργαλείο αφύπνισης, όπως είναι άλλωστε και η ποίηση. Βαμμένες με τυπογραφικό μελάνι, οι λέξεις, ή και μόνο ένα γράμμα (πάντα σε μεγαλογράμματη λατινική γραφή), μετατρέπονται σε δομικά στοιχεία του αρχιτεκτονικού χώρου. Χρησιμοποιώντας ποικίλα υλικά, όπως ξύλα, γυψοσανίδες, αλάτι και γραφίτη, ο καλλιτέχνης φτιάχνει λέξεις-ερείπια, λέξεις που λειτουργούν άλλοτε ως περάσματα και άλλοτε ως φράχτες, λέξεις που συναντούν τη γραμμή του θαλάσσιου ορίζοντα. Με λίγες εξαιρέσεις, τα έργα του είναι μαυρόασπρα, ποτισμένα από το υλικό της γραφής και της τυπογραφίας, βουτηγμένα σε μαύρη χολή. Η γλυπτική του Μπασάνου και τα έργα που την πλαισιώνουν εντάσσονται στην τέχνη του μελαγχολικού χώρου, εκεί όπου η ενατένιση και η στοχαστικότητα διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο. Ο "προσωρινός τίτλος" αφήνει να εννοηθεί ότι αυτό που θα συναντήσει ο θεατής δεν είναι μια παράθεση ολοκληρωμένων έργων. Για αυτό τον λόγο ο καλλιτέχνης αποφάσισε να συμπεριλάβει υλικό που αναδεικνύει τον άξονα της σκέψης του, όπως σημειώσεις και σκίτσα από το αρχείο του, ιδέες και αντικείμενα που τροφοδοτούν σε βάθος χρόνου φετιχιστικά το έργο, δίνοντας έτσι στους θεατές τη δυνατότητα να αποκρυπτογραφήσουν την εικαστική του διαδρομή.

Αλέξης Κυριτσόπουλος. Παράλληλα

  • Ζωγραφική

Η πρώτη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Αλέξη Κυριτσόπουλου, με έργα από το 1963 έως σήμερα. Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους, με πλούσιο και πολυδιάστατο έργο, που έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Στην περίπτωσή του, το χρώμα εξυπηρετεί τον βαθύτερο σκοπό της ζωγραφικής: να προσφέρει "παρηγοριά, ελπίδα και ανάσα για να τα βγάλουμε πέρα". Ο Κυριτσόπουλος παίζει με τα χρώματα ανακαλύπτοντας και αποκαλύπτοντας τις αστείρευτες δυνατότητές τους. Εξίσου σημαίνοντα ρόλο με το χρώμα διαδραματίζει στη ζωγραφική του η μουσική, αρχής γενομένης από τα εξώφυλλα δίσκων, με πρώτο το "Φορτηγό" (1966) του Διονύση Σαββόπουλου, με το οποίο μεταφράζει αποτελεσματικά την ευαισθησία του τραγουδοποιού, και αργότερα με τα εμφανώς πιο ζωγραφικά "Παράλογα" (1976) του Μάνου Χατζιδάκι. Η ζωγραφική του Κυριτσόπουλου είναι γεμάτη παράξενα, παράδοξα, περίφημα, ανέλπιστα και πρωτάκουστα περιστατικά, χαριτωμένα και πεντανόστιμα λόγια, αφάνταστες και πρωτόφαντες περιπέτειες – με τη διαφορά όμως ότι όλα αυτά συμβαίνουν τώρα, γύρω μας, στη γειτονιά μας, και όχι σε κάποιο μακρινό πλανήτη ή σε μια μυθική χώρα.

Μουσείο Αγγελικής Χατζημιχάλη

Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα
  • Εικαστικά

Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Φωκίωνος Νέγρη 42 & Σποράδων

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Με 59 πρωτότυπες εκδηλώσεις συνεχίζεται το This is Athens City Festival 2024

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που ετοιμάζει το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης τις επόμενες μέρες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Έργα αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου του Λόγγου στην Έδεσσα

Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να αναβαθμιστεί το πολιτιστικό και τουριστικό προφίλ της Έδεσσας, ως προορισμού που συνδυάζει πλούσιο μνημειακό απόθεμα όλων των περιόδων, αλλά και απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον

Καλό το θέαμα, αλλά τι μένει μετά τα κομφετί;

Μερικές σκέψεις από το Μάλμε στα Εξάρχεια και από τη Νέα Φιλαδέλφεια στη Γάζα.

H Πλατεία Εξαρχείων σχεδόν εξαφανισμένη από τις εργασίες για το μετρό

Η νέα επέκταση του εργοταξίου του μετρό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους, οι οποίοι παραπονιούνται για τον πλέον ασφυκτικά περιορισμένο χώρο στην Πλατεία Εξαρχείων.

Οι "Ανοιχτές Πόρτες" φέτος στο Κτήμα Αβαντίς θα είναι μία μεγάλη και διπλή γιορτή

Οι φετινές "Ανοιχτές Πόρτες" συμπίπτουν με τα 30 χρόνια του Οινοποιείου για αυτό και το πρόγραμμα στις 18-19 Μαίου τα έχει όλα!

Ολοκλήρωση εργασιών προστασίας στον ναό του Αγίου Αθανασίου Αφιδνών

Οι εργασίες υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από το ΥΠΠΟ μελέτες για την στερέωση και αποκατάσταση του ναού και την συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου του.

Τι θα φέρει αυτό το καλοκαίρι στο ΚΠΙΣΝ;

Συναυλίες, θερινό σινεμά, sleepovers με πανσέληνο και υπαίθριες εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο δίνουν την αφορμή να κατηφορίσουμε στο πιο δροσερό σημείο της πόλης.