"Society Uncensored": Άτομα που βίωσαν τη στοχοποίηση και τη βία μιλούν για το "Πώς απαντάμε στην κρίση της Δημοκρατίας;"

Οι θεατές γίνονται ενεργό μέρος της συζήτησης, η οποία θα βιντεοσκοπηθεί και θα παρουσιαστεί στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube.

10 χρόνια Στέγη: Τα δικά μας best of

H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζει τη σειρά "Society Uncensored" με τη νέα συζήτηση "Πώς απαντάμε στην κρίση της Δημοκρατίας;" στη Μικρή Σκηνή της Στέγης στις 14 Δεκεμβρίου, στην οποία ομιλητές από τον δημοσιογραφικό, τον καλλιτεχνικό και τον ακαδημαϊκό χώρο ανοίγουν έναν διάλογο για τη σχέση του ανθρώπου με τη δημοκρατία, την εξέλιξή της και την κρίση στο πέρασμα των χρόνων. Στη δεύτερη φετινή ζωντανή συζήτηση του "Society Uncensored", άτομα που βίωσαν τη στοχοποίηση και τη βία, αλλά με τη δράση τους και τη στάση τους έδειξαν ότι μπορεί ο φόβος να γίνει δύναμη, μιλούν ανοιχτά για τις αυταρχικές αντιδραστικές ιδέες, τα αντιδημοκρατικά φαινόμενα, τι σημαίνει ελευθερία και δημοκρατία σήμερα, πώς βιώνουμε την κρίση της δημοκρατίας. Οι θεατές γίνονται ενεργό μέρος της συζήτησης, η οποία θα βιντεοσκοπηθεί και θα παρουσιαστεί στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube.

Πόσο δημοκρατική κοινωνία είμαστε; Η δημοκρατία δεν υπάρχει μόνο στις εκλογικές διαδικασίες, αλλά αφορά τον άνθρωπο και την κοινωνία, στηρίζεται πάνω σε έννοιες όπως η ελευθερία, η ισότητα και η αλληλεγγύη. Σε μια περίοδο που τα αντιδημοκρατικά φαινόμενα πληθαίνουν και οι εκφάνσεις της μισαλλοδοξίας πολλαπλασιάζονται, τίθενται καίρια ερωτήματα για τη λειτουργία της δημοκρατίας σήμερα και το πόσο ελεύθερα νομιμοποιείται να εκφράζεται ο φασισμός. Όπως κι αν εκδηλώνεται η μισαλλοδοξία, δεν παύουν ο ρατσισμός, ο εθνικισμός, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, ο σεξισμός και η τοξική αρρενωπότητα να αποτελούν όψεις του ίδιου φαινομένου. 

Κι εμείς; Πώς απαντάμε σε αυτά τα φαινόμενα που υπονομεύουν την πραγματική δημοκρατία; Πώς λειτουργούν οι άνθρωποι σε ζοφερούς καιρούς; Πώς οι μάρτυρες τέτοιων εκφάνσεων της βίας και του μίσους κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά; Πώς παύουν να είναι αμέτοχοι παρατηρητές και γίνονται δρώντες παράγοντες;

Στη συζήτηση θα παρευρεθούν οι: Μανώλης Αφολάνιο, μουσικός, περφορμερ, μέλος του Anasa cultural center, Γιώργος Αυγερόπουλος, δημιουργός ντοκιμαντέρ, δημοσιογράφος, Αναστασία Βαϊτσοπούλου, δημοσιογράφος, Βαγγέλης Κοσμάτος, ψυχολόγος, υπεύθυνος επιστημονικού έργου "Συμμαχίας των Φύλων", Ιλιρίντα Μουσαράι, συντονίστρια του Αρχείου Αλβανικής Μετανάστευσης στα ΑΣΚΙ, υποψήφια διδακτόρισσα, Λίνα Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Συντονίζει ο Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, Διευθυντής "Σημείου για τη Μελέτη και Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς".

H είσοδος είναι ελεύθερη, με προκράτηση θέσης.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Δωρεάν στο Μέγαρο Μουσικής: Διάλεξη για το Ρωμαϊκό Θέατρο της Αρχαίας Μήλου

Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου αρχίζει ο φετινός κύκλος επιστημονικής διαλέξεων με τον γενικό τίτλο: "Αιγαίο: Τρία Θέατρα στο Φως του Ήλιου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/02/2026

Γιατί απεργούν αύριο και μεθαύριο τα ταξί στην Αθήνα

Νέα απεργία την Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, οπότε η Αθήνα θα μείνει χωρίς ταξί για ένα 48ωρο.

Όλα όσα θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Καινούργιος μήνας, νέα εβδομάδα και φρέσκες προτάσεις για να ανακαλύψουμε τι μας περιμένει στην πρωτεύουσα.

Τα ΒορΟινά ήρθαν ξανά στην Αθήνα

Σήμερα, Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, οι "Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος" ταξιδεύουν στην Αθήνα για την αγαπημένη οινική εκδήλωση και προσκαλούν το οινόφιλο κοινό σε γευστικές δοκιμές με εκλεκτά κρασιά και αποστάγματα που ξεχωρίζουν.

Whisky Live: Το μοναδικό tasting event των whisky lovers - και όχι μόνο - επιστρέφει για 4η χρονιά στην Τεχνόπολη 7 & 8 Μαρτίου

Θα φιλοξενηθούν πάνω από 200 ετικέτες από Σκωτία, Ιρλανδία, Αμερική, Ιαπωνία, ενώ για πρώτη φορά, το tasting event θα περιλαμβάνει και ελληνικά αποστάγματα.

50 χρόνια Αθηνόραμα: Αυτό ήταν το πρώτο τεύχος του 'α'

Ανατρέχουμε στο αρχείο των 50 χρόνων του αθηνοράματος και ξεχωρίζουμε στιγμιότυπα από τη βιωματική ιστορία του περιοδικού αλλά και της ίδιας της πόλης.

Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις τον Φεβρουάριο στην Αθήνα

Με πρωτότυπα φεστιβάλ, ενδιαφέροντα βιβλία, γαστρονομικές εμπειρίες, νέες ταινίες και μπόλικη μουσική υποδεχόμαστε τις 28 ημέρες αυτού του μήνα, που είναι γεμάτος πολιτιστικές προτάσεις και επιλογές εξόδου.