Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Το WWF αναδεικνύει μυστικά για μια βιώσιμη διατροφή

Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να μετρήσουν το διατροφικό τους αποτύπωμα, αλλά και να μάθουν με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να υιοθετήσουν μια βιώσιμη διατροφή στην καθημερινότητά τους, μέσα από ενημερωτικές δράσεις, παιχνίδια, quiz γνώσεων και πολλές ακόμα εκπλήξεις.

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Το WWF γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στον Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων του Μετρό Συντάγματος, και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Eat4Change, θα διοργανώσει μια ολοήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στα "μυστικά" της βιώσιμης διατροφής που θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Συγκεκριμένα, από τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ., οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να μετρήσουν το διατροφικό τους αποτύπωμα, αλλά και να μάθουν με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να υιοθετήσουν μια βιώσιμη διατροφή στην καθημερινότητά τους, μέσα από ενημερωτικές δράσεις, παιχνίδια, quiz γνώσεων και πολλές ακόμα εκπλήξεις. Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν ένα εβδομαδιαίο μενού με βιώσιμες επιλογές με την υπογραφή του επίσημου πρεσβευτή του Eat4Change, σεφ Γιώργου Τσούλη, ο οποίος το ίδιο απόγευμα θα ετοιμάσει μια πρωτότυπη δράση για το κοινό. Συγκεκριμένα, από τις 6 μ.μ. έως τις 7 μ.μ., ο σεφ θα βρίσκεται στο Μετρό Συντάγματος, για να συζητήσει με το κοινό, αλλά και να μαγειρέψει live πεντανόστιμα, εύκολα και κυρίως, βιώσιμα energyballs που χαρίζουν δύναμη σε εμάς, αλλά και το περιβάλλον.

Έρευνα: Τι γνώμη έχουν οι Eυρωπαίοι καταναλωτές αναφορικά με τη σύνδεση της διατροφής μας με την κατάσταση υγείας του περιβάλλοντος 

Το WWF, στο πλαίσιο του Eat4Change που έχει ως στόχο να προωθήσει τη βιώσιμη στους καταναλωτές, διεξήγαγε έρευνα γνώμης για τρίτη χρονιά σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, και την Μεγάλη Βρετανία όπου συμμετείχαν συνολικά, 17.931 ενήλικες εκ των οποίων 1.113 συμμετέχοντες ήταν Έλληνες. Η έρευνα είχε ως κεντρικό στόχο να καταγράψει τόσο την άποψη, όσο και τη γνώση που έχουν οι Eυρωπαίοι καταναλωτές αναφορικά με τη σύνδεση της διατροφής μας με την κατάσταση υγείας του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόλις το 50% των ερωτηθέντων κατανοούν τον αρνητικό αντίκτυπο της τροφής μας, ενώ όταν ερευνούμε το ζήτημα της προσωπικής ευθύνης μόνο το 31% των συμμετεχόντων θεωρεί πως οι διατροφικές τους επιλογές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Όσον αφορά στην προέλευση των τροφίμων, το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (24%) πιστεύει ότι τα τρόφιμα που παράγονται στην Ελλάδα έχουν αρνητικό αντίκτυπο, ενώ διπλάσιο ποσοστό (50%) θεωρεί ότι τα εισαγόμενα τρόφιμα είναι επιβαρυντικά για το περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες λοιπόν, αντιλαμβάνονται τη σημασία της εντοπιότητας στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διατροφής μας.

Σταθερό πρόβλημα παραμένει, επίσης για τους Έλληνες, το κόστος για την αγορά των βιώσιμων τροφίμων, των τροφίμων δηλαδή που έχουν παραχθεί με σεβασμό προς το περιβάλλον. Στην έρευνα του 2021 το 47% των ερωτηθέντων, επισήμαναν το κόστος ως ανασταλτικό παράγοντα, το 2022 το ζήτημα του κόστους φαίνεται πως απασχολούσε το 52% των ερωτηθέντων, ενώ φέτος το 56% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύουν πως η τιμή των βιώσιμων τροφίμων είναι πια εμπόδιο για να τα αγοράσουν και να μπορέσουν να ακολουθήσουν μια πιο βιώσιμη διατροφή. Τέλος, ένα ζητούμενο που εξέφρασε το 89% των Ελλήνων συμμετεχόντων, μέσω της έρευνας, είναι η επιθυμία να συμπεριληφθεί τουλάχιστον μια χορτοφαγική επιλογή σε κυλικεία σχολείων, πανεπιστημίων και νοσοκομείων, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 78%.

Το πρόγραμμα Eat4Change συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου DEAR για την Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση, και διαρκεί 4 χρόνια (2020-2024). Εταίροι του προγράμματος είναι οι: AIESEC, WWF European Policy Office (EPO), WWF Αυστρίας, WWF Βελγίου, WWF Σουηδίας, WWF Γαλλίας, WWF Ελλάς, WWF Ην. Βασιλείου, Fundación Vida Silvestre Argentina (FVS), WWF Βραζιλίας, Associação Natureza Portugal (ANP) και το Estonian Fund for Nature. Το WWF Φινλανδίας είναι το γραφείο συντονισμού.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ζωγράφισε το δικό σου ποτήρι κρασιού στο Μουσείο Οίνου - Κώστα Λαζαρίδη

Ζήστε τη μαγεία του κρασιού και της τέχνης στο Κτήμα Οινότρια Γη - Costa Lazaridi, μέσα από μια μοναδική ξενάγηση και ένα workshop ζωγραφικής

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/10/2025

Το Athens Science Festival φορά τα γιορτινά του στο Ωδείο Αθηνών

Τι γίνεται όταν το Greekonomics, η Κατερίνα Βρανά, ο Σπήλιος Φλώρος και "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" συναντιούνται στο The Christmas Lab;

Τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Σινεμά, γαστρονομία και όλα όσα σε περιμένουν αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

Orbis Vini: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία έκθεση αφιερωμένη στα "κρασιά του κόσμου"

Μήπως είναι η ώρα να δούμε κατάματα τα "κρασιά του κόσμου"; Η Orbis Vini, την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental της Αθήνας σε καλεί να ανακαλύψεις 490 κρασιά από 179 οινοποιεία και 14 διαφορετικές χώρες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα λαογραφικό "Αντάμωμα" στην Κυψέλη

Ένα folk event από το Torvas, εικαστικές περιηγήσεις στον Άλιμο και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 18 έως 26/10.

Θα ήθελες να μάθεις πώς να δώσεις νέα ζωή στα έπιπλά σου;

Στην σχολή τεχνών "Ασκαρδαμυκτί" θα μάθετε πως να συντηρήσετε και να μεταμορφώσετε τα παλιά σας έπιπλα.

Τι συνέβη όταν η Peggy Gou έπαιξε rave σε φούρνο

Η υπερδιάσημη DJ εμφανίστηκε σε ένα bakery του Παρισιού και ξεκίνησε να παίζει όσο δίπλα της σερβίρονταν κρουασάν.