Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023: Ο αγώνας για τη διατήρηση του οστεολογικού υλικού των "Δεσμωτών" Φαλήρου

Σε ένα περιβάλλον επιβαρυντικό για τη διατήρηση υλικού οργανικής φύσης εκτελούνται διαρκώς επεμβάσεις πρόληψης και σωστικές επεμβάσεις συντήρησης με σκοπό τη διατήρηση και την προστασία του ευρήματος.

Μουσείο Πειραιά

Το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων διοργανώνει το Σάββατο 14 Οκτωβρίου διάλεξη με θέμα: "Δεσμώτες Φαλήρου. Ο αγώνας για τη διατήρηση" με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023. 

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί στο κοινό ηπροσπάθεια των εξειδικευμένων συντηρητών της ΕΑΠΝ για τη διατήρηση του οστεολογικού υλικού των "Δεσμωτών" που βρέθηκαν στο Δέλτα Φαλήρου, εντός του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σε ένα περιβάλλον επιβαρυντικό για τη διατήρηση υλικού οργανικής φύσης εκτελούνται διαρκώς επεμβάσεις πρόληψης και σωστικές επεμβάσεις συντήρησης με σκοπό τη διατήρηση και την προστασία του ευρήματος. Η κατά χώραν διατήρηση ανθρώπινων σκελετικών καταλοίπων αποτελεί μια σπάνια πρόκληση για τον αγώνα της συντήρησης ενάντια στη φθορά του χρόνου.

Την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου γιορτάζεται για 6η χρονιά η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων στις χώρες της Ευρώπης, που στόχο έχουν τη γνωριμία του κοινού με τη Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης και την ανάδειξη της σημαντικής συνεισφοράς της στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην Ελλάδα, τα εργαστήρια συντήρησης ανοίγουν τις πόρτες τους και προσκαλούν το κοινό να γνωρίσει τις αθέατες πλευρές του επαγγέλματος του συντηρητή. Οι επισκέπτες θα εξερευνήσουν τα μυστικά της συντήρησης σε εργαστήρια, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με παρουσιάσεις, θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις κ.ά.

Τις δράσεις συντονίζουν από κοινού η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.

Έναρξη διάλεξης στις 11 π.μ. | Δήλωση συμμετοχής στα 210-4521598, 210-4590731 και στο machipent@yahoo.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Χ. Τρικούπη 31, Πασαλιμάνι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μυστικά για τα πιο καλοβαμμένα αβγά

Είτε σε παραδοσιακό κόκκινο, είτε με εκρηκτικά ανοιξιάτικα χρώματα, υπάρχουν μυστικά που θα κάνουν τα πασχαλινά αβγά μας να λάμψουν και να εντυπωσιάσουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.