Εθνικός Κήπος: Ολοκληρώθηκε το μεγάλο έργο συντήρησης, αναβάθμισης των υποδομών, ενίσχυσης του πρασίνου και του φωτισμού

Ο Δήμος Αθηναίων εφάρμοσε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο φροντίζοντας όχι μόνο την εμφάνιση, αλλά κυρίως αναβαθμίζοντας τις πεπαλαιωμένες υποδομές, στη συνολική έκταση των 154 στρεμμάτων του Κήπου.

Με το Μουσείο Μπενάκη στον Εθνικό Κήπο

Ο Εθνικός Κήπος αναβαθμίστηκε σε όλη του την έκταση από τον Δήμο Αθηναίων με ένα μεγάλο έργο που βελτίωσε όλες τις υποδομές του, τον έκανε ακόμα πιο προσβάσιμο σε περισσότερα σημεία του και πιο ασφαλή.

Η δημοτική αρχή της Αθήνας, προκειμένου να αποκαταστήσει τις σημαντικές φθορές που είχαν εμφανιστεί από το χρόνο και τη διάβρωση, εφάρμοσε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο φροντίζοντας όχι μόνο την εμφάνιση, αλλά κυρίως αναβαθμίζοντας τις πεπαλαιωμένες υποδομές, στη συνολική έκταση των 154 στρεμμάτων του Κήπου.

Ένας μεγάλος χώρος πρασίνου, ψυχαγωγίας, αθλητισμού και παιχνιδιού, συνδεδεμένος άμεσα με την σύγχρονη ιστορία της χώρας και την ανάπτυξη της Αθήνας ως πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους, προσφέρεται πλέον πλήρως αναβαθμισμένος στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Ανάμεσα στις εργασίες που πραγματαποιήθηκαν ήταν η αντικατάσταση του ιστορικού δικτύου άρδευσης του Κήπου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο σύστημα άρδευσης από υδραγωγούς, αυλάκια, και φρεάτια που προέρχεται από την εποχή της δημιουργίας του Κήπου, το οποίο λειτουργεί στο μεγαλύτερο κομμάτι του ως έχει μέχρι σήμερα. Ακόμα και σήμερα, το διαθέσιμο αρδευτικό νερό του Εθνικού Κήπου, προέρχεται κυρίως από το Πεισιστράτειο Υδραγωγείο και συμπληρώνεται από τέσσερις γεωτρήσεις και ενός πηγαδιού εντός του Κήπου.

Ο Εθνικός Κήπος διαθέτει πλούσια χλωρίδα, η οποία έχει αυξημένες ανάγκες σε αρδευτικό νερό ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το νέο δίκτυο άρδευσης θα μπορεί να εξυπηρετεί και την ταυτόχρονη λειτουργία πυροσβεστικών κρουνών εντός του Εθνικού Κήπου, εφοδιασμένων με πυροσβεστικές φωλιές.

Ανακατασκευάστηκαν όλοι οι διάδρομοι κίνησης των πεζών με βάση τις αρχές της ανθεκτικότητας, με τη χρήση σταθεροποιημένου χωμάτινου δαπέδου, όπως και στην αρχική του μορφή. 

Τα έργα των ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων αποτελούν επίσης σημαντικό τμήμα του έργου "Αναβάθμιση του Εθνικού Κήπου". Σε αυτά περιλαμβάνονται η εγκατάσταση διακριτικού φωτισμού του περιβάλλοντος χώρου. Σύγχρονα φωτιστικά νέας τεχνολογίας αναβαθμίζουν το δικτύου ηλεκτροφωτισμού και μαζί με τους χαρακτηριστικούς φανοστάτες του Κήπου, αναδεικνύουν τις όμορφες γωνιές του. Επίσης, δημιουργήθηκε η απαραίτητη υποδομή, για την υπογειοποίηση των καλωδίων μεταφοράς ρευμάτων, προστατεύοντας έτσι τον Κήπο και αυξάνοντας την ανθεκτικότητα του.

Ιδιαίτερη φροντίδα δόθηκε από ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων στα σπάνια δέντρα του Κήπου, αφού πρόκειται για ιστορικά δέντρα, ορισμένα από τα οποία ξεπερνούν τα 170 χρόνια ζωής και κάποια από αυτά, όπως οι ουασινγκτόνιες που υπάρχουν μέχρι σήμερα στην είσοδο της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας, τις φύτεψε η ίδια η Βασίλισσα Αμαλία το 1842. Παράλληλα, έμφαση δόθηκε στον εμπλουτισμό του φυτικού του κεφαλαίου του εμβληματικού Κήπου, με στόχο την ανανέωση του πληθυσμού των φυτών, αλλά και την ενίσχυση της βιοποικιλότητάς του.

Προβλέπεται επίσης η επισκευή και συντήρηση των λιμνών και της ξύλινης γέφυρας ενώ συντηρείται και συμπληρώνεται ο αστικός εξοπλισμός του Κήπου (καθιστικά, καλαθάκια απορριμμάτων κλπ). Επιπλέον για την ασφαλή και άνετη περιήγηση στον Κήπο θα τοποθετηθεί νέο σύστημα σήμανσης με χρήση πινακίδων – χαρτών, που επισημαίνουν το σημείο που βρίσκεται ο επισκέπτης.

Επόμενα βήματα που δρομολογούνται με ξεχωριστά έργα για την αναβάθμιση του Εθνικού Κήπου, θα είναι η ανακαίνιση και αποκατάσταση των ιστορικών κτιρίων, η συντήρηση των ιστορικών μαρμάρινων και λίθινων στοιχείων καθώς και η αποκατάσταση της περίφραξης από την πλευρά της Ηρώδου Αττικού όπου οι ρίζες και οι κορμοί των δέντρων έχουν προκαλέσει φθορές στην ιστορική περίφραξη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΧΟΝΔΡΕΛΗ
01/05/2024

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.

Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας: Παράταση της ανοιχτής πρόσκλησης σε νέους δημιουργούς

Το θέατρο Γκράβας ανοίγει τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς και διοργανώνει ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της νεανικής δημιουργικότητας και τηςελεύθερης έκφρασης.

Δεν είχα πού να γράψω: Από την Ντέμπορα Λίβι και το ΚΠΙΣΝ στην Μπανγκόκ

H συγγραφέας Ντέμπορα Λίβι βρέθηκε για μια ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ WOW.