Συναυλίες, παραστάσεις, ταινίες, εκθέσεις: 27 λόγοι που θα μας βγάλουν έξω τον Σεπτέμβριο

Κορυφαία διεθνή και εγχώρια μουσικά ονόματα, νέες ταινίες και ασύγκριτες επανεκδόσεις, εκθέσεις σε απρόσμενους χώρους και φεστιβαλικές διοργανώσεις δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να ολοκληρώσουν το καλοκαίρι με τον ωραιότερο τρόπο.

εκδηλώσεις

1. Γουντι-αλενικά "Γυρίσματα της Τύχης"

Γυρίσματα της Τύχης

Παρότι "εξόριστος" στην Ευρώπη, αφού στις ΗΠΑ θεωρείται παρίας, ο Γούντι Άλεν συνεχίζει να εργάζεται φτάνοντας, μάλιστα, τις πενήντα μεγάλου μήκους ταινίες με το γαλλόφωνο "Γυρίσματα της Τύχης". Δώδεκα χρόνια μετά το "Μεσάνυχτα στο Παρίσι", ο Αμερικανός σκηνοθέτης επιστρέφει στην Πόλη του Φωτός για ένα, σύμφωνα με τον ίδιο, ερωτικό θρίλερ στο πνεύμα του "Match Point". Στο αποκλειστικά γαλλικό cast του ατμοσφαιρικού φιλμ ξεχωρίζουν οι πρωταγωνιστές Μελβίλ Πουπό και Νιλς Σνάιντερ. Όσο για την πρεμιέρα της ταινίας στην Ελλάδα, σημειώνετε την 27η Σεπτεμβρίου.

2. Ώρα για Idles!

IDLES

Οι Idles, το γκρουπ που έδωσε νέες διαστάσεις στον σύγχρονο post punk ήχο, έρχονται τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά στη χώρα μας, προσκεκλημένοι του Plisskën Festival. Μάλιστα, το ελληνικό ντεμπούτο τους καθυστέρησε τόσο, λόγω των αναβολών εξαιτίας της Covid-19, που η διοργάνωση χρειάστηκε να προσθέσει δεύτερη ημερομηνία για το πολυαναμενόμενο live της πλέον συζητημένης rock μπάντας της γενιάς της. Έτσι, στις 29 & 30/9 το Θέατρο Βράχων θα διαμορφωθεί με δύο σκηνές, όπου πρώτα θα δούμε τους Alice Glass, Mazoha, Mykki Blanco, Grandmas House, Pillow Queens, Tempers, Ultra Sunn, Cakes Da Killa, Rhumba Club.

3. Οι Imagine Dragons στο ΟΑΚΑ!

Imagine Dragons

Την ανακοίνωση της συναυλίας των Imagine Dragons στην Αθήνα ακολούθησε μεγάλος ενθουσιασμός και ανυπομονησία, καθώς δεν ήταν λίγοι οι φίλοι τους εδώ που περίμεναν αρκετά χρόνια να δουν την Ελλάδα ανάμεσα στους σταθμούς των περιοδειών του μεγάλου ποπ/ροκ συγκροτήματος. Η βραβευμένη με Grammy μπάντα από το Λας Βέγκας θα παίξει την ερχόμενη Τετάρτη (6/9), στον εξωτερικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της τουρνέ με τίτλο "Mercury World Tour", "Radioactive", "Believer", "Thunder", "Demons": τα mega hits των Αμερικανών διαδέχονται το ένα το άλλο και είναι λογικό, αφού οι Imagine Dragons έχουν ξεπεράσει, από το 2012 που κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους "Night Visions" μέχρι σήμερα, τα 66 εκατομμύρια άλμπουμ σε πωλήσεις. Η πιο πρόσφατη κυκλοφορία του "Mercury – Act 2" έκλεισε θριαμβευτικά τον κύκλο του διπλού άλμπουμ "Mercury – Acts 1 & 2" σε παραγωγή του θρυλικού Rick Rubin, ενώ, λίγους μήνες μετά, κυκλοφόρησαν ένα νέο live album από τη συναυλία τους το Λας Βέγκας. Στην Αθήνα θα ακούσουμε όλες τις επιτυχίες τους αλλά και νέο υλικό. Για τους Imagine Dragons θα προθερμάνουν τον κόσμο οι AJR, το indie-pop τρίο από τη Νέα Υόρκη.

4. Διπλή δόση Αριστοφάνη

Αριστοφάνη

Η παράσταση "Ο Αριστοφάνης ονειρεύεται: Λυσιστράτη + Πραξαγόρα", μια παραγωγή του Θεσσαλικού Θεάτρου, κλείνει τον κύκλο της περιοδείας της με δύο εμφανίσεις σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής στις 15 (Θέατρο Πέτρας) και στις 17/9 (Κηποθέατρο Παπάγου). Το έργο, που σκηνοθετεί η Κυριακή Σπανού, αξιοποιεί τη μουσική και συνδυάζει δύο ιστορίες συσπείρωσης γυναικών για το κοινό καλό, με χαρακτηριστικές ηρωίδες τη Λυσιστράτη (Βερόνικα Δαβάκη), που κηρύσσει ερωτική αποχή με στόχο την ειρήνη, και την Πραξαγόρα από τις "Εκκλησιάζουσες" (Μυρσίνη Μαργαρίτη), που καταλαμβάνει μεταμφιεσμένη την Εκκλησία του Δήμου.

5. Το Λαύριο όπως δεν το έχεις ξαναδεί

Είναι πολλά τα μυστικά που κρύβει η λαυρεωτική γη και, για δεύτερη χρονιά, η εμπνεύστρια του Lavreotiki Art Project Αμαλία Χαρικιοπούλου έχει βάλει στόχο να τα ανασύρει στην επιφάνεια. Δώδεκα σύγχρονοι καλλιτέχνες εξερευνούν και επανερμηνεύουν την περιοχή του Λαυρίου, μελετώντας τη μεταλλουργική του ιστορία και λαμβάνοντας υπόψη την υλική, άυλη και περιβαλλοντική κληρονομιά του. Η έκθεση "Λαυρεωτική Γη, απόηχοι μιας μακρινής εποχής" θα παρουσιαστεί 1-10/9 στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, με ελεύθερη είσοδο.

6. Μια έκθεση με βιομηχανικό χαρακτήρα

Το Φαινόμενο της Πεταλούδας

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο επιμελητής Κώστας Πράπογλου διαλέγει έναν ιδιόμορφο χώρο για την παρουσίαση μιας έκθεσης σύγχρονης τέχνης. Αυτήν τη φορά, το ιστορικό εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφόρος Κηφισού 41, 2103490500) έχει την τιμητική του, αφού 41 καλλιτέχνες το καταλαμβάνουν με στόχο να εμπνευστούν από το βιομηχανικό του περιβάλλον και να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις, βίντεο, γλυπτά και ζωγραφικά έργα. Θα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε "Το Φαινόμενο της Πεταλούδας" στους διάφορους χώρους του εργοστασίου από 21/9.

7. 40 χρόνια "Koyaaniskatsi"

Koyaaniskatsi

Το εμβληματικό "Koyaaniskatsi" του Philip Glass συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια από την πρώτη παρουσίασή του και το Philip Glass Ensemble θα παρουσιάσει το soundtrack στην ολότητά του στο Ηρώδειο, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου. Η Academia Athens Youth Choir θα ενώσει τις δυνάμεις της με το καλλιτεχνικό όχημα του Philip Glass, υπό την μπαγκέτα του Michael Riesman. Παράλληλα θα προβάλλεται η πρωτοποριακή κινηματογραφική δημιουργία του Godfrey Reggio, στην οποία η μουσική και οι εικόνες εξιστορούν την αποξένωση του ανθρώπου από τη φύση χωρίς διάλογο, με τους στίχους στη γλώσσα των ιθαγενών Χόπι.

8. Φουλ θεάτρου στις "Ιωνικές γιορτές"

Ιωνικές γιορτές
© Patroklos Skafidas
"Μια άλλη Θήβα"

Πλούσιο είναι το θεατρικό πρόγραμμα της διοργάνωσης του Δήμου Νέας Σμύρνης στο άλσος της πόλης. Στις 4/9, άφθονο γέλιο θα προσφέρουν οι Ηλίας Φουντούλης και Άγγελος Σπηλιόπουλος με το stand-up "Double impact". Την επόμενη ημέρα θα παρουσιαστεί η "Ηλέκτρα" με τη Λένα Παπαληγούρα, ενώ στις 8/9 θα δούμε τον κοινωνικό μονόλογο της Δήμητρας Παπαδοπούλου "Εγώ, ο Ντοστογιέφσκι". Στις 9/9 παίζεται το "Παραμύθι χωρίς όνομα" της Κάρμεν Ρουγγέρη και στις 10/9 το ερωτικό θρίλερ "Έγκλημα στο Κατσικονήσι", ενώ στις 15/9 έρχονται στη Νέα Σμύρνη οι "Βάκχες" της Έλενας Μαυρίδου. Ακολουθούν, έπειτα, οι παραστάσεις "Ψύλλοι στ’ αυτιά" (17/9), "Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του" (18/9), "Γρανίτα από λεμόνι" (20/9), "Σίρλεϊ" (22/9), "Μια άλλη Θήβα" (23/9), "Μια τρελή αλφαβήτα" (25/9) και "Μήδεια· μηδέν στο κόκκινο" (28/9).

9. Ο "Γάμος Αλά Ελληνικά"... τρίτωσε

Γάμος Αλά Ελληνικά

Η Ελληνοαμερικανίδα Νία Βαρντάλος μαζί με όλη την κινηματογραφική οικογένειά της, τους Πορτοκάλος, επιστρέφουν όχι απλώς στη μεγάλη οθόνη αλλά και στη χώρα από όπου ξεκίνησαν όλα, την Ελλάδα. Γιατί στο "Γάμος Αλά Ελληνικά 3" η ηρωίδα που ενσαρκώνει η Βαρντάλος αναζητά τις ρίζες του εκλιπόντος πλέον πατέρα της σε ένα ταξίδι που τη συνοδεύει, φυσικά, όλη η αξιαγάπητα εκκεντρική φαμίλια. Κι επειδή η επανένωση με την ελληνική παράδοση συμβαίνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η κωμωδία μάς υπόσχεται καρτποσταλικές εικόνες των νησιών, ξέφρενα πανηγύρια, μπόλικα επαρχιακά κωμικά ενσταντανέ, αλλά και απρόσμενα ρομαντικά σκιρτήματα. Όλα αυτά στους κινηματογράφους από τις 14 Σεπτεμβρίου.

10. Πόσα beats αντέχεις;

Marie Wynants
Charlotte De Witte

Μια σειρά από μεγάλα events με μερικούς από τους πιο περιζήτητους εκπροσώπους της ηλεκτρονικής μουσικής μεταμορφώνουν την Αθήνα σε ένα μεγάλο πάρτι αυτό το φθινόπωρο. Ξεκινάμε με το "True Electric" ντουέτο των Röyksopp: Οι Νορβηγοί Svein Berge και Torbjørn Brundtland επιστρέφουν στο "Bolivar" για ένα εκλεκτικό ηλεκτρονικό σετ (9/9). Λίγες μέρες μετά (23/9), το διήμερο φεστιβάλ Techniques 2023 έρχεται στο "Lunar Space" με καλεσμένο τον τεράστιο Solomun για ένα μαραθώνιο set. Η δεύτερη μέρα του Techniques θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη, όταν θα φέρει στην Αθήνα τη Charlotte De Witte (7/10). Σημαντικό γεγονός αποτελεί και ο ερχομός των Γάλλων παραγωγών L’Entourloop, οι οποίοι φτάνουν με φόρα στο "Arch Club", την Παρασκευή 29/9.

11. Χορός στο Ηρώδειο

Fuego
© Khalid AlBusaid
Fuego

Στον επιβλητικό χώρο του ωδείου της ρωμαϊκής εποχής, το κοινό πρόκειται να απολαύσει μία παράσταση εκρηκτική με άρωμα Ισπανίας, αλλά και μία αναδρομή σε μια κορυφαία μορφή του χορού για τον περασμένο αιώνα. Από τη μία πλευρά, λοιπόν, στις 22/9 θα παρουσιαστεί η παράσταση φλαμένκο "Fuego" στην οποία συμμετέχει η εικοσιπενταμελής ομάδα του θρύλου του είδους Αντόνιο Γκάντες (που τον θυμόμαστε από την κορυφαία "Carmen" του το 2017). Το "Fuego", που το παγκόσμιο ταξίδι του ξεκίνησε το 1989 στο Παρίσι, παρουσιάζει χορευτικά την ταραγμένη ιστορία ενός ζευγαριού που ζει το πάθος, μέχρι που μπαίνει στη ζωή του ένας σαγηνευτικός ταυρομάχος, εκτοξεύοντας τη ζήλεια στα ύψη.

Αφιέρωμα στον Ρούντολφ Νουρέγιεφ
© Luca Vantusso
Αφιέρωμα στον Ρούντολφ Νουρέγιεφ

Μία ημέρα μετά, στις 23 του μήνα, θα παρουσιαστεί στον ίδιο χώρο ένα μοναδικό "Αφιέρωμα στον Ρούντολφ Νουρέγιεφ" τριάντα χρόνια μετά το θάνατό του, με τη συμμετοχή των καλύτερων χορευτών της Opera De Paris (της οποίας ο Νουρέγιεφ είχε υπάρξει διευθυντής). Οι σολίστ της Όπερας των Παρισίων τιμούν την κληρονομιά του Ρώσου χορευτή και χορογράφου που έγραψε ιστορία στο κλασικό μπαλέτο με την απαράμιλλη τεχνική του, διευρύνοντας τα όρια του ανδρικού χορού.

12. Λίγη ακόμη Κάλλας

Κάλλας

Η ΕΛΣ συνεχίζει να τιμά τα 100 χρόνια από τη γέννηση της σοπράνο, διοργανώνοντας ένα γκαλά στο Ηρώδειο (16/9), όπου τέσσερις διακεκριμένες υψίφωνοι θα ερμηνεύσουν άριες από ιστορικές εμφανίσεις της στο χώρο. Σύντομα αναμένεται να ανοίξει και το Μουσείο "Μαρία Κάλλας", αφιερωμένο στη ζωή και την ένδοξη καριέρα της. 

13. Μετα-αποκαλυπτικές εικόνες στη Μαυρομιχάλη

Ο Γιατρός Ινεότης

Η Δώρα Στυλιανού και ο Κώστας Κουτσολέλος φέρνουν στη σκηνή του θεάτρου "Φούρνος" ένα από τα χαρακτηριστικότερα κείμενα του απόλυτου sui generis της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας: του Γιώργου Χειμωνά. Η περφόρμανς των δύο ερμηνευτών στηρίζεται στο έργο του "Ο Γιατρός Ινεότης", όπου μία φιγούρα που έχει μαζί της έναν ακονιστή μαχαιριών περιπλανιέται σε έναν κόσμο όπου πρόκειται να έρθει ένα νέο είδος ανθρώπου, γι’ αυτό και το παλιό πρέπει να πεθάνει. (από 22/9).

14. Τι νέα από την Ελευσίνα;

Ελευσίνα
© John Stathis

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023 δεν θα μπορούσε να λείπει από τα φθινοπωρινά events που θα μας κρατήσουν συντροφιά. Εννοείται ότι μέχρι το τέλος του έτους έχουμε πολλά ακόμα να δούμε από το θεσμό της 2023 Ελευσίς, αλλά ειδικά το πρόγραμμά της για τις ερχόμενες εβδομάδες είναι πολλά υποσχόμενο: Ανάμεσα στα highlights είναι, φυσικά, το πολυαναμενόμενο "MΑ" του Ρομέο Καστελούτσι, που θα παρουσιαστεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας από 1 έως 13/9. Από μουσική, Τα Κρουστά του Στρασβούργου (2/9) υπόσχονται μία μοναδική συναυλιακή βραδιά στο Παλαιό Ελαιουργείο. Στον ίδιο χώρο θα δούμε επίσης το πρωτότυπο οπτικοακουστικό πρότζεκτ "Ελευσίνια Πειστήρια" του Μιχάλη Μυτακίδη και της ομάδας "Ανάληψις" (4/9). Στις 14 και 23/9, ο Ασπρόπυργος κάνει ωδή στη θεά Δήμητρα, με τη σύνθετη δράση τέχνης "Αμολή". Σε πιο κινηματογραφικό mood μάς βάζουν οι προβολές του "Κινητού Ηλιακού Κινηματογράφου" (9-10/9), όπως και το καλλιτεχνικό πρότζεκτ της Μαρίνας Φωκίδη, "Σινεμά Παράδεισος: Βιομηχανίες συνύπαρξης". Και καθώς το θέατρο έχει μια ξεχωριστή θέση στα δρώμενα της Ελευσίνας, στις 15/9 θα εγκαινιαστεί η σουρεαλιστική, μουσικοθεατρική παράσταση "Μια γιορτή για την αλλαγή του κόσμου", ενώ το "Σωματίδιο Higgs", που κάνει πρεμιέρα στις 23/9, διηγείται με έναν αλλιώτικο τρόπο την πανάρχαια ιστορία της δημιουργίας του σύμπαντος.

15. 30 κεράκια σβήνει η Art Athina

Art Athina

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που ανθίζει και πάλι η καλλιτεχνική σκηνή της πόλης. Ποιος καλύτερος τρόπος, λοιπόν, να γιορτάσουμε τη νέα εικαστική σεζόν από την επιστροφή της Art Athina; Φέτος, η ελληνική φουάρ κλείνει 30 χρόνια παρουσίας και έρχεται ξανά στο Ζάππειο Μέγαρο με ανανεωμένη καλλιτεχνική διεύθυνση και νέους στόχους. Από 14 έως 17/9, εκπρόσωποι διεθνώς καταξιωμένων γκαλερί στήνουν τα περίπτερά τους στο ιστορικό μέγαρο και μας δίνουν μία γεύση από τις τελευταίες τάσεις στην παγκόσμια σύγχρονη τέχνη. Τη φουάρ θα συνοδεύσουν φυσικά συζητήσεις, βιντεοπροβολές, περφόρμανς κι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για τις μικρότερες ηλικίες.

16. Αποχαιρετισμός στον "μουσικό" Γούντι Άλεν

Γούντι Άλεν

Ο ζωντανός θρύλος της Νέας Υόρκης κάνει στάση στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο της αποχαιρετιστήριας τουρνέ του με τη New Orleans Jazz Band του, για μια τελευταία συναυλία στη χώρα μας, το Σάββατο 9/9. Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης, σεναριογράφος, κλαρινετίστας, ηθοποιός και συγγραφέας θα αποχαιρετήσει, από τον ρόλο του μουσικού σολίστα, το αθηναϊκό κοινό παίζοντας την αυθεντική κλασική τζαζ της Νέας Ορλεάνης, που, όπως ακριβώς και οι ταινίες του, συνδυάζει τη νοσταλγία με τη χαρά και μια γλυκιά θλίψη.

17. Η καρδιά των Βαλκανίων χτυπά στην Αθήνα

Goran Bregovic

Ο πάντα δραστήριος και ιδιαίτερα δημοφιλής στα μέρη μας Goran Bregovic μάς ταξιδεύει μαζί με τη Wedding & Funeral Band στις μουσικές και τα αξεπέραστα soundtracks του. Ο διεθνούς φήμης Σερβοκροάτης συνθέτης έρχεται με ethnic γκάζια από τον πρόσφατο δίσκο "The Belly Button Of The World" και τα αγαπημένα μας "Champagne for Gypsies", "In the Death Car", "Kalasnjikov", "Get the Money", "Ederlezi". Αναπόσπαστο κομμάτι και οι τσιγγάνικες τρομπέτες και τα έγχορδα στη μουσική παράσταση που θα παρουσιάσει για δύο βράδια στο θέατρο "Άλσος" (4-5/9).

18. Τετ-α-τετ με τον Jo Nesbo

Jo Nesbo

Ο αγαπημένος συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας έρχεται στην πρωτεύουσα με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον Χάρι Χόλε, "Ματωμένη Σελήνη" (Εκδόσεις Μεταίχμιο). Στις 27/9, στο πλαίσιο του νέου καλλιτεχνικού προγράμματος του "Ολύμπια", ο Jo Nesbo θα παρευρεθεί στην Αθήνα για να συναντήσει τους θαυμαστές του και να κάνει μια αναδρομή στο εκτενές συγγραφικό του έργο.

19. O Γιώργος Χατζημιχάλης αυτοσυστήνεται

Γιώργος Χατζημιχάλης

Ξεκινώντας έναν νέο κύκλο αναδρομικών εκθέσεων αυτό το φθινόπωρο, το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138, 2103453111) μας διηγείται τη ζωή και το έργο ενός σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη: Ο λόγος για τον Γιώργο Χατζημιχάλη, που μέσα από το πολύπλευρο έργο του διερευνά τη μνήμη, τη σημασία του αρχείου και τα κοινά μεταξύ του παρελθόντος και του σύγχρονου κόσμου, ξεφεύγοντας από τα δισδιάστατα όρια της ζωγραφικής. Βίντεο, φωτογραφίες, κείμενα και εκτυπώσεις εμπλέκονται με τη ζωγραφική τέχνη και πλημμυρίζουν όλες τις αίθουσες του μουσείου. Το αφιέρωμα θα χωριστεί σε δύο μέρη: το πρώτο θα εγκαινιαστεί στις 21/9, ενώ το δεύτερο θα παρουσιαστεί από τον Νοέμβριο έως τις αρχές του 2024. Τα εκθέματα θα αποτυπώνουν όλη την καλλιτεχνική πορεία του καλλιτέχνη, από τα πρώτα του βήματα το 1966 έως τις πιο πρόσφατες δημιουργίες του 2022, ενώ το κοινό θα δει επίσης έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά δημοσίως.

20. Νέο κεφάλαιο για το Θέατρο Λυκαβηττού

Σταύρος Ξαρχάκο

Η επαναλειτουργία του ιστορικού θεάτρου της πόλης, 15 χρόνια μετά το αιφνίδιο λουκέτο του 2008, εγκαινιάζεται με μία μεγάλη συναυλία με τον Σταύρο Ξαρχάκο και τίτλο "Γιορτή στον Λυκαβηττό". Μαζί του θα βρίσκονται o Μανώλης Μητσιάς, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ηρώ Σαΐα και ο Ζαχαρίας Καρούνης (15/9). Οι διαχρονικοί Πυξ Λαξ επιστρέφουν εκεί όπου έγραψαν μερικές από τις σπουδαιότερες στιγμές της καριέρας τους, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον. Η συναυλία τους έρχεται να αποδείξει γιατί τα τραγούδια τους αντέχουν στο χρόνο και οι ίδιοι παραμένουν σταθερά από το ’89 ένα από τα αγαπημένα ελληνόφωνα ροκ συγκροτήματα του ελληνικού κοινού (16 & 21/9).

Hauser

Οι περιοδείες Elpida Tour του Κωνσταντίνου Αργυρού και Rebel with a Cello του Hauser κάνουν στάση στον αττικό λόφο, στις 17 και 19/9, αντίστοιχα. Ο Σεπτέμβριος στον Λυκαβηττό ολοκληρώνεται με τις εμφανίσεις των Villagers of Ioannina City (22/9), του Γιώργου Μαζωνάκη, που γιορτάζει φέτος 30 χρόνια στην ελληνική δισκογραφία (23/9), και του Μιχάλη Χατζηγιάννη (26/9).

21. Επόμενος σταθμός: Πειραιάς

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Πλέον, οι αφίξεις δεν αφορούν κάποιο πλοίο, αλλά δύο φεστιβάλ που έρχονται στο  Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το πρώτο, "Η δυναμική του ελληνικού λόγου στο θέατρο", περιλαμβάνει την παρουσίαση τριών νεοελληνικών έργων από σύγχρονους δημιουργούς: "Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας" (Αλεξάνδρα Κ*), "Καλιφόρνια Ντρίμιν" (Βασίλης Κατσικονούρης), "Στην Εθνική με τα Μεγάλα" (Μιχάλης Βιρβιδάκης). Με μία δήλωση συμμετοχής στο neoellinikoergo@dithepi.gr, το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τις ανοιχτές πρόβες των παραστάσεων (10, 16, 21, 24, 29/9, 9, 15, 20, 23, 28/9, 8, 14, 19, 22, 27, 30/9, αντίστοιχα, σκηνή "Ωμέγα") και να μιλήσει με τους συντελεστές τους, πριν το ανέβασμά τους τον Οκτώβριο. Τον Σεπτέμβριο αναμένουμε επιπλέον και τις πλούσιες δράσεις του "Πειραιάς Artport III", που θα περιλαμβάνει θέατρο, χορό, μουσική και εκθέσεις.

22. Ο θάνατος αισθάνεται μοναξιά;

Ave Maria

"Ίσως ο θάνατος δεν τα παίρνει όλα". Έτσι καταλήγουν οι στίχοι του Ιταλού ποιητή Αντόνιο Βέρι, που εκφράζουν την ουσία της παράστασης "Ave Maria" που έρχεται στο χώρο "Ρεκτιφιέ", στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Διαφορά | Τέχνη | Εξέγερση" (20-22/9). Η δημιουργική ομάδα του έργου αποτελείται από την Τζούλια Βάρλεϊ και τον ανθρωπολόγο του θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα που την καθοδηγεί σκηνοθετικά. Το κείμενο προκύπτει μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, αλλά και κάποιους στίχους των Χιλιανών ποιητών Γκονσάλο Ρόχας και Πάμπλο Νερούδα. Η καταγωγή των τελευταίων συμπίπτει με εκείνη της ηθοποιού Μαρία Κάνεπα, το πρόσωπο για το οποίο η παράσταση αυτή λειτουργεί ως τελετή, με την ερμηνεύτρια να ανακαλεί τη σχέση που είχαν οι δυο τους.

23. Δυο must-see επανεκδόσεις

au hasard balthazar
"Στην Τύχη ο Μπαλταζάρ"

Όσοι αγαπούν το καλό σινεμά οφείλουν να σημειώσουν στα ημερολόγιά τις ακόλουθες επανεκδόσεις. Αρχικά, στις 7/9, επιστρέφει στις μαρκίζες μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Ο λόγος για το ασπρόμαυρο "Στην Τύχη ο Μπαλταζάρ" (1966) του Ρομπέρ Μπρεσόν, στο οποίο μέσα από τα βιώματα ενός γαϊδαρου αποκαλύπτονται τα χειρότερα ελαττώματα των ανθρώπων. Έπειτα, στις 28/9, έρχεται η σειρά για το "Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα" (1998), το φιλμ του Θόδωρου Αγγελόπουλου που του χάρισε τον πολυπόθητο Χρυσό Φοίνικα, παραμένοντας έως σήμερα η μοναδική ελληνική μεγάλου μήκους που το έχει καταφέρει.

24. Μυσταγωγία στη σκιά της Ακρόπολης

Gregorian

Οι Gregorian, το ιδιοσυγκρασιακό μουσικό σύνολο από τη Γερμανία, επιστρέφουν στην Ελλάδα για μια μυσταγωγική συναυλία, στις 14/9. Το γερμανικό συγκρότημα του Frank Peterson συνδυάζει την κλασική παιδεία και το γρηγοριανό μέλος με το ροκ. Με εκπληκτική θεατρικότητα και επιβλητική σκηνική παρουσία, ντυμένοι σαν μοναχοί του Μεσαίωνα, οι τραγουδιστές/ριες και οι μουσικοί των Gregorian ερμηνεύουν Eurythmics, Tears for Fears, Peter Gabriel, Metallica, αλλά και δικές τους, πρωτότυπες συνθέσεις, σε ένα υπερθέαμα με προβολές και ειδικά εφέ με καθρέφτες, ομίχλη και κεριά.

25. Απόβαση στο Ηρώδειο

Wardruna

Το συγκρότημα, που έγινε γνωστό μέσα από την πολύ επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά "Vikings", καταφθάνει στο Ηρώδειο για μια από τις σπάνιες ζωντανές εμφανίσεις του. Οι Νορβηγοί Wardruna ανανεώνουν την αρχαία νορβηγική μουσική και τις σκανδιναβικές παραδόσεις χρησιμοποιώντας ξεχασμένα μουσικά όργανα, όπως κέρατα κατσίκας, φλάουτα, άρπα στόματος, κρουστά από κόκκαλα ελαφιού, ενώ, στους έξι δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι και σήμερα, τραγουδούν στα αρχαία νορβηγικά και είναι έντονη η παρουσία των ήχων των δέντρων, των βράχων, του νερού και άλλων στοιχείων της φύσης (21/9).

26. Το ΕΜΣΤ επιστρέφει φορτσάτο

ΕΜΣΤ
© Tita Bonatsou

Μετά το επιτυχημένο "Modern Love" και το διπλό αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη, όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε τι έχει ετοιμάσει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή, Νέος Κόσμος, 2111019000) για τη νέα σεζόν. Αν και το μουσείο δεν έχει αποκαλύψει όλα όσα θα δούμε στο χειμερινό του πρόγραμμα για το 2023-2024, γνωρίζουμε ήδη δύο ενδιαφέροντα πρότζεκτ που εγκαινιάζονται τον Σεπτέμβριο: την έκθεση "Foodprint" στις 14/9, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε. Φωτογραφίες πέντε Ευρωπαίων καλλιτεχνών απαθανατίζουν τη διαχρονική αξία της μεσογειακής ζωής και διατροφής, η οποία παραμένει επίκαιρη στον σύγχρονο κόσμο. Παράλληλα, στα τέλη του μήνα η κολεκτίβα Nest επιστρέφει στην Αθήνα με το αρχειακό πρότζεκτ "Ιστορίες της ζωής μας: αναζητώντας Queer καταφύγια", μια απόπειρα ανάδειξης της σύγχρονης, κουίρ αφρικανικής κουλτούρας.

27. Το καλοκαίρι παίρνει παράταση στην Τεχνόπολη

Τεχνόπολη

Την εκκίνηση του Σεπτέμβρη αναλαμβάνει ο δημοφιλής ράπερ Βέβηλος (Σάββατο 2/9), ο οποίος μας ξεναγεί στο Καθαρτήριό του, και την επόμενη μέρα οι ακολουθούν οι διεθνείς Firewind (3/9). Τη σκυτάλη παίρνει η εγχώρια μουσική σκηνή με τους Γιάννη Αγγελάκα και 100˚C (4/9), Μαρίνα Σπανού (6/9), Ιουλία Καραπατάκη (7/9), Ματούλα Ζαμάνη (10/9), Αλκίνοο Ιωαννίδη (11/9), Σπύρο Γραμμένο (12/9), Χειμερινούς Κολυμβητές (13/9), Χατζηφραγκέτα (14/9) και Μωρά Στη Φωτιά & Panx Romana (15/6).

Allah Las
© Alexandra Cabral
Allah-Las

Επίσης, το διήμερο Off The Hook Festival (8-9/9) φέρνει από διεθνείς καλεσμένους τον Kool G Rap, τον Octavian και το δίδυμο Blu & Exile, που θα πλαισιώσει μια πλειάδα εγχώριων hip hop ονομάτων. Η αυλαία της Μουσικής Τεχνόπολης θα πέσει με καλεσμένους τους Καλιφορνέζους psych rockers Allah-Las (16/9).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
02/05/2024

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.

Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας: Παράταση της ανοιχτής πρόσκλησης σε νέους δημιουργούς

Το θέατρο Γκράβας ανοίγει τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς και διοργανώνει ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της νεανικής δημιουργικότητας και τηςελεύθερης έκφρασης.