8 βιβλιοπωλεία-καφέ της Αθήνας για διάβασμα, γεύσεις και βιβλιοφιλικό άρωμα

Επισκεφτήκαμε 8 βιβλιοπωλεία της πόλης – πυρήνες πολιτισμού για διάβασμα, remote εργασία, γευστικά ροφήματα και χαλαρή ατμόσφαιρα.

Zatopek

Ένας νεαρός έχει ανοίξει το laptop και τις σημειώσεις του στο τραπέζι του βιβλιοκαφέ και δουλεύει πάνω σε μία εργασία, δύο φίλες αναζητούν ένα συγκεκριμένο βιβλίο, μία παρέα τουριστών απολαμβάνει το κρασί τους, έχοντας ήδη αγοράσει κάποια φωτογραφικά λευκώματα για την Ελλάδα. Μια άλλη παρέα απολαμβάνει καφέ και ελαφριά γεύματα, ξεφυλλίζοντας τα βιβλία που μόλις απέκτησαν.     

Τα βιβλιοπωλεία-καφέ δεν είναι μία νέα τάση της εποχής, καλύπτουν την ανάγκη να έρθουμε ξανά κοντά, να συνομιλήσουμε, με αφορμή ένα καλό βιβλίο, παρέα και εκλεκτικές ποικιλίες καφέ. Όπως μας είπαν οι άνθρωποι των βιβλιοπωλείων που επισκεφτήκαμε, το βιβλίο έρχεται πρώτο, ο καφές ακολουθεί.

Little Tree
Little Tree Books & Coffee © Λεωνίδας Τούμπανος
Little Tree
Little Tree Books & Coffee © Λεωνίδας Τούμπανος
Little Tree
Little Tree Books & Coffee © Λεωνίδας Τούμπανος
Little Tree
Little Tree Books & Coffee © Λεωνίδας Τούμπανος

Little Tree Books & Coffee
Βιβλία κάτω από την Ακρόπολη

Επισκεφτήκαμε το "Little Tree” ένα μεσημέρι Σαββάτου και το mix and match ανθρώπων που είχαν γεμίσει κάθε γωνιά του ήταν πραγματικά ενδιαφέρον και όμορφο. Ίσως σε αυτό βοήθησε και ο γλυκός καλοκαιρινός καιρός της Αθήνας του Ιουνίου. Άνθρωποι που αγόραζαν βιβλία, ζευγάρια που απολάμβαναν τον καφέ τους, ένας νεαρός είχε ανοίξει το laptop και τις σημειώσεις του, τουρίστες με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι. Το βιβλιοκαφέ "Little Tree” βρίσκεται λίγα μόλις βήματα μακριά από το Μουσείο Ακρόπολης, με δέντρα να προσφέρουν τη σκιά τους σε αυτούς που επιλέγουν να κάτσουν στα τραπεζάκια στην αυλή του και ένα σκηνικό που θυμίζει πλατεία χωριού. Το εσωτερικό του βιβλιοπωλείου, cozy και φιλικό, σαν σαλόνι σπιτιού, με μία πολύ καλά curated συλλογή από νέες εκδόσεις, best sellers και πιο ψαγμένους τίτλους, jazz συναυλίες ανά καιρούς και πολλές παρουσιάσεις βιβλίων. Αν θέλεις να γλυκαθείς περισσότερο, δοκίμασε κλασικό γιαούρτι με μέλι και καρύδια και τάρτα λεμόνι, ανάμεσα σε άλλες γλυκές και αλμυρές προτάσεις.

Little Tree Books & Coffee, Καβαλόττι 2, Μακρυγιάννη - 210.9243762

Bibliotheque
Bibliotheque © Λεωνίδας Τούμπανος
Bibliotheque
Bibliotheque © Λεωνίδας Τούμπανος
Bibliotheque
Bibliotheque © Λεωνίδας Τούμπανος
Bibliotheque
Bibliotheque © Λεωνίδας Τούμπανος

Bibliotheque
Το βιβλιοπωλείο της πλατείας Εξαρχείων

Η πλατεία Εξαρχείων έχει αλλάξει, ένα απέραντο εργοτάξιο τα τελευταία χρόνια, γεμάτο λαμαρίνες και συνεχή αστυνομική παρουσία. Το εμβληματικό βιβλιοπωλείο της πλατείας, η "Bibliotheque" του Βάσου Γεώργα και της ομάδας συνοδοιπόρων του, παραμένει σταθερά και δυναμικά εκεί, επιμένει, άσχετα αν μετακινήθηκε λίγα βήματα δίπλα από τον χώρο που το είχαμε πρωτογνωρίσει. Μία αλλαγή προς το καλύτερο, εκεί που για χρόνια έστεκε το καφέ Ginger Ale και ακόμα παλαιότερα -δεν την είχαμε γνωρίσει πολλοί από εμάς- το ιστορικό καφέ-ζαχαροπλαστείο Μαρονίτα. Η νέα "Bibliotheque" είναι ακόμα πιο εξωστρεφής, με συνεχείς παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, συναυλίες και δρώμενα, όσο επιτρέπουν οι συνθήκες και η περίφραξη. Έχει βγάλει τραπεζάκια έξω και προσφέρει εκλεκτικό καφέ, τσάι και μπύρες, πεντανόστιμα ρολάκια κανέλας και cookies, σπιτική λεμονάδα και χειροποίητο ψωμί από την Betty’s Bakery (ό,τι πρέπει με γιαούρτι και καρύδια), ανάμεσα σε άλλες προτάσεις. Εδώ θα βρείτε και όλες τις εκδόσεις ποίησης του ομώνυμου εκδοτικού οίκου, μαζί με τις νέες εκδόσεις των περισσοτέρων εκδοτικών οίκων, vintage βιβλία, κόμικς, βιβλία για τον κινηματογράφο και το θέατρο, ακόμα και σπάνια DVD και box sets.

Bibliotheque, Θεμιστοκλέους 74, Αθήνα – 210 8223 067

Komprai
Κομπραί © Λεωνίδας Τούμπανος
Komprai
Κομπραί © Λεωνίδας Τούμπανος
Komprai
Κομπραί © Λεωνίδας Τούμπανος
Komprai
Κομπραί © Λεωνίδας Τούμπανος
Komprai
Κομπραί © Λεωνίδας Τούμπανος

Κομπραί
Το νέο βιβλιοφιλικό στέκι της Διδότου

Το νέο σημείο συνάντησης της οδού Διδότου, εκεί που για χρόνια έστεκε το αγαπημένο δισκοπωλείο Vinyl Microstore, ονομάζεται "Κομπραί", ένα μικρό βιβλιοπωλείο-κόσμημα για την περιοχή των Εξαρχείων με όνομα-έμπνευση από το βιβλίο "Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο" του Μαρσέλ Προυστ. Ακόμα δεν έχει σβήσει το πρώτο του  κεράκι γενεθλίων αλλά οι ιδιοκτήτριές του, η Δήμητρα και η Βικτόρια, μέσα από την αγάπη τους για το βιβλίο, έφτιαξαν κάτι πολύ όμορφο και ζεστό, ένα γενικό βιβλιοπωλείο με χιλιάδες τίτλους βιβλίων που δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρείτε αυτό που ψάχνετε. Λογοτεχνία, φιλοσοφία, παιδικό τμήμα, ανεξάρτητα περιοδικά, τέχνη και ποίηση, queer εκδόσεις και δοκίμια. Αυτή η αγάπη και ενέργεια μέσα από το "Κομπραί" διοχετεύεται στους πελάτες και φίλους του βιβλιοπωλείου, εντύπωση μας κάνει ο νεαρόκοσμος -και όχι μόνο- που πίνει τον καφέ του ή το ποτό του στα τραπεζάκια μέσα ή στον ξύλινο εξωτερικό πάγκο, πάντα με ένα βιβλίο στο χέρι ή δουλεύοντας στο laptop. Το καλό βιβλίο και οι εκδόσεις σε πρώτο πλάνο, αφορμή να μας φέρουν κοντά.

Κομπραί, Διδότου 34, Αθήνα – 211 7508 340

Zatopek
Zatopek © Λεωνίδας Τούμπανος
Zatopek
Zatopek © Λεωνίδας Τούμπανος
Zatopek
Zatopek © Λεωνίδας Τούμπανος
Zatopek
Zatopek © Λεωνίδας Τούμπανος

Zatopek
Βάζοντας την Καλλιθέα στον βιβλιοφιλικό χάρτη

Το βιβλιοπωλείο-καφέ "Zatopek" στην Καλλιθέα αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι αν στήσεις κάτι με μεράκι, αγάπη και όραμα, θα δουλέψει όπου και αν αυτό βρίσκεται. Με όνομα-έμπνευση από τον θρυλικό Τσέχο δρομέα μεγάλων αποστάσεων Εμίλ Ζάτοπεκ που έγινε γνωστός για τον ανορθόδοξο τρόπο που έτρεχε, δεν λες την Καλλιθέα την πιο "ορθόδοξη" επιλογή για να ανοίξεις ένα νέο βιβλιοπωλείο. Ο Δημήτρης Ανανιάδης και η σύζυγός του, Εύη Γεροκώστα, με μεγάλη εμπειρία στις εκδόσεις και στο στήσιμο άλλων βιβλιοπωλείων (βλέπε "Little Tree Books"), τόλμησαν και μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια που το "Zatopek" είναι ανοιχτό, έχουν βάλει την Καλλιθέα στο βιβλιοφιλικό μας pin, με περισσότερες από 200 παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, ακόμα και μουσικά δρώμενα. Πολύ κοντά στον ηλεκτρικό σταθμό της Καλλιθέας, ζεστό και ανθρώπινο, με ένα πιάνο σε μια γωνιά του, με το ξύλο να κυριαρχεί και όμορφο match επίπλων, στο Zatopek μπορείς να απολαύσεις τον καφέ ή το ποτό σου μέχρι αργά, παρέα με το αγαπημένο σου βιβλίο ή πρόσωπο.

Zatopek, Π. Τσαλδάρη 209, Καλλιθέα – 211 7351 013

Booking Hill
Booking Hill © Λεωνίδας Τούμπανος
Booking Hill
Booking Hill © Λεωνίδας Τούμπανος
Booking Hill
Booking Hill © Λεωνίδας Τούμπανος
Booking Hill
Booking Hill © Λεωνίδας Τούμπανος

Booking Hill
Το κουκλίστικό βιβλιοκαφέ της Δάφνης

Μια βραδιά στο "Booking Hill"; Είναι τόσο όμορφο το νέο βιβλιοκαφέ στη Δάφνη που δεν θα μας έκανε εντύπωση να μπει η Τζούλια Ρόμπερτς και να γνωρίσει τον αντίστοιχο Χιου Γκραντ ("Μια Βραδιά στο Νότινγκ Χιλ"). To "Booking Hill" μετράει μόλις λίγους μήνες ζωής, άνοιξε τον Σεπτέμβριο 2022 από την Αναστασία Κορινθίου, και με το "καλημέρα" έχει ξεχωρίσει. Πριν εισέλθω για πρώτη φορά σε αυτό, μου έκανε εντύπωση μια παρέα από νεαρά κορίτσια να βγάζουν σέλφι με φόντο το βιβλιοκαφέ. Αν από τα σέλφι οδηγηθούν να αγοράσουν και κάποιο βιβλίο, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο κέρδος. To "Booking Hill" φιλοξενεί μία πολύ καλά επιλεγμένη συλλογή από βιβλία κάθε είδους, νέα και παλαιότερα, λογοτεχνικά, ιστορικά, παιδικά, βιβλία αυτοβελτίωσης, όλους τους νέους δημοφιλείς τίτλους. Πάνω από όλα είναι ένας νέος τόπος συνάντησης, μπορείς να πιείς το τσάι, τον καφέ ή κοκτέιλ με ονόματα συγγραφέων μέσα στον υπέροχο χώρο του, ανάμεσα σε βιβλία και αρώματα, ή απέναντι στην πλατεία. Σε εβδομαδιαία βάση γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων, live jazz μουσικής, ακόμα και stand-up comedy και βραδιές αυτοσχεδιασμού. Πολύ κοντά στη στάση Δάφνη του μετρό, μπορείτε να το επισκεφτείτε από όποια περιοχή έρχεστε και να ανακαλύψετε και αυτή τη γειτονιά της Αθήνας.

Booking Hill, Αγίας Βαρβάρας 66, Δάφνη – 210 9701 503

Adad
Adad Books © Λεωνίδας Τούμπανος
Adad
Adad Books © Λεωνίδας Τούμπανος
Adad
Adad Books © Λεωνίδας Τούμπανος
Adad
Adad Books © Λεωνίδας Τούμπανος

Adad Books
Για κρασί και βιβλία τέχνης στα Πετράλωνα

Θα μπορούσαμε να φανταστούμε το μικρό και κουκλίστικο βιβλιοκαφέ "Adad" σε κάποιο νησί της Ελλάδας, στον Μόλυβο της Λέσβου ή στην Πάτμο. Σου βγάζει κάτι το ποιητικό, περιπετειώδες και καλλιτεχνικό. Η Βελγίδα Alix Janta "τρέχει" τον ομώνυμο ανεξάρτητο εκδοτικό οίκο Adad Books από το 2013, επικεντρώνοντας κυρίως στις εκδόσεις φωτογραφικών λευκωμάτων. Από το Λονδίνο που έμενε μόνιμα, μετακομίζει στην Αθήνα το 2017. Περνώντας μία μέρα από την Πλατεία Μερκούρη στα Πετράλωνα, της κέντρισε το ενδιαφέρον ένα μικρό ξενοίκιαστο μαγαζί που έμελλε μία μέρα να γίνει το κέντρο του κόσμου της. Έτσι, γεννήθηκε το Adad Books πριν από 1.5 χρόνο, ένα βιβλιοπωλείο με focus στις εκδόσεις τέχνης, νέα και παλιά βιβλία, περιοδικά σαν το Apartamento και Matto, ελληνικές ανεξάρτητες εκδόσεις γύρω από την τέχνη, την ποίηση και τη φωτογραφία, ακόμα και κεραμικά, ρούχα και αξεσουάρ από νέους Έλληνες δημιουργούς. Κρατώντας, παράλληλα, τα χρώματα και χαρακτηριστικά ενός παραδοσιακού καφενείου, μπορείς να απολαύσεις τον καφέ και το κρασί σου (από το Wine is Fine) στις ξύλινες παραδοσιακές καρέκλες και τραπεζάκια που συνθέτουν ένα τόσο ξεχωριστό αν και γνώριμο σκηνικό. 

Adad Books, Ανταίου 1, Πλατεία Μερκούρη, Πετράλωνα

Literature
Literature House © Λεωνίδας Τούμπανος
Literature
Literature House © Λεωνίδας Τούμπανος
Literature
Literature House © Λεωνίδας Τούμπανος
Literature
Literature House © Λεωνίδας Τούμπανος
Literature
Literature House © Λεωνίδας Τούμπανος

Literature House
Για διάβασμα και καφέ στην καρδιά της Κυψέλης

Το "Literature House" είναι ένα ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο στην Κυψέλη που κρύβει πολλές εκπλήξεις και χώρους για να εξερευνήσεις. Κάθε χώρος του έχει στηθεί έτσι ώστε να καλύπτει την κάθε ανάγκη των φίλων του βιβλίου. Στην αστική ταράτσα, με θέα τις πολυκατοικίες της περιοχής, γίνονται παρουσιάσεις, ομιλίες, ακόμα και θεατρικοί μονόλογοι. Η θέα, παραδόξως, δεν μας χαλάει, το αντίθετο. Στο πατάρι, με επιλεγμένα βιβλία φιλοσοφίας και ιστορίας, μπορούμε να πιούμε τον εκλεκτό καφέ που προσφέρει το "Literature House" και η ιδιοκτήτριά του, Ανδρονική Μαστοράκη. Μπορούμε να πάρουμε τον καφέ μας και στην πίσω αυλή ή και στο υπόγειο που βρίσκουμε μεταχειρισμένα βιβλία και συχνά γίνονται βιβλιοφιλικές συναντήσεις. Στον κύριο χώρο θα βρούμε όλες τις νέες κυκλοφορίες από τους εκδοτικούς οίκους, ανεξάρτητα περιοδικά και τις δικές τους εκδόσεις Booklab. Ένας χώρος συνάντησης και ένα οργανωμένο γενικό βιβλιοπωλείο -with a twist- που άνοιξε τις μέρες του πρώτου lockdown, άντεξε και εξελίχθηκε σε πυρήνα πολιτισμού για την περιοχή.

Literature House, Ιωάννου Δροσοπούλου 67, Κυψέλη – 210 8230 247

Books & Beans
Books & Beans © Λεωνίδας Τούμπανος
Books & Beans
Books & Beans © Λεωνίδας Τούμπανος
Books & Beans
Books & Beans © Λεωνίδας Τούμπανος
Books & Beans
Books & Beans © Λεωνίδας Τούμπανος
Books & Beans
Books & Beans © Λεωνίδας Τούμπανος

Books & Beans
Ένα βιβλιοκαφέ για μεγάλους και μικρούς  

Στην κεντρική οδό Φορμίωνος του Παγκρατίου μας υποδέχεται το "Books & Beans", ένα αρκετά μεγάλο και οργανωμένο γενικό βιβλιοπωλείο που κρατάει τον χαρακτήρα και τη "ζεστασιά" της γειτονιάς. Το νεότερο αδελφάκι του ομώνυμου βιβλιοπωλείου στον Βύρωνα, στο "Books & Beans" του Παγκρατίου θα βρεις όλες τις νέες εκδόσεις βιβλίων και πολύ καλά επιλεγμένους παλαιότερους τίτλους, τμήμα χαρτοπωλείου, αξεσουάρ και παιχνιδιών, ενώ μπορείς να απολαύσεις καφέ, τσάι, φυσικούς χυμούς, γλυκά και αλμυρά σνακ στην όμορφη εσωτερική αυλή που ανοίγεται μπροστά σου. Αν έχεις παιδί ή είσαι παιδί, το "Books & Beans" έχει ένα από τα πιο οργανωμένα και "ζωντανά" τμήματα παιδικού βιβλίου στην Αθήνα, επίκεντρο πολλών παρουσιάσεων νέων παιδικών και εφηβικών εκδόσεων, εργαστήρια και θεατρικά δρώμενα, βιωματικές δράσεις και έναν χώρο-playground ειδικά διαμορφωμένο για μικρά παιδιά.

Books & Beans, Φορμίωνος 2, Παγκράτι – 211 4226 028

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
02/05/2024

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.

Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας: Παράταση της ανοιχτής πρόσκλησης σε νέους δημιουργούς

Το θέατρο Γκράβας ανοίγει τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς και διοργανώνει ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της νεανικής δημιουργικότητας και τηςελεύθερης έκφρασης.