Η αφίσα-ταινία "Είμαι άνθρωπος, όχι σκουπίδι" επιστρέφει

Η αφίσα με τις επαυξημένες οπτικοακουστικές δυνατότητες κλείνει ένα χρόνο συνεχούς παρουσίας πάνω στους κάδους και ήδη προβάλλει το 6ο επεισόδιο μιας ταινίας για τους πρόσφυγες.

Είμαι άνθρωπος, όχι σκουπίδι

Η αφίσα "Είμαι άνθρωπος, όχι σκουπίδι" με τις επαυξημένες οπτικοακουστικές δυνατότητες κλείνει ένα χρόνο συνεχούς παρουσίας πάνω στους κάδους και ήδη προβάλλει το 6ο επεισόδιο μιας ταινίας για τους πρόσφυγες.

Να είσαι ορφανή από μητέρα και να πρέπει τώρα με τον πατέρα σου να διασχίσετε πεζή κατεστραμμένες πόλεις και βομβαρδισμένα χωράφια οπίου. Να χάνεις τον πατέρα σου από βολή ελεύθερου σκοπευτή και εσύ να συνεχίζεις μόνη, δέκα χρονών, μέχρι τα σύνορα με την Ελλάδα για να πέσεις θύμα των διακινητών. Είναι δύο από τις σκηνές του νέου επεισοδίου (6ο) της ταινίας που προβάλλεται με ένα κλικ πάνω στην αφίσα – οθόνη με το μήνυμα "Είμαι Άνθρωπος Όχι Σκουπίδι". Η πρωτοποριακή αφίσα συνδυάζει κινηματογράφο και τέχνη δρόμου για να στρέψει την προσοχή μας σε ένα θέμα που μας αφορά άμεσα αλλά συχνά παραβλέπουμε - τη ζωή των ανήλικων προσφύγων.

Είμαι άνθρωπος, όχι σκουπίδι

Xωρίς μεγαλοστομίες και κλισέ, κάθε νέο επεισόδιο που ανεβάζει η δημιουργός του - η μαθήτρια λυκείου Ελλάδα Στασινόγλου – εξιστορεί, με τη χρήση της τεχνολογίας Επαυξημένης Πραγματικότητας, τις καθημερινές ιστορίες της Χάγιας και της Ιζάρ. 

​​​​Στο τρέχον επεισόδιο που έχουν ήδη σκανάρει και δει 4500 (συνολικά την αφίσα έχουν σκανάρει 145.000 από τότε που βγήκε το πρώτο επεισόδιο) το κοινό ταξιδεύει στο παρελθόν για να ακολουθήσει την Ιζάρ στο ταξίδι της από τη Συρία μέχρι τη χώρα μας. Το εμπόλεμο τοπίο στο οποίο μας μεταφέρει η Στασινόγλου μοιάζει περισσότερο με σκηνικό στρατοπέδου όπου οι ανθρώπινες ψυχές δολοφονούνται ατιμωρητί. Όταν οι ζωές δεν έχουν κανένα απολύτως αντίκρισμα και ο θάνατος ενός συνανθρώπου γίνεται απλά θέαμα. Στην εποχή του ηλεκτρονικού πολέμου, των big data και του ChatGPT ο θύτης δεν συναντά ποτέ το θύμα του δια ζώσης, αλλά μόνο ως εικόνα μέσα από την διόπτρα του όπλου του. Άψυχα ολογράμματα που έχουν ως μόνο λόγο ύπαρξης το θόλωμα των ορίων μεταξύ πραγματικότητας και μη πραγματικότητας.

Είμαι άνθρωπος, όχι σκουπίδι

Μέσα στο ευρύ πλαίσιο διαλόγου πόλης και εικόνας η Στασινόλγου ανανεώνει τα διαθέσιμα μέσα επικοινωνίας με ένα καινούργιο δικό της υβριδιακό τρόπο για να μιλήσει υπέρ της συνύπαρξης, της εξωστρέφειας και της ορατότητας. Να υπενθυμίσει ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος και οι ευθύνες μας, ως πολίτες και όχι απλά ως καταναλωτές.

Είμαι άνθρωπος, όχι σκουπίδι

Σε ένα σημείο της ταινίας ένας ελεύθερος σκοπευτής στοχεύει και πυροβολεί. Αλλά από την κάνη του που είναι στραμμένη προς εμάς (τον φακό) αντί για σφαίρα, ένα σμήνος μαύρων πουλιών ορμά κυριολεκτικά έξω από τον κάδο.   

Το όνειρο των πρωτοπόρων του κινηματογράφου (Ζωρζ Μελιές, Disney και ΣΙΑ) να "ζωντανέψουν οι εικόνες" γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Όμως σήμερα η απόλυτη οφθαλμαπάτη δεν μας περιμένει μέσα σε μια σκοτεινή αίθουσα, αλλά εκεί έξω, πάνω στους κάδους της πόλης μας. Η καινοτομία παραμονεύει παντού και είναι διαθέσιμη σε όλες και όλους.    

Όλα τα επεισόδια της ταινίας "Είμαι Άνθρωπος Όχι Σκουπίδι" φιλοξενούνται σε πλήρη μορφή στο stasishellas22.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA: Για (φυσικό) κρασί στο Ωδείο Αθηνών

1 ημέρα, 50 οινοποιεία, 300+ κρασιά. Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, σε περιμένει και πάλι η πολύχρωμη οινική φιέστα των natural wines.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
13/10/2025

Athens Oktoberfest by Cava Nektar: Το πιο διάσημο φεστιβάλ μπίρας στην καρδιά της Αθήνας

Το φεστιβάλ που συνδυάζει μπίρα, μουσική και διασκέδαση για όλους.

Τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Εκθέσεις, συναυλίες και όλα όσα σε περιμένουν αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

Trick or Treat: Πώς προέκυψε το έθιμο να τρώμε γλυκά στο Halloween;

Ποιες οι ρίζες του ‘φάρσα ή κέρασμα’ σε σχέση με το Halloween, που είναι πλέον τόσο δημοφιλές και στην Ελλάδα;

To Athens Halloween Festival έρχεται στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Το πιο spooky φεστιβάλ της Αθήνας έρχεται τιμά την γιορτή του Halloween με workshops, escape rooms και πολλές ακόμα εμπειρίες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Έτοιμοι για το φετινό Platforms Project;

Σύγχρονη Τέχνη στο Καπνεργοστάσιο, κινηματογραφικά ραντεβού στην Πλατεία Αμερικής και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 11 έως 17/10.

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ "Ημέρες μελιού - γλυκού & τοπικών προϊόντων" έρχεται στο Ζάππειο

Μετά τις διοργανώσεις σε Θεσσαλονίκη και Πλατεία Συντάγματος, το φεστιβάλ ταξιδεύει στον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου, δείχνοντάς μας τη... γλυκιά πλευρά της ζωής.