Η Ιωάννα Δρέττα αναλαμβάνει υπηρεσιακή Υπουργός Τουρισμού

Ανέλαβε τα καθήκοντά της η υπηρεσιακή υπουργός Τουρισμού.

Υπουργείο Τουρισμού

Ανέλαβε τα καθήκοντά της η υπηρεσιακή υπουργός Τουρισμού κυρία Ιωάννα Δρέττα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Τουρισμού.

Ακολουθούν οι δηλώσεις κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής

Βασίλης Κικίλιας: "Ενισχύσαμε όσο ποτέ άλλοτε τη φήμη και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό- πετύχαμε τη μεγαλύτερη τουριστική ανάκαμψη στην Ε.Ε. Τον Σεπτέμβριο του 2021, ξεκινήσαμε τη μεγάλη προσπάθεια της τουριστικής ανάκαμψης της χώρας μας, και ενώ η κατάσταση που διαμορφωνόταν στην Ευρώπη και σε όλο τον πλανήτη δεν είχε πλέον καμία σχέση με την "ανέφελη” προ-Covid περίοδο: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομίες των χωρών, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, αντικειμενικά θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε μια σεζόν με πολύ χαμηλές επιδόσεις. Ορισμένοι μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2022 έκαναν λόγο για καταστροφή του τουρισμού εξαιτίας του ντόμινο των κρίσεων που προκαλούσε ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό θα είχε συμβεί, αν είχαμε αφήσει τον τουρισμό στον "αυτόματο πιλότο”.

Υπουργείο Τουρισμού

Εμείς, όμως, από πολύ νωρίς είχαμε αρχίσει να υλοποιούμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος: Για πρώτη φορά κάναμε 12μηνη καμπάνια της χώρας μας στο εξωτερικό, προβάλαμε χειμερινούς προορισμούς, επενδύσαμε σε νέα τουριστικά προϊόντα, προωθήσαμε το city break και κάναμε ανοίγματα σε νέες αγορές που έφεραν στη χώρα μας big spenders ταξιδιώτες. Οι συμφωνίες που πετύχαμε με τις αμερικανικές αερογραμμές για απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ στο "Ελ. Βενιζέλος” είχαν ως αποτέλεσμα η Αθήνα, νησιωτικοί, αλλά και ηπειρώτικοι προορισμοί να γεμίσουν με Αμερικανούς τουρίστες. Η εστίαση και το εμπόριο στο κέντρο της της πρωτεύουσας άνθισαν μετά από πολλά-πολλά χρόνια, οι καταστηματάρχες έλεγαν ότι αυτές τις εικόνες είχαν να τις δουν από το 2004.

Πέρασε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, ήρθε ο χειμώνας και η Αθήνα δεν σταμάτησε να υποδέχεται ταξιδιώτες, ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης ακόμα και τον Γενάρη ήταν γεμάτος. Τα κρουαζιερόπλοια έδεναν στο λιμάνι του Πειραιά μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου και στα τέλη του Φλεβάρη η κρουαζιέρα ξεκίνησε για τη νέα σεζόν. Καταφέραμε να έχουμε τουρισμό 10 μήνες του έτους και πλέον ο στόχος να καταστεί η χώρα μας 12μηνος προορισμός είναι απολύτως ρεαλιστικός. 

Την περασμένη χρονιά καταφέραμε όχι μόνο να φτάσουμε τον πήχη των 15δις ευρώ που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών, πριν ξεσπάσουν όλες αυτές κρίσεις, αλλά και να τον ξεπεράσουμε, φέρνοντας στη χώρα 17,6 δις ευρώ ταξιδιωτικά έσοδα. Με αυτό το υπερπλεόνασμα των 2,6 δις, η κυβέρνηση μπόρεσε να εφαρμόσει κοινωνικές πολιτικές στηρίζοντας τα ελληνικά νοικοκυριά και τους πιο αδύναμους, όσους δεν έχουν ή δεν μπορούν. Σύμφωνα με τη Eurostat,  το 2022 η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που κατάφερε να έχει περισσότερες πτήσεις σε σύγκριση με το 2019, αυτό δεν έγινε τυχαία.

Επιπλέον, με την υπογραφή υποχρεωτικών συλλογικών συμβάσεων για τους εργαζόμενους στον τουρισμό με μεσοσταθμική αύξηση 10% στους μισθούς στην επόμενη διετία διασφαλίζουμε ποιοτικές θέσεις εργασίας. Ενισχύσαμε τον εσωτερικό τουρισμό με πάνω από 100εκ. ευρώ, προωθήσαμε δράσεις ευαισθητοποίησης για προσβάσιμες παραλίες, δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο εργαλείο marketing και management, τους Οργανισμούς Διαχείρισης Προορισμών, υλοποιήσαμε μαζί με τον Δήμο Αθηναίων και την Google την ανάδειξη της Αθήνας σε προορισμό για όλο το χρόνο.

Όλα όσα καταφέραμε ήταν αποτέλεσμα πολλής και σκληρής δουλειάς και ενός σωστά μελετημένου σχεδίου το οποίο φέραμε εις πέρας μαζί με τον EOT, τον ΣΕΤΕ, το ΞΕΕ, την ΠΟΞ, τη Marketing Greece, όλους τους επαγγελματίες του κλάδου και τους χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό: Από τους σερβιτόρους και τους ρεσεψιονίστ μέχρι τους ναυαγοσώστες και τα νέα παιδιά που εργάζονται στις παραλίες υπό αντίξοες συνθήκες. Όλοι μαζί καταφέραμε για πρώτη φορά να βάλουμε τόσο δυνατά τον τουρισμό στην πρώτη γραμμή της οικονομίας και της κοινωνίας και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους για την εξαιρετική συνεργασία".

Ιωάννα Δρέττα: "Ο Ελληνικός τουρισμός που στηρίζει ουσιαστικά την ελληνική οικονομία και κοινωνία , τα τελευταία 10 χρόνια, διαταράχτηκε τα χρόνια του covid, στάθηκε όμως στα πόδια του και βρίσκεται σήμερα στην κορυφή του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς. Αντιμετωπίζει προκλήσεις , έχει όμως και πολλές ευκαιρίες, ώστε την επόμενη ημέρα να στηρίζει ακόμη πιο δυναμικά την κοινωνία, την εθνική οικονομία και τις τοπικές οικονομίες στους προορισμούς.   Για αυτό απαιτείται πολλή δουλειά από την Κεντρική Κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Ιδιωτικό Τομέα. Ο δικός μου ρόλος είναι να συντελέσω σε μια ομαλή μετάβαση από την προηγούμενη στην επόμενη Κυβέρνηση."

Η Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως η επανεκκίνηση στον τουρισμό έγινε με ένα τρόπο που ηταν πραγματικά παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες. Και όλο αυτό αποτελεί μια εξαιρετική βάση για την τουριστική επιτυχία της φετινής χρονιάς. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το Ινστιτούτο Γκαίτε οργανώνει εργαστήρι diy αφιερωμένο στην κηπουρική

Πρόκειται για ένα εργαστήριο με πολλές ιδέες για όλα αυτά που μπορούμε να φυτέψουμε στο μπαλκόνι μας, τρόπους για να φτιάξουμε τον δικό μας μικρό βοτανόκηπο και ιδέες για δημιουργία φυσικού λιπάσματος για τα φυτά μας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/09/2023

Athens Wine & Art Festival: Tο μεγαλύτερο φεστιβάλ κρασιού και τέχνης στην Ελλάδα επιστρέφει

Το φεστιβάλ επιστρέφει με ακόμη περισσότερα οινοποιεία και μια έκθεση τέχνης από τη σπάνια συλλογή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Παγκόσμια διάκριση για την αεροπορική εταιρεία KLM

Βραβεύτηκε με το βραβείο "World Class", που αντικατοπτρίζει την εξυπηρέτηση, τις εμπειρίες των επιβατών, τις επιδόσεις σε θέματα ασφάλειας και βιωσιμότητας.

Οκτώβριος στη Βαμβακού Λακωνίας: Φθινοπωρινές εκδηλώσεις με τη στήριξη του ΙΣΝ

Ήθη, έθιμα και ιστορία, καρυδένιο πικ-νικ, μουσική και ατέλειωτο παιχνίδι για όλους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Το Reverb Festival φωτίζει την εναλλακτική σκηνή της Αθήνας

Νέα events από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, "Ταινίες στα Τουρκοβούνια" και ό,τι μπορείς να δεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 23 έως 29/9.

6 tips για τη φροντίδα των μαλλιών μετά το καλοκαίρι

Έχοντας επανέλθει για τα καλά σε φθινοπωρινούς ρυθμούς, ακολουθούν οι απαραίτητες συμβουλές για να κάνουμε pampering στις ξηρές και αφυδατωμένες άκρες, αλλά και να τονώσουμε το θαμπό χρώμα των μαλλιών.