Ευρωπαϊκό συμπόσιο για τη συμπεριληπτικότητα στα σχολεία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών συζητούν για καλές πρακτικές και καινοτόμες μεθοδολογίες συμπεριληπτικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Ευρωπαϊκό συμπόσιο

Το Ινστιτούτο Γκαίτε προσκαλεί το κοινό την Παρασκευή, 9 Ιουνίου από τις 3 μ.μ. στο Ευρωπαϊκό συμπόσιο για τη συμπεριληπτικότητα στα σχολεία. Υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών συζητούν για καλές πρακτικές και καινοτόμες μεθοδολογίες συμπεριληπτικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Στην Ευρώπη οι σχολικές τάξεις αλλάζουν διαρκώς. Μαθητές και μαθήτριες με διαφορετικά κοινωνικο-οικονομικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά και γλωσσικά υπόβαθρα συνθέτουν τη νέα ευρωπαϊκή γενιά. Η ευρύτητα των αναγκών των μαθητών αναδύει το αίτημα για μια εκπαίδευση συμπεριληπτική, μια εκπαίδευση που συμπεριλαμβάνει όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες και τους/τις δίνει τη δυνατότητα να φοιτούν στο γενικό σχολείο της γειτονιάς τους, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν στις αυξανόμενες ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Διαθέτουν, ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί τα εργαλεία και τις μεθόδους για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες εκπαιδευτικές απαιτήσεις;

Το πρόγραμμα του "Συμποσίου" περιλαμβάνει συζητήσεις σε πάνελ, παρουσιάσεις, καθώς και εξειδικευμένα εργαστήρια για τους/τις εκπαιδευτικούς. Οι προσκεκλημένοι/ες ομιλητές τριες συζητούν για την εκπαιδευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και διεθνών φορέων όπως η UNESCO, παρουσιάζουν καινοτόμες μεθοδολογίες που έχουν εφαρμοστεί στις σχολικές τάξεις και επιδιώκουν να σκιαγραφήσουν το μέλλον της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Τα εργαστήρια που θα ακολουθήσουν έχουν σχεδιαστεί ειδικά για εκπαιδευτικούς και έχουν σκοπό να παρουσιάσουν νέες μεθοδολογίες για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που αναπτύσσονται στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Γκαίτε.

Το "Συμπόσιο" απευθύνεται σε στελέχη της εκπαίδευσης και εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων, φοιτητές/τριες, σπουδαστές/τριες, ερευνητές/τριες, εργαζομένους/ες σε εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών και σε όποιον/α ενδιαφέρεται για τις θεματικές του.

Το Ευρωπαϊκό συμπόσιο για τη συμπεριληπτικότητα στα σχολεία σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ SIDiT-Supporting Inclusion and Diversity in Teaching που ηγήθηκε το Ινστιτούτο Γκαίτε από το 2020-2023. Πρόκειται για ένα διακρατικό έργο που καθιστά τη διαφορετικότητα στην τάξη το αντικείμενο της διδασκαλίας, με στόχο να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε πολυπολιτισμικές τάξεις.

Το πρόγραμμα του "Συμπόσιου" εδώ | Τα πάνελ συζητήσεων θα διεξαχθούν στα αγγλικά, τα εργαστήρια στα ελληνικά ή/και τα αγγλικά | Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Ο Χάρης Ρώμας για την πολιτική και τον πολιτισμό

Ο απολογισμός του έργου του στην Περιφέρεια Αττικής και τα σχέδιά του για το Χαλάνδρι, του οποίου τη δημαρχία θα διεκδικήσει στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/09/2023

To παλιό Αμαξοστάσιο στο Γκάζι μετατρέπεται σε ένα εργοστάσιο μπύρας και γλυκών

Το τριήμερο 20-22/10 οι λάτρεις της μπύρας θα έχουν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να γνωρίσουν δεκάδες ελληνικές ζυθοποιίες, ενώ το τριήμερο 27-29/10 το Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ θα πλημμυρίσει από οτιδήποτε σχετίζεται με γλυκά.

Υπουργείο Πολιτισμού: Εγκαινιάζεται το έργο "Αποκατάσταση, ανάδειξη Ρωμαϊκού Σταδίου Πατρών"

Με την ολοκλήρωση του έργου η Πάτρα αποκτά έναν νέο αρχαιολογικό χώρο, προσβάσιμο σε όλους, ο οποίος θα ενταχθεί στην αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου ως πόλος έλξης Πολιτιστικού Τουρισμού.

Το Ινστιτούτο Γκαίτε οργανώνει εργαστήρι diy αφιερωμένο στην κηπουρική

Πρόκειται για ένα εργαστήριο με πολλές ιδέες για όλα αυτά που μπορούμε να φυτέψουμε στο μπαλκόνι μας, τρόπους για να φτιάξουμε τον δικό μας μικρό βοτανόκηπο και ιδέες για δημιουργία φυσικού λιπάσματος για τα φυτά μας.

Athens Wine & Art Festival: Tο μεγαλύτερο φεστιβάλ κρασιού και τέχνης στην Ελλάδα επιστρέφει

Το φεστιβάλ επιστρέφει με ακόμη περισσότερα οινοποιεία και μια έκθεση τέχνης από τη σπάνια συλλογή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Παγκόσμια διάκριση για την αεροπορική εταιρεία KLM

Βραβεύτηκε με το βραβείο "World Class", που αντικατοπτρίζει την εξυπηρέτηση, τις εμπειρίες των επιβατών, τις επιδόσεις σε θέματα ασφάλειας και βιωσιμότητας.

Οκτώβριος στη Βαμβακού Λακωνίας: Φθινοπωρινές εκδηλώσεις με τη στήριξη του ΙΣΝ

Ήθη, έθιμα και ιστορία, καρυδένιο πικ-νικ, μουσική και ατέλειωτο παιχνίδι για όλους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς.