Ευρωπαϊκό συμπόσιο για τη συμπεριληπτικότητα στα σχολεία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών συζητούν για καλές πρακτικές και καινοτόμες μεθοδολογίες συμπεριληπτικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Ευρωπαϊκό συμπόσιο

Το Ινστιτούτο Γκαίτε προσκαλεί το κοινό την Παρασκευή, 9 Ιουνίου από τις 3 μ.μ. στο Ευρωπαϊκό συμπόσιο για τη συμπεριληπτικότητα στα σχολεία. Υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών συζητούν για καλές πρακτικές και καινοτόμες μεθοδολογίες συμπεριληπτικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Στην Ευρώπη οι σχολικές τάξεις αλλάζουν διαρκώς. Μαθητές και μαθήτριες με διαφορετικά κοινωνικο-οικονομικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά και γλωσσικά υπόβαθρα συνθέτουν τη νέα ευρωπαϊκή γενιά. Η ευρύτητα των αναγκών των μαθητών αναδύει το αίτημα για μια εκπαίδευση συμπεριληπτική, μια εκπαίδευση που συμπεριλαμβάνει όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες και τους/τις δίνει τη δυνατότητα να φοιτούν στο γενικό σχολείο της γειτονιάς τους, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν στις αυξανόμενες ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Διαθέτουν, ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί τα εργαλεία και τις μεθόδους για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες εκπαιδευτικές απαιτήσεις;

Το πρόγραμμα του "Συμποσίου" περιλαμβάνει συζητήσεις σε πάνελ, παρουσιάσεις, καθώς και εξειδικευμένα εργαστήρια για τους/τις εκπαιδευτικούς. Οι προσκεκλημένοι/ες ομιλητές τριες συζητούν για την εκπαιδευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και διεθνών φορέων όπως η UNESCO, παρουσιάζουν καινοτόμες μεθοδολογίες που έχουν εφαρμοστεί στις σχολικές τάξεις και επιδιώκουν να σκιαγραφήσουν το μέλλον της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Τα εργαστήρια που θα ακολουθήσουν έχουν σχεδιαστεί ειδικά για εκπαιδευτικούς και έχουν σκοπό να παρουσιάσουν νέες μεθοδολογίες για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που αναπτύσσονται στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Γκαίτε.

Το "Συμπόσιο" απευθύνεται σε στελέχη της εκπαίδευσης και εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων, φοιτητές/τριες, σπουδαστές/τριες, ερευνητές/τριες, εργαζομένους/ες σε εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών και σε όποιον/α ενδιαφέρεται για τις θεματικές του.

Το Ευρωπαϊκό συμπόσιο για τη συμπεριληπτικότητα στα σχολεία σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ SIDiT-Supporting Inclusion and Diversity in Teaching που ηγήθηκε το Ινστιτούτο Γκαίτε από το 2020-2023. Πρόκειται για ένα διακρατικό έργο που καθιστά τη διαφορετικότητα στην τάξη το αντικείμενο της διδασκαλίας, με στόχο να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε πολυπολιτισμικές τάξεις.

Το πρόγραμμα του "Συμπόσιου" εδώ | Τα πάνελ συζητήσεων θα διεξαχθούν στα αγγλικά, τα εργαστήρια στα ελληνικά ή/και τα αγγλικά | Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Fashion Room Service: Η μεγαλύτερη fashion βραδιά της Αθήνας έρχεται στο "Radisson Blu Park Hotel"

Πάνω από 20 ελληνικά brands από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν τις νέες τους spring/summer συλλογές με accessories, κοσμήματα και ρούχα.

ΥΠΠΟ: Έργα πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αττικής

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τους βασικούς άξονες για τη μέγιστη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιφέρειας.

Ανακαλύψτε έναν κόσμο που αλλάζει στο Athens Science Festival 2024

Κάθε μοναδική "Ιστορία Αλλαγής" και ένας επιπλέον λόγος για να εξερευνήσετε το επετειακό Athens Science Festival.

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.