Περισσότερα από 17 στρέμματα παραχωρήθηκαν για δημιουργία νέων χώρων πρασίνου σε Σεπόλια και Ριζούπολη

Με την υπογραφή των συμβάσεων θα αναδειχθεί ο χώρος της ιστορικής ποτοποιίας ΒΟΤΡΥΣ που έκλεισε το 1986.

Δήμος Αθηναίων © Βασίλης Λαμπίρης

Δύο χώροι άνω των 17 στρεμμάτων (17.300 τ.μ.) που βρίσκονται στα Σεπόλια και τη Ριζούπολη παραχωρήθηκαν την Πέμπτη 25 Μαΐου στον Δήμο Αθηναίων από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ), με στόχο να αξιοποιηθούν ως χώροι πρασίνου και να παραδοθούν προς χρήση στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.

Πρόκειται για την έκταση 13.475 τ.μ. της ιστορικής ποτοποιίας ΒΟΤΡΥΣ, δίπλα από το εργοστάσιο Κοροπούλη -το οποίο πρόσφατα κατεδαφίστηκε και διαμορφώνεται σε χώρο πρασίνου- καθώς και για ένα οικόπεδο έκτασης 3.811 τ.μ. στη Θερμίδα της Ριζούπολης, που γειτνιάζει με σχολείο και πάρκο. 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σε δήλωσή του, αμέσως μετά την υπογραφή των συμβάσεων, τόνισε: "Σήμερα η Αθήνα κερδίζει δύο νέες εκτάσεις πρασίνου, που σημαίνει περισσότερο ελεύθερο χώρο και οξυγόνο για τους κατοίκους της. Ευχαριστούμε τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. για τη δωρεάν παραχώρηση του χώρου της ιστορικής ποτοποιίας "ΒΟΤΡΥΣ”, που παρέμενε εγκαταλελειμμένος εδώ και τέσσερις δεκαετίες και που πλέον θα μπορέσουμε να τον αξιοποιήσουμε προς όφελος όλων. Αντίστοιχα είναι τα σχέδια και στη Ριζούπολη, όπου αναλαμβάνουμε να διαμορφώσουμε ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο σε χώρο πρασίνου, και αναψυχής".

Παρόντες στις υπογραφές των συμβάσεων, ήταν ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας και Δόμησης, Γιώργος Αποστολόπουλος, ο Πρόεδρος Δ.Σ. της "Κτιριακές Υποδομές Α.Ε." Τίμος Κατσίπος, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Θανάσης Γιάνναρης και η Γενική Διευθύντρια Λειτουργίας και Διαχείρισης Πόρων, Μαρία Μιχοπούλου.

Από πλευράς ΚΤΥΠ, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιάνναρης, ανέφερε: "Σήμερα υπογράψαμε την παραχώρηση στον Δήμο Αθηναίων δύο εμβληματικών ακινήτων, ιδιοκτησίας της εταιρείας μας, σε σημαντικές περιοχές της Αθήνας, δίνοντας τη δυνατότητα αναβάθμισης και καλυτέρευσης της ζωής των κατοίκων της πόλης μας, επιβεβαιώνοντας, για άλλη μια φορά, τον κοινωνικό χαρακτήρα της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., αλλά και την έγνοιά μας για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας". 

Ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας και Δόμησης, Γιώργος Αποστολόπουλος, σε δήλωσή του, τόνισε: "Με τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία και αυτό αντανακλά στη σημερινή υπογραφή. Ως δήμος δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους χώρους σε ΒΟΤΡΥΣ και Θερμίδα, προς όφελος των Αθηναίων".

Σύντομο ιστορικό του ΒΟΤΡΥΣ

Στο ακίνητο επί των οδών Γράμμου, Σιώκου και Αυλώνος, στα Σεπόλια λειτουργούσε για πολλές δεκαετίες το αποστακτήριο "ΒΟΤΡΥΣ". Είχε ιδρυθεί το 1906 από την Ελληνική Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευμάτων, έκλεισε το 1986, ενώ στο τέλος της δεκαετίας του ‘90 το κτίριο αγοράστηκε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων με σκοπό την κατασκευή σχολείου, η οποία ωστόσο δεν προχώρησε. Τα κτίρια του εργοστασίου έχουν κηρυχθεί διατηρητέα μνημεία με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού (2004), ύστερα από εισήγηση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας.

Σκοπός της παραχώρησης -η οποία γίνεται άνευ ανταλλάγματος- είναι αφενός η βελτίωση του κοινόχρηστου χώρου προς όφελος των κατοίκων και αφετέρου η φύλαξη και προστασία του ακινήτου. Με βάση τη σύμβαση παραχώρησης -που έχει διάρκεια 5 ετών με προοπτική παράτασης- ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο κατάλληλα, ώστε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν από τους δημότες. Συγκεκριμένα, βάσει της σύμβασης, στα σχέδια του δήμου, είναι η διαμόρφωση του χώρου με φυτεύσεις, η δημιουργία διαδρομών περιπάτου και χώρων ανάπαυσης, η εγκατάσταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού και αστικού εξοπλισμού. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται επίσης ο καθαρισμός και η συντήρηση του χώρου με δικές του δαπάνες.

Αξιοποίηση 4 στρεμμάτων πρασίνου και στη Ριζούπολη

Ταυτόχρονα, στον Δήμο Αθηναίων περνά μέσω της ΚΤΥΠ μία έκταση περίπου 4 στρεμμάτων (3.811 τ.μ.) που βρίσκεται επί της οδού Βόλβης, Πιτυούντος, Ερμωνάσσης, Οφιούντος και Κρώμνης στη Θερμίδα της Ριζούπολης και γειτνιάζει με το 22ο Λύκειο Αθηνών, καθώς και με γήπεδο. Ο δήμος σκοπεύει να διαμορφώσει εκεί έναν νέο χώρο πρασίνου και περιπάτου για τους κατοίκους της περιοχής. 

Σύμφωνα με το συμφωνητικό παραχώρησης, ο Δήμος Αθηναίων θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την εν γένει καλή χρήση του χώρου, για τον καθαρισμό και τη γενικής φύσεως συντήρηση του συνόλου της ιδιοκτησίας της ΚΤΥΠ ΑΕ, καθώς και για την κάλυψη κάθε είδους δαπάνης που θα απαιτηθεί για τους συγκεκριμένους σκοπούς.

Ο δήμος, προτίθεται να αναμορφώσει τον χώρο κατάλληλα, ώστε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στους δημότες ως χώρου πρασίνου. Συγκεκριμένα, όπως και στην περίπτωση του ΒΟΤΡΥΣ, θα διαμορφώσει την έκταση με φυτεύσεις, θα δημιουργήσει διαδρομές περιπάτου και χώρους ανάπαυσης και θα εγκαταστήσει δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και αστικό εξοπλισμό. Παράλληλα, θα αναλάβει τον καθαρισμό και τη συντήρηση του χώρου με δικές του δαπάνες.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το 3ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου ετοιμάζει επιστημονικές δράσεις και βιωματικά δρώμενα

Στο φετινό φεστιβάλ θα συμμετέχει ο ακαδημαϊκός κ. Σταμάτης Κριμιζής, διεθνώς διακεκριμένος διαστημικός επιστήμονας και πρωτοπόρος ερευνητής με συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA.

Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση των Ανακτορικών Κήπων στο Τατόι

Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι οι κήποι να αναβιώσουν, ως σημαντικό μέρος της χωροταξικής σύνθεσης και της ζωής στο οικοσύστημα του π. βασιλικού κτήματος, αλλά και της εμπειρίας του σημερινού επισκέπτη.

"Άνοια, Πριν και Μετά": Ολοήμερο φεστιβάλ για το Alzheimer στο ΚΠΙΣΝ

Το Festival Alzheimer 2023 διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος, με στόχο την ενημέρωση ασθενών και φροντιστών για τους τρόπους υποστήριξής τους και τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας, αλλά και του ευρύτερου κοινού, σχετικά με την πρόληψη της άνοιας και την μείωση του κινδύνου νόσησης.

Εθνικός Κήπος: Ολοκληρώθηκε το μεγάλο έργο συντήρησης, αναβάθμισης των υποδομών, ενίσχυσης του πρασίνου και του φωτισμού

Ο Δήμος Αθηναίων εφάρμοσε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο φροντίζοντας όχι μόνο την εμφάνιση, αλλά κυρίως αναβαθμίζοντας τις πεπαλαιωμένες υποδομές, στη συνολική έκταση των 154 στρεμμάτων του Κήπου.

Αναβολή των προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων της Περιφέρειας Αττικής λόγω του τριήμερου πένθους

Οι προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Αττικής αναβάλλονται λόγω της κήρυξης τριήμερου πένθους για την τραγωδία στη Λιβύη.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα φεμινιστικό φεστιβάλ στην καρδιά της πόλης

Το Θησείο γίνεται τόπος συνεύρεσης και αλληλεγγύης, η Ταινιοθήκη φιλοξενεί δύο διακεκριμένες ντοκιμαντερίστριες και ό,τι μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 16 έως 22/9.