Ο Γιώργος Κουμεντάκης Υπηρεσιακός Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου η τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του ΥΠΠΟΑ.

Γιώργος Κουμεντάκης © Andreas Simopoulos

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ η τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η απερχόμενη Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη παρέδωσε τα καθήκοντα στον Υπηρεσιακό Υπουργό Γιώργο Κουμεντάκη. Παρόντες στην τελετή ήταν, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Γ.Γ. Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη και ο Γ.Γ. Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς.
 
Κατά την ομιλία της, η Λίνα Μενδώνη είπε: "Σήμερα είναι μία πολύ ιδιαίτερη ημέρα για το Υπουργείο. Έχουμε τη χαρά ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Γιώργος Διδασκάλου, η Ελένη Δουνδουλάκη, ο Γιώργος Μαυρωτάς, και εγώ, να υποδεχόμαστε τον υπηρεσιακό Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργο Κουμεντάκη. 

ΥΠΠΟΑ
Στιγμιότυπο από την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο ΥΠΠΟΑ


 
Θεωρώ τυχερό το Υπουργείο που, έστω για αυτό το διάστημα, θα υπηρετήσει στη θέση της ηγεσίας ο Γιώργος Κουμεντάκης -τον γνωρίζετε όλοι, δεν χρειάζεται να πω πολλά- ένας χαρισματικός καλλιτέχνης, ο οποίος παραμέρισε, από αγάπη στον πολιτισμό, την προσωπική του πορεία στη μουσική, για να υπηρετήσει την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 2016.  Eίναι ο άνθρωπος, ο οποίος χωρίς υπερβολή απογείωσε τον οργανισμό. Κατάφερε η Λυρική Σκηνή της Ελλάδας, η οποία ήταν στο περιθώριο των αντίστοιχων της Ευρώπης, να γίνει ο προορισμός για τους απαιτητικούς, Ευρωπαίους φίλους, της όπερας. Προσωπικά για μένα, ο Γιώργος Κουμεντάκης, ήταν ένας εξαίρετος συνεργάτης. Με ήθος και συνέπεια, υπηρέτησε τον οργανισμό, πέραν του ταλέντου του, με ιδιαίτερη διοικητική δεινότητα. Αισθάνομαι πραγματικά τυχερή για τη συνεργασία μας. 
 
Πρέπει να πω ότι ο Γιώργος Κουμεντάκης είναι και γούρικος. Πριν από λίγο, η UNESCO αποφάσισε την εγγραφή των ελασμάτων της Δωδώνης, στον κατάλογο "Μνήμη του Κόσμου". Επίσημα, η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά έχουν γίνει όλες οι διοικητικές διαδικασίες. Ετσι, η Ελλάδα, χάρη στις πολύ μεγάλες προσπάθειες και στη συστηματική δουλειά της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του αρμοδίου τμήματος, έχει την πρώτη εγγραφή της στη "Μνήμη του Κόσμου". Μαζί και μία δεύτερη, "τα γεωπάρκα της Λαυρεωτικής". Ήταν δύο ελληνικές υποψηφιότητες και συμπεριλαμβάνονται και οι δύο. Τα γεωπάρκα δεν είναι στο άμεσο αντικείμενο του Υπουργείου. Ωστόσο, επειδή είναι η Λαυρεωτική, η Διεύθυνση Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και το αρμόδιο τμήμα, δούλεψαν συστηματικά για την κατάρτιση και αυτού του φακέλου. 
 
Έχω πάρα πολλές φορές πει, αυτά τα χρόνια, ότι ο πολιτισμός είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό, όπως και ο αθλητισμός, αλλά συγχρόνως είναι ένας διακριτός οικονομικός τομέας. Είναι άμεσα συνυφασμένος με την κοινωνική συνοχή, την ευημερία, την ανάπτυξη. Χρησιμοποιεί πόρους, παράγει προϊόντα και υπηρεσίες. Δημιουργεί εισόδημα και θέσεις εργασίας. Προσελκύει και προκαλεί επενδύσεις. Αυτή είναι η βαθιά μου πεποίθηση. Και είναι το όραμα που έχει και υπηρέτησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον Πολιτισμό. Πρέπει να πω -στη συνέχεια ο Λευτέρης Αυγενάκης θα πει για τον αθλητισμό- ότι όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβα και αναλάβαμε, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, Ιούλιο 2019, τις κάναμε πράξη. Σε κάποιους τομείς προχωρήσαμε ακόμα περισσότερο. Ένας βασικός τομέας είναι τα έργα τα οποία εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο εξασφαλίστηκε προσωπικά από τον Κυριακό Μητσοτάκη, μετά από πέντε μέρες διαπραγμάτευσης και απέδωσε περίπου 32.000.000.000 ευρώ για την πατρίδα μας. 
 
Την τετραετία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί, αλλεπάλληλες, πολυπαραγοντικές και πολυεπίπεδες κρίσεις. Όμως, αυτή η τετραετία είναι η περίοδος σημαντικών κυβερνητικών επιτευγμάτων, σε όλους τους τομείς, και στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Είπα, προηγουμένως, για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτή τη στιγμή στον τομέα του πολιτισμού, οι υπηρεσίες του Υπουργείου υλοποιούν ένα πρόγραμμα περισσότερων από 820 έργα, σε όλη την Ελλάδα, με έναν προϋπολογισμό αρκετά πάνω από 1.000.000.000 ευρώ. Τα 750.000.000 ευρώ, προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και είναι η πρώτη φορά που με τη συνεργασία του Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο σύγχρονος πολιτισμός έχει το δικό του μεγάλο μερίδιο. 
 
Επομένως, αυτό το οποίο πετύχαμε και το θεωρώ πολύ σημαντικό, είναι μία ισορροπία ανάμεσα στην πολιτιστική κληρονομιά και στον σύγχρονο πολιτισμό, τον βαθμό βέβαια που μπορεί να επιτευχθεί. Εδώ, ήταν κρίσιμος ο ρόλος των πολιτιστικών οργανισμών μας. Οπως γνωρίζετε, στον Σύγχρονο Πολιτισμό, εκτός από τις υπηρεσίες, οι φορείς είναι αυτοί, οι οποίοι παράγουν τα γεγονότα . Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, εκτός από τη Λυρική, οι επιδόσεις τους ξεπέρασαν τα γνωστά δεδομένα.
 
Οι στόχοι της πολιτικής μας δεν σχετίζονταν μόνο με έργα υποδομών. Ο,τι κάναμε, υπηρετεί τη στρατηγική μας για τον πυρήνα της λειτουργίας του Πολιτισμού, ως τον 4ο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό υπηρέτησαν και τα νομοθετήματά μας. Αυτό υπηρέτησαν όλες οι θεσμικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, για παράδειγμα, όσα έγιναν στους κλάδους της σύγχρονης δημιουργίας, με την ενδυνάμωση και την ενίσχυσή τους, αλλά και στην πολιτιστική κληρονομιά. Δεν ακολουθήσαμε την πεπατημένη. Βεβαίως τα έργα αποκατάστασης συντήρησης, προστασίας των μνημείων, είναι οι εκ του Συντάγματος βασικές υποχρεώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.
 
Όμως, προχωρήσαμε σε καινοτόμους σχεδιασμούς, απαραίτητους για την πραγματική και ολοκληρωμένη προστασία του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας. Για παράδειγμα, συνεργαστήκαμε με ένα ευρύ φάσμα επιστημόνων, από τα Πανεπιστήμιά μας, πολλών ειδικοτήτων, προκειμένου -σε συνεργασία, πάντα, με τις υπηρεσίες μας- να εκπονηθεί το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη.
 
Δημιουργήσαμε το πρόγραμμα επένδυσης στην Ασημένια Οικονομία, δηλαδή, στους ανθρώπους, οι οποίοι είναι 65 ετών και άνω, που αποτελούν μία κρίσιμη μάζα για τον πολιτιστικό τουρισμό και όχι μόνο.
 
Κύριε Υπουργέ σας παραδίδουμε το ετήσιο Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, για το 2023. Θα δείτε τις βασικές προτεραιότητες και τα βασικά ορόσημα, ώστε τις επόμενες εβδομάδες που θα είστε εδώ, να μπορείτε να παρακολουθείτε και να συντονίσετε το έργο του Υπουργείου.
 
Ένα κρίσιμο θέμα, που ελπίζω να μην σας απασχολήσει, αλλά θα πρέπει να το έχετε κατά νου, είναι ότι είμαστε στην αντιπυρική περίοδο. Με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και προσωπικά με τον Υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη, είχαμε, για πρώτη φορά, μια τόσο ουσιαστική συνεργασία στην αντιμετώπιση, γενικά, των φαινομένων της κλιματικής κρίσης, αλλά ιδιαίτερα των πυρκαγιών. Υπάρχουν, η αρμόδια Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, οι συνεργάτες μας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η κοινή επιτροπή με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Ολοι παρακολουθούν το θέμα και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού έχει αναλάβει τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, σε περίπτωση, που συμβεί οτιδήποτε. Εύχομαι από καρδιάς να μη χρειαστεί να ασχοληθείτε καθόλου με αυτό το θέμα. Όμως πρέπει να το έχουμε σοβαρά στο νου μας. Επάνω στο γραφείο σας, υπάρχει ο πλήρης απολογισμός της τετραετίας. Οι τρεις Γενικοί Γραμματείς, εννοείται ότι είναι στη διάθεσή σας για όποια ενημέρωση, επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο και φυσικά οι υπηρεσίες.
 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω πραγματικά όλο το προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για αυτά τα τέσσερα χρόνια. Ηταν χρόνια που περάσαμε δυσκολίες πολλές, αλλά χρόνια απολύτως δημιουργικά και παραγωγικά. Και αυτό οφείλεται στη συνεργασία των υπηρεσιών με την πολιτική ηγεσία.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα στελέχη του Υπουργείου σε όλη την Επικράτεια. Τους Διευθυντές της Κεντρικής Υπηρεσίας που έβαλαν πλάτη σε πάρα πολλά πράγματα. Τα Διοικητικά Συμβούλια και τους Διευθυντές των εποπτευόμενων οργανισμών, γιατί μαζί δουλέψαμε και κάναμε πολλά πράγματα. Τους συνεργάτες στο γραφείο μου. Υπέφεραν τα δικά μου ωράρια και όχι μόνο. Οσοι με ξέρετε, ξέρετε τι σημαίνει αυτό.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Γιώργο Διδασκάλου, την Ελένη Δουνδουλάκη και τον Γιώργο Μαυρωτά. Με τον Γιώργο Μαυρωτά δεν είχαμε καθημερινή επαφή. Όμως, όσες φορές χρειάστηκε να συνεργαστούμε, η συνεργασία μας ήταν εξαιρετική. Τον Λευτέρη Αυγενάκη, με τον οποία είχαμε μια υποδειγματική συνεργασία. Και μου έμαθε και κάτι παραπάνω από αυτό που ήξερα: Η μπάλα είναι στρογγυλή. Ευχαριστώ τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Ξεκίνησε ως Γενικός Γραμματέας, εξελίχθηκε σε Υφυπουργό. Θεωρώ ,ότι έγιναν πράγματα αυτή την τετραετία, που ήταν σημαντικά βήματα σε αυτό το κομμάτι. Για πρώτη φορά Πρωθυπουργός αναγνώρισε και δημιούργησε, καταρχήν τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού, και στη συνέχεια τη θέση του Υφυπουργού.
 
Ολοι μαζί, κάναμε πολλά. Και νομίζω ότι αυτό φαίνεται. Αποτυπώνεται σε όλη την Ελλάδα. Τα ίχνη, που λέμε εμείς οι αρχαιολόγοι, είναι πολύ εύκολο να τα αναγνωρίσει και να τα προσεγγίσει κανείς. Εν τέλει, θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη του και για τη στήριξή του αυτά τα χρόνια. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Γιώργο, σιδεροκέφαλος".
 
Ο Γιώργος Κουμεντάκης, είπε: "Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, κυρία Γενική Γραμματέα, κύριε Γενικέ Γραμματέα, αξιότιμοι συνεργάτες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αγαπητοί συντάκτες των μέσων ενημέρωσης, θα ήθελα ξεκινώντας να ευχαριστήσω θερμά την Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη για τα θερμά της λόγια και την αμέριστη εμπιστοσύνη της. Κυρία Υπουργέ, είμαι υπερήφανος για την τόσο δημιουργική συνεργασία που είχαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας σας, τα αποτελέσματα της οποίας είναι καταγεγραμμένα. Αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να αναφέρω ενδεικτικά, πέρα από τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η Εθνική Λυρική Σκηνή, τον τρόπο που μαζί αντιμετωπίσαμε την πανδημία, αλλά και τους νέους θεσμούς που σχεδιάσαμε και οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί με επιτυχία: Τον θεσμό "Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός", που έχει ήδη φθάσει στην τέταρτή του διοργάνωση. Το Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, το οποίο την ερχόμενη άνοιξη θα αναπτυχθεί περαιτέρω, στη δεύτερή του χρονιά.
Επιπλέον, πρόσφατα ανακοινώσαμε από κοινού, ότι η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα αναλάβει την επαναλειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, το οποίο θα αποτελέσει τον ζωντανό πυρήνα Πολιτισμού σε μια τόσο σημαντική περιοχή της Ελλάδας.
 
Το σημαντικό σας έργο για την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και για τον σύγχρονο πολιτισμό, τα δεκάδες έργα υποδομής, με τα οποία αφήνετε σπουδαία παρακαταθήκη και κληρονομιά στις επόμενες γενιές, η επιμονή, η γνώση και το πάθος σας για το κοινό καλό είναι η προσφορά σας στην ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό πολιτισμό. 
 
Γνωρίζουμε ότι εργαστήκατε σε δύσκολες και συχνά αντίξοες συνθήκες, όμως τα αποτελέσματα του έργου σας σας δικαιώνουν απέναντι στους πολίτες, αλλά και απέναντι στην ιστορία. Τελικά, το καλό νικάει. Σας ευχαριστούμε.
 
Για το σύντομο χρονικό διάστημα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα έχω την τιμή να υπηρετήσω το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα προσπαθήσω να συμβάλω στην απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών, σε αγαστή συνεργασία μαζί τους, προκειμένου να προχωρούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την επίλυση προβλημάτων των πολιτών, οι οποίες δεν μπορούν να περιμένουν. 
 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Πρωθυπουργό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης κ. Ιωάννη Σαρμά για την τιμή προς το πρόσωπό μου.  
 
Για το διάστημα που θα χρειαστεί να απουσιάσω από τα καθήκοντά μου στην Εθνική Λυρική Σκηνή, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Βένια Παπαθανασοπούλου και τους συνεργάτες μου για την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση των θεμάτων του Οργανισμού. Σας ευχαριστώ".

Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε: "Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρωθυπουργό που μου εμπιστεύτηκε ένα χαρτοφυλάκιο που δεν γνώριζα, αλλά πολύ γρήγορα έμαθα. Κάπως έτσι ξεκίνησε η σχέση μου με τον Αθλητισμό και τέσσερα χρόνια μετά, θέλω να ευχαριστήσω δημόσια την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την υποδειγματική συνεργασία που είχαμε, όλο αυτό το διάστημα. Νομίζω ότι είναι από τις λίγες περιπτώσεις που δεν υπήρξε ούτε ένα δημοσίευμα ακόμη και από τα αντιπολιτευτικά μέσα που να ανέφερε κάτι αρνητικό γι’ αυτή τη συνεργασία. Ευχαριστώ πολύ και τον Γιώργο Μαυρωτά, με τον οποίο η συνεργασία μας ήταν αποτελεσματική. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος προέρχεται από τον Αθλητισμό. Ευχαριστώ και τα στελέχη του Πολιτισμού, με τα οποία εκ των πραγμάτων, ήρθαμε πολλές φορές κοντά. Στο τελείωμα αυτής της όμορφης τετραετίας θα ήθελα να ευχαριστήσω και τα στελέχη του Αθλητισμού, που δούλεψαν πολύ. Στην αρχή υπήρξε ένταση, αντίδραση αλλά στη συνέχεια, πίστεψαν στο όνειρο, το πάθος, στο όραμα που είχαμε για τον Αθλητισμό στη χώρα μας".
 
Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, σημείωσε ότι: "Είμαστε από τις ομάδες που κάναμε μία πλήρη τετραετία, κάτι το οποίο είναι και σπάνιο και πολύτιμο. Πρώτα από όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, ο οποίος συνέλαβε την ανάγκη για τη δημιουργία του χαρτοφυλακίου του σύγχρονου πολιτισμού και για την εμπιστοσύνη του. Ήταν τέσσερα χρόνια πολύ έντονα, με πάρα πολλές προκλήσεις αλλά καταφέραμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, με προεξέχον παράδειγμα το Ταμείο Ανάκαμψης. Έγιναν πολλά στον σύγχρονο πολιτισμό, μουσεία άνοιξαν, εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα του κλάδου, τα οποία δεν είχαν αγγιχθεί για δεκαετίες ολόκληρες, μπήκαν σε μία τάξη και μια σειρά, καινοτόμα προγράμματα δημιουργήθηκαν από τη χειροτεχνία μέχρι την πολιτιστική συνταγογράφηση και άλλα πολλά. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν εάν δεν είχαμε όλοι μαζί, τόσο στο Υπουργείο όσο και ευρύτερα στην κυβέρνηση, μία τελείως φρέσκια αντίληψη και προσέγγιση για το πώς χαράσσει κανείς πολιτική, πώς υλοποιεί μια στρατηγική, και ειδικά στο συγκεκριμένο Υπουργείο, στο οποίο θέλω να πιστεύω ότι βοηθήσαμε στο να αλλάξει λίγο η νοοτροπία".
  
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: "Καλωσορίζω τον νέο Υπουργό μας στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Γιώργο Κουμεντάκη, έναν άνθρωπο, συνυφασμένο με τον πολιτισμό, στη χώρα μας, Κύριε Υπουργέ, σας εύχομαι μία γόνιμη και δημιουργική θητεία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω, από καρδιάς, την Υπουργό μας, την κυρία Λίνα Μενδώνη, για τη δημιουργική συμπόρευση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αυτά τα τέσσερα χρόνια, για την εμπιστοσύνη, για την υποστήριξη, για την τεχνογνωσία που μου προσέφερε, για το γεγονός ότι πραγματικά σε κάθε δύσκολη στιγμή ήταν δίπλα, και ήξερα ότι μπορώ να απευθυνθώ, να με βοηθήσει και να βρούμε λύσεις από κοινού. Κυρία Υπουργέ, σας εύχομαι κάθε επιτυχία στους νέους σας στόχους. Νομίζω, ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια έχουμε καταφέρει πάρα πολλά στην πολιτιστική κληρονομιά, και αυτό το δείχνει το έργο που έχουμε επιτελέσει, σε όλη την επικράτεια".
 
Η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη είπε ότι "Αισθάνομαι εξαιρετικά χαρούμενη και εξαιρετικά υπερήφανη που σε αυτά τα χρόνια, πέρα από το μεγάλο έργο που συντελέστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και στο οποίο αναφέρθηκαν ήδη η Υπουργός και οι δύο Υφυπουργοί, έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να γίνει πράξη μία από τις προγραμματικές δεσμεύσεις, οι οποίες εκφράστηκαν δια των χειλιών της κυρίας Υπουργού για την σύζευξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με τον σύγχρονο πολιτισμό. Θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικότατο ζητούμενο".
 
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς σημείωσε ότι "Θέλω να ευχαριστήσω με τη σειρά μου τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου, την Υπουργό κυρία Μενδώνη για την άψογη συνεργασία, τον Υφυπουργό τον κ. Αυγενάκη με τον οποίο ήμασταν πιο κοντά στα θέματα του Αθλητισμού, όπου όπως ανέφερε και ο ίδιος, έγινε πολύ σημαντικό έργο. Ως άνθρωπος του Αθλητισμού να πω ότι  Αθλητισμός, Πολιτισμός και διοίκηση, είναι ομαδικό άθλημα. Χρειάζεται βέβαια, πάντα τον καλό προπονητή που τον είχαμε. Χρειάζεται τους καλούς αμυντικούς, καλούς επιθετικούς. Όμως, χρειάζεται κι ένα πνεύμα συνεργασίας και μια χημεία, που την είχαμε όλο αυτό το διάστημα και αυτή είναι που έφερε τα αποτελέσματα. Νομίζω ότι θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Olympic Festival Paris 2024 στο ΚΠΙΣΝ: Ένα φεστιβάλ για όλους αφιερωμένο στην ολυμπιακή χρονιά

Δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, αναμεταδόσεις αγώνων και πολλές εκπλήξεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/07/2024

Το Lidl Kids Team Ελλάδος έζησε την εμπειρία του UEFA EURO 2024TM στο Βερολίνο

Μοναδικές στιγμές απόλαυσαν 11 παιδιά με τις οικογένειές τους στον αγώνα μεταξύ Ολλανδίας και Τούρκιας.

ΣΤΑ.ΣΥ.: Aναβάθμιση σταθμών Μετρό, νέα εικόνα και σύγχρονη ασφάλεια

Τεχνικές παρεμβάσεις στους σταθμούς του Μετρό βελτιώνουν την αισθητική και ενισχύουν την ασφάλεια, με LED φωτισμό και ανανεωμένα πλακίδια

Αστικός Περίπατος στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Αναδεικνύοντας την παράκτια ζώνη με υπογραφή Χαρδαλιά

Υπεγράφη η σύμβαση της κατασκευής του αστικού περιπάτου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Το υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη.

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την εβδομάδα 15-21 Ιουλίου

Η τρίτη εβδομάδα του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" φέρνει οκτώ ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Δήμος Αθηναίων: Παραμένουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας λόγω καύσωνα

Σε 24ωρη βάση η λειτουργία των Παιδικών Χαρών και των Ανοικτών Αθλητικών Κέντρων.