Τι περιμένουμε από την επιστήμη και τους πολιτικούς σε σχέση με την κλιματική κρίση;

Μια ομιλία του καθηγητή Κώστα Συνολάκη, στο πλαίσιο «Προστασία της Φύσης Lab» απαντά σε βασικά ερωτήματα για την κλιματική κρίση που μας αφορούν όλους

κλιματική κρίση

Με την κλιματική κρίση πάντα στο προσκήνιο, συνεχίζεται ο νέος κύκλος δράσεων "Προστασία της Φύσης Lab" της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης. Η τρίτη ομιλία του εκπαιδευτικού κύκλου έχει θέμα "Κλιματική Κρίση: τι περιμένουμε από την επιστήμη και τους πολιτικούς" και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ. στην Αίθουσα του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, με ομιλητή τον Καθηγητή Κώστα Συνολάκη. Θα ακολουθήσει σχολιασμός από τον Γενικό Διευθυντή της WWF Ελλάς, Δημήτρη Καραβέλλα.

Κώστας Συνολάκης
Κώστας Συνολάκης

Ο Κώστας Συνολάκης (Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, President του Κολλεγίου Αθηνών, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας), θα απαντήσει σε βασικά ερωτήματα για κάποιες από τις πτυχές της κλιματικής κρίσης που μας αφορούν όλους, τονίζοντας την αναγκαιότητα της κλιματικής ευαισθητοποίησης και της λήψης ριζικών αποφάσεων για τον πλανήτη. Όπως επισημαίνει: "Η δεκαετία που μόλις τελειώνει ανέδειξε την κλιματική αλλαγή ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Για πολύ καιρό και αφού θα έχουμε ξεχάσει τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και του πολέμου της Ουκρανίας, θα εισπράττουμε στη χώρα μας τις συνέπειες από την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη. Αν μέχρι το 2030 δεν έχουμε μειώσει στο μισό τις εκπομπές, όπως μας αναλογεί βάσει της συνθήκης, κινδυνεύουμε να μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο με προβλέψιμα, αλλά ανεξέλεγκτα αποτελέσματα".

Δημήτρης Καραβέλλας
Δημήτρης Καραβέλλας

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον τομέα της υγείας τέθηκαν στο επίκεντρο της δεύτερης ομιλίας με τον Καθ. Άγι Τσουρό, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να επενδύσουμε στην ανθεκτικότητα των συστημάτων και των πληθυσμών. Ακολούθησε σχολιασμός από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, Εμμανουήλ Πικουλή, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχέση της κλιματικής αλλαγής με τη διαχείριση μαζικών συμβάντων και στο θέμα των πολλαπλών ειδών διακινδύνευσης που καλούνται να διαχειριστούν οι σύγχρονες κοινωνίες  εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Το "Προστασία της Φύσης Lab" πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) για την προώθηση της Ποιοτικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για Όλους, αλλά και της ευρύτερης συνεργασίας με το Foundation for Environmental Education - FEE, με στόχο να αγγίξει θέματα για τα οποία υπάρχει έλλειψη γνώσης και σύγχυση απόψεων και να δείξει ότι η εκπαίδευση είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αλλαγή και αντιμετώπιση των νέων δεδομένων. Θα ακολουθήσει μια ακόμη ομιλία και ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με Ημερίδα, με διακεκριμένους στο χώρο τους προσκεκλημένους.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Κλιματική Κρίση

Πέμπτη  4 Μαΐου, 7 μ.μ.
Θέμα: "Κλιματική Κρίση: τι περιμένουμε από την επιστήμη και τους πολιτικούς"
Ομιλητής: Κώστας Συνολάκης, Καθηγητής, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. President του Κολλεγίου Αθηνών, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.
Σχολιασμός: Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής της WWF Ελλάς. 

Πέμπτη 25 Μαΐου, 7 μ.μ.
Θέμα: "Ενεργειακή μετάβαση. Θέλουμε τελικά τις ΑΠΕ; Είναι η μόνη λύση;"
Ομιλητής: Κωστής Γριμάνης, Βιολόγος με εξειδίκευση σε θέματα διαχείρισης και προστασίας φυσικού περιβάλλοντος. Τον Απρίλιο του 2019 ανέλαβε την εκστρατεία για την Κλιματική Δικαιοσύνη του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Σημειώνεται ότι οι ομιλίες θα μεταδοθούν και μέσω live streaming από το κανάλι YouTube της ΕΕΠΦ, όπου θα παραμένουν αναρτημένες (Playlist Oμιλιών "Προστασία της Φύσης Lab"), με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα. Η συμμετοχή για όλους είναι δωρεάν. Για δηλώσεις συμμετοχής πατήστε εδώ. Για τον κύκλο των 4 ομιλιών, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης για επαγγελματική ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Δύο φεστιβάλ για βιβλιοφάγους

Κόμικς και αστυνομικά σε πρώτο πλάνο, ξεχωριστές συναυλίες πιάνου και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 11 έως 17/5.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
11/05/2024

This is Athens City Festival 2024: Πάρτυ, ξεναγήσεις και ψυχαγωγικές δράσεις στη δεύτερη εβδομάδα του φεστιβάλ

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που ετοιμάζει το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης τις επόμενες μέρες.

Σάμος: Θωρακίζεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου

Η μελέτη περιλαμβάνει μέτρα ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας τόσο για τον καθεαυτό αρχαιολογικό χώρο όσο και για τα συνολικά οκτώ κτίσματα που βρίσκονται στο εσωτερικό του περιφραγμένου χώρου.

Fam trip ΕΟΤ: Προώθηση της συμπεριληπτικής τουριστικής Ελλάδας στις ΗΠΑ

Η Υπηρεσία ΕΟΤ ΗΠΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) στην Αθήνα, την Αργολίδα και την Κρήτη για την ΑμεΑ Αμερικανίδα, Ellen Stohl, και τους συνοδούς της.

Φεστιβάλ "Καλοκαίρι στην Αθήνα": Παράταση ανοιχτής πρόσκλησης

Κοινό και καλλιτέχνες θα μοιραστούν εμπειρίες πολιτισμού και καλοκαιρινής ψυχαγωγίας, στις 7 δημοτικές κοινότητες της πόλης.

Όσα θα δούμε στην Τεχνόπολη τον Μάιο

Athens Music Week, συναυλίες, εκθέσεις, δράσεις για παιδιά και το 23o Athens Jazz είναι μερικά απ' όσα περιλαμβάνει το πλούσιο πρόγραμμα.

Η ομάδα CoHab μάς καλεί στον συνεργατικό διαγωνισμό νέων για την συνεταιριστική κατοικία στην Ελλάδα

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων για τη μετατροπή κενών κτιρίων σε διαφορετικούς τύπους σεναρίων συνεταιριστικής στέγασης σύμφωνα με τις τοπικές και κοινοτικές ανάγκες.