Η βραβευμένη συγγραφέας Γκόντα Βαν Στέεν στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

Στο πλαίσιο της 27ης ετήσιας διάλεξης Kimon Friar, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αττική Παράδοση, υποδέχεται τη βραβευμένη συγγραφέα.

Γκόντα Βαν Στέεν

Τη βραβευμένη συγγραφέα Γκόντα Βαν στέεν υποδέχεται στις 25 Απριλίου το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, σε μία διάλεξη με θέμα "Yιοθεσία: Ελληνικός Μύθος, Λογοτεχνία και Πραγματικότητα", στο πλαίσιο της 27ης σειράς διαλέξεων Kimon Friar που διοργανώνει κάθε χρόνο το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αττική Παράδοση. Η φετινή διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (ACG EventsHall) (Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή, 6.30 μ.μ).

Σε αυτήν τη διάλεξη, η συγγραφέας –έχοντας διερευνήσει τις υιοθεσίες παιδιών από την Ελλάδα στις ΗΠΑ κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960– εξετάζει με νέα ματιά την ελληνική τραγωδία Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή (περίπου 430 π.Χ.) και διερευνά πώς ο σύγχρονος τομέας των μελετών περί υιοθεσίας και η ορολογία του μπορούν να μας βοηθήσουν να επαναπροσδιορίσουμε την περίφημη ιστορία που έγραψε ο Γεώργιος Βιζυηνός, "Τὸἁμάρτηματῆς μητρός μου".

Η Γκόντα Βαν Στέεν είναι η πρώτη γυναίκα κάτοχος της έδρας Κοραή της Ελληνικής και Βυζαντινής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του King'sCollege του Λονδίνου. Έχει τιμηθεί με το βραβείο John D. Criticos από το London Hellenic Society για το βιβλίο της Venomin Verse: Aristophanes in Modern Greece, ενώ το 2019 διακρίθηκε με το Book Prize από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδώνγια το βιβλίο της Adoption, Memory and Cold War Greece: Kidproquo. Στοσυγγραφικό της έργο συγκαταλέγονται τα: Liberating Hellenism from the Ottoman Empire, Theatre of the Condemned: Classical Tragedy on Greek Prison Islands, Stage of Emergency: Theater and Public Performance under the Greek Military Dictatorship of 1967-1974. Η Γκόντα Βαν Στέεν επιμελείται επίσης την έκδοση των απομνημονευμάτων ενός Αμερικανού κοινωνικού λειτουργού που δραστηριοποιήθηκε σε υπηρεσίες παροχής βοήθειας στη βόρεια Ελλάδα μεταπολεμικά, με τίτλο The Battle for Bodies, Hearts, and Minds in Postwar Greece. Social Worker Charles Schermerhorn in Thessaloniki, 1946-1951.

Η σειρά διαλέξεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ελληνοαμερικανού ποιητή και μεταφραστή Kimon Friar, ο οποίος –με το έργο του– συνέβαλε σημαντικά στην αναγνώριση της ελληνικής λογοτεχνίας διεθνώς. Ο Kimon Friar κληροδότησε ένα μεγάλο μέρος του αρχείου του στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, υλικό το οποίο φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου στην Αγία Παρασκευή. Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα ακολουθήσει δεξίωση.

https://www.acg.edu/events/27th-kimon-friar-lecture-child-adoption-greek-myth-literature-and-reality/

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
02/05/2024

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.

Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας: Παράταση της ανοιχτής πρόσκλησης σε νέους δημιουργούς

Το θέατρο Γκράβας ανοίγει τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς και διοργανώνει ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της νεανικής δημιουργικότητας και τηςελεύθερης έκφρασης.