"Βιομηχανικές διαδρομές στην πόλη" από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, μικροί και μεγάλοι καλούνται να κάνουν έναν περίπατο στη βιομηχανική ιστορία της πόλης.

Φωτογραφία_Αρχείο Αγγ.Ρωμούση © Αρχείο Αγγ. Ρωμούση

Ποιοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι που έμειναν στη γειτονιά του Γκαζοχωρίου; Πώς να ήταν οι συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή όταν το παλιό εργοστάσιο φωταερίου λειτουργούσε; Πού βρίσκονταν τα μέγαρα των βιομηχάνων της εποχής και ποια τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά τους;  Στο πλαίσιο του εορτασμούγια τα "10 χρόνια ΒΜΦ", το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίωνσε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Γιάννη Στογιαννίδη και την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Monumenta,διοργανώνει τέσσερις βιομηχανικούς περιπάτους με δύο ξεχωριστές θεματικές, προσκαλώντας ενήλικες και οικογένειες με παιδιά από 12 ετών να ανακαλύψουν τη βιομηχανική ιστορία της πόληςμε συναρπαστικό τρόπο.

Μέγαρο Ψύχα Βασ.Σοφίας
© Monumenta - Στέργιος Καράβατος
Μέγαρο Ψύχα Βασ. Σοφίας

Με έμπνευση τοπαλιό εργοστάσιο φωταερίου, οι βιομηχανικές διαδρομές υπόσχονται να ταξιδέψουν τους συμμετέχοντες στον χρόνο και στον αστικό ιστό της Αθήνας, φέρνοντάς τους σε επαφή με τη σύγχρονη ιστορία και αρχιτεκτονική, τη βιομηχανική κληρονομιά και την αξιοποίηση των βιομηχανικών μνημείων στην καρδιά της πόλης. Η δράση θα πραγματοποιηθεί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο με ελεύθερη συμμετοχή και κράτηση θέσης.

Πρώτη Βιομηχανική Διαδρομή: "Ιστορίες από το Γκαζοχώρι"

Τις Κυριακές 23 Απριλίου και 28 Μαΐου (από τις 11 π.μ) και για περίπου μιάμιση ώρα, οι συμμετέχοντες μαζί τον ιστορικό Γιάννη Στογιαννίδη θα γνωρίσουν την ιστορία του παλιού εργοστασίου που έδωσε φως και ενέργεια στην Αθήνα για σχεδόν 130 χρόνια, όπως και την ιστορία και τα ιδιαίτερα δημογραφικά χαρακτηριστικά της γειτονιάς γύρω από το εργοστάσιο: το Γκαζοχώρι. Με αφετηρία την πλατεία Κουλούρη, στο τρίγωνο της Τριπτολέμου στην περιοχή του Κεραμεικού, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν πώς δημιουργήθηκε η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο και πώς πήρε το όνομά της, ποιες οι κρυφές γωνιές και ποια τα κοινωνικά της χαρακτηριστικά καθώς και την εξέλιξή της μέχρι σήμερα. Η περιήγηση θα συνεχίσει ως την "καρδιά" του εργοστασίου φωταερίου, τους Παλαιούς Φούρνους. Εκεί, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν βήμα-βήμα τα μυστικά των κτιρίων του παλιού εργοστασίου: από τον μηχανολογικό του εξοπλισμό και τον ρόλο των εργαζομένων, μέχρι τον τρόπο διοίκησης του πρώτου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα. Η διαδρομή θα ολοκληρωθεί στο κτίριο του Νέου Υδαταερίου, όπου οι συμμετέχοντες, μέσω της εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας "Αthens Industry”, θα ταξιδέψουν στην ιστορία της αθηναϊκής βιομηχανίας ανακαλύπτοντας εμβληματικές βιομηχανίες της πόλης.

Industrial Gas Museum_Guided Tour
© Βαγγέλης Πατσιάλος

Δεύτερη Βιομηχανική Διαδρομή: "Σσσς… Άκου τα κτίρια!"

Τις Κυριακές 24 Σεπτεμβρίου και 22 Οκτωβρίου (από τις 11 π.μ) και για περίπου δύο ώρες, θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με τη Monumenta μια βιωματική περιήγηση στις οδούς Βασιλίσσης Σοφίας και Πανεπιστημίου, εστιάζοντας στα κτίρια που κάποτε αποτέλεσαν οικίες επιχειρηματιών του 19ου και 20ου αιώνα. Περπάτημα, παρατήρηση, φωτογράφιση, συζήτηση, είναι τα εργαλεία με τα οποία οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τα κτίρια και τις ιστορίες που αυτά κρύβουν, ενώ θα "γνωρίσουν" για λίγο τους ανθρώπους που τα κατοίκησαν. Η περιήγηση περιλαμβάνει στάσεις σε πρώην οικίες που έζησαν οικογένειες επιχειρηματιών στην παλιά πόλη της Αθήνας, όπως τα μέγαρα του Κωνσταντινοπολίτη τραπεζίτη Ανδρέα Συγγρού, του Βρετανού επιχειρηματία Κάρολου Μέρλιν, του Ιταλού Ιωάννη Βαπτιστή Σερπιέρη. Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν την ιστορία των οικογενειών αυτών, θα ταξιδέψουν στον χρόνο και θα γνωρίσουν την ιστορία των βιομηχανιών και των επιχειρήσεων με τις οποίες συνέδεσαν με τη ζωή τους, αλλά και πώς αυτές επηρέασαν τη σύγχρονη οικονομική και βιομηχανική ιστορία της πόλης και της χώρας. Ακόμη, μέσα από τον βιομηχανικό περίπατο, μικροί και μεγάλοι θα εξοικειωθούν με την αστική αρχιτεκτονική, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα, την εξέλιξή της στον χρόνο, ενώ παράλληλα θα ανακαλύψουν το έργο σπουδαίων αρχιτεκτόνων που σχεδίασαν τα μοναδικά μέγαρα των επιχειρηματιών. 

Η συμμετοχή στις βιομηχανικές διαδρομές είναι δωρεάν με κράτηση θέσης στο viva.gr
gasmuseum.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το 3ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου ετοιμάζει επιστημονικές δράσεις και βιωματικά δρώμενα

Στο φετινό φεστιβάλ θα συμμετέχει ο ακαδημαϊκός κ. Σταμάτης Κριμιζής, διεθνώς διακεκριμένος διαστημικός επιστήμονας και πρωτοπόρος ερευνητής με συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA.

Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση των Ανακτορικών Κήπων στο Τατόι

Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι οι κήποι να αναβιώσουν, ως σημαντικό μέρος της χωροταξικής σύνθεσης και της ζωής στο οικοσύστημα του π. βασιλικού κτήματος, αλλά και της εμπειρίας του σημερινού επισκέπτη.

"Άνοια, Πριν και Μετά": Ολοήμερο φεστιβάλ για το Alzheimer στο ΚΠΙΣΝ

Το Festival Alzheimer 2023 διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος, με στόχο την ενημέρωση ασθενών και φροντιστών για τους τρόπους υποστήριξής τους και τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας, αλλά και του ευρύτερου κοινού, σχετικά με την πρόληψη της άνοιας και την μείωση του κινδύνου νόσησης.

Εθνικός Κήπος: Ολοκληρώθηκε το μεγάλο έργο συντήρησης, αναβάθμισης των υποδομών, ενίσχυσης του πρασίνου και του φωτισμού

Ο Δήμος Αθηναίων εφάρμοσε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο φροντίζοντας όχι μόνο την εμφάνιση, αλλά κυρίως αναβαθμίζοντας τις πεπαλαιωμένες υποδομές, στη συνολική έκταση των 154 στρεμμάτων του Κήπου.

Αναβολή των προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων της Περιφέρειας Αττικής λόγω του τριήμερου πένθους

Οι προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Αττικής αναβάλλονται λόγω της κήρυξης τριήμερου πένθους για την τραγωδία στη Λιβύη.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα φεμινιστικό φεστιβάλ στην καρδιά της πόλης

Το Θησείο γίνεται τόπος συνεύρεσης και αλληλεγγύης, η Ταινιοθήκη φιλοξενεί δύο διακεκριμένες ντοκιμαντερίστριες και ό,τι μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 16 έως 22/9.